SEPTEMBER 2020

EN TRAVL SEPTEMBER PÅ BLOGGEN

september måneds bøger

september måneds bøger

September blev rigtig travl og interessant på bloggen med et væld af bøger i meget forskellige genrer. Jeg kan næsten garantere for at oktober bliver knap så travl med en efterårsferie i familiens tegn lige rundt om hjørnet. Anyway er det vrimlet ind med bøger fra forlag og forfattere. Derudover har jeg også prioriteret et par af mine egne bøger, som jeg endnu ikke havde fået læst. Et par konkurrencer blev det da også til. Som sædvanligt får du her en opsummering på, hvad jeg har fået læst og anmeldt i løbet af måneden:

Jeg startede med krimithrilleren ”Pigen i kælderen” skrevet af Rikke Strand. To mænd forsvinder sporløst, og politiet er på bar bund. Kriminalassistent Cecilie Møller sættes på sagen sammen med sin 20 år ældre makker, Benny Holm. Cecilie Møller gennemlever personlige nedture, mens hun kæmper for at opklare mysteriet om de forsvundne personer og en række uhyggelige overgreb. sart det skal læseren ikke være. Det er nogle rigtig grumme ting man får beskrevet i ”Pigen i kælderen”. Jeg håber virkelig at forfatteren har flere historier i støbeskeen og vil virkelig se frem til at læse meget mere af Rikke Strand. ”Pigen i kælderen” får mine varmeste anbefalinger med på vejen hvis du vel at mærke har lidt is i maven. 5/6 Roser.

Den næste var krimien ”For barnets bedste” skrevet i et samarbejde imellem Line Holm og Stine Bolther. "For barnets bedste" er Line Tolstrup Holm og Stine Bolthers første krimi om historikeren Maria Just, som bliver involveret i efterforskningen af et bestialsk mord og dets forbindelse til et dystert kapitel i Danmarks historie. På politimuseet i København er historiker Maria Just i færd med at tilrettelægge en udstilling om uopklarede mordsager gennem 100 år. Man fornemmer tydeligt en snert af samfundskritik i historien, som vel nok kan give anledning til debat. Det er en grum historie, der samtidig indeholder en del aktuelle emner såvel som kig tilbage i historien. ”For barnets bedste” er eminent skrevet og som læser sukker man efter mere fra de 2 forfattere når man har læst sidste side. ”For barnets bedste” får mine varmeste anbefalinger med på vejen. 5/6 Roser.

Krimien ”Drengen fra skoven” er skrevet af en god gammel kending Harlan Coben. Absolut en af månedens bedste udgivelser. Thrillermesteren Harlan Coben har skrevet en chokerende pageturner om mysterier og hemmeligheder i et lille samfund. I en skov finder man en dreng, som tilsyneladende har levet længe i naturen helt alene. Han har ingen erindring om, hvor han kommer fra, og politiet opgiver at finde hans familie og overgiver ham til de sociale myndigheder i den nærmeste by. Faktisk overraskes man helt frem til slutningen af historien. ”Drengen i skoven” får bestemt mine varmeste anbefalinger med på vejen, hvis du er til et mesterværk af en page turner med karakterer der er et mysterium i sig selv. En krimi der på ingen måde er forudsigelig. SÅDAN skal det gøres. 5/6 Roser.

Elsebeth Egholm har skrevet romanen ”Som natten kender stjernerne". En anden af månedens topscorere. Koncertpianisten Malou Beck mister på samme tid både sin mor og sin musik. Under oprydning i morens lejlighed finder Malou og hendes søster en gammel lakplade – en Chopin-indspilning fra 1930’erne med en fransk pianist, Sophie Costeau, indspillet på et helt særligt flygel. Historien er skrevet i et utroligt smukt sprog og jeg blev fascineres af hovedpersonernes karakterer. Jeg tøver ikke med at give mine varmeste anbefalinger til ”Som natten kender stjernerne” hvis du mangler en kærlighedsroman uden for meget sødsuppe og med en snert af krimiens spænding. 5/6 Roser.

Så fik jeg fingrene i månedens kogebog som jeg havde ventet på med spænding. ”Sund livsglæde-Mit livs opskrift” skrevet af Claus Holm. Den skuffede bestemt ikke. Den personlige fortælling, de 80 opskrifter og 10 træningsøvelser, der har fået Claus Holm til at tabe 25 kilo. Den kendte TV-kok Claus Holm var nær ved at miste livet i 2018 på grund af overvægt og alt for meget fart på. Sådan skulle det ikke være, besluttede Claus Holm, og det resulterede i TV2-succesen 5 fede kokke, der har gjort Claus Holm endnu mere populær i brede kredse, hvor hans facebook-profil nærmer sig 90.000 følgere. Jeg kan i hvert fald stå inde for at opskrifterne virker og har en fantastisk velsmag i tilgift. Jeg kan kun give mine varmeste anbefalinger til Holms nye kogebog til en sundere livsstil. 6/6 Roser.

Romanen ”Jeg hader dig, blodsbroder” er skrevet af Carsten Brank. Solen skinnede gavmildt på denne strålende sommerdag, og tilskuerne havde klædt sig festligt, men sparsomt på. Der var ingen, der bemærkede den svage reflektering af sollyset i riffelløbet. På den anden side var der heller ingen, der overvejede at kigge op mod taget af det Kongelige Teater. Hvis du som læser leder efter en roman, der ikke ligner noget, du før har læst, så må ”Jeg hader dig, blodsbroder” absolut være et godt bud på litteratur til efterårets lidt mørkere dage. 5/6 Roser.

En af bøgerne fra min egen reol er ”Kastaniens DNA” Skrevet af Palle Hyldgård Poulsen. På tre år er ni unge mænd og kvinder fundet dræbt med munden opskåret som et stort klovneagtigt smil. Den danske presse har derfor kaldt sagen for ”Klovnemordene”. Et tiende offer får munden skåret op, men overlever mirakuløst. Jeg var rigtig godt underholdt undervejs og giver mine varmeste anbefalinger til denne pageturner. En eminent debut der lover godt for en eventuel efterfølger. Personligt vil jeg da gerne vide meget mere om William Kastanien som er bogens egentlige hovedperson. 5/6 Roser.

Thrilleren ”Hjælperen” er 2. bind i serien Callum Doyle skrevet af David Jackson. En anonym person ringer og er villig til at give dig et fingerpeg, der vil hjælpe dig med at løse en række mord. Men der er en betingelse: du må ikke fortælle nogen om den hjælp, du får. Hvad gør du? Hvis du afslår tilbuddet, har du ikke noget at gå efter, og flere mennesker vil dø. ”Hjælperen” får bestemt mine varmeste anbefalinger med på vejen og fejer ”Paria” ned på den næstbedste placering af de 2 bind om Callum Doyle. 5/6 Roser.

”Slugger” er en thriller skrevet af Martin Holmèn. I tredje bind af svenske Martin Holméns superseje Stockholm-noir anno 1936 findes eksbokseren Harry ”Kvisten” Kvists ven, præsten Gabrielsson, brutalt myrdet på kirkens alter. For at opklare mordet må Kvisten endnu en gang bevæge sig ned i Stockholms skumle underverden, hvor Stockholms kriminelle kæmper om byens distrikter. Jeg giver bestemt ”Slugger” alle de bedste anbefalinger med på vejen. Men anbefaler samtidig at man læser de første 2 bind også. ”Slugger” er en thriller der lover godt for Martin Holmèns videre forfatterskab. Jeg er spændt på hvor hans forfatterskab vil føre læseren hen næste gang. Dermed sagt at jeg ser meget frem til at forfatteren får inspiration til mange flere udgivelser. 3/6 Roser.

”Uniformen” er en krimi skrevet af Nete Krøll. Den jyske kriminalbetjent Victor får hovedansvaret for en efterforskning af et brutalt mord begået på en psykiatrisk afdeling. Overalt ser han mistænkte eller potentielle ofre, og spændingen stiger, mens han bliver mere og mere fascineret af den unge psykiatriske patient Nikita. Undervejs i bogen fik jeg en lille mistanke om at forfatteren har et vist kendskab til krimiforfatteren Jussi Adler-Olsen. Absolut en af mestrene indenfor genren. Et af bogens store spørgsmål er hvad er en morder lavet af? Har vi alle en flig af en morder, hvis vi bliver presset langt nok ud? En interessant tanke. ”Uniformen” er bestemt en lille læseværdig krimi til en hyggelig aften ved lampens skær. 3/6 Roser.

En anden af mine bøger fra min egen reol er romanen ”Når isen brister” skrevet af Johanne Korch. På Ellens fars dødsleje får hun den hemmelighed at vide, der har pint ham hele livet. Da han var ung, var han forelsket i en smuk kvinde, men da hans halvbror Karl blev gjort til enearving, slog hun kløerne i den rige bror i stedet. Hendes svigt ødelagde Ellens far og forholdet mellem brødrene og Ellens far flygtede til Amerika. Bogen er langt mindre romantisk og mere realistisk end den gængse Korchske stil. Ikke at den ikke er romantisk, for det er den. ”Når isen brister” er bestemt en smuk og meget velskrevet historie. ”Når isen brister” blev genudgivet i det originale sprog i 2017. 4/6 Roser.

Månedens absolut bedste krimi er ”Stemmer fra graven” skrevet af Elly Griffiths og 7. bind om arkæologen Ruth Galloway. "Stemmer fra graven" er en medrivende krimi i Elly Griffiths serie om arkæologen Ruth Galloway, som må opklare en besynderlig sag om et forbyttet lig fundet i et jagerfly fra Anden Verdenskrig. På en byggegrund gøres et opsigtsvækkende fund, da et jagerfly fra Anden Verdenskrig findes med liget af en mand i cockpittet. Det er ganske imponerende at møde en serie hvor hver enkelt bind kan stå alene uden at miste spændingen. Tilsat et passende skvæt humor. "Stemmer fra graven" får mine varmeste anbefalinger med på vejen. 6/6 Roser.

Det var alt for september. På gensyn til oktober.

"STEMMER FRA GRAVEN"

KRIMI-SERIE

RUTH GALLOWAY #7

SKREVET AF

ELLY GRIFFITHS

"Stemmer fra graven" skrevet af Elly Griffiths

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Elly Griffiths

Forlag: GADS Forlag

Udgivelse: 30. september 2020

Sider: 352

Originalsprog: Engelsk

Originaltitel: The ghost fields

Oversætter: Lærke Pade

Format: Hæftet

Genre: Krimi-serie

ISBN: 9788712059998

Anmeldt: 30. september 2020

Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar. Anmeldelsen er udtryk for min egen mening om bogen og ikke påvirket heraf.

Om bogen:

"Stemmer fra graven" er en medrivende krimi i Elly Griffiths serie om arkæologen Ruth Galloway, som må opklare en besynderlig sag om et forbyttet lig fundet i et jagerfly fra Anden Verdenskrig. På en byggegrund gøres et opsigtsvækkende fund, da et jagerfly fra Anden Verdenskrig findes med liget af en mand i cockpittet.

Ruth Galloway tilkaldes, da liget viser sig at tilhøre den forsvundne aristokrat Fred Blackstock, som menes at være skudt ned i et helt andet fly over Nordsøen. Da kriminalinspektør Harry Nelson med sit hold også finder et opsigtsvækkende fund på en svinefarm, og en efterkommer til Fred Blackstock bliver angrebet, står det pludselig klart at en farlig gerningsmand er på spil…

Med utallige gys og grin er "Stemmer fra graven" endnu en mesterlig britisk krimi af Elly Griffiths.

Andre udgaver: E-bog, ePub, Lydbog, download

Elly Griffiths (GADS Forlag)

Elly Griffiths (GADS Forlag)

Ruth Gallaway #7

Anmeldelse:

Denne krimi er den 7. i serien om arkæologen Ruth Galloway. Alle bøgerne kan læses uafhængigt af hinanden. Men som med de fleste andre serier, så følger man karakterernes udvikling meget bedre, hvis man læser serien fra 1. bind ”Pigen under jorden” fra 2017.

Ja du læste rigtigt. Det er kun 3 år siden det første bind udkom. 7 bind på bare 3 år er en imponerende hastighed og yderst produktivt. Hvad der er endnu mere imponerende, er faktisk at det er noget af det bedste jeg har læst indenfor krimigenren.

Man føler på ingen måde, at bøgerne er presset igennem forfatterens hånd i et alt for hurtigt tempo. Jeg er på meget kort tid kommet til at holde rigtig meget af både Ruth Galloway, hendes, mere eller mindre, hemmelige kærlighed kriminalinspektøren Harry Nelson og alle de andre skønne karakterer.

Lidt om bogen: 40-årige Barry West styrer gravemaskinen i Norfolk som byggemodner for Edward Spens & co. Barry finder noget mærkeligt i jorden. Det er kæmpestort og af metal og glas. Barry får et chok da der inde bag glasset sidder nogen og kigger ud på ham.

Det viser sig at det er et fly fra 2. verdenskrig med hvad man tror er en pilot. Ruth Galloway bliver tilkaldt og konstaterer at det ikke er piloten. Desuden har skelettet ikke siddet særligt længe inde i det fly. Lige i nærheden af findestedet var der en flybase under krigen.

Ruth konstaterer at flyet er et gerningssted, da liget helt sikkert er blevet skudt. Udover at Ruth og Nelsons fælles datter 5-årige Kate snart har 1. skoledag, så må de endnu engang samarbejde om opklaringen af en forbrydelse.

Ruth og Nelsons forhold er temmelig kompliceret. De havde et kortvarigt forhold som resulterede i Kate. Men Nelsons kone Michelle er stadig gift med Nelson og accepterer at han også tager sig af sin datter Kate. Det viser sig at piloten fra flyet hed Frederick Blackstock fra overklassefamilien Blackstock.

Familien residerer stadig på det nærliggende Blackstock Hall. Nelson tror ikke på, at det er en tilfældighed at liget blev fundet så tæt på familien. Nelson og hans kollega Clough tager ud til familien Blackstocks hjem hvor de møder den venlige og pligtopfyldende Sally gift med George Junior Blackstock.

Sammen med dem bor Georges senile far George Blackstock Senior. Det viser sig at den døde Blackstock var bror til George Senior. Alle troede at Frederick var blevet skudt ud med et katapultsæde ud over havet og var druknet. Familien Blackstock er noget ud over det sædvanlige.

Nelson og Ruth synes at det er lidt af en prøvelse at navigere rundt i denne overklassefamilie. ”Stemmer fra graven” er vanvittig spændende og Ruth slipper ikke for at komme ud i livsfarlige situationer som kun Nelson kan hjælpe hende ud af.

”Stemmer fra graven” er virkelig en page-turner når de er allerbedst. En krimi i topklasse der evner at fastholde læseren hele vejen igennem. Spædet op med et genialt plot som jeg under ingen omstændigheder havde gennemskuet.

Det er ganske imponerende at møde en serie hvor hver enkelt bind kan stå alene uden at miste spændingen. Tilsat et passende skvæt humor. "Stemmer fra graven" får mine varmeste anbefalinger med på vejen.

Vurdering: 6/6 Roser

Krimiormen

Bogen kan købes her:

Besøg forlaget her:

6/6 Roser

6/6 Roser

"NÅR ISEN BRISTER"

ROMAN

SKREVET AF

JOHANNE KORCH

"Når isen brister" skrevet af Johanne Korch

Roman fra 1944

Forfatter: Johanne Korch

Forlag: Gyldendal

Udgivelse: 1951

Sider: 218

Oprindelig udgivelse:1944

Format: Indbundet

Genre: Roman

Anmeldt: 27. september 2020

Om bogen:

På Ellens fars dødsleje får hun den hemmelighed at vide, der har pint ham hele livet. Da han var ung, var han forelsket i en smuk kvinde, men da hans halvbror Karl blev gjort til enearving, slog hun kløerne i den rige bror i stedet. Hendes svigt ødelagde Ellens far og forholdet mellem brødrene og Ellens far flygtede til Amerika.

Men han har på sit dødsleje modtaget et brev, som har gjort ham dybt urolig og han beder Ellen om at rejse til Danmark og råde bod på den uret, han gjorde sin bror. Ellen, der har arvet millioner efter sin far, nægter at tilgive sin farbror, og drømmer om at hævne den uret, hendes tante har begået.

Hun beder derfor sin plejesøster Betty om at bytte roller, så Betty spiller den rige arving og Ellen den fattige slægtning, for på den måde at finde svar på, hvad der skete for så mange år siden. Men mødet med farbroren og hans to sønner, vælter de unge pigers planer, for hjertet kan man ikke altid styre.

Bogen er skrevet i og med samtidens sprog og retskrivning.

Johanne Sofie Korch (1882-1950).

Dansk forfatter. Debuterede i 1927 med en novelle i Ugens Nyheder, og begyndte efterfølgende at skrive bøger for unge kvinder. Hun fik sit folkelige gennembrud i 1936 med romanen "Efter vinter kommer vår". Hun er i dag mindre kendt end sin bror Morten Korch, men med sine realistiske kvindeskildringer og mere raffinerede psykologiske overvejelser overgik hun ham ofte som forfatter og i midten af 1940erne også i salgstal.

Andre udgaver: E-bog, ePub.

Bookmate: Bogen findes som trykt bog på Bookmate.

Gyldendals udvalgte romaner 1951

Gyldendals udvalgte romaner 1951

Fra min egen bogreol

Anmeldelse:

”Når isen brister” skrevet af, en for mig ukendt forfatter, Johanne Korch. Det er en af de bøger som en af mine gode venner forærede mig for noget tid siden. Der var flere hundrede bøger i meget forskellige aldre og genrer. ”Når isen brister” var altså en af dem.

Da jeg havde læst første kapitel, følte jeg mig hensat til de gamle Morten Korch film og dermed også hans bøger. Det betød at jeg fik lyst til at finde ud af, hvem Johanne Korch var, ikke mindst på grund af det fælles efternavn med mesteren Morten Korch.

Johanne Sofie Korch levede fra 1882-1950 og var ganske rigtigt søster til Morten Korch. Hun har også skrevet bøger under pseudonymet Johanne Davidsen. Johanne Korch udgav 26 romaner og børnebøger, hvoraf en enkelt af romanerne blev filmatiseret ”Den rige enke” skrevet i 1938.

”Når isen brister” er udgivet i 1944. Den udgave af romanen som jeg har er dog udgivet i 1951. ”Når isen brister” er en del af en serie med navnet ”Romaner i udvalg” 6. bind. Det var lidt om forfatteren, nu til selve bogen.

"Når isen brister" skrevet af Johanne Korch

Citat fra bogen:

”Det store, luftige værelse lå i halvmørke. De tykke, purpurfarvede velourgardiner var trukket tæt for vinduerne, så det stærke lys ude fra blev dæmpet. Det var en varm dag først i maj. Solen skinnede ubarmhjerteligt over de vidtstrakte grønne plæner og fik heliotroperne i det overdådige blomstervæld, der slyngede sig om balustraden, som til alle sider omgav have og park og holdt alle nysgerrige blikke ude, nu til at dufte bedøvende.”

Sådan starter ”Når isen brister” og dermed er vi inde i stemningen. Stedet er i Amerika og den gamle fabriksejer ligger for døden. Hans datter Ellen sidder ved hans side. For første gang fortæller han Ellen om det sted han kommer fra, Danmark.

Han fortæller Ellen hvorfor han forlod sit hjemland og beder hende om, at tage til Danmark og opsøge sin bror og hans familie. Et halvt år senere sejler Ellen og hendes plejesøster Betty til Danmark. Ellen og Betty aftaler, at de bytter roller så familien tror at det er Betty der er den velhavende slægtning.

De 2 piger flytter ind hos Ellens farbror, hans kone og de 2 sønner Hans og Jens. Familien ejer en købmandsbutik og økonomien er ikke så god længere. Ellens Tante beslutter sig for, at sønnen Hans skal giftes med, den rige slægtning.

Hans har dog svært ved at få Betty til at blive forelsket i ham. Hans mor, også kaldet Konsulinden er frygtelig snobbet og behandler ikke Ellen som andet end en stuepige. Ellens opgave er nu at få smeltet isen i farbroderen, den gamle købmands hjerte.

Tanten har haft magt til at få sine sønner til at se ned på deres far. Derfor er det nu sønnerne der leder den daglige drift af butikken. Den gamle Købmand har trukket sig tilbage til ensomhed i et tårn. ”Når isen brister” er helt klart i en meget mere avanceret liga end broderen Morten Korchs romaner.

Bogen er langt mindre romantisk og mere realistisk end den gængse Korchske stil. Ikke at den ikke er romantisk, for det er den. ”Når isen brister” er bestemt en smuk og meget velskrevet historie. ”Når isen brister” blev genudgivet i det originale sprog i 2017.

Vurdering: 4/6 Roser

Krimiormen

Bogen kan købes her:

Bogen findes på Bookmate

4/6 Roser

4/6 Roser

"UNIFORMEN"

KRIMI

SKREVET AF

NETE KRØLL

"Uniformen" skrevet af Nete Krøll

Hurtig læst krimi

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Nete Krøll

Forlag: Mellemgaard

Udgivelse: 14. august 2020

Sider: 116

Format: Hæftet

Genre: Krimi

ISBN: 9788772370811

Anmeldt: 26. september 2020

Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar. Anmeldelsen er udtryk for min egen mening om bogen og ikke påvirket heraf.

Om bogen:

Den jyske kriminalbetjent Victor får hovedansvaret for en efterforskning af et brutalt mord begået på en psykiatrisk afdeling. Overalt ser han mistænkte eller potentielle ofre, og spændingen stiger, mens han bliver mere og mere fascineret af den unge psykiatriske patient Nikita.

Uniformen er et spændingsdrama, der kredser om ulykkelige skæbner og en blodplettet uniform.

Uddrag af bogen:

Det er helt tåget denne sene aftentime, hvor alle patienterne er lagt i seng. Der er dårlige efterligninger af Monet på væggene i gangene og i stuerne. Det er tomandsstuer. Noget, de indlagte er meget kede af, da der så intet privatliv er.

Om forfatteren

Nete Krøll debuterede i antologien Fragmenter i 2010. Hun ønsker at viderebringe poesiens verden, der er i forandring hele tiden, og hun følger med ved at læse og lade næsten alt, som hun kommer forbi, inspirere hende til et digt.

Hun har senest udgivet haikusamlingen Linjeform.

Andre udgaver: E-bog, ePub

Anmeldelse:

”Uniformen” er en kort og fin lille krimi skrevet af Nete Krøll. Forfatteren har tidligere skrevet en Haikusamling. Det smitter tydeligt af på skrivestilen i ”Uniformen”. Bogen er forholdsvis kort og skrevet uden kapitler. Der er en fin tråd i handlingen, spænding og overraskelser.

Vi befinder os på en psykiatrisk afdeling ved Glostrup hospital. De indlagte på afdelingen er meget forskellige og kommer med hver deres helt særlige karaktertræk. Lige fra morderen Hans, der er ved at blive udsluset. Til den ufatteligt smukke 22-årige Nikita der drømmer om et liv som de fleste andre unge.

Vi møder også de forskellige plejere, der ikke virker som om de er udpræget interesserede i patienterne. Faktisk får man en fornemmelse af, at de ikke ser patienterne som individer, men mere bare som en opgave der skal passes. Da vi kommer ind i historien, er de 2 sygeplejersker Vibeke og Henriette på aftenvagt.

Ugen før er Hans ankommet fra kriminalpsykiatrisk afdeling. Han har siddet inde for et jalousidrab og plejerne er egentlig lidt bange for Hans. Nu er Hans altså i afdelingen for at blive udsluset. Patienten Nikita sover uroligt og den skizofrene Jesper står op sent om natten, men bliver hurtigt hjulpet i seng igen.

Endnu senere lyder der et hjerteskærende skrig der vækker hele afdelingen. De finder en patient liggende i en blodpøl og med en blodig uniform ved siden af den døde, med ordet uniform skrevet på væggen. Den jyske kriminalassistent Victor får til opgave at opklare mordet.

Den transseksuelle, biseksuelle Sabrina og kvinden Nikita deler værelse. Som Victors undersøgelser skrider frem, så lærer han efterhånden både patienterne og plejerne godt at kende. Victor bliver dybt forelsket i Nikita og begynder at drømme om en fremtid sammen med den gudesmukke Nikita med de mandelformede øjne og den perfekte krop.

Victor ved dog godt, at det ikke er en god ide` at involvere sig med en impliceret imens han efterforsker mordet. Det betyder at han nok er lidt for hurtig til at få afsluttet sagen. ”Uniformen” er skrevet i et enkelt og sikkert sprog.

Men man kunne måske godt have ønsket lidt mere tilbundsgående viden om Victors efterforskning. Man er som læser ikke i tvivl om, at forfatteren har mere erfaring i at skrive digte. ”Uniformen” er bestemt en god historie med et rigtig fint persongalleri.

En anderledes krimi der giver et interessant blik ind bag dørene på en psykiatrisk afdeling. Der er passager i ”Uniformen” der fik mig til at håbe, at beskrivelsen af denne specielle psykiatriske afdeling, ikke er alt for tæt på virkeligheden med ligegyldighed, overmedicinering og plejere der misbruger den medicin de har adgang til via patienterne.

Undervejs i bogen fik jeg en lille mistanke om at forfatteren har et vist kendskab til krimiforfatteren Jussi Adler-Olsen. Absolut en af mestrene indenfor genren. Et af bogens store spørgsmål er hvad er en morder lavet af? Har vi alle en flig af en morder, hvis vi bliver presset langt nok ud? En interessant tanke.

”Uniformen” er bestemt en lille læseværdig krimi til en hyggelig aften ved lampens skær.

Vurdering: 3/6 Roser

Krimiormen

Bogen kan købes her:

Besøg forlaget her:

3/6 Roser

3/6 Roser

"SLUGGER"

THRILLER

SKREVET AF

MARTIN HOLMÈN

"Slugger" skrevet af Martin Holmèn

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Martin Holmèn

Forlag: Turbine

Udgivelse: 10. marts 2020

Sider: 372

Originalsprog: Svensk

Originaltitel: Slugger

Oversætter: Sigurd Toftdahl Terkelsen

Format: Indbundet

Genre: Thriller

ISBN: 9788740658545

Anmeldt: 23. september 2020

Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar. Anmeldelsen er udtryk for min egen mening om bogen og ikke påvirket heraf.

Om bogen:

I tredje bind af svenske Martin Holméns superseje Stockholm-noir anno 1936 findes eksbokseren Harry ”Kvisten” Kvists ven, præsten Gabrielsson, brutalt myrdet på kirkens alter. For at opklare mordet må Kvisten endnu en gang bevæge sig ned i Stockholms skumle underverden, hvor Stockholms kriminelle kæmper om byens distrikter.

I trilogiens første bind, Clinch, var det Kvisten selv, som var anklaget for mord, i andet bind, Nede til tælling, måtte Kvisten opklare mordet på vaskekonen Beda, men i tredje bind, Slugger, er Anden Verdenskrig kommet et skridt nærmere, og mordet på præsten Gabrielsson viser sig hurtigt at trække tråde til det nationalsocialistiske miljø i Tyskland, Europas rådne hjerte.

Men hvorfor virker politiet ikke særligt interesserede i at opklare mordet? Det er op til Kvisten at regne ud i kampen for at fange en morder i tredje og sidste bind af trilogien om Harry ”Kvisten” Kvist. Martin Holméns trilogi udkommer på Bonnier i Sverige, Karl Ove Knausgårds forlag Pelikanen i Norge, det hippe Pushkin Press i USA og England samt i en håndfuld andre lande.

Det er nordisk noir-spænding af højeste kvalitet og af den sejeste slags.

Andre udgaver:

Bog, paperback, E-bog, ePub.

Bookmate:

Hele trilogien findes som Bog samt Lydbog. ”Slugger” indlæst af Gustav Scavenius.

"Slugger"

Trilogi

Anmeldelse:

”Slugger” er 3. bind af en trilogi. De første 2 bind hedder ”Clinch” og ”Nede til tælling”. Denne trilogi er forfatterens første udgivelser. Man må sige at det er temmelig imponerende at trilogien er solgt til adskillige lande. Det er bestemt ikke enhver debutant forundt.

Jeg må så indrømme at ”Slugger” er mit første bekendtskab med Martin Holmèn og ”Kvisten” som er trilogiens hovedperson. Slugger betyder egentlig en hårdtslående bokser. Det er i virkeligheden også det Kvisten er. Harry Kvist er navnet og han er en lidt usædvanlig hovedperson.

Kvisten er 39 år gammel. Tidligere bokser og sømand. Nåå ja, og så er han homoseksuel på en tid, hvor det var ulovligt. Vi er i midten af 1930`ernes Sverige, hvor Nazismen så småt er begyndt at vise sit ansigt. Kvisten har bestemt et vanskeligt liv, hvor hver eneste dag er en kamp om overlevelse.

Han lever af at inddrive gammel gæld, lidt detektivopgaver og hvad han nu ellers bliver tilbudt af småjobs. Kvisten træner den unge mand Hasse op til at lære at bokse. Kvisten drømmer om, at Hasse skal få den succes i bokseringen, som Kvisten aldrig selv fik.

Egentlig er Kvisten en god mand på bunden. Indimellem er bunden bare lidt mudret. Kvisten bor ved en anden af sine venner, bedemanden Lundin som vel egentlig er en sølle stakkel uden ret mange lig at begrave. Kvisten har en 16-årig datter i USA og drømmer om at få råd til, at rejse til Amerika for at tage sig af Ida, som datteren hedder.

Kvisten har meget få virkelige venner. Èn af dem er præsten Gabrielsson. Gabrielsson bliver myrdet på den mest bestialske og grusomme måde, man kan forestille sig. Politiet gør ikke meget for at opklare mordet. Faktisk mener de bare at det er nogle Jøder der har myrdet præsten.

Derfor beslutter Kvisten sig for, at han selv må finde ud af, hvem morderen er og hvorfor en from og god mand som Gabrielsson skulle myrdes så grufuldt. Der findes adskillige forbryderbander rundt omkring i byen og Kvisten har sit hyr med at navigere rundt imellem de forskellige gangstere.

Jeg fik næsten et flashback til et mindre Chicago og diverse mafiafilm. Det ville helt sikkert have været en fordel, hvis jeg havde læst de første 2 bind af trilogien. ”Slugger” har en skrivestil, der betød, at jeg virkelig skulle koncentrere mig for at få det fulde udbytte af handlingen i bogen.

”Slugger” er bestemt velskrevet og i en skrivestil som man ikke møder ofte. ”Slugger” er i en anderledes liga med sin hovedkarakter, der er noget ud over det sædvanlige. Man møder et mini Amerika i Norden. Det er altid forfriskende at man kan dykke lidt dybere ned i et miljø, som man ikke møder ofte i nordiske thrillere.

Jeg giver bestemt ”Slugger” alle de bedste anbefalinger med på vejen. Men anbefaler samtidig at man læser de første 2 bind også. ”Slugger” er en thriller der lover godt for Martin Holmèns videre forfatterskab. Jeg er spændt på hvor hans forfatterskab vil føre læseren hen næste gang.

Dermed sagt at jeg ser meget frem til at forfatteren får inspiration til mange flere udgivelser.

Vurdering: 3/6 Roser

Krimiormen

Bøgerne kan købes her:

Besøg forlaget her:

3/6 Roser

3/6 Roser

"HJÆLPEREN"

CALLUM DOYLE #2

THRILLER

SKREVET AF

DAVID JACKSON

"Hjælperen" skrevet af David Jackson

Callum Doyle #2

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: David Jackson

Forlag: Forlaget Zara

Udgivelse: 1. november 2019

Sider: 428

Format: Indbundet

Genre: Thriller

ISBN: 9788771162530

Anmeldt: 19. september 2020

Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar. Anmeldelsen er udtryk for min egen mening om bogen og ikke påvirket heraf.

Om bogen:

En anonym person ringer og er villig til at give dig et fingerpeg, der vil hjælpe dig med at løse en række mord. Men der er en betingelse: du må ikke fortælle nogen om den hjælp, du får. Hvad gør du? Hvis du afslår tilbuddet, har du ikke noget at gå efter, og flere mennesker vil dø.

Men hvis du accepterer og ikke tolker sporene korrekt, vil de stadig dø, og du vil have skjult oplysninger, der kunne have stoppet en morder. Den beslutning, du tager, vil få konsekvenser, som vil hjemsøge dig resten af dit liv.

Tidligere udgivet af samme forfatter PARIA, som er første bind i serien om NYPD-detektiv Callum Doyle.

Andre udgaver: E-bog, ePub.

Anmeldelse:

”Hjælperen” er David Jacksons 2. bind i thrillerserien om politibetjenten Callum Doyle. 1. Bind ”Paria” anmeldte jeg for noget tid siden. Du kan læse anmeldelsen af "Paria" her:

https://www.krimiormen.dk/441804173

Dette 2. bind følger fint op på forgængeren.

Jeg vil endda gå så langt som at sige at ”Hjælperen” er et step op i forhold til ”Paria”. Bogen starter med en mand der er inde i en boghandel og studerer ekspedienten. For noget tid siden arbejdede manden på en pigeskole i Paris. Han føler sig tiltrukket af de grimme og stille mennesker.

Hvordan mon de overlever? Hun giver ham lov til at skrive sit telefonnummer på sin arm. Han går amok i en blodrus med sin skalpel. Hun burde have vidst det, tænker han. ”Hjælperen” starter voldsomt, grusomt og blodigt.

Politiassistent af 2. grad Callum Doyle sidder på stationen. Han er igen blevet skubbet ud af centrum af drabsafdelingen og sidder med sager som han synes er mere end kedelige. Efter afslutningen af sagerne i ”Paria” var han ellers lidt på toppen og på talefod md sine kollegaer.

Men nu er han blevet skubbet ud i periferien af efterforskningsenheden igen. Der er sket et frygteligt blodigt mord og det går op for Doyle at de døde betjente fra tidligere stadig spøger i afdelingen. Derfor bliver Doyle ikke rigtigt inddraget i efterforskningen.

Til Doyles overraskelse beder hans chef ham om at deltage i efterforskningen af mordet. Måske er der alligevel en lille chance for, at Doyle igen får lov til at deltage på lige for med sine kollegaer. Den døde pige er den 20-årige Cindy Mellish.

Cindy arbejdede i boghandlen, ved siden af sine studier. Doyle er dog godt klar over, at han nok ikke får en hovedrolle i opklaringen af mordet. Men bare det, at han får lov til at deltage er godt nok for Doyle. På pigens arm er der skrevet et telefonnummer.

Doyle ved at de første 3 tal er landekoden for Irland. Det ved Doyle fordi han er født i Irland. De sidste tal er Doyles telefonnummer. Nu frygter Doyle at han kommer til at spille en hovedrolle i opklaringen af sagen. En hovedrolle som han bestemt ikke ønsker sig.

Ikke på den måde. Pas på med, hvad du ønsker dig, Doyle. Senere bliver Doyle ringet op af en ukendt stemme. Stemmen fortæller Doyle, at han kan hjælpe Doyle ind i varmen igen. Stemmen kan hjælpe Doyle med at opklare sagen, påstår han.

Doyle må dog ikke fortælle en levende sjæl om opkaldet. Doyle kan redde liv ved at indgå aftalen. Nu står Doyle igen i en situation, som han hellere var foruden. Så starter en serie af mord og Callum Doyle kæmper imod tiden og sin egen samvittighed.

”Hjælperen” er smækfyldt med action i en vanvittig spændende og nervepirrende kamp for at få stoppet mordene. Plottet i historien ramte mig nærmest som et chok. På intet tidspunkt havde jeg spottet, hvor historien ville ende.

”Hjælperen” slutter så fantastisk intens, at jeg ønskede at den ikke stoppede. Jeg håber virkelig at vi møder Callum Doyle i et 3. bind også. ”Hjælperen” er vanvittig god underholdning, hvis du er til en spændende, dramatisk og neglebidende thriller.

”Hjælperen” får bestemt mine varmeste anbefalinger med på vejen og fejer ”Paria” ned på den næstbedste placering af de 2 bind om Callum Doyle.

Vurdering: 5/6

Krimiormen

Bogen kan købes her:

Besøg Forlaget her:

5/6 Roser

5/6 Roser

"KASTANIENS DNA"

KRIMI

SKREVET AF

PALLE HYLDGÅRD POULSEN

"Kastaniens DNA" skrevet af Palle Hyldgård Poulsen

Retssalskrimi

Forfatter: Palle Hyldgård Poulsen

Forlag: Peckinpah

Udgivelse: 3. december 2018

Sider: 384

Format: Hæftet

Genre: Krimi

ISBN: 9788797093801

Anmeldt: 17. september 2020

Om bogen:

Kastaniens DNA er den første danske retssalskrimi nogensinde!

"Nervepirrende og overrumplende!" lyder anbefalingen fra tv-ikonet Flemming Toft på forsiden af Kastaniens DNA.

Omtale af historien fra bogens bagside:

På tre år er ni unge mænd og kvinder fundet dræbt med munden opskåret som et stort klovneagtigt smil. Den danske presse har derfor kaldt sagen for ”Klovnemordene”. Et tiende offer får munden skåret op, men overlever mirakuløst.

Den franskfødte milliardær, Pierre Astola, bliver udpeget som gerningsmanden, og hans DNA er på gerningsstedet. Mysteriet om ”Klovnemordene” virker opklaret. Kun én ting står i vejen. I retten skal Pierre Astola forsvares af den hårdkogte topadvokat, William Kastanien.

Retssalskrimien er meget populær i USA, og nu er genren endelig kommet til Danmark. Kastaniens DNA har en tør humor, et intelligent plot og vil overraske selv den mest hardcore krimifan.

Andre udgaver:

Bog, hæftet. Lydbog, download

Anmeldelse:

”Kastaniens DNA” er en af mine egne bøger som jeg købte for noget tid siden. Det er en krimidebut skrevet af Palle Hyldgård Poulsen. Eller det vil sige ”Kastaniens DNA” er i virkeligheden en retssalskrimi, da en del af handlingen foregår i en retssal.

”Kastaniens DNA” starter 24 år tidligere på Ebeltoft politistation hvor William Kastanien sidder til forhør. Begge Williams forældre og hans tvillingebror Zander er døde og William bliver mistænkt for at være gerningsmanden. Williams forældre var styrtende rige, så politiet mente, at det var nærliggende at tro, at William havde myrdet dem.

24 år senere i København. Drabschefen for Københavns politi er den 58-årige Michael Skåstrup. Michael har en Peruviansk kone og 2 børn og bor i Rødovre. På 3 år er 9 mennesker fundet bestialsk myrdet og med munden skåret op til et grufuldt smil.

I pressen bliver mordene kaldt for ”Klovnemordene” på grund af disse smil. På grund af Michaels mangeårige erfaring, så har han fået til opgave at efterforske mordene. I de mellemliggende år er William Kastanien blevet advokat.

William arbejder tæt sammen med advokatfirmaets efterforskningschef den 60-årige Frank Clausen. Frank har tidligere været ansat i politiet, men arbejder altså nu med efterforskning for advokatfirmaet. På alarmcentralen modtager man et opkald fra en skrigende kvinde.

Stemmen tilhører den prostituerede Yasmina Højlund, Klovnemorderens 10. offer. Yasmina har fået klippet sine læber af, men hun lever stadig da redderne og politiet ankommer til hendes lejlighed på Østerbro. Michael og Vicepolitikommisær Lars Cortsen er de første betjente på gerningsstedet.

Yasmina fortæller at det var rigmanden, den Franskfødte Pierre Astoli der overfaldt hende. Pierre har kun 3 interesser i livet. Kvinder, atomfysik og spekulationer. På baggrund af Yasminas udtalelser bliver Pierre Astoli anholdt.

Direktør og bestyrelsesformanden for advokatfirmaet Svend Laen ringer efter William, da Pierre er blevet anholdt. William og Frank mødes med Pierre Astoli personlige assistent Hanne Forsel. De ønsker at William skal være Pierres forsvarer.

William indvilger. ”Kastaniens DNA” har fuldt fart over feltet helt vejen igennem. Historien er makaber, grusom og nervepirrende. ”Kastaniens DNA” er bestemt ikke for sarte sjæle med sine bestialske mord og mænd der udnytter kvinder til et eneste formål.

At opfylde de velhavende mænds behov. Uanset konsekvenserne. Der er ganske vist også kvinder i samfundets øverste top blandt karaktererne. Men de udfylder næsten kun biroller blandt karaktererne. Bortset fra det, så er ”Kastaniens DNA” en fuldstændig fantastisk debut.

Velskrevet, nervepirrende og med et utal af overraskelser til læseren undervejs. Plottet er absolut gennemtænkt og velresearched. Der hersker ingen tvivl om, at der ligger et meget grundigt forarbejde bag ”Kastaniens DNA”.

Virkelig eminent af en forfatter der ikke tidligere har udgivet en krimi. Palle Hyldgård Poulsen har helt klart ordene i sin magt. Det kan man slet ikke være i tvivl om. ”Kastaniens DNA” er en troværdig krimi, med både drama, tortur, sex, mandschauvanisme og bestialske mord.

Jeg var rigtig godt underholdt undervejs og giver mine varmeste anbefalinger til denne pageturner. En eminent debut der lover godt for en eventuel efterfølger. Personligt vil jeg da gerne vide meget mere om William Kastanien som er bogens egentlige hovedperson.

Vurdering: 5/6 Roser

Krimiormen

Bogen kan købes her:

Besøg Kastaniens DNA her:

5/6 Roser

5/6 Roser

"JEG HADER DIG, BLODSBRODER"

ROMAN

SKREVET AF

CARSTEN BRANK

"Jeg hader dig, blodsbroder" skrevet af Carsten Brank

Spændende debut

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Carsten Brank

Forlag: Forfatterskabet.dk

Udgivelse: 15. september 2020

Sider: 226

Format: Hæftet

Genre: Roman

ISBN: 9788793927971

Anmeldt: 15. september 2020

Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar. Anmeldelsen er udtryk for min egen mening om bogen og ikke påvirket heraf.

Forlaget skriver:

Solen skinnede gavmildt på denne strålende sommerdag, og tilskuerne havde klædt sig festligt, men sparsomt på. Der var ingen, der bemærkede den svage reflektering af sollyset i riffelløbet. På den anden side var der heller ingen, der overvejede at kigge op mod taget af det Kongelige Teater.

Hvis de endelig havde gjort det, var det alligevel usandsynligt, at de havde fået øje på de to skikkelser, der krøb sammen på taget deroppe. ”Du må indrømme, at min plan er genial,” roste Peter sig selv. ”At skyde netop de to påfugle vil sikre dig en plads i historien.

Men det er helt op til dig. Vi kan også smutte uset herfra så let som ingenting. Du bestemmer, hvad der skal stå i aviserne i morgen!” ”Jeg har ikke besluttet mig endnu,” svarede Christian lettere irriteret. Jeg hader dig, blodsbroder handler om to venner, der er ved at gennemføre en vanvittig plan.

De vil skyde kronprinsparret midt på Kongens Nytorv under åbningen af et underjordisk parkeringsanlæg. Men de to venner har hver deres skjulte agenda, drevet af hævn og jalousi.

Om forfatteren

Carsten Brank (f. 1961) har en mastergrad i ledelse og har arbejdet med mennesker i mange år. Han bor i Glostrup med sin hustru. Jeg hader dig, blodsbroder er hans debut som forfatter.

Carsten Brank (Forfatterskabet.dk)

Carsten Brank (Forfatterskabet.dk)

Anmeldelse:

Carsten Brank debuterer som forfatter med romanen ”Jeg hader dig, blodsbroder”. Jeg er faktisk meget imponeret over denne debut. Det er pragtfuldt, når man falder over et guldkorn, som er ukendt for de fleste. Man følger bogens hovedpersoner Christian og Peter igennem flere årtier.

Vi følger Christian og Peter fra de er omkring 14 år og møder hinanden for første gang og så frem til at de er i slutningen af 30`erne. Peter og Christian gik i samme klasse fra den dag de starter i 7. klasse. De boede på Frederiksberg og er hver især voldsomt ensomme.

De har kun sig selv som selskab og er ikke gode til socialt samvær med andre. Både Peter og Christian giver sig selv udfordringer som skal vise hvor stærke og modige de er. Det er små udfordringer, som at turde at sætte sig på en grav på kirkegården ved midnat i en halv time.

Da Peter og Christian møder hinanden, er det første gang de møder en anden, der laver disse små udfordringer. De bliver enige om at udfordre hinanden. De starter med små ubetydelige udfordringer. Men efterhånden bliver udfordringerne vildere uden hensyn til deres omgivelser.

”Jeg hader dig, blodsbroder” starter ved at man møder Peter og Christian på taget af Det kongelige teater. De venter på deres ultimative udfordring. Men årene har gjort at de ikke har samme plan, da de ligger der på taget. Den ene er fyldt med en voldsom hævntørst og den anden er ved at blive ædt op indefra af jalousi.

”Jeg hader dig, blodsbroder” er bestemt en anderledes roman, hvor læseren bliver holdt hen i spænding med indledningen. En spænding, der først for alvor bliver udløst, når man har læst sidste side. Pragtfuldt. Der er næsten lidt krimi over romanen. Lige efter min smag.

I ”Jeg hader dig, blodsbroder” overraskes læseren gentagne gange, når handlingen pludselig fører steder hen, som jeg aldrig havde set komme. I bund og grund handler ”Jeg hader dig, blodsbroder” om dybt venskab, ensomhed, stor kærlighed, mord, hævntørst og had.

Kort sagt, så bliver man ført igennem mange store følelser. Forfatteren skriver i et velformuleret sprog med fornemmelse for den dybeste ensomhed og hadet til dem, den ensomme mener, har skylden for ensomheden. Det er selvfølgelig aldrig den ensomme selv.

Gentagne gange igennem bogen bliver læseren gjort opmærksom på, hvad der vil ske senere i historien. Det betyder samtidig, at man føler sig draget til at læse videre, for at få svaret på, hvordan man kommer dertil, hvor man er blevet advaret om, at man skal hen i historien.

”Jeg hader dig, blodsbroder” ender således ud i, at være en noget anderledes roman. Jeg kan ikke huske at have læst noget lignende før. ”Jeg hader dig, blodsbroder” er bestemt en velskrevet, spændende og anderledes roman og får dermed mine varmeste anbefalinger med på vejen.

Hvis du som læser leder efter en roman, der ikke ligner noget, du før har læst, så må ”Jeg hader dig, blodsbroder” absolut være et godt bud på litteratur til efterårets lidt mørkere dage.

Vurdering: 5/6 Roser.

Krimiormen

Bogen kan købes her:

Besøg forlaget her:

5/6 Roser

5/6 Roser

"SUND LIVSGLÆDE

MIT LIVS OPSKRIFT"

KOGEBOG

SKREVET AF

CLAUS HOLM

80 sunde opskrifter

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Claus Holm

Forlag: Turbine

Udgivelse: 14. september 2020

Sider: 208

Format: Indbundet

Genre: Kogebog

ISBN: 9788740664812

Anmeldt: 14. september 2020

Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar. Anmeldelsen er udtryk for min egen mening om bogen og ikke påvirket heraf.

Forlaget skriver:

Den personlige fortælling, de 80 opskrifter og 10 træningsøvelser, der har fået Claus Holm til at tabe 25 kilo. Den kendte TV-kok Claus Holm var nær ved at miste livet i 2018 på grund af overvægt og alt for meget fart på. Sådan skulle det ikke være, besluttede Claus Holm, og det resulterede i TV2-succesen 5 fede kokke, der har gjort Claus Holm endnu mere populær i brede kredse, hvor hans facebook-profil nærmer sig 90.000 følgere.

I programmerne følger man en hudløs ærlig Claus Holm, der får hjælp af den personlige træner Mark Abildhauge. Med bogen får læseren 80 sunde, nemme og smagfulde opskrifter fra Claus Holm og træningsøvelser fra Mark Abildhauge, men den allervigtigste opskrift i bogen er ifølge Claus Holm, den meget personlige fortælling han indleder bogen med.

“Helt ærligt, den bedste opskrift, jeg kan give dig, er fortællingen om mit eget liv, som bogen indledes med. For det viser, at du skal have hjertet med, ellers hjælper maden ikke. Den inspiration håber jeg at kunne give videre til bogens læsere.”

Claus Holm (Turbine Forlaget)

Claus Holm (Turbine Forlaget)

Anmeldelse:

”Sund livsglæde-mit livs vigtigste opskrift” er en kogebog i en helt anden liga, end dem vi tidligere har set fra kokken Claus Holm. Denne gang følger vi Holms rejse fra tv 2-programmet ”Fem fede kokke”. I de 5 programmer følger vi 5 kokke, heriblandt Holm.

De 5 kokke var på en mission for at ændre deres vaner og få en sundere livsstil, og det lykkedes for næsten dem alle sammen. Man må vel sige at Claus Holm var den helt store succeshistorie i programmet. Programmets træner Mark Abildhauge har bidraget i ”Sund livsglæde-Mit livs vigtigste opskrift” med Claus Holms træningsøvelser.

Øvelser der ikke kræver de store investeringer. Claus Holm har indtil videre tabt sig 23 kg ved at omlægge sin livsstil. Det betyder ikke at han og hans kone Anne ikke kan hygge sig med god mad. Tværtimod så tillader Claus Holm sig lidt lækkert ind imellem.

Inden han deltog i tv 2-programmet tænkte Holm overhovedet ikke over hvordan han levede. Det betød at han efterhånden havde en kampvægt på 121 kg og fysisk havde han det overhovedet ikke godt. I ”Sund livsglæde-Mit livs vigtigste opskrift” møder man en helt anden side af Claus Holm, som man ikke har set før.

Denne gang er det ikke kun en kogebog. Bogen har et afsnit hvor Claus Holm hudløst ærligt fortæller lidt om sit liv. En slags mini-biografi. Det er en helt anden side af den kendte kok, man får lov til at lære at kende. Jeg har mødt den livssprudlende, talende og ”Helt-ud-over-kanten” kok og hans kone Anne, adskillige gange på det årlige Bogforum i Bella Centret ved København.

En oplevelse der absolut er weekendens højdepunkt, hver gang. Jeg følger selvfølgelig også kokken på Facebook og alle hans skønne opdateringer. Smækfyldt med livsglæde, humor og kærlighed til fruen, kokkefaget, naturen, hunden og katten.

Men i ”Sund livsglæde-Mit livs vigtigste opskrift” møder man en helt anden side af personen Claus Holm. Nærværende, følsom og livskraftig. Hans personlige historie rørte mig dybt. Udover 10 træningtips og Claus Holms personlige historie så består bogen selvfølgelig af 80 opskrifter i en sund udgave.

Jeg valgte at lade nogle af opskrifterne indgå i min families madplan i en uge. Morgenmad samt aftensmad blev udskiftet med Holms opskrifter. Jeg valgte at tage billeder af tunsalaten som du kan se på dias-showet. Lækkert. ”Sund livsglæde-Mit livs vigtigste opskrift” har et kapitel med hverdagsopskrifter der er så enkle at man nærmest kan tilberede dem på ingen tid.

For eksempel færdigkøbt tomatsuppe, kun tilsat lidt ekstra grønt. Vupti så har man mad på under en halv time. Der er også opskrifter af den lidt mere avancerede slags. Helt som man kender Claus Holms tidligere kogebøger. Har opskrifterne fra ”Sund livsglæde-Mit livs vigtigste opskrift” så en reel effekt?

Som jeg skrev tidligere, så udskiftede vi kun morgenmåltider og aftensmåltider med opskrifter fra bogen. Resultatet for mit vedkommende var 4 tabte kg. På en uge. BUM. Tænk hvis jeg havde udskiftet alle måltiderne, hvad der så kunne være sket.

Jeg kan i hvert fald stå inde for at opskrifterne virker og har en fantastisk velsmag i tilgift. Jeg kan kun give mine varmeste anbefalinger til Holms nye kogebog til en sundere livsstil.

Vurdering: 6/6 Roser

Kimiormen

Bogen kan købes her:

Besøg forlaget her:

6/6 Roser

6/6 Roser

"SOM NATTEN KENDER STJERNERNE"

ROMAN

SKREVET AF

ELSEBETH EGHOLM

"Som natten kender stjernerne" skrevet af Elsebeth Egholm

Smuk roman

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Elsebeth Egholm

Forlag: Politikens Forlag

Udgivelse: 10. september 2020

Sider: 352

Format: Indbundet

Genre: Roman

ISBN: 9788740060577

Anmeldt: 11. september 2020

Udgaver: e-bog, Lydbog, p-bog

Bookmate: Findes som lydbog indtalt af Ibi Støvring

Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar. Anmeldelsen er udtryk for min egen mening om bogen og ikke påvirket heraf.

Om bogen:

Koncertpianisten Malou Beck mister på samme tid både sin mor og sin musik. Under oprydning i morens lejlighed finder Malou og hendes søster en gammel lakplade – en Chopin-indspilning fra 1930’erne med en fransk pianist, Sophie Costeau, indspillet på et helt særligt flygel.

Musikken er magisk, og da hun ser fotoet på omslaget, ser hun, at Sophie ligner hende selv. Har deres mor holdt på en familiehemmelighed? For at finde sandheden om Sophie og finde flyglet til sin ven, instrument- samleren Elias, tager hun til Lorraine i Frankrig.

Men sproget driller. Som tolk hyrer hun derfor Cody Blake, en amerikaner med en dyster fortid, som bor på en husbåd ved Moselfloden. Han er guitarist i et coverband, for i musikken kan han glemme sig selv. For Cody er Malou den, der kan gøre ham hel.

For Malou er han den, der kan vise vej tilbage til det, hun har mistet. Men der er hensyn, der vejer tungere end kærligheden.

Anmeldelse:

Igennem rigtig mange år har vi kendt Elsebeth Egholm som krimi/spændingsforfatter. Faktisk har Elsebeth Egholm skrevet bøger i krimigenren fra 2001-2019. Som jeg kender hendes forfatterskab så har hun skrevet en serie på 11 bind om Dicte Svendsen.

Herefter fulgte 2 bind med hovedpersonen Rina. Om hun kommer tilbage til krimigenren, det vil så vise sig. I ”Som natten kender stjernerne” er hun ikke bare tilbage i romangenren, men ovenikøbet så er bogen en kærlighedsroman.

Kærlighedsromaner er normalt ikke min favoritgenre. Men Elsebeth Egholms sædvanlige skrivestil fornægter sig ikke. ”Som natten kender stjernerne” er en utrolig smuk kærlighedshistorie uden alt for meget sød, blød, kærlig og tutte-nutte.

”Som natten kender stjernerne” er i min optik også noget helt andet. Den er en fantastisk spændende historie om hovedpersonen Malou Becks mors baggrund. Malou Beck er pianist og lever næsten som en fugl i et guldbur, styret af sin noget ældre mand Holger.

Malou er 42 år og hendes mand Holger er 60 år og han er koncertarrangør for Malou. De har været sammen siden Malou var 17 år. Malou er vokset op som et vidunderbarn og har altid været et med sit flygel. Malou holder utrolig meget af Holger og har altid gjort det Holger siger, at hun skal.

Han har trods alt erfaringen. Faktisk fortsatte Holger der hvor Malous mor, Agnes slap, da Malou blev voksen. Agnes dør og nu skal Malou og søsteren Ulla tømme Agnes` lejlighed. I lejligheden finder Ulla og Malou en gammel lakplade.

På coveret sidder en kvinde og spiller på et flygel. Hvis ikke det var fordi pladen er fra 30`erne så ligner kvinden Malou så meget, at det kunne være Malous på coveret. Malous ven fra konservatoriet Noah, bliver nærmest besat af det flygel, som kvinden spiller på.

Det er et Steinway-flygel. Noah samler på instrumenter og vil meget gerne finde og købe flyglet. Malou har mistet lysten til at spille, så hun beslutter sig for at tage til Metz i Frankrig. Amerikaneren Cody Blake bor på en husbåd i Frankrig.

Cody har en fortid fyldt med hemmeligheder og føler sig ikke som et helstøbt menneske. Malou har problemer med det Franske sprog, så hun hyrer Cody. Sammen prøver de at jagte Agnes mysterier fra fortiden. En fortid som Agnes aldrig, har indviet sine døtre i.

Undervejs i alt dette forandrer både Malou og Codys liv sig, så det er svært at se, hvordan de hver især kan vende tilbage til det liv de havde før Malou ankom til Frankrig. Som rutineret krimilæser så blev jeg utrolig fascineret af den fantastisk spændende historie der udspiller sig bag lakpladen og kvinden Sophie Costeau, som kvinden ved flyglet hedder.

Det er simpelthen et genialt træk af en forfatter, der ellers skriver i krimigenren at få flettet en spændingshistorie ind i en helt utrolig smuk kærlighedsroman. ””Som natten kender stjernerne” er virkelig en page turner når de er allerbedst.

Historien er skrevet i et utroligt smukt sprog og jeg blev fascineres af hovedpersonernes karakterer. Jeg tøver ikke med at give mine varmeste anbefalinger til ”Som natten kender stjernerne” hvis du mangler en kærlighedsroman uden for meget sødsuppe og med en snert af krimiens spænding.

Vurdering: 5/6 Roser

Krimiormen

Bogen kan købes her:

Besøg forlaget her:

5/6 Roser

5/6 Roser

"DRENGEN FRA SKOVEN"

KRIMI

SKREVET AF 

HARLAN COBEN

"Drengen fra skoven" skrevet af Harlan Coben

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Harlan Coben

Forlag: GADS Forlag

Udgivelse: 10. september 2020

Sider: 368

Format: Hæftet

Genre: Krimi

ISBN: 9788712060512

Anmeldt: 10. september 2020

Andre udgaver: E-bog, ePub Lydbog, download

Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar. Anmeldelsen er udtryk for min egen mening om bogen og ikke påvirket heraf.

Om bogen:

Thrillermesteren Harlan Coben har skrevet en chokerende pageturner om mysterier og hemmeligheder i et lille samfund. I en skov finder man en dreng, som tilsyneladende har levet længe i naturen helt alene. Han har ingen erindring om, hvor han kommer fra, og politiet opgiver at finde hans familie og overgiver ham til de sociale myndigheder i den nærmeste by.

Medierne døber ham Wilde. Tredive år senere er Wildes historie stadig et mysterium. Han er flyttet tilbage til naturen og har det bedst alene og udenfor. Men da en lokal teenagepige ved navn Naomi forsvinder, bliver han kontaktet af den berømte TV-advokat Hester Crimstein, som dækker sagen.

Hester og Wilde er forbundet ved en fælles tragedie i fortiden. Hun ved, at han har særlige evner og måske kan finde Naomi, der er en outsider som ham selv. Wilde får færten af en grusom hemmelighed blandt magtfulde lokale kræfter, der kan ødelægge millioner af menneskers liv.

Og så forsvinder endnu en teenager fra byen …

”Hver gang man tror, at Coben har leveret sit livs bedste pageturner, skriver han en ny thriller, der formår at overgå den forrige.” – San Francisco Chronicle

”Intens fra første side med dramatiske plottwists … En mesterlig historiefortæller.” – Library Journal

”Verden skal holde godt øje med Harlan Coben. Han er klog, sjov og han har noget på hjerte.” – Michael Connelly

Forfatteren Harlan Coben

Forfatteren Harlan Coben

Fantastisk krimi

Anmeldelse:

”Drengen fra skoven” skrevet af Harlan Coben er en krimi når de er allerbedst. Egentlig kunne jeg nøjes med et enkelt ord: WOW. Jeg var fuldstændig væk i historien fra allerførste side. Den egentlige hovedperson i historien hedder Wilde.

Eller det vil sige, det bliver han kaldt. Tilbage i 1986 blev Wilde fundet i en skov. Ingen vidste hvor han kom fra, hvor gammel han var, hvad han hed, eller hvor længe han havde boet i skoven. Man gættede på at Wilde var 6-8 år da han blev fundet.

Nu er der gået 30 år og Wilde er flyttet ud i skoven igen i nærheden af New Jersey. Denne gang bor han dog under lidt mere velordnede forhold. Citat fra bogen:

” Wilde var et geni. Det vidste hun. Men hvor kommer den slags fra? Et barn bliver født med forskellige anlæg. Det finder man hurtigt ud af som forældre. Ens barn er, som det er, men man har en stærk tendens til at overvurdere sin egen betydning som forældre. En af hendes gode venner havde engang sagt til hende, at det at være forældre er som at være automekaniker. Man kan godt reparere en bil og vedligeholde den og holde den på vejen, men man kan ikke forvandle den til en anden model. Hvis der triller en sportsvogn ind på værkstedet til reparation, så triller der også en sportsvogn ud af det igen og ikke en stor firhjulstrækker. Det er det samme med børn”.

Den 70-årige populære tv-advokat Hester Crimstein har en fortid med Wilde. Hun bliver kontaktet af sit 16-årige barnebarn Matthew. Matthew er bekymret. Én af hans klassekammerater Naomi Pine har ikke været i skole i en uges tid. Matthew har lidt dårlig samvittighed.

Naomi bliver mobbet og holdt udenfor af de andre elever i klassen og Matthew mener, at han skulle have gjort noget. Hester beder Wilde om at hjælpe med at finde Naomi. Der går ikke lang tid, så forsvinder én af de andre unge.

Hvad ingen har set komme, så bliver sagerne pludselig til et grimt politisk spil. ”Drengen fra skoven” er absolut en page turner som jeg slet ikke kunne slippe igen. Det er ikke første gang jeg har stiftet bekendtskab med Harlan Coben og han er en fantastisk mester i overraskende plots.

Når man har læst bøger af Harlan Coben før, så ved man efterhånden at ingenting er som det ser ud til i hans historier, så forventningerne er i top inden man åbner hans bøger. Han svigter på ingen måde tilliden i ”Drengen fra skoven”.

Denne krimi er noget af det bedste jeg har læst i meget lang tid. Man forbavses af plottet og overraskes gang på gang af drejningen af historien. Det er fantastisk når man ikke på forhånd spotter hvor historien vil hen. ”Drengen i skoven” vinkler mysterier og hemmeligheder som man ikke havde forventet.

Faktisk overraskes man helt frem til slutningen af historien. ”Drengen i skoven” får bestemt mine varmeste anbefalinger med på vejen, hvis du er til et mesterværk af en page turner med karakterer der er et mysterium i sig selv. En krimi der på ingen måde er forudsigelig.

SÅDAN skal det gøres.

Vurdering: 5/6 Roser

Krimiormen

Bogen kan købes her:

Besøg forlaget her:

5/6 Roser

5/6 Roser

"FOR BARNETS BEDSTE"

KRIMI

SKREVET AF

LINE HOLM & STINE BOLTHER

"For barnets bedste" skrevet af Line Holm & Stine Bolther

Krimidebut

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Line Holm & Stine Bolther

Forlag: Politikens forlag

Udgivelse: 3. september 2020

Sider: 485

Format: Hæftet

Genre: Krimi

ISBN: 9788740056860

Anmeldt: 5. september 2020

Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar. Anmeldelsen er udtryk for min egen mening om bogen og ikke påvirket heraf.

Om bogen:

"For barnets bedste" er Line Tolstrup Holm og Stine Bolthers første krimi om historikeren Maria Just, som bliver involveret i efterforskningen af et bestialsk mord og dets forbindelse til et dystert kapitel i Danmarks historie. På politimuseet i København er historiker Maria Just i færd med at tilrettelægge en udstilling om uopklarede mordsager gennem 100 år.

Imens bliver Røde Kors’ generalsekretær fundet myrdet på opsigtvækkende vis, og med et gådefuldt tegn indriset i korpuset. Sagens to efterforskere Mikael Dirk og Frederik Dahlin er rådvilde, mens både toppolitikere, medierne og politiledelsen presser på for at få et gennembrud i sagen.

I Marias arbejde falder hun tilfældigt over en forbindelse mellem mordet på generalsekretæren og et uopklaret dobbeltdrab i Hellerup for mere end 50 år siden. Pludseligt befinder hun sig midt i efterforskningen, der trækker tråde Danmarks magtfulde elite og mørke begivenheder i Danmarkshistorien.

Makkerparret Line Tolstrup Holm og Stine Bolther indleder på medrivende vis deres serie om Maria Just i "For barnets bedste", som med sin forening af historiske detaljer og intense krimielementer er blændende læsning.

Andre udgaver:

Lydbog, download, E-bog, ePub

Anmeldelse:

”For barnets bedste” er en krimi skrevet af Line Holm & Stine Bolther. ”For barnets bedste" er forfatternes første samarbejde. Forhåbentlig fortsætter de samarbejdet i endnu en krimi. En tidlig morgen findes Røde Kors generalsekretær, Georg Schmidt bestialsk myrdet.

Efterforskerne Mikael Dirk og Frederik Dahlin bliver sat på sagen. 2 meget forskellige personligheder. Det er deres første sag som makkerpar. Så udover at de skal opklare et mord uden mange spor, så skal de også lære hinanden at kende.

Udover at Mikael og Frederik står lidt på bar bund i deres efterforskning, så begynder ledelsen og politikerne at presse dem. De vil se resultater hurtigt. Undervejs beslutter politiledelsen, at de vil offentliggøre detaljer, som man under en normal efterforskning, ikke afslører.

Det betyder at deres efterforskning bliver yderligere vanskeliggjort. Mikael og Frederik er virkelig under hårdt pres. Deres undersøgelser viser dog at, Generalsekretæren har visse skeletter i skabet, som nødigt tåler at komme til offentlighedens kendskab.

Politihistorikeren 31-årige Maria Just arbejder på politimuseet og er i gang med at forberede en udstilling om de sidste 100 års uopklarede mordsager i Danmark. Maria falder tilfældigt over en sag 52 år tidligere, som hun er helt sikker på har nogle fællestræk med mordet på generalsekretæren.

Hun indleder et samarbejde med Mikael og Frederik. Inden længe er Maria langt mere involveret i efterforskningen end godt er. Maria er oprindeligt vokset op ved Esbjerg og er datter af en fisker. For mange år siden druknede hendes far og det har givet Maria nogle voldsomme traumer, som hun har svært ved at komme over.

Mikael Dirk på sin side har også oplevelser i sin fortid som han kæmper med. Undervejs i historien bliver læseren blandt andet taget med på det såkaldte Dark net på internettet og en tur forbi rigsarkivet. Pludselig begynder politikerne i integrationsudvalget at modtage trusselbreve og Mikael og Frederik frygter at, gerningsmanden endnu ikke er færdig med en eller anden helt særlig mission.

”For barnets bedste” er virkelig velskrevet med et overraskende plot. I tilgift så har forfatterne flettet op til flere virkelige hændelser ind i historien, hvilket gør ”For barnets bedste” så meget mere troværdig. Det eneste der måske kan trække en smule ned, er de ufatteligt mange detaljer, man skal igennem på de første 200 sider.

Men derefter kan man næsten ikke slippe bogen igen. Selve baggrundshistorien har faktisk rod i en virkelig politisk beslutning tilbage i 50`erne. DET er skræmmende. I den virkelige verden gennemførte Danmark et socialt eksperiment i 1950'erne.

22 grønlandske børn blev tvangsfjernet af myndighederne og sendt til Danmark. Meningen var, at børnene skulle vende hjem som danske veluddannede spydspidser og redde Grønlands fremtid. Om eksperimentet så lykkedes, er en helt anden snak.

Man fornemmer tydeligt en snert af samfundskritik i historien, som vel nok kan give anledning til debat. Det er en grum historie, der samtidig indeholder en del aktuelle emner såvel som kig tilbage i historien. ”For barnets bedste” er eminent skrevet og som læser sukker man efter mere fra de 2 forfattere når man har læst sidste side.

”For barnets bedste” får mine varmeste anbefalinger med på vejen.

Vurdering: 5/6 Roser

Krimiormen

Bogen kan købes her:

Besøg forlaget her:

5/6 Roser

5/6 Roser

"PIGEN I KÆLDEREN"

KRIMITHRILLER

SKREVET AF

RIKKE STRAND

"Pigen i kælderen" skrevet af Rikke Strand

Skræmmende debut

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Rikke Strand

Forlag: Forfatterskabet.dk

Udgivelse: 1. september 2020

Sider: 226

Format: Hæftet

Genre: Krimithriller

ISBN: 9788793927636

Anmeldt: 1. september 2020

Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar. Anmeldelsen er udtryk for min egen mening om bogen og ikke påvirket heraf.

Om bogen:

To mænd forsvinder sporløst, og politiet er på bar bund. Kriminalassistent Cecilie Møller sættes på sagen sammen med sin 20 år ældre makker, Benny Holm. Cecilie Møller gennemlever personlige nedture, mens hun kæmper for at opklare mysteriet om de forsvundne personer og en række uhyggelige overgreb.

En fangeflugt fra et åbent fængsel leder hende på sporet af gådens løsning i den lille by Ejstrup nær Kolding.

Om forfatteren

Rikke Strand (f. 1973) er uddannet salgsassistent. Pigen i kælderen er hendes debutroman. Bogen tegner et billede af svigt og ensomhed, hvor børn går i stykker, når kærlighed og omsorg erstattes med overgreb. Bogen stiller spørgsmålet om hævn er løsningen til et bedre liv?

Andre udgaver:

E-bog, ePub

Anmeldelse:

”Pigen i kælderen” er en krimithriller skrevet af en debutant. Det mærker man dog på ingen måde. Historien starter lige på og hårdt. 2 mænd forsvinder med få dages mellemrum. De 2 mænd er ikke af denne verdens bedste børn. De har begge flere voldsdomme bag sig.

Efterforsker Cecilie Møller også kaldet Sille bliver sat på sagen sammen med sin makker, den 20 år ældre Benny Holm. De står fuldstændig på bar bund. Undervejs i historien kommer Sille i en dyb personlig krise, men heldigvis har hun sin bedste ven kokken Jesper til at støtte sig.

Sille er en fri fugl der egentlig nyder sit liv uden en fast kæreste. Hendes makker Benny og hans kone Minna, betyder rigtig meget for Sille. Som efterforskningen skrider frem, fører sporene til en gård i Ejstrup ved Kolding. Gården har stået tom i mange år og de ting der er sket på gården tidligere, tåler ikke ret gerne dagens lys.

Midt under efterforskningen er der en fange der flygter fra fængslet, men Sille kan ikke umiddelbart se hvordan det skulle have forbindelse til de 2 forsvundne mænd. Det bliver dog snart klart at det i virkeligheden er en brik til at opklare de 2 mænds forsvinden.

”Pigen i kælderen” indeholder svigt og ensomhed, hvor børn går i stykker, når kærlighed og omsorg bliver glemt og overgreb bliver sat i stedet for. ”Pigen i kælderen” er virkelig velskrevet og overskuelig. Samtidig er den også realistisk og ondskabsfuld.

Det er imponerende at man på forholdsvis få sider, kan få så mange følelser ind i historien. Er du til en grum og modbydelig historie hvor hovedtemaet er hævn, grufuld hævn. Så er ”Pigen i kælderen” en fuldstændig formidabel debut.

Bogen stiller spørgsmålet om hævn er løsningen på et bedre liv og ro i sjælen. Det er Rikke Strands debut og jeg er vild med den. Hvis man vil læse en krimithriller som ikke tager lang tid at komme igennem og alligevel formår at give den styggeste gåsehud både udenpå og indeni.

”Pigen i kælderen” veksler imellem at følge gerningsmand, efterforskningen og baggrunden for gerningsmandens vilde ønske om hævn. Så tænker man at det er lidt kedeligt at følge gerningsmanden, men det er det på ingen måde. Det er en lidt anderledes måde at anskue en krimithriller på som ovenikøbet er genialt skruet sammen.

Men sart det skal læseren ikke være. Det er nogle rigtig grumme ting man får beskrevet i ”Pigen i kælderen”. Jeg håber virkelig at forfatteren har flere historier i støbeskeen og vil virkelig se frem til at læse meget mere af Rikke Strand.

”Pigen i kælderen” får mine varmeste anbefalinger med på vejen hvis du vel at mærke har lidt is i maven.

Vurdering: 5/6 Roser

Krimiormen

Bogen kan købes her:

Besøg forlaget her:

5/6 Roser

5/6 Roser