FORFATTER CARINA BRUUN KRISTENSEN

"Maskeballets dronning" skrevet af Carina Bruun Kristensen

"Maskeballets dronning" er Carina Bruun Kristensens selvbiografi og samtidig hendes debut som forfatter. "Maskeballets dronning" rørte mig dybt da jeg læste den. Den er virkelig velskrevet og man føler forfatterens kampe mod dronning anoreksi helt dybt i sjælen. Det er et kunststykke når en forfatter kan beskrive spisevægring så læseren tydeligt mærker hvordan det er, selvom man ikke selv har haft personlige erfaringer. Carina Bruun Kristensen har været så venlig, at give sig tid til at svare på de 10 spørgsmål, som jeg stillede hende til "Maskeballets dronning". Litteratur som jeg betragter som dybt nødvendig og super vigtigt at udbrede et generelt kendskab til. 

Måske et billede på anoreksi?

Måske et billede på anoreksi?

10 spørgsmål til forfatteren

1. Din selvbiografi ”Maskeballets dronning” er en virkelig velskrevet og flot debut. Har du planlagt flere bøger? Og hvilken genre skulle det så være?

Tusind tak for de pæne ord. Lige pt. har jeg ingen konkrete planer om nye udgivelser, men jeg er bestemt ikke afvisende engang ud i fremtiden. Måske kunne det være en efterfølger til Maskeballets Dronning, eller noget der i hvert fald bevæger sig indenfor den autentiske genre. En digtsamling kunne også komme på tale. Desuden taler min datter om, at hun kunne tænke sig at skrive en børnebog sammen med mig, så hvem ved hvad det bliver til.

2. I ”Maskeballets dronning” får man rigtig mange detaljer om dine mange år med en spiseforstyrrelse. Har det ikke været svært at huske kronologien i de mange år?

Det har det faktisk ikke. Jeg husker rigtig mange detaljer og begivenheder, hvilket nok har noget at gøre med, at de har sat dybe spor i mit indre. Helt sikkert er jeg også hjulpet godt på vej af de mange ucensurerede journalnotater, som bogen er dekoreret med.

3. Det må have været svært at se hvor vanskeligt du har haft det med din spiseforstyrrelse, for dine pårørende. Har du talt med dine pårørende om bogen under tilblivelsen af ”Maskeballets dronning”?

Både og. Min mand har været en stor del af processen, hvor skriveriet har givet anledning til mange snakke om tiden, som var. Mine øvrige pårørende har været indviet i, at jeg skrev og har fulgt processen, men ikke indholdet i bogen. Det er først nu her efterfølgende hvor de har haft lejlighed til at læse bogen at det har skabt mange reflektioner, samt en synliggørelse HVOR dårligt jeg faktisk har haft det. Det har for nogle været en chokerende opdagelse.

4. Jeg synes at bogen er meget velformuleret og letforståelig for alle. Hvor længe har du skrevet?

Da jeg var omkring 10 år gammel begyndte jeg at skrive alle mine tanker ned på papir. Jeg har altid haft nemmest ved at udtrykke mig igennem skrift end verbal kommunikation. Maskeballets Dronning har taget mig omkring halvandet år at færdiggøre.

5. Hvornår fik du ideen til at skrive om dine oplevelser?

Jeg har længe haft en drøm om at dele min historie i håbet om, at kunne hjælpe andre. Jeg har bare ikke været klar til det før nu. Det som for alvor var startskuddet til at jeg trak i arbejdstøjet var grundet et par unge mennesker i mine tætte relationer, som har udfordringer i livet. Jeg stod på sidelinjen og kunne se hvordan de kæmpede og blev derved også konfronteret af min egen fortid. Bogen er mit bidrag i kampen for at bryde tabu for mennesker med psykiske udfordringer.

6. Vidste du med det samme hvad titlen skulle være på din bog? Hvad er baggrunden for titlen?

Ja stort set. Jeg havde et par andre titler i spil, men denne omfavner bogens handling super godt synes jeg. Jeg har altid inden i mig selv kaldt min spiseforstyrrelse og mit mørke sind for Dronningen, fordi det var den (hende) som havde magten over mine destruktive handlinger. Maskeballet er et billede på alt det kaos jeg havde inden i, men som jeg slørede for at alt skulle se perfekt ud udadtil. Tog min maske på for at skjule virkeligheden inde bag.

7. blev du inspireret af en bestemt forfatter, inden du gik i gang med at skrive?

Det kan man godt sige ja. Jeg har i stor stil haft god gavn af at læse forfatter Mille Eigard Andersens bøger. Hun har været en kæmpe stor inspiration igennem mange år.

8. Hvordan havde du det da du første gang stod med ”Maskeballets dronning” i hånden?

Ubeskriveligt er vel i virkeligheden det som beskriver følelsen bedst. Fuldstændigt uvirkeligt at have formået at skabe et sådan værk. En stor taknemmelighed over at have fået muligheden og en stolthed over at have modet dertil.

9. Hvad er dine ønsker for fremtiden?

Jeg har et stort ønske om at min historie kan være med til at skabe positivt betydning for andres fremtid. At den kan vække et mod. Skabe et håb og en tro på at der er en bedre retning i livet end den destruktive kurs. At jeg ved at vende vrangen ud på mig selv kan være med til fortsat, at bryde tabu, og være en stemme for de som ikke har ressourcerne til at kæmpe for deres berettigelse.

10. Er der noget der har overrasket dig i hele skriveprocessen?

Ikke som sådan, men har nok alligevel ikke været helt klar over hvilket kæmpe arbejde det faktisk er. Det er jo ikke kun at skrive historien. Så kommer der korrektur, tilretninger og lige en omgang korrektur igen. Korrekt formatering af dialoger osv. Mange gange frem og tilbage imellem forlag og forfatter. Så er der grafiker og godkendelse af bogens omslag. Jeg har ikke gået på skriveskole eller lign, så jeg har været ret grøn i arbejdsfeltet. Men spændende proces og god og kompetent vejledning fra forlaget, så det har været en fantastisk oplevelse.

Endnu engang tak til Carina Bruun Kristensen for at deltage i interviewet og ikke mindst for at sætte fokus på et vanskeligt emne.

Krimiormen

FORFATTERENS UDGIVELSE