FORFATTER LASSE HJORTH MADSEN

"De ti fingre" skrevet af Lasse Hjorth Madsen

10 spørgsmål til forfatteren

Lasse Hjorth Madsen var så venlig at sende mig hans roman "De ti fingre" som e-bog. Efterfølgende har jeg stillet forfatteren 10 spørgsmål, som han var så venlig at besvare. "De ti fingre" er Lasse Hjorth Madsens 4. roman.

1. ”De ti fingre” er din 4. roman og den 2. hvor Matias Kaa er hovedpersonen. Har du planlagt flere bøger, enten med Matias Kaa i hovedrollen eller en helt anden genre? Og hvilken genre skulle det så være?

Det var oprindeligt planen at skrive tre bøger om Matias Kaa, og jeg har en overordnet ide til nr. tre. Men det er ikke sikkert, at den bliver til noget, for der er mange andre bøger jeg godt kunne tænke mig at prøve kræfter med. Jeg arbejder fx netop nu på nogle noveller, og kunne også godt tænke mig at skrive mere non-fiction.

2. Hvor har du fået inspirationen fra til ”De ti fingre”? hvordan har du researched til bogen?

Jeg er gammel nok til at kunne huske krigene på Balkan i 1990'erne og de gjorde et stort indtryk. Især serberne begik dengang nogle uhyrlige krigsforbrydelser, og jeg kunne i lang tid ikke lade være med at tænke på, at der må være mange mellemstore forbrydere fra dengang, som aldrig blev retsforfulgt. Gad vist hvad de laver i dag? Måske er de involveret i organiseret kriminalitet. Det var den tanke, som var starten til bogen. Jeg researchede ved at tage en tur til Zagreb og ved at læse en hel masse om konflikterne og historien på Balkan. Både bøger og artikler.

3. Personligt synes jeg at ”De ti fingre” må være en spændingsroman. På forsiden af ”De ti fingre” er bogen beskrevet som en roman. Hvad synes du forskellen er?

Du har ret! Spændingsroman er nok den mest præcise genrebetegnelse. Nogle gange synes jeg dog, at det er lidt synd at putte bøgerne i alt for snævre kasser. "De Ti Fingre" har også elementer af historisk roman, og det er ikke hæsblæsende spænding hele tiden. Derfor valgte jeg til sidst at bruge det bredere udtryk, roman.

4. Hvem er Lasse Hjorth Madsen? Kan du fortælle lidt om Forlaget Hest?

Som de fleste andre forfattere, kan jeg ikke leve af at skrive, så jeg laver også meget andet. Blandt andet arbejder jeg med data, og nogle gange bijobber jeg som journalist. Jeg har en familie med min kæreste og vores tre søde børn, så dem bruger jeg også meget tid sammen med. Forlaget Hest står for læsehest og er mit eget forlag. De Ti Fingre har en lidt særligt historie. Oprindelig havde jeg en aftale med mit tidligere forlag om at udgive den. Undervejs ændrede forlaget dog kurs og havde nogle betalingsvanskeligheder så til sidst besluttede jeg at droppe samarbejdet. På det tidspunkt var bogen dog ret langt, og da jeg jævnligt fik spørgsmål fra læsere om hvornår den udkom, besluttede jeg til sidste at lægge sidste hånd på værket og selv udgive den. Det blev til Forlaget Hest. Det er også derfor, den kun foreligger som ebog. Måske kommer den også på papir og lyd, hvis der er interesse for det.

5. Du har skrevet 2 selvstændige romaner. De sidste 2 udgivelser har samme hovedperson. Hvad synes du forskellen er på at skrive selvstændige bøger og flere i den samme serie?

Det gode ved serier er, at man kan komme virkelig dybt ned i sine karakterer. Hvordan påvirker oplevelserne dem? Hvordan har de det fem eller ti år senere? Er der en overordnet udvikling? Matias Kaa har for eksempel nogle ret barske oplevelser som på den ene side traumatiserer ham, men på den anden side også hjælper ham til at udvikle sig og overvinde sit sociale handicap. Man kan næsten sige, at jo flere fysiske skader han pådrager sig, jo bedre bliver han til at overvinde sine psykiske udfordringer.

6. Vidste du på forhånd hvordan ”De ti fingre” skulle starte og slutte?

Ja, jeg planlægger altid mine bøger forholdsvis detaljeret. Der er mange små ting som peger frem mod slutningen, og det er jo nemmere at få med på en naturligt måde, hvis man ved, hvordan den ender. Når det er sagt, så var der også meget som jeg lavede om eller ændrede undervejs.

7. blev du inspireret af en bestemt forfatter, inden du gik i gang med at skrive?

Ikke én bestemt, men mange. Der er så mange gode forfattere, så det er næsten synd at nævne nogen bestemt. Min yndlingsforfatter er ofte den seneste, jeg har læst.

8. Karakteren Matias Kaa er noget helt særligt og vel sjældent en karaktertype som man møder i en gængs roman. Hvordan er du blevet inspireret til særligt Matias Kaa, men også de andre karakterer i ”De ti fingre”?

Matias Kaa er primært opdigtet, men inspireret af forskellige personer som jeg har mødt på et eller andet tidspunkt. Jeg kan godt lide de der typer, som har et særligt talent. Og dem som siger, hvad de mener, uden at bekymre sig om, hvad omverdenen tænker. Det er i høj grad sådan Matias er. De andre karakterer er knap så tæt på nogen, jeg selv har mødt. De er, som de er, fordi de skal give modspil til Matias og for at drive historien frem. Både Yayoi og Alexander har hemmeligheder og er ikke præcis, hvad de giver sig ud for.

9. Hvad er dine ønsker for fremtiden?

At skrive flere bøger.

10. Er der noget der har overrasket dig i hele skriveprocessen?

Masser. Jeg bliver altid overrasket over, hvor stort et arbejde det egentlig er at skrive en bog. Hvor mange måder det kan gøres på. Og hvor svært det er, at få det hele til at lyde og føles rigtigt.

LASSE HJORT MADSENS UDGIVELSER

1. PR : roman, 2009

2. Udkanten : roman, 2014

3. Haikudetektiven : krimi, 2015