FORFATTER KENT LANGKJÆR
"Deroute" og "Elektrochok"
Jeg har læst og anmeldt de 2 bøger som Kent Langkjær har udgivet med Torsten T. Lange i hovedrollen "Deroute" samt "Elektrochok. Personligt er jeg meget begejstret for bøgerne. "Deroute gav jeg 4 flotte roser og "Elektrochok" fik 5 flotte roser. Det er krimithrillere i absolut topklasse når det kommer til spænding og pageturnere. Kent Langkjær har været så venlig at give sig tid til at svare på 10 spørgsmål om bøgerne og hans forfatterskab. Du kan læse mine anmeldelser her:
10 Spørgsmål til forfatteren
1. ”Elektrochok” er din 2. bog med Torsten T. Lange i hovedrollen. Har du planlagt flere bøger med Torsten og måske Beate Morild i hovedrollerne? Eller har du en anden bog på vej?
Oprindeligt set var Torsten Lange serien tiltænkt som en trilogi, men undervejs kom jeg i tvivl om jeg havde energien til at skrive tre bøger. De to første bøger har taget lang tid for mig at skrive. En del af forklaringen er at jeg har et fuldtidslederjob ved siden af og lidt over en håndfuld børn, som også skal have fokus. Efter udgivelsen af Elektrochok og genudgivelsen af Deroute, må jeg dog alligevel indrømme, at jeg er i gang med at idégenerere på en tredje bog.
2. ”Deroute” udkom i 1. udgave i 2011 (ifølge mine egne undersøgelser 😊). Er der en speciel årsag til at der er gået 9 år inden ”Elektrochok” udkom?
Udover det omtalte lederjob og børnene, så blev jeg også skilt i perioden mellem de to bøger. Det betød, at jeg skulle reetablere mig selv og finde nyt fokus i mit liv. Det er en del af forklaringen. Den anden del er, at jeg syntes det er svært at skrive. Jeg nyder at planlægge plottet, men selve gennemskrivningen af første udkast er pligtorienteret. Lidt lige som at løbe når man vil tabe sig. Man kan nyde det bagefter, men det at få klædt om, komme afsted osv er pligt. Jeg nyder når jeg har skrevet og ikke så tit imens jeg skriver. Det bliver lidt bedre i de efterfølgende gennemskrivninger, men det er fortsat nemmere at sætte sig i sofaen og se Narcos på Netflix efter en krævende arbejdsdag. Hele klichéen om forfatteren, der bare ikke kan lade være med at skrive, kender jeg ikke til. Jeg kan godt lade være. Jeg har bare ikke lyst til det på den lange bane. Jeg kan godt lide at have skrevet og at have skabt noget. Det er jo fantastisk at lege Gud og skabe en verden, som andre kan komme ind i.
3. Du arbejder normalt i socialpsykiatrien, hvor stor indflydelse har dit fag haft på handlingen i ”Deroute” og ”Elektrochok”?
Mit arbejde og perspektiverne fra socialpsykiatrien har stor indvirkning på karakterudviklingen af især Torsten. Jeg skabte ham, før jeg skabte den ydre konflikt i begge bøger. Når nu Torsten kæmper med psykiske vanskeligheder, så tror jeg at der er en afsmittende effekt på andre elementer ind i plottet. Hvordan man som menneske agerer under pres uden det behøver at have noget med psykisk sygdom at gøre.
4. Hvordan har du bygget de forskellige karakterer op i bøgerne? Er dine karakterer frit opfundne, eller bygger de på mennesker du kender eller har mødt på din vej? Er der én af karaktererne som du ser noget af dig selv i?
Karaktererne i bøgerne er frit opfundne. Ubevidst har jeg sikkert hentet inspiration i mennesker jeg har mødt. Det er vel der grundlaget for ideerne kommer fra. Jeg ser noget af mig selv i alle karaktererne. Det er min ambition at alle er nuancerede, at de både besidder positive og negative træk, og hvis de udfører negative handlinger, så er der en grund til det eller i hvert fald en egen fortælling der begrunder og retfærdiggør handlingen. Forhåbentlig kan læseren også identificere sig med træk fra alle karaktererne, uanset om de bifalder deres handlinger.
5. Bøgerne om Torsten Lange er fantastisk velskrevet, men drømmer du om at skrive i en anden genre end krimithrilleren?
Det har altid været krimi og spændingsgenren jeg har læst og haft ambition om at skrive i. Jeg har dog lige læst et par fantastiske bøger af Maren Uthaug. I al hemmelighed, så kunne jeg godt tænke mig, at kunne skrive som hende, men jeg tror ikke det er muligt. Jeg tvivler på, at jeg vil gøre forsøget.
6. Havde du besluttet dig for handlingen og slutningen da du begyndte at skrive ”Deroute”? Hvad med titlen? Som læser tænker jeg at det er Torsten Langes Deroute, men havde du selv noget andet i tankerne, da du valgte titlen?
Jeg havde planlagt plottet inden jeg skrev Deroute, så jeg kendte slutningen i grove træk. Jeg planlægger ikke helt i detaljen, fordi det fjerne rummet for kreativiteten i selve skrivningen. I forhold til titlen, så arbejdede jeg med flere titler. Deroute er et begreb jeg kender fra det psykiatriske arbejdsfelt, og jeg syntes det passede meget godt med Torstens krise. Så ja, det er i første omgang Torstens Deroute, men hvis man ser karakterlisten igennem, så er han ikke den eneste. På den måde er det et tema der dækker hele bogen.
7. Hvordan begyndte du at skrive og hvem blev du inspireret af?
- Jeg læste mange bøger i krimi og spændingsgenren. Steven King, Dean R. Koontz, Raymond Chandler, Lawrence Block, Michael Connelly, Ian Guillou og Robert Ludlum. Den liste dækker faktisk over et spænd af genre og subgenre. Ind i mellem læste jeg også en bog, som var knap så god. Jeg kom automatisk til at tænke på hvad der gik galt med bogen. Var det plottet? Var det karaktererne? Jeg begyndte at overveje hvad forfatteren skulle havde gjort i stedet for. Da jeg begyndte at tænke sådan, spirede ambitionen om selv at skrive en krimithriller. Jeg deltog i en novellekonkurrence i et DR2-program der hed Bestseller. Man skulle skrive videre på et oplæg af Anders Bodelsen. Den fortsættelse jeg havde skrevet vandt og blev læst op i fjernsynet og min tekste kunne læses på tekst-tv. Det var stort, og jeg tænkte, at jeg var skabt til at blive forfatter. Jeg forsøgte derefter at skrive et manuskript, men det var virkelig dårligt. Jeg fandt ud af, at jeg ikke anede hvordan man skulle gøre. Herefter begyndte jeg at læse faglitteratur om skrivehåndværket. Det har hjulpet mig meget. Da jeg begyndte at udtænke Deroute var jeg meget inspireret af Michael Connelly og Jo Nesbø. Det er jeg fortsat. Jeg syntes de kan noget med både plot og karaktererne.
8. Hvordan havde du det da du første gang stod med din helt egen bog i hånden? Hvad tænker du om den efterfølgende promovering af bøgerne?
Personligt tænker jeg, at det må være meget anderledes end selve skriveprocessen. - Det var en fantastisk følelse, men faktisk også lidt uvirkelig og på en måde lidt distanceret. Jeg vidste rationelt, at jeg havde skrevet bogen, men følelsesmæssigt var den blevet sin egen efter den var blevet trykt. Den udkom på et meget lille forlag, og det var tydeligt at forlaget ikke ville gøre noget for at markedsføre bogen. Jeg skulle selv gøre det hele. Det var noget helt andet end at skrive den. Når man er fra Jylland, så kan det være svært at skrive til andre, for at skabe interesse om noget man selv har skrevet. Det vil man helst have andre til at gøre, men det skete jo ikke. Jeg smed dog min jantelovshæmning og skrev til alle medier, jeg kunne komme på. Heldigvis lykkedes det at komme igennem til flere medier. Jeg var i TV2 Nord med et længere klip, lokalaviserne skrev om mig, jeg var på Ordkraft - en bogmesse i Aalborg, og jeg blev interviewet på Krimimessen i Horsens. Det, at det lykkedes dengang, har gjort det meget nemmere for mig, at skrive til medierne i dag eller bare det at skrive noget på mine forfatterprofiler på Facebook og Instagram.
9. Hvad er dine ønsker for dit fremtidige forfatterskab?
- Jeg har ikke en drøm om at leve af at skrive. Det vil blive for ensomt for mig. I stedet vil jeg arbejde videre med den tredje bog om Torsten Lange. Hvad der sker derefter ved jeg ikke. Måske kommer der flere bøger om Torsten. Måske kommer der noget helt andet. Jeg kunne godt tænke mig at få serien oversat til et fremmedsprog og se hvordan den fungerer i et andet land. Det kunne være spændende.
10. Er der en bog, af en anden forfatter, du ville ønske at du havde skrevet?
Jeg plejer at sige en af Jo Nesbøs Harry Hole bøger, men denne gang vil jeg sige Coq Rouge af Ian Gillou.
Endnu engang tak til Kent Langkjær for gode og uddybende svar. Dette lille interview, gav mig et meget bedre billede af hvem forfatteren Kent Langkjær er.
Forfatterens udgivelser
1. "Deroute", 2011
2. "Elektrochok" , 2020