FEBRUAR 2020

EN SPÆNDENDE OG VARIERET FEBRUAR PÅ BLOGGEN

Februar 2020

Februar 2020

Krimiormens februar blev afbrudt af min anden store hobby: Slægtsforskning. Mere om det når jeg har fortalt lidt om februar måneds fantastiske læseoplevelser 😊 Jeg er faktik lidt overrasket over at det alligevel blev til så mange læseoplevelser:D

Februar bød på lidt af hvert. Jeg lagde ud med en fantastisk ny thriller: ”Den tavse patient” skrevet af Alex Michaelides og tilsendt fra forlaget Hr. Ferdinand/Politikens forlag. Alicia Berenson lever et celebert liv som anerkendt kunstmaler. Hun er gift med en kendt modefotograf, bor i et stort hus på en prominent adresse i London, og på overfladen er hendes liv perfekt. Men en aften da Alicias mand Gabriel kommer hjem fra arbejde, skyder Alicia ham fem gange i hovedet, hvorefter hun nægter at tale. På intet tidspunkt havde jeg set hvor ”Den tavse patient” ville føre mig hen. Jeg ser virkelig frem til at læse meget mere af Alex Michaelides. ”Den tavse patient” er helt klart en thriller i verdensklasse. Jeg kan ikke give den mindre end hele 6 roser da jeg slet ikke kan forestille mig at den bedste af de ”gamle” thriller-konger eller dronninger kunne have gjort det bedre.

Den næste bog var også en thriller. Denne gang sendt fra forfatteren selv. ”Donorjagten” skrevet af Nana Cajus. Den bog havde været lang tid undervejs da det kære postvæsen havde smidt den første bog væk og ikke kunne finde den igen. Lidt træls i min verden. Nå men forfatteren var så sød at sende mig et nyt eksemplar der faktisk nåede frem. Krigskorrespondent Amanda Millund har en perlerække af brændpunkter på sit CV. Men en udsendelse til Darfur får en brat ende, da hun vågner op som skudoffer på et felthospital og bliver forvekslet med en venezuelansk kvinde: En sporløst forsvundet marinbiolog, der viser sig at være hendes hidtil ukendte tvilling. Stille og roligt igennem historien flettes Amandas søgen efter søsteren Emilia og Michelles jagt på organtransplantationerne sammen. NGO eller ngo er en forkortelse for non-governmental organization, på dansk "ikke-statslig organisation" er en engelsk betegnelse for organisationer, som ikke direkte styres af staten, for eksempel velgørenheds-, menneskerettigheds- og miljøorganisationer.

”Visdommens børn” skrevet af Elsebeth Gundersen Jensen var i den mere skønlitterære afdeling. Det er 2. bog af forfatteren. Hendes første udgivelse hed ”Naamahs sønner”. Vi befinder os i en verden af satanisme. Det er tre år siden, Georg vendte hele verden ryggen og bosatte sig på bedsteforældrenes efterladte gård på Mols. Her hutler han sig igennem tilværelsen og bruger tiden på at skrive et værk om okkultisme for at prøve at forstå, hvad dæmonen Gabriel vil med ham. Kurt har giftet sig med Miriam, som fortsat ikke kan fordrage Georg, og de to ungdomsvenner har derfor ikke set hinanden, siden Georg rejste. De få uforløste spørgsmål man har efter at have læst ”Naamahs sønner” bliver smukt afsluttet i ”Visdommens børn”. ”Visdommens børn” har udover et fantastisk sprog og at være vanvittig velskrevet nogle fantastisk morsomme passager der fik mig til at klukke af grin undervejs.

De næste par bøger, fik jeg tilsendt som e-bøger fra Forlaget mellemgaard. Den første jeg læste, var historien om Carlo. Carlo er en historisk roman, der fortæller om en forvirret ung mand, der har vanskeligheder med at finde sit politiske fodfæste i skyggen af sin far, folketingspolitikeren Hans Kristian Henriksen. Carlo må i forbindelse med opstanden i Ungarn i 1956 en tur ind bag jerntæppet for ved selvsyn at opleve livet i et kommunistisk land. Jeg fik tilsendt bogen ”Carlo – At finde vejen” skrevet af Niels-Ole Hørlyk fra forlaget Mellemgaard som e-bog. ”Carlo – At finde vejen” er en historisk roman der foregår i årene 1953-1969. Man følger den danske politiske scene lidt på afstand, men får alligevel et rigtig godt indblik i den førte politik.

Den sidste e-bog i denne måned var en novellesamling ”29 perler” skrevet af Ivonne Cadovius. En novellesamling om nutidens kvinder, der er mere stærke end sarte. Med stensikker stil i et levende sprog portrætteres 29 skæbner – til tider humoristisk, hudløst eller ubarmhjertigt. De fortættede historier skildrer de foretagsomme kvinders ageren i en enten ubegribelig eller underfundig hverdag, der fører læseren ind under huden på bogens mangfoldige karakterer. Langt de fleste af novellerne er ikke hvad de ved første øjekast giver sig ud for at være. I min optik minder en del af novellerne ret meget om hinanden. Der er bestemt nogle af kvinderne som jeg godt kunne tænke mig at lære nærmere at kende. Og så er der de kvinder som jeg har på fornemmelsen at jeg allerede kender fra virkelighedens verden.

Jeg havde fået et par store vaskeposer med nogle skønne udgivelser fra en meget venlig person. Den første af bøgerne som jeg læste var en billedbiografi fra 1990 om Dronning Margrethe, ”Margrethe Danmarks dronning” Redigeret af Poul Jørgensen og Jens Lyngby Jepsen. Jeg føler mig meget velsignet af bogguden 😊 Jeg syntes at det var lidt morsomt at læse ”Margrethe Danmark Dronning” da Dronningen jo faktisk bliver 80 år lige om lidt. ”Margrethe Danmarks Dronning” slutter der hvor Dronningen blev bare 50 år. Bogen består af et hav af fantastiske billeder helt fra Dronningen blev født og altså frem til 1990.

Så blev det tiden til, måske nok månedens bog. ”Jeg lader dig gå” en thriller skrevet af Clare Mackintosh sendt fra forlaget Aronsen. Da en forfærdelig ulykke sker og vender op og ned på hele Jenna Grays liv, beslutter hun, at den eneste måde hun kan komme videre med livet, er at starte helt forfra. Hun flygter fra det hele, men uanset hvad hun gør, så kan hun ikke flygte fra fortiden. "Jeg lader dig gå" af Clare Mackintosh handler om Jenna Gray. Thrilleren ”Jeg lader dig gå” skrevet af Clare Mackintosh er oprindeligt fra 2014 på originalsproget men den udgave jeg fik tilsendt, er udgivet på dansk i 2019. Sikken en oplevelse! Det er mit første bekendtskab med Clare Mackintosh og hendes forfatterskab. Fantastisk er det første ord der falder mig ind og jeg kan næsten ikke vente med at komme i gang med den næste bog jeg har liggende ”Jeg ser dig” også af Clare Mackintosh.

Månedens sidste bog blev også en af de gamle bøger. "Sankt Markus nat" skrevet af Helle Stangerup er en slægtsroman, der følger en mor og hendes datter, Mette, der bliver født på netop Sankt Markus nat i året 1533. Epoken kendes som en af de mest dramatiske i historien, og Mette vokser op i en tid præget af overtro, heksejagt og angsten for det onde. Skrevet af Helle Stangerup og udgivet i 1992. Er du til Slægtshistorie og Danmarkshistorie så får ”Sankt Markus nat” mine anbefalinger med på vejen.

SLÆGTSFORSKNING OG DNA-TEST.

Jeg har nævnt det før. For 3 år siden fik jeg taget en DNA-test som har ligget på en slægtsforskningsside. Man får så diverse mails om match med andre brugere af siden. I starten af februar modtog jeg en mail om en match med et nært familiemedlem.

16% DNA havde jeg til fælles med en pige på 26 år. Forældre har man ca. 50 % til fælles med og søskende ca. 25%. Det viser sig nu at pigens farfar er min biologiske far. En person som jeg aldrig har mødt. Jeg tog testen fordi jeg var ret så sikker på at den person der står på min dåbsattest, ikke var min rigtige biologiske far.

Det ved jeg nu at jeg havde ret i. Selvom jeg tænkte meget over om jeg overhovedet ville have svaret, så blev jeg alligevel overrasket. Jeg havde gjort mig klart hvad et eventuelt resultat ville betyde. Det ved jeg så nu. Både min biologiske far, ham fra dåbsattesten samt min mor er alle afgået ved døden.

Derfor er der ingen jeg kan spørge om hvad der skete. Det ville jeg ellers godt have vidst. Vished kan stille flere spørgsmål. Anyway så i stedet for at have 4 halvsøskende har jeg nu 8 :D Og en hulens masse nevøer og niecer.

Slægtsforskning er utroligt spændende og kan nogen gange medføre et større detektivarbejde :D I love it.

God marts til alle, godlæselyst og på gensyn

Krimiormen

"SANKT MARKUS NAT"

SLÆGTSHISTORISK ROMAN

SKREVET AF

HELLE STANGERUP

"Sankt Markus nat" skrevet af Helle Stangerup

Slægtshisorisk roman

Forfatter: Helle Stangerup

Forlag: Gad` s Forlag

Udgivelse: 1992

Sider: 277

Format: indbundet

Genre: Slægthistorisk roman

ISBN-13: 9788712023289

Anmeldt: 29. februar 2020

Om bogen:

"Sankt Markus nat" er en slægtsroman, der følger en mor og hendes datter, Mette, der bliver født på netop Sankt Markus nat i året 1533. Epoken kendes som en af de mest dramatiske i historien, og Mette vokser op i en tid præget af overtro, heksejagt og angsten for det onde.

Helle Stangerup (1939-2015) var en dansk forfatter, der særligt var kendt og hædret for sine romaner og noveller. Stangerup blev cand.jur. i 1966 og fik sin litterære debut i 1967 med krimiromanen "Gravskrift for Rødhætte". Året efter fik hun sit litterære gennembrud med værket "De gule handsker".

I løbet af sin karriere modtog hun adskillige priser, heriblandt De Gyldne Laurbær i 1985 og Thit Jensens forfatterlegat i 1990. Udover sine skønlitterære værker udgav Stangerup flere faglitterære værker om historikeren Saxo.

Anmeldelse:

”Sankt Markus nat” blev skrevet af Helle Stangerup (1939-2015) i 1992. ”Sankt Markus nat” er en historisk slægtsroman udgivet af GAD`s forlag. Helle Stangerup havde et imponerende forfatterskab bag sig. ”Sankt Markus nat” blev genudgivet som e-bog i 2016.

Den udgave jeg har er én af de mange bøger som jeg fik ”Doneret” af en god ven. Jeg vidste godt hvem Helle Stangerup var, men har faktisk aldrig stiftet bekendtskab med hendes forfatterskab. Alle personerne i bogen er virkelige historiske personer, hvilket gør bogen endnu mere interessant og troværdig.

Vi kommer blandt andet rundt på Vallø, Nyborg slot og Gisselfeldt. Hovedpersonen er Mette. Mette bliver født Sankt Markus nat 1533, på Vallø. Mettes mor Ide er alene da hun føder Mette. I samme øjeblik som Mette ser dagens lys, lyder der en enorm eksplosion.

Ide er overbevist om, at Mette er djævlens yngel på grund af eksplosionen der slår revner i murene. Ide får derfor svært ved at få de store dybe moderfølelser overfor Mette. Mettes far Oluf derimod, forguder Mette, hvilket kun forstærker Ides mistænksomhed overfor Mette.

Mette er også helt speciel. Det varer længe inden Mette begynder at tale. Ikke fordi hun ikke kan, men hun vil bare ikke. Derudover har Mette synske evner der gør at hun kan se ind i fremtiden. Mette skjuler dog disse evner, da hun godt er klar over at det ikke er velset i den tid vi befinder os i.

Mette har en storesøster Birgitte der er 2 år ældre og en lillesøster Karen 4 år yngre end Mette. Deres mor Ide har svært ved at skjule sin skuffelse over, at hun ikke har fået en søn og arving. Ide misunder Olufs kærlighed til Mette da hun længes efter at han skal vise den store kærlighed til Ide.

Ide mistænker, den ellers fromme Oluf for at have avlet op til flere børn med nogle af de andre kvinder i Vallø. Oluf er Lensmand og bliver tilbudt at flytte til Nyborg slot. Her bor de i nogle år inden de vender tilbage til Vallø igen. Vi er på en tid hvor der kæmpes om kongemagten i norden så Oluf ender i en kort periode i Blåtårn og ide står alene med ansvaret for Vallø.

Birgitte bliver trolovet med Peder Bille da hun er 13 år og Peder er 25. Da de nu er trolovet skal Birgitte flytte hjem til Peders familie indtil de kan blive gift. Vi følger Mettes liv indtil 1565 hvor hun er i starten af 30`erne. Perioden kendes som en af de mest dramatiske i historien, og Mette vokser op i en tid præget af overtro, heksejagt og angsten for det onde.

Vi er også på en tid fyldt med uro, krige og pest. ”Sankt Markus nat” er fyldt med spænding og historiske personligheder. Er læseren historisk interesseret er den absolut et godt bud på en god slægt historisk roman. Jeg følte mig bestemt godt underholdt, selvom min udgave af ”Sankt Markus nat” er skrevet i et sprog som man ikke rigtigt ser i dag.

Det gjorde at jeg måtte læse visse passager et par gange for at forstå meningen. Er du til Slægtshistorie og Danmarkshistorie så får ”Sankt Markus nat” mine anbefalinger med på vejen.

Vurdering: 4/6 Roser

Krimiormen

Bogen kan købes som e-bog her:

4/6 Roser

4/6 Roser

"JEG LADER DIG GÅ"

THRILLER

SKREVET AF

CLARE MACKINTOSH

"Jeg lader dig gå" skrevet af Clare Mackintosh

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Clare Mackintosh

Forlag: Forlaget Aronsen

Udgivelse: 10. marts 2017

Sider: 430

Format: Hæftet

Genre: Thriller

ISBN-13: 9788793338289

Anmeldt: 23. februar 2020

Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar. Anmeldelsen er udtryk for min egen vurdering af bogen og ikke påvirket heraf.

Om bogen:

Da en forfærdelig ulykke sker og vender op og ned på hele Jenna Grays liv, beslutter hun, at den eneste måde hun kan komme videre med livet, er at starte helt forfra. Hun flygter fra det hele, men uanset hvad hun gør, så kan hun ikke flygte fra fortiden.

"Jeg lader dig gå" af Clare Mackintosh handler om Jenna Gray. Hendes fortid indhenter hende, og det samme gør kriminalkommissær Ray Stevens, der prøver at finde ud af hvad der skete den aften. Hvem er den flugtbilist, der dræbte en 5-årig dreng?

"Jeg lader dig gå" er en tankevækkende, skræmmende og gribende psykologisk thriller.

Anmeldelse:

Thrilleren ”Jeg lader dig gå” skrevet af Clare Mackintosh er oprindeligt fra 2014 på originalsproget men den udgave jeg fik tilsendt, er udgivet på dansk i 2019. Sikken en oplevelse! Det er mit første bekendtskab med Clare Mackintosh og hendes forfatterskab.

Fantastisk er det første ord der falder mig ind og jeg kan næsten ikke vente med at komme i gang med den næste bog jeg har liggende ”Jeg ser dig” også af Clare Mackintosh. ”Jeg lader dig gå” starter lige på og hårdt. 5-årige Jacob er på vej hjem sammen med sin mor, da han bliver dræbt af en flugtbilist.

Kriminalkommissær Ray Stevens og hans kollega, den smukke Kate tager ud for at kigge på gerningsstedet. Det bliver starten på en sag der giver dem adskillige grå hår i hovedet. Ingen vidner og en dybt ulykkelig mor. Samtidig har Ray store problemer i sit privatliv.

Man får et rigtig godt billede af hvem og hvad efterforsker-teamet er. Både som efterforskere og som privatpersoner. Jenna Gray flygter efter ulykken. Hun flygter så langt væk hun overhovedet kan. Hun ender i en lille by, Penfach, langt væk fra alt det hun tidligere kendte.

Stille og roligt får hun skabt sig en slags liv. Men vil fortiden indhente hende. Og tør hun stole på andre mennesker igen og på at der også findes et liv og en kærlighed til Jenna. Jenna er oprindeligt kunstner og arbejdede med ler. Det kan hun ikke længere da hun har skadet sin hånd.

Nu oparbejder hun en ny karriere. Stadig med afsæt i kunst men dog i en helt anden retning end tidligere. Indimellem Jennas historie og opklaringsarbejdet er der passager hvor historien går tilbage i tiden til personerne Ian og Jennifer.

Til dengang Ian og Jennifer lærte hinanden at kende. Ian har helt klart psykopatiske træk og manipulerer voldsomt med Jennifer. Han underminerer Jennifers vilje og selvstændighed fuldstændig. Som tiden går, forsvinder Jennifers familie og venner ud af hendes liv så der kun er Ian tilbage.

”Jeg lader dig gå” indeholder alt det en god psykologisk thriller skal. Den er nervepirrende indeholder spænding, vold, kærlighed, frygt, flugt, sorg og et fantastisk plot der overrasker, selv en meget garvet læser. Jeg blev fuldstændig blæst bagover af plottet.

Igen og igen blev jeg overrasket og på intet tidspunkt havde jeg set de gentagne drejninger af historien, som jeg blev præsenteret for. Genial debut. ”Jeg lader dig gå” er simpelthen en pageturner og fuldstændig genialt skrevet.

Eller for at sige det kort: Det er formidabel underholdning og må høre ind under must-read for enhver der elsker psykologiske thrillere. ”Jeg lader dig gå” er virkelig intens og knivskarp. ”Jeg lader dig gå” er så sindssygt velskrevet at jeg kun kan give den max roser.

Hele 6 roser og de varmeste anbefalinger får den med fra mig. Jeg var mere end godt underholdt undervejs…og bagefter. Tak for det. Det er en af den slags thrillere der sidder fast når man har lukket sidste side. Lidt over 400 sider er ikke én eneste side for meget.

Vurdering: 6/6 Roser

Krimiormen Bogen kan købes her:

6/6 Roser

6/6 Roser

"MARGRETHE DANMARKS DRONNING"

BILLEDBIOGRAFI

REDIGERET AF

POUL JØRGENSEN & JENS LYNGBY JEPSEN

"Margrethe Danmarks dronning" redigeret af Poul Jørgensen og Jens Lyngby Jepsen

”Margrethe Danmarks Dronning”

Redaktører: Poul Jørgensen & Jens Lyngby Jepsen

Forlag: Boghandlerforlaget

Udgivelse: 1990

Sider: 197

Format: Hardback

Genre: Billedbiografi

ISBN: 8798346903

Anmeldt: 22. februar 2020

Om redaktørerne:

Poul Jørgensen (1928-2015) var ansat ved Danmarks Radios TV fra fjernsynets start og frem til 1995. Han dækkede næsten alle stofområder fra underholdning, reportage, erhvervsstof med landbrug som speciale til den politiske reportage og debatter og studievært på TV-avisen.

Gennem alle årene har han fulgt kongehuset og lavet mange udsendelser om det og med dets medlemmer. Han stod også for en lang række transmissioner fra kongelige begivenheder i ind- og udland og fulgte de kongelige på mange rejser.

I 1990 blev Poul Jørgensen Ridder af Dannebrog.

Jens Lyngby Jepsen havde i mange år som pressefotograf fulgt regentparret i ind- og udland – bl. A. på de store rejser i USA, Grønland og Kina. Ved siden af jobbet som redaktionel leder af Berlingske billedbureau, Nordfoto, beskæftigede Jens Lyngby Jepsen sig med foredrag og undervisning i billedbrug- og teknik.

Anmeldelse:

En 30 år gammel Billedbiografi! ”Margrethe Danmarks Dronning” er en billedbiografi redigeret af Poul Jørgensen og Jens Lyngby Jepsen. Bogen bliver nok svær at finde da den er udgivet af Boghandlerforlaget helt tilbage i 1990.

Den findes dog på Bogbasen.dk hvor folk kan sælge gamle bøger til interesserede. Boghandlerforlaget eksisterer ikke længere da det blev opløst i 2002. Jeg fik bogen sammen med en masse andre bøger som jeg fik ”Doneret” da et nært familiemedlem af min bonussøn skulle tømme boet efter sin mor.

Det er ikke første gang at jeg er blevet kontaktet når venner og familie skal tømme boet efter et nærtstående familiemedlem. Jeg er så dybt taknemmelig for at jeg er så heldig at få lov til at overtage disse ældre og nogle gange meget gamle bøger.

Denne gang var der alt fra bøger skrevet af Leo Tolstoj over diverse kongelige biografier og til den nyeste som er ”Kastanjemanden” skrevet af Søren Sveistrup og udgivet for mindre end ½ år siden. Jeg føler mig meget velsignet af bogguden 😊

Jeg syntes at det var lidt morsomt at læse ”Margrethe Danmark Dronning” da Dronningen jo faktisk bliver 80 år lige om lidt. ”Margrethe Danmarks Dronning” slutter der hvor Dronningen blev bare 50 år. Bogen består af et hav af fantastiske billeder helt fra Dronningen blev født og altså frem til 1990.

Billederne er de offentlige som har været vist i diverse ugeblade og aviser. I tilgift er der en del billeder fra lidt mere private former. Selvom der er en overvægt af billeder, så er der også noget tekst om dronningens liv indtil 1990.

”Margrethe Danmarks Dronning” gennemgår Dronningens barndom fra dengang hvor hun ”bare” var prinsesse og ikke vidste at hun engang skulle blive tronfølger. Først da hun i 1953 var 13 år gammel blev loven ændret, så hun nu skulle efterfølge sin far.

Margrethe blev født 1 uge efter besættelsen i 1940. I slutningen af krigen beslaglagde Tyskerne Gråsten slot. Citat fra bogen:

”Tyskerne havde i april 1945 beslaglagt Gråsten slot, som spillede en ganske særlig rolle, ikke mindst for kronprinsesse Ingrid. Slottet blev brugt som lazaret, og da man på Amalienborg modtog beskeden om, at slottet ville blive beslaglagt, var kronprinseparrets hofchef, Kammerherre Vest, over hals og hoved blevet sendt til Gråsten for sammen med slottets personale at tømme det for møbler.”

D. 15. januar 1972 blev Kronprinsesse Margrethe udråbt til Dronning da hendes far var død dagen før. Bogen afsluttes med følgende citat:

”Hun har i løbet af sine 50 år set og oplevet mere end de fleste, men hun har navnlig formået én ting: At gå den svære balancegang mellem at være lidt på afstand af alle og alligevel forblive uhyre populær, afholdt og respekteret i alle kredse. Alle tiders dronning!”

Jeg hyggede mig gevaldigt med at kigge/læse bogen og fik da nogle informationer som jeg ikke var klar over på forhånd. Nu må jeg jo også tilstå at jeg vel ikke er den der har fulgt mest med i kongehusets gøren og laden. Under alle omstændigheder så er kongehuset jo til stede til alle tider.

Vurdering: 4/6 Roser

Krimiormen

4/6 Roser

4/6 Roser

"29 PERLER MED KANT"

NOVELLESAMLING

SKREVET AF

IVONNE CADOVIUS

"29 perler med kant" skrevet af Ivonne Cadovius

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Ivonne Cadovius

Forlag: Forlaget Mellemgaard

Udgivelse: 10. februar 2020

Sider: 188

Format: e-bog

Genre: Novellesamling

ISBN-13: 9788772188485

Anmeldt: 21. februar 2020

Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar. Anmeldelsen er udtryk for min egen vurdering af bogen og ikke påvirket heraf.

Om bogen:

En novellesamling om nutidens kvinder, der er mere stærke end sarte. Med stensikker stil i et levende sprog portrætteres 29 skæbner – til tider humoristisk, hudløst eller ubarmhjertigt. De fortættede historier skildrer de foretagsomme kvinders ageren i en enten ubegribelig eller underfundig hverdag, der fører læseren ind under huden på bogens mangfoldige karakterer.

Inderlige, brutale, saftige, sårbare, grænseoverskridende … Her findes ingen løftede pegefingre eller moraliseren, kun fortællinger til eftertanke. En ægte perle har mange lag. Uddrag af bogen

“Agathe spillede med i en teaterforestilling, der ville slå et slag for svinevelfærd. De medvirkende grise boede i nyistandsatte båse med PH-lamper samt kunst på væggene, og dagligt fik de oplæst Schiller, Goethe og Kierkegaard, mens de lyttede til jazz, klassisk eller pop. Under træningen agerede de eksemplarisk; foran publikum sked de bogstaveligt talt på alt.” “Inden længe var Tess flyttet ind i luksusvillaen med hjemmebiograf, illegalt thailandsk ægtepar, fire biler og eget kreditkort. Hurtigt blev der investeret i bryster, Botox og ny garderobe. Tess følte sig ophøjet til den sociale status, hun mente, hun fortjente.” “Hun havde hovedform som en skildpadde og samme matte skær. Naja hed hun og havde taget sin egen mødom med en peberkværn.”

Om forfatteren

Ivonne Cadovius har en karriere som skuespiller, elitecoach og skribent. Hun har forfattet en række underholdende krimikomedier samt adskillige børneforestillinger fyldt med sang og musik. Ud over sit mangeårige virke som teaterleder for Teatret bag Kroen optrådte hun otte år som bakkesangerinde i Bakkens Hvile.

Anmeldelse:

Novellen ”29 perler med kant” skrevet af Ivonne Cadovius, udgivet af forlaget mellemgaard er lidt udenfor mine normale fokusgenrer. Men indimellem må man udvide sin horisont i håb om at finde noget guld man ikke lige havde forventet.

Novellen består af 29 små noveller om 29 meget forskellige kvinder. Langt de fleste af novellerne er ikke hvad de ved første øjekast giver sig ud for at være. I min optik minder en del af novellerne ret meget om hinanden. Der er bestemt nogle af kvinderne som jeg godt kunne tænke mig at lære nærmere at kende.

Og så er der de kvinder som jeg har på fornemmelsen at jeg allerede kender fra virkelighedens verden. Der er nogle interessante tanker i ”29 perler med kant”. Titlen giver et meget godt billede af at der virkelig er nogle perler imellem.

Mon ikke der skulle være en kvinde eller to der godt kan sætte sig ind i Alanyas reaktion. Citat fra novellen om Alanya:

”Alanyas mand gav sig inde på sofaen, vendte sig på ryggen og mindede om en ugidelig hvalros – hvis han altså bare ikke lige havde været i besiddelse af netop det udseende, der gjorde kvinder kvidrende”.

Novellerne er skrevet i et enkelt sprog krydret med nogle fantastiske sprogblomster. Det er bestemt noveller der er tilgængelige for alle. Citat fra Naima:

”Derefter gik Naima på bare fødder under det gulvlange taftskørt fra førstesalen ned ad trappen til hallen. Hun kunne se resultatet i sin mands strålende øjne. Hun standsede på det nederste trin, og de kiggede længe og varmt på hinanden. En fælles indre dialog skabt gennem femogtyve års ægteskab med accept af hinandens forcer, finurligheder eller fejltagelser emmede imellem dem”.

Novellerne er bestemt interessante med ganske uventede overraskelser ind imellem. Noveller der giver stof til eftertanke. Måske en anledning til at sætte sig ned og gennemtænke sit eget liv. Har man det liv som man havde forestillet sig da man var yngre. Fordi, ja det er kvinder der er ude over den første ungdom, for langt de flestes vedkommende, der optræder i novellerne.

Har du modet, lysten og viljen til at ændre din livsbane så du når derhen hvor du gerne vil være. Eller i hvert fald så tæt på som det nu kan lade sig gøre. Visse ting kan man ikke ændre på men må bare acceptere at det er nu én gang betingelserne når man omgiver sig med andre mennesker.

Jeg synes bestemt at det kunne være interessant at lære forfatteren lidt nærmere at kende igennem mere litteratur fra forfatterens hånd. Ivonne Cadovius er bestemt en person med mange talenter. skuespiller, forfatter, sanger, instruktør og coach, tidligere balletelev på Det Kongelige Teater samt en hel del andre kasketter har prydet forfatterens hoved.

Så mon ikke der skulle ligge flere ideer på tegnebrættet. ”29 perler med kant” er bestemt en ganske glimrende debut. ”29 perler med kant” får mine anbefalinger med på vejen. En andeledes, interessant og tankevækkende samling af noveller om kvinder.

Vurdering: 3/6 Roser

Krimiormen

Bogen kan købes her:

3/6 Roser

3/6 Roser

"CARLO-AT FINDE VEJEN"

HISTORISK ROMAN

SKREVET AF

NIELS-OLE HØRLYK

"Carlo-at finde vejen" skrevet af Niels-Ole Hørlyk

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Niels-Ole Hørlyk

Forlag: Forlaget Mellemgaard

Udgivelse: 10. februar 2020

Sider: 392

Format: e-bog

Genre: Historisk roman

ISBN-13: 9788772188713

Anmeldt: 17. februar 2020

Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar. Anmeldelsen er udtryk for min egen vurdering af bogen og ikke påvirket heraf.

Om bogen:

Carlo er en historisk roman, der fortæller om en forvirret ung mand, der har vanskeligheder med at finde sit politiske fodfæste i skyggen af sin far, folketingspolitikeren Hans Kristian Henriksen. Carlo må i forbindelse med opstanden i Ungarn i 1956 en tur ind bag jerntæppet for ved selvsyn at opleve livet i et kommunistisk land.

Carlo bliver hvirvlet ind i de dramatiske begivenheder i Budapest. Han møder en smuk ungarsk pige, som han udvikler et kærlighedsforhold til. Carlo er også en roman, der beretter om de politiske forhold i Danmark, som fører til dannelsen af Socialistisk Folkeparti.

Den fortæller om arbejdskampe og om politiske rævekager i 50’ernes Danmark, rævekager, som på mange måder ligner forholdene, som vi kender dem i dag. Uddrag af bogen:

Carlo var noget i tvivl om, hvem disse mænd var. Han havde jo hørt om det hemmelige politi, AVH. Kunne han stole på dem eller hvad? Men hvilket alternativ havde han egentlig? Tænkte han. Det var dem, der var bevæbnede. Carlo valgte altså at følge med. De viste vej til et hus, der bar præg af flere granatnedslag. De stoppede foran en gadedør og pegede ind. “Menj be,” den ene pegede ind ad døren. Meningen var klar, han skulle gå ind, men til hvad? Carlo trådte ind i en lejlighed. Der var flere personer til stede. Det var dog en ung mand, der lå på en sofa, der tiltrak opmærksomheden. Han var påklædt, men det ene bukseben var skåret op til midt på låret. Underbenet var indsmurt i blod.

Om forfatteren

Niels-Ole Hørlyk (f. 1950) er uddannet i biologi og idræt fra Københavns Universitet. Bosiddende i Grundfør. Han har arbejdet som gymnasielærer i Aarhus og på Færøerne. Har forfattet og været medforfatter til en række lærebøger.

Carlo er den selvstændige efterfølger til romanen Gamle stier – nye veje.

Anmeldelse:

Jeg fik tilsendt bogen ”Carlo – At finde vejen” skrevet af Niels-Ole Hørlyk fra forlaget Mellemgaard som e-bog. ”Carlo – At finde vejen” er en historisk roman der foregår i årene 1953-1969. Man følger den danske politiske scene lidt på afstand, men får alligevel et rigtig godt indblik i den førte politik.

Henad vejen følger man også tilblivelsen af Socialistisk Folkeparti. Bedre kendt som SF. SF tog egentlig udgangspunkt i de daværende danske kommunister. Der var splittelse i partiet og udbryderne dannede efterfølgende SF.

Set i bagkundskabens lys så var det vel egentlig et meget klogt træk. I hvert fald når man ser hvilken manglende indflydelse kommunisterne har på nutidens politiske landskab. Tilbage til ”Carlo – At finde vejen”. Vi følger Carlo tæt fra han er helt ung og endnu ikke helt har fundet sin vej i livet.

Hverken hvad angår sin fremtidige beskæftigelse eller sit politiske ståsted. Kærlighedslivet er han såmænd heller ikke helt sikker på. Carlo sværmer lidt for Axel Larsen og kommunisterne. Måske er det også lidt en protest i forhold til Carlos far der sidder i folketinget for Socialdemokraterne.

Faderen Hans Christian Henriksen og Carlo har mange højrøstede debatter om den førte politik. Umiddelbart virker det som om de er meget langt fra hinanden politisk. Alligevel har Carlo endnu ikke besluttet sig for om han er så meget kommunist at han ligefrem vil melde sig ind i partiet.

Carlos kærlighedsliv er egentlig meget godt. Carlo er kæreste med Birthe som han har kendt et godt stykke tid. De går ud sammen og indimellem tilbringer de skam også nætterne sammen. Carlo arbejder på Prøvestenen med at fylde olie på tankbiler.

Ikke det mest interessante erhverv men kollegaerne imellem har et rigtig godt kammeratskab og pengene er gode. D. 23. november 1956 udbryder der opstand i det Sovjetisk styrede Ungarn og Carlo beslutter sig for at tage ned og hjælpe. I Ungarn får Carlo et tættere indblik i hvad kommunismen også kan føre med sig.

Det får stor betydning for Carlos liv og fremtid og da han vender tilbage til Danmark, bosætter han sig for en tid ved sin bedstemor Margrethe i den lille jyske by Grundfør. Stille og roligt finder Carlo ud af hvad han vil med sit liv og finder da også sit politiske ståsted.

”Carlo – At finde vejen” giver et godt indblik i en tid uden de store tekniske vidundere. Det er en tid hvor det ikke er alle beskåret at have et tv. Citat fra bogen:

”Hans Christian og Johanne havde sammen med Birthe og de 2 drenge siddet og set nyheder på det nyindkøbte 21” Bravour TV. Hans Christian havde bøjet sig for familiens vilje. Det havde med sit rullebord kostet næsten 2000 kr., en voldsom investering, mente Hans Christian. De penge kunne de godt have brugt på noget mere fornuftigt. ”

”Carlo – At finde vejen” giver et rigtig godt billede af datidens politiske spil og hverdagen for helt almindelige danskere. Den er skrevet i et godt og klart sprog. Historisk er bogens handling fra før jeg blev født og giver et godt billede af en tid som jeg vel nok har hørt om men ikke selv har oplevet.

Et godt bud på en roman for den historisk interesserede med citater og politiske hændelser fra den virkelige verden iblandet forfatterens egen fantasi og iderigdom. ”Carlo – At finde vejen” er et godt bud på en historisk roman som jeg meget gerne ser flere af og den får da også mine anbefalinger med på vejen.

Vurdering: 4/6 Roser

Krimiormen

Bogen kan købes her:

4/6 Roser

4/6 Roser

"VISDOMMENS BØRN"

SKØNLITTERATUR

SKREVET AF 

ELSEBETH GUNDERSEN JENSEN

"Visdommens børn" skrevet af Elsebeth Gundersen Jensen

Alt er kærlighed

ANMELDEREKSEMPLAR tilsendt fra forfatteren

Forfatter: Elsebeth Gundersen Jensen

Forlag: Forlaget Mellemgaard

Udgivelse: 10. december 2019

Sider: 531

Format: Hæftet

Genre: Skønlitteratur

ISBN-13: 9788772186429

Anmeldt: 14. februar 2020

Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar. Anmeldelsen er udtryk for min egen vurdering af bogen og ikke påvirket heraf.

Om bogen:

Det er tre år siden, Georg vendte hele verden ryggen og bosatte sig på bedsteforældrenes efterladte gård på Mols. Her hutler han sig igennem tilværelsen og bruger tiden på at skrive et værk om okkultisme for at prøve at forstå, hvad dæmonen Gabriel vil med ham.

Kurt har giftet sig med Miriam, som fortsat ikke kan fordrage Georg, og de to ungdomsvenner har derfor ikke set hinanden, siden Georg rejste. Livet ånder dog alt andet end idyl for de nygifte, hvis verden på godt og ondt fortsat er indfiltret i sekten Naamahs Sønner.

Da pengene begynder at slippe op, kontakter Georg sektens aldrende mystagog, antikvaren Johannes Sølvvang, i håb om at han kan hjælpe ham med at udgive sin grimoire. Mødet starter en lavine af begivenheder, og langsomt åbenbares Gabriels endelige hensigt med Georg.

En dag banker Georg atter på Kurts dør, og dette møde bliver ikke uden omkostninger. Uddrag af bogen:

Kurt svarede nødtvungent: ”Miriam tror, hun bliver holdt indespærret af en religiøs sekt.” Tobias skar en overbærende grimasse: ”Hold nu op! Det kan hun da umuligt tro på!” Lisbeth og Kurt svarede ikke men vekslede et blik hen over bordet. Tobias’ smil stivnede, og Lisbeth forbarmede sig: ”Da Kurt og Georg mødte hinanden var de begge medlemmer af en sekt, som misbruger kvinder i seksuelle ofringer til de guder, de tror på.” Tobias spærrede øjnene op og vendte sig forarget mod Kurt. Kurt forsvarede sig en smule usammenhængende: ”Kvinderne er der frivilligt. De skriver alle under på en kontrakt …” Han tav pludselig ved tanken om, at Miriam bestemt ikke havde meldt sig frivilligt.

Om forfatteren:

Elsebeth Gundersen Jensen (f. 1974) har tidligere udgivet romanen Naamahs Sønner. Hendes passion for historiefortælling og dramaturgi fornægter sig ikke i skrivestilen, som er både tempofyldt og pirrende. Der er sans for detaljerne, de mundrette replikker samt de skæve karakterer.

Hun leger med læseren og lader trådene fra det trivielle og det surrealistiske blande sig, hvilket både forpuster og overrasker.

Omslagsgrafiker: Michelle V. Høbjerg

Anmeldelse:

”Visdommens børn” skrevet af Elsebeth Gundersen Jensen er efterfølgeren til ”Naamahs sønner” og handler om satanisme og kærlighed. I denne 2. bog er Georg, Kurt og Miriam atter bogens hovedpersoner om det ukulte og satanisme.

”Visdommens børn” foregår i 1973. Georg har de sidste 3 år boet i sine bedsteforældres nedlagte landbrug på Mols, som han arvede da hans mormor døde. Vennen Kurt har ikke set skyggen af Georg i de 3 år men er stadig omgivet af Naamahs sønner, den sekt som Georg blev stormester for 3 år tidligere.

Georg bruger tiden og sin ensomhed på at skrive. Han skriver sine forældres historie. Eberhardt Engel og Anna. Anna som var besat af Gabriel, Georgs dæmon. Georg har ikke set eller mærket meget til Gabriel i de forløbne 3 år og i virkeligheden savner han nok Gabriel lidt.

Georg har skrevet et opslagsværk om satanisme. Han har dog svært ved at få Anders, sektens bogtrykker til at godtage værket. Anders mener at værket kun er for de indviede i sekten Naamahs sønner. Samme år bliver Miriam og Kurt gift, men Kurt ser stadigikke skyggen af Georg og han savner ham inderligt.

Miriam til gengæld er udmærket tilfreds med ikke at se Georg. Hun hader ham som pesten og er vel i virkeligheden dybt jaloux på Georgs forhold til Kurt. Hele essensen af ”Visdommens børn” kan vel koges ned til et citat fra bogen:

Georg nikkede tænksomt: ”Alt er kærlighed.” Kurt betragtede undersøgende hans profil, mens Georg fortsatte tænksomt: ”Ligegyldigt hvordan du vender og drejer verden, Kurt. Når vi har skrabet alt det tillærte væk – moral, holdninger og frygt – så står man pludselig tilbage med kernen. Og den består udelukkende af en rå, passioneret kærlighed. Intet ville bestå uden kærlighed. Det er motivet. Motivet for overlevelse, motivet for skønhed, motivet for venskab. Selv motivet for smerte og for had.”

Sideløbende med selve historien i ”Visdommens børn” følger man Georgs forsøg på et stort forfatterskab i manuskriptet til Georgs bog ”Omphalos”. En bog hvor hovedpersonerne er Gabriel, Nathanael, Sarah og Esther. Det er vel i virkeligheden en omskrivning af en seance som Georg står overfor at skulle gennemføre i samarbejde med hans gamle ven antikvaren Johannes.

De få uforløste spørgsmål man har efter at have læst ”Naamahs sønner” bliver smukt afsluttet i ”Visdommens børn”. ”Visdommens børn” har udover et fantastisk sprog og at være vanvittig velskrevet nogle fantastisk morsomme passager der fik mig til at klukke af grin undervejs.

Det er virkelig humor på højt plan i min verden. Tak for fantastisk underholdning. Jeg vil klart anbefale at man har læst ”Naamahs sønner” inden man kaster sig over ”Visdommens børn”, så vil handlingen i ”Visdommens børn” give meget bedre mening.

I min optik hænger de 2 bøger helt klart uløseligt sammen. Jeg kan kun give mine varmeste anbefalinger til ”Visdommens børn”. ”Visdommens børn” har helt klart fået et step op i forhold til forgængeren. Både hvad angår skrivestil, indhold og underholdning.

Fantastisk oplevelse. ”Naamahs sønner” gav jeg hele 5 roser men ”Visdommens børn er absolut i toppen og hiver den sidste rose med hjem og får dermed hele 6 smukke roser.

Vurdering:6/6 Roser

Krimiormen

Bogen kan købes her:

6/6 Roser

6/6 Roser

"DONORJAGTEN"

THRILLER

SKREVET AF

NANA CAJUS

"Donorjagten" skrevet af Nana Cajus

Thriller

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Nana Cajus

Forlag: Orinoco.ink BoD

Udgivelse: 16. januar 2020

Sider: 380

Format: Hæftet

Genre: Thriller

ISBN-13: 9788743013198

Anmeldt: 8. februar 2020

Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar. Anmeldelsen er udtryk for min egen vurdering af bogen og ikke påvirket heraf.

Om bogen:

Krigskorrespondent Amanda Millund har en perlerække af brændpunkter på sit CV. Men en udsendelse til Darfur får en brat ende, da hun vågner op som skudoffer på et felthospital og bliver forvekslet med en venezuelansk kvinde: En sporløst forsvundet marinbiolog, der viser sig at være hendes hidtil ukendte tvilling.

Tilbage i København begynder Amanda at optrevle barndommens fortielser. Samtidig er den engelske retsmediciner Michelle Martins på vej til Sydafrika for at forfølge et spor af illegale organer. Amanda erfarer snart, at FARC tilsyneladende har kidnappet tvillingesøsteren, og sætter karrieren på spil for at rejse til Venezuela.

Her fornemmer hun hurtigt, at ikke alt er, som det syner. Og i jagten på sandheden krydser hun spor med den engelske retsmediciner, som har fået færten af profithungrende transplantationslæger med mord på samvittigheden.

Anmeldelse:

”Donorjagten” skrevet af Nana Cajus er en thriller udgivet D. 16. januar. Vi har at gøre med Ngo`er der jagter firmaer der ulovligt køber og sælger kropsdele og ind imellem også hele kroppe. Det er makabert og skræmmende. Sideløbende med har vi hovedpersonen Amanda Milling.

Amanda er journalisten der har prøvet lidt af hvert og har været udsendt til alverdens brændpunkter. Amanda har oplevet sin del af krig og ødelæggelse og har set lidt af hvert. Alligevel oplever jeg karakteren Amanda som temmelig naiv og lidt verdensfjern.

Amanda vågner op på et hospital i Dafour hvor lægen Rafael tror at hun hedder Emilia. Amanda ligner Emilia på en prik. Det viser sig at Emilia er Amandas ukendte tvilling. Amanda får lidt et chok. Hendes mor er død et par år tidligere og hun har aldrig fortalt Amanda at hun var tvilling.

Hvis det er rigtigt er hele Amandas verden vendt på hovedet og hendes familierelationer er slet ikke som hun troede at de var. Hendes Norske far som hun har mistet kontakten til efter, forældrene blev skilt er måske i virkeligheden slet ikke hendes biologiske far.

Hvad skete der dengang de blev født, hvis det altså passer at Amanda har en tvilling. Amanda tvivler lidt på om det nu også kan være rigtigt. Emilia er marinebiolog og kort tid efter at Rafael har fortalt Amanda at hun har en tvilling, så forsvinder Emilia.

Alle tror at Emilia er blevet bortført. Nu går den vilde jagt ind på at finde Emilia og få hende ud af de formodede bortførernes klør. Sideløbende med denne historie møder vi Michelle som vil starte sin egen ngo. Michelle jagter ulovlige organdonationer.

Både dem der sælger og udfører ulovlige operationer samt de mennesker der er ofre for donationerne. Michelle er oprindeligt rets patolog men hun vil hellere bruge sin faglige viden på at redde fattige fra at blive tvunget til at sælge deres organer for at overleve i en barsk verden.

Stille og roligt igennem historien flettes Amandas søgen efter søsteren Emilia og Michelles jagt på organtransplantationerne sammen. NGO eller ngo er en forkortelse for non-governmental organization, på dansk "ikke-statslig organisation" er en engelsk betegnelse for organisationer, som ikke direkte styres af staten, for eksempel velgørenheds-, menneskerettigheds- og miljøorganisationer.

Vi er langt omkring i ”Donorjagten” Fra Dafour til København og Venezuela. Handlingen starter i Dafour hvor Amanda vågner op efter en operation. ”Donorjagten” er fyldt med spænding, makabre fund, familierelationer og stor kærlighed.

Undervejs har Amanda sine kampe med avisen hun er ansat på da hun insisterer på at blive og hjælpe med at finde ud af hvad der er sket med tvillingesøsteren. Amanda har intet kendskab til den formodede tvillingesøster og det fik mig til at tænke i lidt andre baner.

Alle vegne på nettet ser jeg konstant tilbud om at man kan få testet sin DNA. Hvor stammer man fra og hvem er i virkeligheden DNA-mæssigt ens nærmeste familie. ”Donorjagten” er en thriller der visse steder har fart over feltet mest hen imod slutningen.

Visse steder i bogen synes jeg at handlingen står lidt stille. Men ”Donorjagten” er bestemt udmærket underholdning og med et aktuelt og vedkommende emne. Man bliver bestemt meget klogere på organhandel og de problemer en ngo kan have at slås med.

Vurdering: 4/6 Roser

krimiormen

Bogen kan købes her:

"DEN TAVSE PATIENT"

THRILLER

SKREVET AF

ALEX MICHAELIDES

"Den tavse patient" skrevet af Alex Michaelides

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Alex Michaelides

Forlag: Hr. Ferdinand

Udgivelse: 7. februar 2020

Sider: 391

Format: Hæftet

Genre: Thriller

ISBN-13: 9788740055108

Anmeldt: 7. februar 2020

Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar. Anmeldelsen er udtryk for min egen vurdering af bogen og ikke påvirket heraf.

Om bogen:

Alicia Berenson lever et celebert liv som anerkendt kunstmaler. Hun er gift med en kendt modefotograf, bor i et stort hus på en prominent adresse i London, og på overfladen er hendes liv perfekt. Men en aften da Alicias mand Gabriel kommer hjem fra arbejde, skyder Alicia ham fem gange i hovedet, hvorefter hun nægter at tale.

Alicias tavshed og øvrige totale fravær af forklaring forvandler en tragedie i hjemmet til noget langt større, et mysterium der fanger offentlighedens interesse og gør Alicia berygtet. Hendes kunstværker handles pludselig for uhyrlige summer, og hun, den tavse patient, gemmes væk fra sladderbladene og spotlightet på the Grove, en sikringsanstalt i det nordlige London.

Theo Faber er kriminalpsykolog og har ventet længe på at få lov til at arbejde med Alicia. Hans målrettethed for at få hende til at tale fører ham ned gennem sit eget sinds snoede stier, på sporet af en sandhed der truer med at opsluge ham …

Den Tavse Patient er årets spændingsroman med internationale salg til udgivelse i over 40 lande og solide bestsellerplaceringer i både USA og England, hvor den indtil videre er udkommet. Filmrettighederne er solgt til Annapurna Pictures, Brad Pitts produktionsselskab.

Anmeldelse:

”Den tavse patient” skrevet af Alex Michaelides er en thriller udgivet af Hr. Ferdinand/Politikens forlag. Filmrettighederne er allerede solgt, så mon ikke man kan være så heldig at se bogen konverteret til det store lærred engang i nærmeste fremtid.

Det er en af den slags bøger hvor man næsten ikke kan vente med at læse sidste side, hele vejen siddende yderst på stolen i spænding. Alicia Berenson er 33 år da hun skyder sin mand, 44-årige Gabriel. Fra den dag taler hun ikke længere.

Theo Faber er kriminalpsykolog og har altid været meget optaget af Alicias sygdomsforløb efter tragedien. Så da der efter 6 år opstår en chance for at arbejde med Alicia, så føler Theo at, han er nødt til at søge den ledige stilling på den sikrede institution ”The Grove”, hvor Alicia er anbragt.

Oprindeligt uddannede Theo sig som psykolog for at hjælpe sig selv, efter en vanskelig barndom og ungdom. Af samme grund mener Theo at, han måske bedre end nogen andre forstår Alicia. Samtidig ”The grove” er voldsom nedslidt og i fare for at blive lukket af fondsbestyrelsen der administrerer institutionen.

Adskillige terapeuter på ”The grove” har prøvet, uden held, at få Alicia til at tale. Theo får lov til at prøve om han kan løse op for Alicias sind. Theo er så opsat på at hjælpe den stærkt medicinerede Alicia at han opsøger hendes familiemedlemmer, forretningsforbindelser og tidligere venner udenom de rette kanaler.

Han er nærmest panisk for at lære den virkelige Alicia at kende, inde bag tavsheden. Theo går helt tilbage til Alicias dramatiske opvækst sammen med forældrene Vernon og Eva Rose. Men vil det lykkes Theo at få Alicia til at åbne op?

Privat er Theo lykkeligt gift med Kathy. Sideløbende med forsøget på at hjælpe Alicia, følger man Theos privatliv som måske ikke er helt så lykkeligt som Theo selv forestiller sig. Måske er sandheden en helt anden. Efterhånden som Theo får arbejdet med Alicia, med større eller mindre held får han den ide ‘at, de skal prøve at lade hende male igen.

Han fremskaffer hendes gamle remedier. Men er det nu også helt gennemtænkt? ”Den tavse patient” skrevet af Alex Michaelides er utroligt nok forfatterens debut ud i Thrilleren. Den er simpelthen formidabel skruet sammen og en page turner af de eminente af slagsen.

På intet tidspunkt spottede jeg udviklingen i historien og blev gang på gang overrasket over den retning som historien tog. Det er simpelthen genialt. Intet mindre. Wow siger jeg bare. En af ulemperne, hvis der er nogen, ved at læse rigtig mange thrillere er, at man med tiden bliver lidt for god til at spotte udfaldet af en bog.

Men på intet tidspunkt havde jeg set hvor ”Den tavse patient” ville føre mig hen. Jeg ser virkelig frem til at læse meget mere af Alex Michaelides. ”Den tavse patient” er helt klart en thriller i verdensklasse. Jeg kan ikke give den mindre end hele 6 roser da jeg slet ikke kan forestille mig at den bedste af de ”gamle” thriller-konger eller dronninger kunne have gjort det bedre.

Vurdering: 6/6 Roser

Krimiormen

Bogen kan købes her:

6/6 Roser

6/6 Roser