MARTS 2019

Marts 2019 på bloggen

Marts 2019 på bloggen

Så blev det D. 1. april 2019 og jeg kan se tilbage på en spændende martsmåned. Godt nok blev det kun til 3 nye bøger og en hel del gamle men til gengæld blev mit eget skriveprojekt offentliggjort.

Jeg fik anmeldt "Ugler og Ild" Skrevet af Fenella Leisner. En bog som jeg ikke var videre imponeret over men den slags læsestof skal der jo også være plads til.

"Sort sne" Skrevet af brødrene Søren og Morten Ellemose var til gengæld i en lidt bedre liga :)

Sidst men ikke mindst så fik jeg også anmeldt den helt nye "Havhvepsen" skrevet af Tommy Thorsteinsson og den blæste mig helt bagover af begejstring. En fantastisk krimi med spænding hele vejen igennem. Faktisk var den så god at min mand og jeg er igang med at høre den som lydbog også :) Fantastisk velskrevet bog :)

Resten af måneden gik med mit frivillige arbejde som slægtsforsker. I den forbindelse har jeg lavet en lang artikel som er blevet delt op i 2 tidsskrifter. 1. del blev udgivet her i marts og 2. del kommer så i 2020. Det har været et helt fantastisk spændende projekt som jeg har brugt rigtig meget tid på.

Det har været spændende og lærerigt og har kastet et frivilligt arbejde af sig som slægtsforsker for et lokalhistorisk arkiv. Det første projekt i den forbindelse gik ud på at forske i en købmand der i starten af 1900-tallet havde butik i Kastrup på amager.

Det næste projekt som jeg er i fuld gang med lige p.t. Består i at gennemgå folketællinger fra et lille område på Amager der hedder Tømmerup. Resultatet af dette arbejde skulle meget gerne blive til en bog hvor hovedforfatteren er lokalarkivaren hvor jeg så fungerer som amatør slægtsforsker på projektet.

Sideløbende med disse projekter leder jeg efter flere bogforlag som kunne have lyst til, at sende mig bøger til anmeldelse som privatperson og frivillig anmelder. Jeg ser meget frem til en spændende april måned med forhåbentlig endnu flere bøger til læsning og anmeldelse.

Desværre bliver der ikke noget besøg i år på Krimimessen i Horsens da vores nye bil lader vente på sig og først er til levering omkring 1. juni :) og den gamle bil (20 år) holder altså ikke længere til de helt lange ture ud i landet :) Så Krimimessen må altså vente med et besøg til 2020 :)

Fortsat god, spændende og læserig april fra Krimiormen :)

SLÆGTSFORSKNING TIDSSKRIFTET "GLEMMER DU"

OG BOGEN "BILLEDER FRA DET GAMLE KASTRUP"

"Glemmer du" marts 2019

D. 15. marts 2019

Dette tidsskrift har jeg skrevet omkring 90% af teksten til. Det omhandler tiden dengang der eksisterede deciderede husvildeboliger. På Amager i Tårnby kommune blev der bygget nogle husvildebarakker der stod færdige i 1925 i den lille byTømmerup.

Frem til de blev fjernet omkring 1979 boede der rigtigt mange forskellige mennesker på dette sted. Oprindeligt bestod denne klynge af træbarakker af 20 lejligheder på 2 eller 3 værelser (inklusiv 1 stue). Boligerne bestod af entre, stue og nogle af dem et værelse.

Familierne havde helt op til 8-10 børn i disse små lejligheder. Forbavsende mange af familierne boede på stedet i 20-30 år. Ja dem der boede der længst flyttede ind i 1925 og flyttede først i 1964. Man boede tæt og det betød på længere sigt at ufatteligt mange af familierne blev "gift med hinanden" eller fik børn lidt på kryds og tværs :)

Tidsskriftet omhandler 3 familier der boede der fra omkring 1940-1975. Det har været et omfattende men også meget spændende slægtsforskningprojekt. Efterfølgende er jeg blevet engageret som frivillig slægtsforsker på lokalarkivet.

Et samarbejde som jeg glæder mig rigtigt meget til. I den forbindelse fik jeg nogle bøger om lokalområdet.

Blandt andet "Billeder fra det gamle Kastrup" Udgivet af Tårnby Lokalhistoriske Samling med fotografier taget af Fabrikant Carl Flensburg (1850-efter 1940) med indledning og billedtekster af Gerhard Taarnby. Bogen består af 168 sider fyldt med billeder fra det gamle Kastrup.

På billedet med murermesteren herover er afbildet min stedmor Kirsten Ellen Svendsens morfar Peter Christoffer Lapain.

Krimiormen

"SORT SNE"

SKREVET AF

SØREN & MORTEN ELLEMOSE

"Sort sne" skrevet af Søren & Morten Ellemose

Anmeldereksemplar sendt fra forlaget.

Forfatter: Søren & Morten Ellemose

Forlag: Forfatterskabet.dk

Udgivet: 2018

Sider: 271

Kategori: Roman

Anmeldt: 14.03.2019

Om bogen:

Juleaften. Århundredets storm. 24 skæbnesvangre timer. En aften og nat ingen vil glemme. Og ikke alle vil overleve… Juleaften er familien Konradsen samlet i Villa Hindenburg, hvor de forbereder sig til årets kappestrid. Alt er ved det gamle, men udenfor lurer århundredets storm, som tvinger dystre hemmeligheder til overfladen.

Midt i gaveræs, traditioner og juletræets glans går tæppet for et uhyggeligt kammerspil.

Anmeldelse:

Konrad & Inger-Lise Konradsen har trommet familien sammen for at de kan fejre juleaften i Villa Hindenburg. Strandvejens største villa. De indbudte er Konrads far den demente Wilfred på 98 og hans plejer fra plejehjemmet, Lasse, deres søn nyskilte Peter med hans 2 børn, Lulu på næsten 16 og super intelligente Clemen på 12 år.

De har deres barnepige Gungh med. Konrad og Inger-Lises datter Anya med hendes islandske kæreste Langdur. Inger-Lises søster Tove og hendes søn Jean-Gustaphe hvis største drøm er et liv som realitystjerne på vejen mod sine skuespillerdrømme.

Hurtigt undres man over hvorfor familien egentlig mødes for at holde juleaften sammen.Man fornemmer ikke den store kærlighed imellem familiemedlemmerne. Der er en del morsomme replikskifter i denne, for at sige det mildt, dysfunktionelle familie.

Efterhånden som historien udvikler sig får man dog svar på dette spørgsmål. Umiddelbart får man indtryk af at Tove og Konrad ikke er de bedste venner. Forholdet imellem Inger-Lise og Tove er ikke meget bedre. Inger-Lise og svigerfaderen Wilfred hader nærmest hinanden.

Faktisk virker det lidt som om, at de eneste der kan lide hinandens selskab, er oldefar Wilfred og drengen Clemen. Ingen gider at høre på Wilfreds historier om dengang han var på Grønland og om 2. verdenskrig. Eller hvad han ellers har at sige.

Under alle omstændigheder går julemiddagen i gang. De har dog glemt en vigtig detalje. Nemlig at invitere julefreden med til bords og inden længe er der små-skænderier i gang på kryds og tværs henover bordet. Under middagen bliver Inger-Lise mere og mere beruset og man må vel konstatere at hun nok har et alkoholproblem.

Efter middagen finder man ud af den virkelige grund til, at familien har valgt at holde jul sammen på trods af deres mange uoverensstemmelser på kryds og tværs familiemedlemmerne imellem. Inden længer sker der et dødsfald og en af gæsterne forsvinder og så starter uhyggen for alvor.

Under al dette udvikler vejret sig til den værste snestorm i mands minde og al unødig udkørsel frarådes og hen på aftenen forsvinder strømmen. Hele denne aften ender med at være en aften som dem der er til stede i den store strandvejsvilla denne aften aldrig nogen sinde kommer til at glemme.

En virkelig velskrevet krimi hvor man tragedien til trods ikke kan lade være med at trække lidt på smilebåndet ind imellem. Der er virkelig mange tragik-komiske episoder hele aftenen igennem. Historien havde en lidt langsom start hvor det ikke rigtigt gik helt op for mig hvilken retning historien ville gå med en noget overraskende drejning.

Alt i alt følte jeg mig rigtig godt underholdt med et smil på læben og romanen i blodet.

Vurdering: 5 ud af 6 stjerner

Krimiormen

5/6 Roser

5/6 Roser

"AMOK"

SKREVET AF

MORTEN REMAR

"Amok" skrevet af Morten Remar

Om bogen:

Adam Brandt er kok. Mesterkok. Han bader i anerkendelse og respekt for sin sublime kogekunst, og i kulissen står Michelin-guiden klar med den tredje stjerne til hans altid fuldt bookede restaurant, AMOK. Men den karismatiske Adam er også en mand med hemmeligheder – af den usympatiske slags, der for alt i verden ikke må se dagens lys.

Da en pludselig lavine af ødelæggende chikanerier og ulykker rammer AMOK, har Adam Brandt en mistanke om, hvem der står bag blandt andet døde rotter i køkkenet og uanmeldt kontrolbesøg fra SKAT. Den skruppelløse og aggressive Adam planlægger en hævn, men hvad han ikke ved er, at en mystisk stum mand holder øje med ham …

AMOK er musiker og sangskriver Morten Remars debutroman – en veldrejet og intens historie om, at målet helliger midlet, og at succes er vigtigere end alt andet – familie, venner, kærlighed og god moral.

Anmeldelse:

Bogen blev udgivet i 2016. Den gennemgående hovedperson i ”Amok” er mesterkokken Adam. Adam fremstår temmelig kynisk og er kommet frem i toppen af restaurationsbranchen ved hjælp af temmelig ufine metoder. I min optik tangerer han til ligefrem at kunne betegnes som psykopat.

For Adam er verdens centrum, uden diskussion, Adam. Adam er helt sikker på at ”Amok” står til at modtage deres 3. michelinstjerne og det er selvfølgelig ene og alene Adams fortjeneste, mener Adam. Adam bor sammen med sin mangeårige kæreste Charlotte som egentlig har en birolle i historien.

Hun er meget lidt til stede og bliver mest nævnt i bisætninger i forbindelse med Adam selv. Faktisk kører hele Adams liv på skinner og alting flasker sig helt som han har planlagt. Så skifter scenen til, at en af Adams ungdomsvenner der sidder fængslet i Thailand, bliver indlagt med cancer og nu er døende.

Så begynder ulykkerne at vælte ned over Adam og ”Amok”. Han prøver at navigere igennem men hver gang han tror at han har fået løst et problem så kommer der en ny ulykke og Adam sidder snart i lort til halsen. Da jeg købte bogen, talte jeg med forfatteren Morten Remar og han ”advarede” mig om, at det var en lidt anderledes krimi, hvilket jeg kun kan give ham ret i.

Jeg har læst en af hans nyere krimier ”Den sporløse” og der er himmelvid forskel på de 2 bøger. I ”Amok” følger man mest Adam som langt hen ad vejen er den forurettede. Der er for så vidt ikke en egentlig politimæssig opklaring men stadig et fint og overraskende plot.

Det er en udmærket og velskrevet bog med en god humoristisk linje. Men decideret prisbelønnet krimi bliver det nok aldrig. Man må sige, at Morten Remar helt klart har lært en del om at skrive en god krimi siden ”Amok”. Man kan tænke at Morten har fået lidt skrivelyst ind med modermælken.

Mortens far, Frits Remar, var en anerkendt krimiforfatter. Mortens barndomsminder er sikkert fyldt med lyden af faderens flittige skrivemaskine og en gigantisk opslagstavle på tre gange halvanden meter fyldt med idéer og persongalleri.

Det bliver helt sikkert spændende at følge Mortens næste skriverier.

Vurdering: 4 ud af 6 stjerner

Krimiormen

4/6 Roser

4/6 Roser

"HAVHVEPSEN"

SKREVET AF

TOMMY THORSTEINSSON

"Havhvepsen" skrevet af Tommy Thorsteinsson

Anmeldereksemplar sendt fra forlaget.

Forfatter: Tommy Thorsteinsson

Forlag: Forfatterskabet.dk

Udgivet: 15. marts 2019

Sider: 332

Kategori: Krimithriller

Anmeldt: 10.03.2019

Om bogen:

Udkommer D. 15. marts 2019. Havhvepsen er et af verdens farligste dyr. Dens gift fører til en hurtig og smertefuld død! En intelligent og skruppelløs hacker er på spil i dansk erhvervsliv. Hackeren går målrettet efter velhavende erhvervsfolk, der bærer pacemaker.

En afslappende ferietur til Mallorca ender med et kynisk angreb, og snart kan hackeren skrive morder på visitkortet. Under ledelse af drabschef Victor Bach kæmper efterforskerne med at identificere gerningsmanden. De søger hjælp hos Dieter Wolf, der nu arbejder hos NC3, Nationalt Cyber Crime Center.

Han kommer hurtigt på sporet af den tilsyneladende hacker, men har de rettet kikkerten mod den rette, eller har Dieter fundet sin overmand? Samtidig kæmper Anna Blaafalk med eftervirkningerne af sommerens likvideringsforsøg og et dødsfald i familien.

I kulissen spøger både kærligheden og en tidligere kollega. Havhvepsen er andet selvstændige bind i den anmelderroste serie om efterforskerne i afdelingen for personfarlig kriminalitet.

Om forfatteren:

Tommy Thorsteinsson (f. 1965) er kommunikationsuddannet og har arbejdet med kommunikation og formidling i 35 år. Hans debut som skønlitterær forfatter Ensom ulv (2017) fik en fantastisk modtagelse af såvel anmeldere som læsere.

Anmeldelse:

Bogen starter hvor Tommy Thorsteinssons første bog ”Ensom ulv” slap. Anna og Anders Axelsen flirter stadig. Anna er lige vendt tilbage efter sin sygeorlov. Sara Berg, Annas tidligere kollega, venter nu på Herstedvesters sikrede anstalt.

Anna Blaafalk besøger Sara i fængslet og får at vide hvor Saras bil befinder sig. Anna og Anders tager ud for at finde Saras bil som hun har foræret til Anna. Scenen skifter til Petra Black bankdirektør i god form der pludselig falder om under en løbetur.

Hun bliver indlagt og får at vide at hun skal have en pacemaker. Lars Erik Ejlersens Direktør med pacemaker bliver angrebet. Hans mobil kommer med truende beskeder. Axelsen taler med en hjertelæge da Ejlersen i det samme bliver indlagt.

Hans pacemaker har svigtet. Scenen skifter til en finne og en polak der overfalder en pengetransport på motorvejen. De 2 betjente Mette Nyrup og Trine Møller Jensen overværer at Finnen og Polakken bliver beskudt af faderen til en pige de har bortført og dræbt.

Tilbage til Petra Black der bliver tilbudt en pacemaker og siger tøvende ja til operationen. Ejlersen beslutter tøvende for at betale en afpresser men situationen udvikler sig anderledes end han havde tænkt sig. Der er altså egentlig 3 sideløbende sager.

Sagen om terroristen fra første bog, sagen om pacemakerne og motorvejsdramaet om pengeafpresning. Samtidig må de have fat i Dieter Wolf it-eksperten. Dieter Wolf finder ud af at det ser ud til at en sygeplejerske er blevet hacket og en udefra bruger sygeplejerskens login.

Dieter Wolf prøver på alle mulige tænkelige måder at finde ud af hvordan sagen teknisk hænger sammen da han får et opkald der kan hjælpe ham i den rigtige retning. Samtidig er Anders Axelsen blevet tilbudt en helt nyoprettet stilling. Sagen ender ud i at Anders Axelsen må en tur til Mallorca.

Lad mig sige med det samme at jeg stærkt vil anbefale at man læser ”Ensom ulv” inden man læser ”Havhvepsen” da jeg mener at de 2 historier hænger ret meget sammen. Der er dele af historien fra ”Ensom ulv” der fortsætter ind i ”Havhvepsen” selvom man egentlig syntes at historien blev afsluttet.

Jeg mener at man må læse ”Ensom ulv” for at få det fulde udbytte af ”Havhvepsen”. Når det er sagt så er havhvepsen en helt fantastisk historie med et magnificent plot og virkelig en pageturner af rang. Krimiormen er helt klart fan af Tommy Thorsteinssons skrivestil.

Samtidig så kræver ”Havhvepsen” at man har tungen lige i munden da der langt hen i historien virker til at være adskillige sideløbende historier og flere sceneskift men det viser sig dog at flere af scenerne har forbindelse til hinanden.

Afslutningen er dog lavet på en måde så det vil være en dødssynd ikke at skrive en 3. bog også. Men helt sikkert en fantastisk bog med et godt og forståeligt sprog det meste af tiden. Fantastisk velskrevet og yderst skræmmende.

Der findes dog også passager som jeg lige måtte læse en ekstra gang for at forstå den rette sammenhæng. Anyway de varmeste anbefalinger fra krimiormen. Jeg er helt sikkert fan. Det bliver bestemt ikke nemt at overgå ”Havhvepsen”.

Vurdering: 6 ud af 6 stjerner

Krimiormen

6/6 Roser

6/6 Roser

"UGLER OG ILD"

SKREVET AF

FENELLA LEISNER

"Ugler og ild" skrevet af Fenella Leisner

Om bogen:

Den unge journalist Imogen Winter slæber sig gennem livet som en zombie. Hun har altid været lidt skrøbelig, og en nylig traumatisk oplevelse, hvor en ekskæreste næsten tævede hende ihjel, har kastet hende ud i både angst og depression.

Hendes svagheder har dog aldrig afholdt hende fra at dyrke sin store interesse for det okkulte – tværtimod er det noget nær det eneste, der kan distrahere Imogen fra sine bekymringer. Det er også grunden til, at hendes bror Eric Winter, der er nyudnævnt efterforsker ved Boston politi, involverer hende i en række mystiske uopklarede sager.

Da Imogen begynder at grave i sagerne, bliver en skræmmende, skjult verden langsomt åbenbaret for hende – en verden af okkulte mord og farlige eksistenser. Snart bliver ikke bare hun, men også alle omkring hende, uigenkaldeligt suget ind i en kamp mellem det gode og det onde.

Nu må Imogen ikke bare kæmpe med sine indre dæmoner, hun må også kæmpe for regulær overlevelse. Og især mødet med den barske FBI-agent Damian Wolf tvinger Imogen til at gøre op med sig selv, om hun skal træde vande i sin egen elendighed – eller om hun skal tage kampen op.

Forfatteren Fenella Leisner hedder egentlig Pernille Leisner og udgav ”Ugler og ild” i 2013.

Journalisten Imogen Winther skriver på en artikel om æbler i engelske haver. Hun er lige kommet ud af et voldeligt forhold og har det rigtigt dårligt psykisk. Hendes bror Eric kontakter hende og spørger om hun ikke vil hjælpe med en mordsag.

Imogen siger tøvende ja til at hjælpe. En kvinde er blevet myrdet og i nærheden finder man 3 sten med mærkelige røde symboler på. Eric og hans kollegaer er ikke mere end lige startet på opklaringen af sagen inden FBI dukker op og overtager sagen.

Eric og Imogen bliver dog enige om, at Imogen skal fortsætte med sine egne undersøgelser. Sammen med hendes gode venner Rowena og Tobias falder Imogen over POF, Progeny of fire, en ikke særlig rar organisation. Har POF nogen forbindelse til mordet og symbolerne.

Under sine undersøgelser støder Imogen adskillige gange på FBI-agent Damian Wolf. Men kan hun stole på ham? Det lykkes dog Imogen at stikke af fra Wolf. Imogen og broderen Eric skjuler sig på et Motel sammen med hendes venner Rowena og Tobias da de åbenbart kommer for tæt på organisationen POF.

De hjælpes alle 4 ad med at finde ud af hvad POF egentlig er for en organisation. Det lykkes Rowena og Tobias at blive venner med nogle unge mennesker som de mener muligvis har forbindelse med POF. Eric og hans makker Sorenson, Imogen og Wolf, der har fundet Imogen igen, går under jorden ved en anden organisation der arbejder på at bekæmpe POF.

Denne organisation hedder De vogtende ugler. I denne organisation er en del af medlemmerne politifolk fra FBI. Hele bogen igennem må jeg sige at jeg synes at sproget er noget kunstigt og mange af ordstillingerne giver slet ingen mening.

Historien som sådan er udmærket den er bare meget dårligt skrevet. Hvis man kan sætte sig ud over forkerte ord de forkerte steder og mærkelige formuleringer så er plottet såmænd udmærket, men jeg er ikke særligt imponeret over skrivestilen.

Jeg har læst rigtigt mange fantastiske bøger igennem de sidste par måneder så det farver muligvis min vurdering af ”Ugler og Ild” 😊 Men det bliver ikke en bog som jeg vender tilbage til en anden gang desværre 😊

Vurdering: 2 ud af 6 stjerner

Krimiormen

2/6 Roser

2/6 Roser