OKTOBER
OKTOBER 2020 OPDATERING
Oktober 2020 stod først og fremmest i familieferiens tegn. Hvert år tager vi i sommerhus ca. 10 personer. Som regel har det været et sted i Jylland. I år blev det så lidt udenfor en lille by der hedder Flovt, ca. 12-13 km udenfor Haderslev.
Et hyggeligt sted, med uden de store seværdigheder. Men så kunne vi til gengæld virkelig slappe af og nyde solen. Det er også ok. Udover at jeg faktisk fik læst flere bøger end jeg havde regnet med, så bød måneden også på henvendelse fra 2 forskellige forfattere.
Den ene ville gerne have mig til at læse sit manuskript, inden bogen ryger afsted til trykning. Jeg var meget begejstret for den første bog fra forfatteren og jeg kan godt røbe at den svære 2`er sprænger rammerne. Den anden forfatter har doneret en bog til kræftens bekæmpelse. En smuk tanke, som jeg måtte bakke op om. Det passede med at det var 1 år siden at en kær venindes tabte kampen mod kræften og at det var 3-år siden min mor også tabte sin meget svære kamp.
Forfatteren forærer simpelthen hele salget af bogen til kræftens bekæmpelse. Det synes jeg er en meget smuk gestus.
2 forfatterinterviews blev det også til i oktober. Et med Mille Eigard Andersen, der lige har udgivet sin 7. bog. 6 om spiseforstyrrelser og nu også en samtale- og debatbog om små og store seksuelle overgreb. Krimidebutanten Tom Peder Olsen lavede jeg også et interview med.
Nu videre til månedens bøger.
Jeg har anmeldt 3 bøger af forfatteren Mille Eigard Andersen. ”Resten skal nydes”, ”Resten skal nydes – DIN værktøjskasse” samt ”Hvorfor sagde vi ikke noget – Det er fandme min krop”. Den sidste har Mille skrevet i samarbejde med Susanne Haxthausen Doreng.
”Resten skal nydes” er i en lidt anden genre, end de bøger jeg mest beskæftiger mig med. Men jeg synes at spiseforstyrrelser er et meget vigtigt emne at sætte fokus på. ”Resten skal nydes” er en selvhjælpsbog der er et rigtig godt redskab, hvis man gerne vil vide mere om emnet eller er på vej ud af en spiseforstyrrelse.
”Resten skal nydes-DIN værktøjskasse” er skrevet af Mille Eigard Andersen. Bogen er en efterfølger til Milles bog fra 2013 ”Resten skal nydes” som jeg anmeldte tidligere på måneden. ”Resten skal nydes-DIN værktøjskasse” er præcis det titlen antyder.
”Hvorfor sagde vi det ikke før?-det er fandme min krop” Er blevet til i et samarbejde mellem Susanne Haxthausen Doreng og Mille Eigard Andersen. Bogen tager fat i både de små og store overgreb der foregår mange steder. Det kan være i familiens skød, blandt venner eller sågar i foreninger.
”Mine unge år” skrevet af Winston Churchill. Denne biografi er én af mine egne bøger, som jeg har haft liggende i et stykke tid. Jeg er helt overbevist om at man skal interessere sig for krigshistorier og selvfølgelig Winston Leonard Spencer Churchill for at falde ind under kategorien af læsere.
”Neonazi” er forfatteren Timo F.`s egen beretning. Af ganske indlysende grunde for Timo og hans familie sikkerheds skyld, så er Timo anonym og bærer et ganske andet navn. ”Neonazi” fortæller historien om hvordan Timo endte i Tysklands højreekstremistiske miljø.
Månedens kogebog: ”Glutenfrie årstider” skrevet af Karina Baagø er mit andet bekendtskab med forfatteren og hendes glutenfrie opskrifter. Den første bog jeg fik af Karina Baagø hed ”Knæk koden til glutenfrit brød” som hun udgav i maj 2019. Denne gang havde jeg ”Glutenfrie årstider” med i sommerhus med familien.
”Dagen der aldrig kommer” er Forfatterens debut i krimigenren. På trods af, at det egentlig er Tom Peder Olsens debut, så er det mere end tydeligt at han er vant til at sætte ord sammen som tekstforfatter samt meget andet. Forfatteren er en mand med ganske mange jern i ilden.
Lige nu er jeg i gang med Sara Blædels nyeste bog om Louise Rick. Den 11. bog i serien. Allerede nu kan jeg sige at med ”Den tavse enke” så er Sara Blædel tilbage på sporet. Efter jeg har læst det kvarte af bogen, så er jeg ovenud begejstret. Den er god, så glæd jer 😊
Rigtig god november og på fornøjeligt gensyn. Pas godt på jer selv og hinanden 😊
"HVORFOR SAGDE VI DET IKKE FØR?-
DET ER FANDME MIN KROP"
SAMTALE- OG DEBATBOG
SKREVET AF
SUSANNE HAXTHAUSEN &
MILLE EIGARD ANDERSEN
ANMELDEREKSEMPLAR
Forfatter: Mille Eigard Andersen & Susanne Haxthausen Doreng
Forlag: Skriveboblen
Udgivelse: 30. oktober 2020
Sider: 201
Format: Hæftet
Genre: Samtale- og debatbog
ISBN: 9788799534333
Anmeldt: 30. oktober 2020
Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar. Anmeldelsen er udtryk for min egen mening om bogen og ikke påvirket heraf.
Forfatterne om bogen:
Hvorfor sagde vi det ikke før? Hvorfor skrev vi ikke bogen før? Hvorfor sagde du det ikke før, hvis du som os har været ude for seksuelle overgreb? Den sætning skal på ingen måde forstås bebrejdende (”hvorfor sagde du det ikke BARE før?
Det kunne du jo BARE ha’ gjort!!”) eller anklagende (”så er det din egen skyld – du kunne jo BARE ha’ sagt det!”). Vi er HELT på din side – dig der har været ude for overgreb. Det er DIG, vi ønsker at hjælpe ♥ Og det vil vi bl.a. gøre ved sætte fokus på dilemmaet: hvorfor er det så svært at få det sagt?
For det er nemlig ikke BARE LIGE at sige det. Rigtig mange går med det i mange år alene… fyldt af skyld og skam… var det slemt nok?… prøver at lægge låg på… glemme… Det er som at gå med tunge, tunge kufferter gennem livet… det er virkelig svært at leve fuldt ud, når du samtidig har hænderne fulde af skyld, skam og tavshed.
Men du kan sætte de tunge kufferter fra dig. Det starter med, at du begynder at dele med andre. Tavsheden sætter dig i fængsel; at åbne op starter din helingsproces.
Anmeldelse:
”Hvorfor sagde vi det ikke før?-det er fandme min krop” Er blevet til i et samarbejde mellem Susanne Haxthausen Doreng og Mille Eigard Andersen. Bogen tager fat i både de små og store overgreb der foregår mange steder. Det kan være i familiens skød, blandt venner eller sågar i foreninger.
Ja næsten hvor som helst. Der er, ifølge forfatterne ingen overgreb der er for små. Susanne og Mille har reageret stik modsat hinanden i deres individuelle overgreb. Milles overgreb startede da hun gik i gymnasiet og overgrebsmanden var hun efterfølgende kæreste med 3 gange hen over de næste 9 år.
Overgrebene medførte at Mille blev ført ind i en spiseforstyrrelse som hun mere eller mindre har kæmpet med lige siden. Mille har godt nok været ude af sin spiseforstyrrelse i en del år, men har mærket perioder, hvor hun ikke havde det helt godt.
Det er først indenfor de sidste par år, at Mille for alvor har fået bearbejdet de overgreb hun var udsat for. ”Hvorfor sagde vi det ikke før?” er i virkeligheden Milles 7. bog, men den første hvor hun tager emnet seksuelle overgreb op.
Susanne derimod blev misbrugt af sin stedfar som barn, men har taklet overgrebene helt anderledes end Mille. Susanne har en stærk personlighed og har været rimeligt velfungerende og stærk som kvinde. Susanne har i sine faste forhold været den kontrollerende og har haft nogle gode, betænksomme og forstående partnere.
Ideen til ”Hvorfor sagde vi det ikke før?” var egentlig Susannes. Mille var helt med på ideen. Arbejdet med bogen blev samtidig de 2 kvinders vej til at få arbejdet med sig selv undervejs. ”Hvorfor sagde vi det ikke før?” er et rigtig godt redskab til dig, der ligesom forfatterne, har været udsat for seksuelle overgreb og egentlig aldrig rigtigt har fået bearbejdet dine følelser omkring overgrebene.
Uanset om du har været udsat for overgreb i årevis eller har været udsat for få overgreb, så vil bogen kunne vise dig vejen til at respektere dig selv og kunne komme godt videre med resten af dit liv. Forfatterne lægger stor vægt på, at ingen overgreb er for små.
Faktisk er det måske netop vigtigt at fremhæve de mindre overgreb. De helt store overgreb er som regel dem der kommer tydeligst frem i lyset. Vi får som læsere et godt indblik i både Mille og Susannes historie. Personligt blev jeg dybt berørt af begge forfatternes historier.
Det er vel i virkeligheden også en god indikation af, at hver eneste historie om overgreb er så utrolig vigtig at få frem i lyset. ”Hvorfor sagde vi det ikke før?” er skrevet ligefremt og i et sprog, så man næsten føler at man var til stede til Susanne og Milles samtaler om overgreb.
Undervejs bliver bogen krydret med en samtale med eksperten Lone Elisabeth Hjortshøj. Lone arbejder i dag med kvinder der har været udsat for overgreb. Hendes baggrund er at hun selv har været udsat for overgreb fra hun var helt lille.
Lone er altså en ekspert der bedre, end de fleste ved hvad hun taler om og kan sætte sig ind i kvindernes tankegang og reaktionsmønstre. I ”Hvorfor sagde vi det ikke før?-det er fandme min krop” har vi endelig en bog der behandler seksuelle overgreb uden mange fagtermer, men som griber kvinderne i hånden på en helt afslappet måde.
Mine varmeste anbefalinger skal lyde til dette fantastiske redskab, for dem der kæmper med eftervirkningerne af små og store overgreb.
Vurdering: 6/6 Roser
Krimiormen
Læs mere her:
Bogen kan købes her:
Besøg forlaget her:
Du kan læse mit interview med Mille her:
"DAGEN DER ALDRIG KOMMER"
KRIMINALROMAN
SKREVET AF
TOM PEDER OLSEN
ANMELDEREKSEMPLAR
Forfatter: Tom Peder Olsen
Forlag: Furore
Udgivelse: 29. oktober 2020
Sider: 472
Format: Hæftet
Genre: Kriminalroman
ISBN: 9788797233504
Anmeldt: 29. oktober 2020
Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar. Anmeldelsen er udtryk for min egen mening om bogen og ikke påvirket heraf.
Om bogen:
Et prominent rocker-kendispar findes myrdet. Begge er tortureret ihjel med bestialske metoder, der oprindeligt blev brugt af Den Spanske Inkvisition. Politikommissær Magnus Rhode sættes i spidsen for opklaringen af de brutale mord.
Snart efter dukker liget af en pusher op, der er blevet revet midt over, mens har var i live. Han har tilknytning til indvandrerbanderne omkring Blågårdsgade – og politiets ledelse er overbevist om, at en større bandekrig er i gang.
Magnus Rhode er dog ikke så sikker på, at teorien om et bandeopør holder vand. Slet ikke da en 12-årig pige kidnappes, og alt tyder på, at sagen handler om noget andet end narkomarkeder og territoriefordeling, blandt Københavns hårde kerne af organiserede kriminelle.
Desværre for Magnus Rhode går der politik og strategi i opklaringen. PET overtager den formelle efterforskningsledelse, så de kan udnytte muligheden for at mandsopdække bandegrupperingerne helt tæt. Det er bestemt ikke Magnus Rhodes kop te.
Han må gå sine egne veje, der som oftest medfører fristende kvinder, fortræffelige vine og voldsomme slagsmål. Han opdager sammenhænge, der både er overrumplende, gruopvækkende og hjerteskærende. Og han kommer vidt omkring i sine bestræbelser på at opklare, hvem det er, der bruger Den Spanske Inkvisitions tortur-manual til at udrydde sine fjender, og sandsynligvis står bag kidnapningen af en lille, uskyldig pige.
Sagen tager nogle uventede drejninger – og det er bestemt ikke for sarte sjæle undervejs.
Anmeldelse:
”Dagen der aldrig kommer” er Forfatterens debut i krimigenren. På trods af, at det egentlig er Tom Peder Olsens debut, så er det mere end tydeligt at han er vant til at sætte ord sammen som tekstforfatter samt meget andet. Forfatteren er en mand med ganske mange jern i ilden.
”Dagen der aldrig kommer” er meget anderledes i både karaktererne, plot og slutningen af bogen end de gængse krimier. ”Dagen der aldrig kommer” er på trods af sine 472 sider, ikke et eneste komma eller sætning for lang. Faktisk ville jeg gerne have haft meget mere af hovedpersonen Magnus Rhode og hans kollegaer.
Sagt på en anden måde. Jeg håber virkelig at Tom Peder Olsen har flere bøger i støbeskeen med vores helt Magnus Rhode. Vi har at gøre med en anderledes hovedperson. Magnus liv er helt som han gerne vil have det. Ingen detektiv der er ved at falde i spåner, som man ellers ser i rigtig mange krimier.
Tværtimod så er Magnus lidt af en superhelt, lover Boy og en mand med hjertet på det helt rigtige sted. I tilgift så har Magnus afdøde morfar, Bent Dueholm, lært Magnus alt hvad han selv vidste om at være en rigtig levemand.
Magnus ved en masse om gode vine, designermøbler, kunst og ikke mindst hvordan man charmerer kvinder. De sidste år af Bent Dueholms liv boede Magnus sammen med ham og har efterfølgende overtaget hans lækre lejlighed i hjertet af København.
”Dagen der aldrig kommer” begynder barskt med en mand der torturerer en kvinde til døde. En mand findes død i en lade. Magnus Rhode og hans kollega Eva Knudsen ankommer til gerningsstedet. Det viser sig at manden er Kenneth ”Bumse” Enevoldsen, vicepræsident i den kriminelle bande Black Death.
Eva er overbevist om, at det handler om kriminelle bander der bekriger hinanden. Rhode er dog ikke enig med Eva og snart går det op for Rhode at han står ret alene med sin overbevisning om, at forbrydelserne handler om noget helt andet end kriminelle bander der bekriger hinanden.
De 2 første mord er ikke de eneste. Inden længe sker der flere mord. Alle mordene bliver begået på en bestialsk måde der minder lidt for meget om de torturmetoder man brugte under den spanske inkvisition. Rhode er helt sikker på at de forskellige kriminelle bandegrupperinger aldrig ville myrde nogen efter den skabelon.
Men Rhode kan ikke rigtig overbevise politiledelsen om at han har ret i sin teori. ”Dagen der aldrig kommer” er virkelig velskrevet med karakterer som man lærer virkelig godt at kende undervejs. ”Dagen der aldrig kommer” er fyldt med spænding hele vejen igennem bogen og læseren overraskes konstant med nye drejninger af historien og et meget overraskende plot.
Som et ekstra plus så er ”Dagen der aldrig kommer” perfekt krydret med en skøn humor undervejs. Slutningen i ”Dagen der aldrig kommer” havde jeg på ingen måde forventet. Som jeg indledte med at skrive, så ser jeg virkelig frem til endnu en historie med den skønne Magnus Rhode i hovedrollen.
”Dagen der aldrig kommer” får mine varmeste anbefalinger med på vejen, hvis du er til en page-turner og en vanvittig spændende krimi i en lidt anderledes liga.
Vurdering: 5/6 Roser
Krimiormen
Bogen kan købes her:
Besøg forlaget her:
"GLUTENFRIE ÅRSTIDER"
KOGE/BAGEBOG
SKREVET AF
KARINA BAAGØ
ANMELDEREKSEMPLAR
Forfatter: Karina Baagø
Forlag: Forfatterskabet.dk
Udgivelse: 30. oktober 2020
Sider: 108
Format: Paperback
Genre: Brød og kager
ISBN: 9788793927933
Om bogen:
Med Glutenfrie Årstider er det slut med at savne, være udenfor eller føle sig til besvær! Her får du opskrifter på traditionsrige brød og kager fra de danske højtider og traditioner. Alle opskrifter er lige som du kender og husker dem – bare uden gluten.
Med bogen i hånden kan du selv lave klassikere i glutenfrie udgaver, som hele familien vil elske at spise. Igennem de fire årstider deler Karina Baagø ud af små tips, brugbare redskaber og kærlige spark til at gøre hverdagen og familielivet uden gluten til en fest i stedet for en sur pligt.
Karina guider dig igennem hele året – lige fra fastelavnsboller og varme hveder til snobrød og kammerjunker, halloweenkage og klejner. Glutenfrie Årstider giver nyt liv til alle de lækre klassikere. Om forfatteren Karina Baagø har siden 2016 arbejdet professionelt med glutenfri bagning, opskriftudvikling og livsstil.
Karina har en uddannelse i ernæring og sundhed og har glutenfri mad og hverdag tæt på livet, da hendes datter er glutenintolerant. Karina er også forfatter til bestselleren Knæk Koden til Glutenfrit Brød.
Anmeldt: 24. oktober 2020
Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar. Anmeldelsen er udtryk for min egen mening om bogen og ikke påvirket heraf. "Glutenfrie årstider" udkommer først D. 15. november, men efter aftale med forlaget og da bogen allerede nu er sendt i forsalg, så har jeg fået lov til at anmelde bogen, før udgivelsesdatoen.
Anmeldelse:
”Glutenfrie årstider” skrevet af Karina Baagø er mit andet bekendtskab med forfatteren og hendes glutenfrie opskrifter. Den første bog jeg fik af Karina Baagø hed ”Knæk koden til glutenfrit brød” som hun udgav i maj 2019. Denne gang havde jeg ”Glutenfrie årstider” med i sommerhus med familien.
Mine 2 døtre på 27 og 21 lavede sammen med mit barnebarn på 4 år ”Marengsspøgelser” som et passende lækkeri til efterårsferien. Vi tilbringer alle vores efterårsferier i et sommerhus et sted i Danmark 9-11 familiemedlemmer. I ferien plejer, dem der har lyst, at skære græskar til Halloween.
Derfor var det jo helt perfekt at lave lidt spøgelser af marengs til aftenhyggen. Samtidig fik vi afprøvet én af opskrifterne i ”Glutenfrie årstider”. Opskrifterne er letforståelige og nemme at gå til.
Man får en fin introduktion af Karina Baagø i starten af bogen og lidt om hendes banebrydende ”Strukturmetode” til bagning af brød.”Glutenfrie årstider” er selvfølgelig, fristes man til at sige, opdelt i opskrifter egnet til forår, sommer efterår og vinter.
Alle opskrifterne i ”Glutenfrie årstider” er utroligt nemme at følge. Uanset om du er en rutineret hjemmebager eller nybegynder, så vil jeg vove den påstand, at alle kan være med. Skulle du være i tvivl om hvordan og hvorfor man bager glutenfrit, så vil jeg anbefale at du enten anskaffer dig Karinas anden bog ”Knæk koden til glutenfrit brød” eller eventuelt følger hendes blog som du finder her:
”Glutenfrie årstider” er en skøn opskriftbog hvis du ikke kan tåle gluten. Såmænd også hvis du godt kan tåle gluten. Hjemme hos mig er vi så heldige, at vi godt kan tåle gluten, men Karinas brød og kager smager så himmelsk at vi ikke har noget imod at spise lidt glutenfrit.
Under alle omstændigheder så får du i ”Glutenfrie årstider” opskrifter der kan hjælpe dig til ikke at føle dig udenfor, hvad maden angår, når du skal hygge dig med venner og familie. Når vi for eksempel mødes til påskefrokosten, så er det da lækkert at kunne have sit eget hjemmebagte ”Langtidshævet groft solsikkebrød” med.
Når vi igen får det så varmt at Koldskål frister, så er det da skønt at kunne lave sin helt egen glutenfrie ”Koldskålscrunch”. Hvad siger du til en lækker ”Pærekage” når pærerne er modne til efteråret? Selvfølgelig også uden gluten.
Nu vi nærmer os julen så kunne man jo også kaste sig over nogle lækre glutenfrie ”Æbleskiver”. Der er masser af muligheder i ”Glutenfrie årstider” for at både glutenallergikere og de familiemedlemmer eller venner der godt kan tåle gluten, kan nyde de samme lækre retter.
”Glutenfrie årstider” består af et væld af lækre traditionelle brød og kager med de smukkeste billeder ved hver enkelt opskrift. Opskrifterne i ”Glutenfrie årstider” er overskuelige og forklaret så vi alle kan være med. Som et ekstra plus, så er der ved hver enkelt opskrift angivelse af antal, bagetid, sværhedsgrad, tid i alt og hævetid.
Bagerst i bogen er der endda tomme sider, som du kan notere dine egne yndlingsopskrifter i eller huskeråd, hvos du vil.
Hvis du gerne vil lære forfatteren Karina Baagø nærmere at kende, så er hun på diverse sociale medier. Blandt andet Facebook og Instagram:
Vurdering: 6/6 Roser
Krimiormen
Bogen kan købes her:
Besøg forlaget her:
"NEONAZI"
TRUE STORY
SKREVET AF
TIMO F.
ANMELDEREKSEMPLAR
Forfatter: Timo F.
Oversætter: Mai Odgaard Petersen
Originaltitel: Neonazi
Originalsprog: Tysk
Forlag: Straarup & Co
Udgivelse: 20. juli 2020
Sider: 216
Format: Paperback
Genre: True Story
ISBN: 9788770188005
Anmeldt: 19. oktober 2020
Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar. Anmeldelsen er udtryk for min egen mening om bogen og ikke påvirket heraf.
Om bogen:
VI VAR UADSKILLELIGE. Vi stod for det samme, var af den samme overbevisning – at vi tilhørte en overlegen race. Det var det, vores sange, taler og træning handlede om. Vores tanke- og handlemønstre kredsede kun om det.
Vi har sågar haft afholdt hemmelige militærsportsøvelser og lært at skyde – hvis nu “Dag X” oprandt, og vi endelig kunne befri det tyske folk fra dem, vi opfattede som udskud. Vi slog os ned, festede igennem og stak af, når politiet igen var efter os.
Vi var kammerater. Ligesom i sangteksterne fra vores yndlingsbands. Her handlede det kun om kammeratskab, loyalitet og sammenhold. Altid. Alle steder.
HELT ÆRLIGT:DET HELE ER NOGET PIS!
“Neonazi” er Timos egen historie om sin barske opvækst, og om hvordan han som fjortenårig havner i det højreekstremistiske miljø. Han bliver hurtigt opslugt af det stærke fællesskab, men efter nogle år med flere voldsomme begivenheder begynder spørgsmålet at melde sig: Er dette virkelig det liv, han ønsker sig?
I denne gribende selvbiografiske beretning fortæller pseudonymet Tim F. om, hvordan han som ung blev suget længere og længere ind i det nynazistiske miljø. Han beskriver, hvordan miljøet er organiseret, og hvordan der rekrutteres nye medlemmer. Og ikke mindst hvordan det lykkedes ham at bryde ud.
Anmeldelse:
”Neonazi” er forfatteren Timo F.`s egen beretning. Af ganske indlysende grunde for Timo og hans familie sikkerheds skyld, så er Timo anonym og bærer et ganske andet navn. ”Neonazi” fortæller historien om hvordan Timo endte i Tysklands højreekstremistiske miljø.
Hvordan han endte som en meget ung leder og ikke mindst hvorfor og hvordan han kom ud af miljøet igen. Bogen starter i nutiden. Vi er i Tyskland.
Timos årer fryser til is, da han sidder i toget. Ind i toget træder en person, der er samme type som Timo engang har været. Skinhead eller højreekstremist. Personen er heldigvis ikke en Timo genkender. Det kunne have været fatalt. Timo tænker tilbage.
De lærte at kæmpe med pistol og machete, hvis nu "Dag X" skulle komme. Det fik mig til at tænke på filmen ”American history X” som jeg så for nogle år siden. Filmen har også Nynazisme og skinheads som hovedtema. I ”Neonazi” er vi bare i nutiden og i Tyskland. Hovedpersonen Timo er født i 1994 hvor filmen havde premiere i 1998.
Timo har en opvækst fyldt med svigt og manglende kærlighed. Timos forældre var ikke sammen og faderen virker temmelig ikke-eksisterende i Timos liv. Moderen gik for det meste hjemme. Timo har en lillebror Stefan som er et par år yngre.
Stedfaderen Achim og moderen skændes konstant og Timos mor har næsten altid et blåt øje og hævede læber. Forældrene bliver skilt da Timo er 6 og Achim får forældremyndigheden over Stefan. Nu føler Timo sig virkelig ensom.
En ensomhed som han har svært ved at komme ud af. Timo er ikke særlig god socialt og har svært ved at få venner. Allerede som 6-årig var Timo udstyret med militærgrøn pilotjakke, baret og små våben. Som ældre synes Timo egentlig at det er ret skræmmende at han så tidligt blev udstyret som en lille soldat.
Moderen finder hurtigt en ny kæreste Enrico og i sin ensomhed begynder Timo at opholde sig meget ved overboen og hendes 3 børn. Overboen har et lige så rodet liv som Timos mor, så der er ikke mere trygt for en lille dreng. Ret hurtigt bliver moderen og Enrico gift og Timo får endnu en lillebror Christian.
Familien flytter ind i et hus og Timo starter i en ny skole. Af uransagelige årsager mener de voksne i Timos familie at Timo er temmelig uintelligent. Hvilket han bestemt ikke er. I det hele taget føler Timo ikke at han kan gøre noget rigtigt og gør alt hvad han kan for at vinde moderens kærlighed.
Men Timo føler sig konstant svigtet af moderen. Lige indtil den dag hun introducerer Timo for højreekstremismen. ”Neonazi” er i min verden et helt ekstraordinært indblik i nynazisternes verden med et glimt af skinheads. Vanvittig velfortalt og velskrevet historie.
Man følger Timo hele vejen igennem barndommen til hans vej ind i nynazismen og ud igen. Timo befinder sig på en farlig vej, der plejer at koste dyrt at komme ud af igen. ”Neonazi” er en erindringsbog af de mere usædvanlige som man ikke støder på særligt tit.
Jeg tøver ikke med at give mine varmeste anbefalinger til ”Neonazi” hvis du gerne vil have et indblik i en skjult og farlig verden.
Vurdering: 5/6 Roser
Krimiormen
Bogen kan købes her:
Besøg forlaget her:
Bogen findes som lydbog her:
"RESTEN SKAL NYDES-
DIN VÆRKTØJSKASSE"
SPISEFORSTYRRELSE
SKREVET AF
MILLE EIGARD ANDERSEN
ANMELDEREKSEMPLAR
Forfatter: Mille Eigard Andersen
Forlag: Skriveboblen
Udgivelse: 28. november 2019
Sider: 182
Format: Hæftet
Genre: Spiseforstyrrelse
ISBN: 9788799534326
Anmeldt: 18. oktober 2020
Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar. Anmeldelsen er udtryk for min egen mening om bogen og ikke påvirket heraf.
Om bogen:
Det er ret vildt for mig at skrive denne bog. Jeg troede, at ”Resten skal nydes” blev min sidste bog om spiseforstyrrelser. Jeg stod SÅ godt på mine ben, da jeg skrev den bog. Jeg brugte alle de sætninger og øvelser, jeg selv havde fundet på, og jeg havde fundet MIT balancepunkt, som jeg vippede så fint omkring.
Men det var ikke helt integreret i mig, kan jeg nu se. Jeg blev gravid, blev mor, forholdet blev taget til et nyt level, og samtidig havde jeg sat mig selv i en redder-rolle. Jeg følte mig ikke spiseforstyrret mere – jeg var jo ikke inde i den glasklokke mere! – men jeg følte mig tit fanget i mig selv.
Jeg glemte simpelthen at holde fast i at gøre de ting, der hjælper mig. Jeg havde ikke lavet min værktøjskasse med de vigtigste redskaber, jeg skal huske! For jeg er en fed anorektiker, en brækfri bulimiker. Det tør jeg godt sige højt nu og stå ved.
Jeg må have nogle holdepunkter og redskaber, fordi spiseforstyrrelsen har været så stor del af mit liv. Jeg vil gerne kunne det hele, være helt normal. Men det er jeg ikke. Jeg har brug for min egen værktøjskasse, så jeg altid kan svinge omkring MIT balancepunkt.
Det er ikke et nederlag at erkende. Det er faktisk en kæmpe befrielse!! Jeg skal ikke KÆMPE hele tiden. Jeg skal LEVE! Hvis jeg føler, at jeg skal KÆMPE, så er der noget galt. Så er det fordi, jeg ikke lytter til mig selv og til mine behov, og fordi jeg ikke bruger min egen værktøjskasse.
Anmeldelse:
”Resten skal nydes-DIN værktøjskasse” er skrevet af Mille Eigard Andersen. Bogen er en efterfølger til Milles bog fra 2013 ”Resten skal nydes” som jeg anmeldte tidligere på måneden. ”Resten skal nydes-DIN værktøjskasse” er præcis det titlen antyder.
En værktøjskasse som kan hjælpe personer videre i livet, som tidligere har været fanget i en spiseforstyrrelse. ”Resten skal nydes-DIN værktøjskasse” er også for dig der er omgivet af personer med en tidligere spiseforstyrrelse. Enten en person der er på vej ud af spiseforstyrrelsen eller lige efter.
Værktøjskassen er de redskaber som Mille selv har brugt efter hun selv kom ud af sine mange år som anorektiker. Mille glemte at regere sit eget liv og havde det stadig svært efter spiseforstyrrelsen. Det handler om at holde fast i sine grundværdier.
Du skal lære at holde af dig selv og være dig selv både fysisk og psykisk. Det gælder om at sætte rammerne for dit eget liv, så resten kan nydes mest muligt. Mille var på et tidspunkt indlagt på en psykiatrisk afdeling. Her oplevede hun at personalet kun gik op i at hun til hvert måltid skulle tømme tallerkenen.
Hun følte at det var dybt upersonligt. Mille ønskede så meget at det var en hyggestund. For Mille virkede det ikke. Indtil der en dag kom en person med hendes tallerken, der ikke fokuserede så meget på maden. Denne person satte sig ned og sludrede om alt muligt andet end maden.
Inden Mille så sig om så var tallerkenen faktisk tom og hun havde virkelig hygget sig imens, uden at tænke ret meget over at hun faktisk spiste. Hele livet igennem har vi alle valg, fravalg og valget om ikke at gøre noget. Det er ikke nemt at komme videre efter en spiseforstyrrelse.
Men den bedste metode er at øve sig til du bliver bedre til at være den du er. ”Resten skal nydes-DIN værktøjskasse” er Milles vej til at kunne nyde hendes liv. Det er ikke sikkert at alle Milles værktøjer virker for dig. Men du kan tage de redskaber der virker for dig og så selv finde værktøjer som du har det godt med.
Mille har lavet sin egen livskontrakt som ligger i hendes værktøjskasse. Hun anbefaler at du laver din helt egen livskontrakt til din egen værktøjskasse. Prøv at skabe en positiv pladespiller i hovedet. Det handler egentlig bare om vedholdenhed.
Hvad er det der har gjort dagen i dag god. Faktisk behøver livet ikke at være særligt kompliceret. ”Resten skal nydes-DIN værktøjskasse” er som forgængeren skrevet i et flydende og letforståeligt sprog. Der er ikke fyldt mange fagtermer på sproget og lidt bandeord er der såmænd også.
Spiseforstyrrelse er et alvorligt emne, men man fornemmer tydeligt Forfatterens nyfundne livsglæde og lette humor under sætningerne. Du får serveret en masse kloge ord og tankevækkende levesætninger. Mille har fundet sit balancepunkt og ”Resten skal nydes-DIN værktøjskasse" kan hjælpe dig til at finde dit helt eget balancepunkt.
Hvis du gerne vil lære Mille lidt bedre at kende så kan du læse det lille interview som jeg lavede sammen med Mille Eigard Andersen efter jeg havde læst forgængeren ”Resten skal nydes”. ”Resten skal nydes-DIN værktøjskasse” får bestemt mine varmeste anbefalinger med på vejen.
Vurdering: 5/6 Roser
Krimiormen
Læs interviewet med Mille her:
Bogen kan købes her:
Milles blog:
"MINE UNGE ÅR"
BIOGRAFI
SKREVET AF
WINSTON SPENCER CHURCHILL
Forfatter: Winston Spencer Churchill
Oversætter: Arne Stevns
Forlag: Lindhardt & Ringhof
Udgivelse: 2016
Sider: 391
Format: Hardcover
Genre: Biografi
ISBN: 9788711561843
Anmeldt: 18. oktober 2020
Beskrivelse af Mine unge år
I "Mine unge år" deler Winston S. Churchill ud af sine ungdomserindringer, der bl.a. strækker sig over hans opvækst på Blenheim Palace, årene på kostskole og officersskolen Sandhurst, samt adskillige andre eventyrlige oplevelser i bl.a. Indien, Sudan of Sydafrika.
"Mine unge år" er en spændende historisk bog, der med Churchill som forfatter, sikrer læseren en god oplevelse. Kunne du god tænke dig at vide, hvordan en af de største og mest markante skikkelser i det 20. århundrede, beretter om sin ungdom?
Så er "Mine unge år" lige noget for dig. Winston S. Churchill var ikke kun politikker, men også forfatter, hvilket kan ses på kvaliteten af hans beretninger. I sin levetid udgav han hele 37 bøger og modtog endda, som den eneste britiske premiereminister nogensinde, Nobelprisen i litteratur i 1953.
"Mine unge år" er blevet kaldt "Måske århundredets bedste bog" og det er der en grund til! Churchill´s beretninger er både tankevækkende og handlingsrige. De beretter om et ungt menneske med store drømme. De rummer budskaber som alle mennesker og alle tider, vil kunne forstå.
"Mine unge år" giver læseren en indsigt i hvordan det hele begyndte og er en unik mulighed for at dyrke længere ned i historien. Kunne du tænke dig at vide, hvordan det tyvende århundredes største statsmand, blev formet? Så læs "Mine unge år", bliv underholdt af spændende beretninger og se om du kan finde ud af, hvad der gjorde Winston S. Churchill, til den mand vi kender i dag.
Forlagets beskrivelse af Mine unge år
"Måske århundredets bedste bog" - Roy Jenkins.
"En vidunderligt tidløs bog med et budskab til alle mennesker og til alle tider" - Uffe Ellemann-Jensen i bogens forord.
Winston S. Churchill fortæller her om de vigtige år, der formede ham. Om barnepigen mrs. Everest og tiden på kostskole. Om officersskolen Sandhurst, de eventyrlige oplevelser som rytterløjtnant under felttogene i Indien og Sudan og som krigskorrespondent under boerkrigen.
Churchill afslutter sine domserindringer med årene som fremadstormende politiker på vej mod det engelske parlament og den plads i historien, han som en af det tyvende århundredes største statsmænd skulle komme til at udfylde.
Anmeldelse:
Denne biografi er én af mine egne bøger, som jeg har haft liggende i et stykke tid. Jeg er helt overbevist om at man skal interessere sig for krigshistorier og selvfølgelig Winston Leonard Spencer Churchill for at falde ind under kategorien af læsere.
Så tænker du måske at Churchill ikke kan have skrevet en bog der udkom i 2016. Årsagen er at ”Mine unge år” er blevet genudgivet adskillige gange siden den udkom første gang D. 30. oktober 1930. Min udgave er 3. udgave og med forord af Uffe Ellemann-Jensen og med en opdateret oversættelse af Arne Stevns.
Den er skrevet i nutidigt sprog. Winston levede fra 1874-1965. Han blev altså 90 år gammel. Winston vandt nobelprisen i litteratur i 1953. Vi har altså ikke kun med en statsmand at gøre men også en yderst dreven forfatter med et omfattende forfatterskab bag sig inden han gik ind i politik for alvor.
I 1890`erne skrev han sin første bog. Winston sad i det britiske parlament i hele 64 år. I 1900 blev han valgt ind i parlamentet 1. gang i kredsen Oldham. ”Mine unge år” tager os igennem Winstons liv helt tilbage fra han blev født i 1874 og indtil 1930.
Hans far var sekretær for Winstons farfar Hertugen af Marlborough. Winstons barnepige fru Everest gjorde et stort indtryk på den senere premierminister og var mere den unge Winstons nøgleperson end moderen var. Indtil 1880 var bedstefaderen vicekonge i Irland.
Da Winston fyldte 7 år, skulle han starte i skole. Det betød at han skulle være væk hjemmefra i mange uger ad gangen. Det er absolut ikke en fremtid som Winston ser frem til med glæde. Winston blev sat ved et bord og fik besked på at lære en række latinske ord udenad.
2 år var Winston på den første skole St. James. Herefter gik han 3 år i Harrow. Winston havde en svær start i skolen. Winston var ikke særlig god til hverken Latin, Græsk eller eksamener. Til gengæld var han rigtig dygtig til Engelsk.
Den lille Winston havde ikke mindre end 1500 Tinsoldater. Vel en god forberedelse til hans tidlige voksenliv som officer. Winstons far foreslog ham at blive soldat. Egentlig fordi hans far ikke antog at Winston var specielt intelligent. I hvert fald ikke intelligent nok til at læse jura.
Winston begynder at forberede sig på at blive optaget på Sandhurst. I Winstons unge år deltager han som officer og journalist i flere mindre krige hvor England er involveret. Personligt synes jeg at de mere personlige beretninger om Winston Churchill i ”Mine unge år” er de mest interessante passager.
Men det har nok mere at gøre med at jeg ikke er så meget for krigsberetninger. ”Mine unge år” som helhed er vanvittig godt skrevet og smækfyldt med spændende passager. Både om Winston som person, hans liv som soldat og senere som spirende ung politiker.
”Mine unge år” er bestemt både velskrevet, klog og morsom. Bogen giver et rigtig godt billede af hvem statsmanden Winston Churchill var og hvorfor han udviklede sig som person, som han gjorde. ”Mine unge år” får bestemt mine anbefalinger med på vejen. En interessant og forrygende biografi.
Vurdering: 4/6 Roser
Krimiormen
Bogen kan købes her:
Besøg forlaget her:
Findes som lydbog og e-bog:
"RESTEN SKAL NYDES"
VEJEN UD AF EN SPISEFORSTYRRELSE
SKREVET AF
MILLE EIGARD ANDERSEN
ANMELDEREKSEMPLAR
Forfatter: Mille Eigard Andersen
Forlag: Skriveboblen
Udgivelse: 2013
Sider: 299
Format: Hæftet
Genre: Sygehistorier
ISBN: 9788799534319
Anmeldt: 5. oktober 2020
Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar. Anmeldelsen er udtryk for min egen mening om bogen og ikke påvirket heraf.
Om bogen:
En fortid med spiseforstyrrelse, angst, dårligt selvværd, destruktive hverdage, ensomhed, usikkerhed og forvirring har jeg sagt farvel til. Jeg har brudt ud af min glasklokke og har besluttet, at den aldrig skal klinkes sammen igen. "Livet" i den er fortid, og jeg vælger nu at tage alt det positive med fra den tid - alt det jeg har lært.
Resten lader jeg ligge i den smadrede glasklokke. Har du selv nogen udfordringer, som du gerne vil sige farvel til - men ved ikke hvordan? Jeg lover dig, at lige meget hvor mange år du har brugt på at have det skidt af den ene eller anden årsag, så kan du sætte en streg i sandet, se tilbage og kalde det FORTID, hvis du vælger at begynde rejsen.
Den rejse, der skaber resten af dit liv. Dit liv, som DU ønsker det. RESTEN SKAL NYDES! I hvert fald mit. Vil du med?
Anmeldelse:
”Resten skal nydes” er i en lidt anden genre, end de bøger jeg mest beskæftiger mig med. Men jeg synes at spiseforstyrrelser er et meget vigtigt emne at sætte fokus på. ”Resten skal nydes” er en selvhjælpsbog der er et rigtig godt redskab, hvis man gerne vil vide mere om emnet eller er på vej ud af en spiseforstyrrelse.
Mille Eigard Andersen har indtil nu skrevet 6 bøger om spiseforstyrrelse. Hendes 7. bog der udkommer sidst på måneden, handler om overgreb. Udover bøgerne så har Mille også lavet en række podcasts om spiseforstyrrelser.
Mille led af anoreksi i en del år, da hun var yngre. Disse år betød blandt andet at hun ikke havde menstruation i 16 år og hun har fået en del følgevirkninger af sin spiseforstyrrelse. Blandt andet er hendes blære blevet ødelagt af de helt utroligt store mængder væske og hendes knogler er på forstadiet til knogleskørhed.
Hun fortæller en del om disse følgevirkninger i ”Resten skal nydes”. Men grundlæggende handler ”Resten skal nydes” om hvad Mille gør for at nyde resten af sit liv, efter mange år hvor hun i realiteten ikke nød sit liv særligt meget.
Desværre er der rigtig mange mennesker der har eller har haft en spiseforstyrrelse. Er du en af dem, så vil du helt sikkert kunne finde nogle værktøjer til et bedre liv i ”Resten skal nydes”. Men jeg synes faktisk også at personer der kæmper med andre ting i deres liv, vil kunne få meget ud af at læse om de værktøjer som Mille bruger.
Ingen siger at Milles værktøjer virker for alle. Men der er ingen tvivl om, at hun har nogle værktøjer som man vil kunne få gavn af. Om ikke andet så kan disse værktøjer være en hjælp til at du finder din egen vej til at nyde resten af dit liv.
Det gælder uanset, hvad du selv har haft af kampe i dit liv. Det er ikke længe siden at jeg læste ”Maskeballets dronning” skrevet af Carina Bruun Kristensen. Carina har levet med anoreksi igennem mange år. Carina skrev at Milles bøger inspirerede hende til at skrive om sine egne oplevelser.
Mille Eigard Andersens bøger har følgende titler:
”Lad mig bare forsvinde/En anoreksipiges dagbog” (det er samme bog, blot forskellig titel. Lad mig bare forsvinde er 1. oplag, og i 2. oplag ændrede forlaget titlen),
”Hvor ser du godt ud”,
”Ih, du Mille”,
”Lyster”,
”Resten skal nydes”,
”Resten skal nydes - DIN værktøjskasse” samt den kommende udgivelse ”Hvorfor sagde vi det ikke før? - det er fandme min krop!”.
Citat:
”Jeg er et krøllet stykke papir Da jeg blev født, var jeg et fint hvidt stykke papir. Helt glat, upåvirket, uberørt. Op gennem min barndom kom der små bølger i papiret – oplevelser og bemærkninger (både gode og dårlige) – der alt sammen satte sit præg på mig. Og sådan er det jo for alle.” Mille.
”Resten skal nydes” er skrevet i en stil, så man føler at man er til et af forfatterens foredrag om spiseforstyrrelser. Velskrevet, vedkommende og i et forståeligt sprog for alle. Jeg giver ”Resten skal nydes” mine varmeste anbefalinger med på vejen.
Jeg ser allerede nu frem til at læse efterfølgeren ”Resten skal nydes-DIN værktøjskasse”, som ligger klar på min reol.
Vurdering: 5/6 Roser
Krimiormen
Bogen kan købes her:
Milles blog:
Podcast: