FEBRUAR 2021

UPDATE PÅ FEBRUAR 2021

Februar 2021 på bloggen

Februar 2021 på bloggen

Februar 2021 opdatering. Så nåede vi slutningen af februar og en ny måned venter lige om hjørnet. Det blev også den måned, hvor jeg tog min blog op til overvejelse. Jeg holder rigtig meget af at læse bøger, som de fleste nok ved.

Jeg deler også gerne min mening ud til dem, der har lyst til at følge med. Men som nogen måske har opdaget, så skal man nu, betale skat af de bøger man modtager, som anmeldereksemplarer. Bøgerne kan ikke generere en økonomisk gevinst for bloggerne, da vi ikke kan/må sælge dem videre.

Jeg er dybt taknemmelig for hvert eneste eksemplar jeg modtager og forventer ingen gevinst, andet end glæden ved at fordybe mig i bøgernes verden. Men derfra og så til at skulle betale for at yde et stykke frivilligt arbejde, det krævede altså lige lidt tankevirksomhed. Jeg kan ikke leve af bloggen og det var heller ikke tanken.

Jeg har taget den beslutning, at jeg fortsætter. Jeg kommer ikke helt til at anmelde så mange bøger som tidligere. Nogle af de forfattere, der ikke er så kendte, kan forhåbentlig sende mig deres bog i e-format eller lignende. Så skal jeg nemlig ikke betale skat af bogen.

Derudover så tænker jeg at der også kommer anmeldelser af de lidt ældre bøger, som jeg har i forvejen. Nå nok om det. Februar bød altså ikke på helt så mange bøger og faktisk så modtog jeg den første bog i denne måned pr. mail, så det var helt fint 😊

”Blod ved daggry” sendte forfatteren Palle Schmidt til mig, da jeg tidligere har anmeldt en anden af hans bøger. ”Blod ved daggry” er mit 2. bekendtskab med hovedpersonen Hauge. Hauge er en noget anderledes detektiv, end de detektiver vi ellers møder indenfor krimigenren.

Da vi møder ham i ”Blod ved daggry” er han hjemløs og har det, rent ud sagt, ad helvede til. ”Blod ved daggry” er fantastisk velskrevet, smækfyldt med fart og spænding. I tilgift, så er ”Blod ved daggry” en page turner med glimt i øjet og smil i kanterne. Javist, Hauge er kriminel og har tilbragt en del år i fængselssystemet, på den forkerte side af tremmerne.

Men i bund og grund, så har Hauge faktisk en høj moral. Samtidig kæmper Hauge en nærmest umulig kamp for at blive accepteret af samfundet som den han er. Slutningen af ”Blod ved daggry” er i en liga for sig. Jeg havde slet ikke set den afslutning komme. 5/6 Roser.

Næste bog var fra en af mine yndlingsforfattere Louise Penny. ”Det smukke mysterium”. I klosteret Saint-Gilbert-Entre-les-Loups har tolv munke viet deres liv til fred og bøn. De dyrker grøntsager, passer høns, fremstiller chokolade og synger.

Til trods for munkenes tavshedsløfte er de blevet verdensberømte for deres sang, hvis virkning på både sanger og tilhører er så bemærkelsesværdig, at det er kendt som Det smukke mysterium. Men da en anerkendt korleder findes død, må kommissær Gamache forstyrre freden i klosteret for at finde kilden til den dødelige disharmoni.

”Det smukke mysterium” er 8. bind i Louise Pennys fantastiske serie om den Canadiske drabsefterforsker Armand Gamache og hans næstkommanderende Jean-Guy Beauvoir. ”Det smukke mysterium” ender temmelig dramatisk. Louise Penny har en fantastisk skrivestil og et sprog der har fascineret mig lige fra jeg læste 1. bind.

Penny skriver fængslende og medrivende. ”Det smukke mysterium” er en del anderledes end de forrige bind. Men det er netop det, der gør Pennys bøger så fascinerende, at ikke 2 historier i serien er ens. ”Det smukke mysterium” er vanvittig velskrevet, fortryllende og en page-turner når de er bedst. 4/6 Roser.

Månedens bedste udgivelse må være den næste. ”Ni liv” er den Svenske forfatter Emilie Schepps 6. bog i krimi-serien med anklageren Jana Berzelius i hovedrollen. Hvis man ikke i forvejen kender karakteren Jana Berzelius, vil man hurtigt fornemme, at hun ikke er en helt almindelig anklager.

Plottet i ”Ni liv” er fuldstændig uforudsigeligt og den er absolut en krimi i topklasse. Det bliver bestemt ikke sidste gang at jeg giver mig i kast med Emilie Schepps univers med Jana Berzelius i hovedrollen. Jeg giver mine varmeste anbefalinger til ”Ni liv”. 6/6 Roser.

”Bangkok brænder” lægger hårdt ud med Krit der skyder sit mål og bagefter ifører sig hærens kampuniform. Så er ”Bangkok brænder” skudt i gang og den dramatiske handling sænker ikke farten på noget tidspunkt igennem hele bogen.

Skrevet af Jesper Handberg Nielsen. ”Bangkok brænder” er fyldt med ekstremismens destruktivitet, voldsomme sammenstød, nationale og personlige traumer. Læseren bliver fastholdt i spænding og drama hele vejen igennem historien.

”Bangkok brænder” er en forholdsvis hurtigt læst spændingsroman, men den giver et godt indblik i livet i et af verdens brændpunkter.”Bangkok brænder” får bestemt mine anbefalinger med på vejen, hvis du er til spænding der når ud over siderne i spændingsromanen, med et lille strejf af tiltrækning imellem mennesker. 4/6 Roser.

Henriette Søvind har skrevet ”Slank med chokolade”. Lad mig sige med det samme, at titlen ikke kommer af at, der er chokolade i alle retterne. Men titlen kommer ud fra at, Henriette Søvind hylder et princip om at, man skal spise 20 gram chokolade hver dag, fordi der er så meget sundt i den mørke chokolade på 70-80 %.

Jo mørkere chokoladen er, des bedre. Bogen er smuk og inspirerende. ”Slank med chokolade” får mine varmeste anbefalinger med på vejen, hvad enten du ønsker at leve et sundere og slankere liv eller bare gerne vil inspireres. 6/6 Roser.

”Før sidste akt” skrevet af Lasse Holm blev smukt fulgt op med et online bloggermøde. ”Før sidste akt” er en historisk krimi der foregår i årene 1826-1831. Historien tager udgangspunkt i datidens store historiske kulturelle personligheder.

Vi møder et København præget af stor armod og en voldsom antisemitisme. ”Før første akt” får mine varmeste anbefalinger med på vejen, hvis du er til en historisk krimi, hvor dramaet, intriger, skæbner og historiske fakta er i højsædet.

”Før sidste akt” er bestemt en page-turner og en rigtig god og underholdende læseoplevelse. 6/6 Roser. Jeg fik det indtryk at Lasse Holm ikke er helt færdig med Johanne Louise og Johan Ludvig Heiberg. Lasse Holm overvejer at skrive endnu en bog, hvor man tidsmæssigt er omkring 20 år længere fremme i tiden.

Altså omkring 1850`erne. Det er bestemt noget som jeg personligt håber, bliver en realitet. Tak til både Politikens Forlag, PR-konsulent Vivki B. Meinertz, Forfatter Lasse Holm, samt mine spørgelystne medlæsere for et inspirerende møde.

Den næste bog havde jeg faktisk været i gang med igennem længere tid. ”Gullaschbaronen” skrevet af Søren Ellemose, handler om dramaet om finansmanden Harald Plum der døde D. 23. oktober 1929. På den vejrbidte ø Thorø syd for Assens begik Harald Skovby Plum selvmord.

Umiddelbart så det ud til at Harald Plum begik selvmord ikke mindre end 3 gange indenfor et par dage, inden det lykkedes. Man føler som læser, at forfatteren har vendt hver eneste sten og gennemgået hver eneste lille detalje i Harald Plums forretninger.

Der skal ikke herske nogen tvivl om, at forfatteren har skrevet om finanssektoren før og evner at fortælle et finansielt drama så ingen læser er i tvivl om, at man kender Harald Plum, i dette tilfælde, til bunds. 5 Roser.

Månedens sidste bog blev ”Hypnoseeffekten” skrevet af Steen B. J. Steen B. J. har skrevet en hel serie af bøger om Team Milton. Jeg har faktisk haft nogle vanskeligheder ved at finde ud af rækkefølgen og helt præcis, hvor mange der er udkommet i serien.

Men i hvert fald så har jeg 2 yderligere bøger liggende i serien. ”Hypnoseeffekten” har, som titlen antyder, hypnose i fokus. Er hypnose noget værre hokus pokus, eller kan det lade sig gøre at hypnotisere folk til, at udføre ting, under hypnose, som de normalt ikke vil gøre?

Det er faktisk et stort spørgsmål. Plottet i historien er genialt skruet sammen med en vis lighed, med en historie fra virkeligheden, som jeg pointerede i starten af denne anmeldelse. Jeg ser bestemt frem til, at læse næste bind i serien om Team Milton. 4/6 Roser.

Det var alt for februar. På gensyn i næste måned.

Krimiormen

"HYPNOSEEFFEKTEN"

TEAM MILTON

KRIMI-SERIE

SKREVET AF

STEEN B. J.

"Hypnoseeffekten" skrevet af Steen B. J.

Team Milton

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Steen B. J.

Forlag: Forlaget mellemgaard

Udgivelse: april 2019

Sider: 286

Genre: Krimi

Serie: Team Milton

ISBN: 9788772182599

Anmeldt: 28. februar 2021

Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar. Anmeldelsen er udtryk for min egen mening om bogen og ikke påvirket heraf. Jeg valgte dog også at høre bogen som lydbog oplæst af Torben Sekov. Én af mine absolut favoritoplæsere.

Om bogen:

Der er meget på spil, når håndværkerfirmaer kommer i økonomisk uføre, og konkursen lurer for nogle lige om hjørnet. Banken er ofte sidste bastion, der afgør, om der kan bevilges nye lån eller ikke. Disse afgørelser har ofte meget personlige konsekvenser for de enkelte mennesker, der mister deres livsdrøm.

Team Milton, bestående af Li-Mei, Ella, Ibsen og deres chef Milton, bliver vidner til, hvor tragisk det kan gå, når konkursen rammer. Søs og Ellas mor går helt amok til en hypnose, hvor det efterfølgende går op for Ibsen og resten af teamet, hvor kraftfuld hypnose kan være på godt og ondt.

Hypnoseeffekten sniger sig bid for bid ind under huden på team Milton i deres opklaringsarbejde.

Uddrag af bogen

Erik parkerede sin bil og havde stadig tusindkronesedlerne i jakkelommen. Han spejdede omkring og kiggede også op for at se, om der var nogen mennesker nogen steder, da han opdagede, at den holdende bil var tom. Han gik forsigtigt hen til den for at kigge efter, men idet han kiggede ind gennem forruden, blev der råbt oppefra.

”Jeg er heroppe,” blev der sagt. Erik kiggede op og styrede ind under det høje murstensmonument og begyndte at gå op ad den stejle trappe. Trappen var lang, smal og snoet, og da Erik endelig kom op, så kiggede han direkte ud på en mand med en elefanthue på.

Manden sigtede med en pistol. Det, der gjorde Erik mest bange, var, at manden rystede på hånden.

Om forfatteren

Steen B. J. (f. 1965) skriver en serie af krimier med hverdagsrealisme, der henvender sig til krimiinteresserede læsere i alle aldre og mest handler om mennesker og skæbnefortællinger frem for blod, sex, vold og action. Sproget er hverdagsagtigt og uden manipulerende billed­sproglige virkemidler.

Det giver læseren en unik frihed til selv at danne sig uforglemmelige og personlige billeder ud fra de menneskelige relationer i den fremadskridende handling, hvor mord- og andre krimi­gåder løses.

Anmeldelse:

Steen B. J. har skrevet en hel serie af bøger om Team Milton. Jeg har faktisk haft nogle vanskeligheder ved at finde ud af rækkefølgen og helt præcis, hvor mange der er udkommet i serien. Men i hvert fald så har jeg 2 yderligere bøger liggende i serien.

”Hypnoseeffekten” har, som titlen antyder, hypnose i fokus. Er hypnose noget værre hokus pokus, eller kan det lade sig gøre at hypnotisere folk til, at udføre ting, under hypnose, som de normalt ikke vil gøre? Det er faktisk et stort spørgsmål.

Hypnotisøren i ”Hypnoseeffekten” fik mig til at tænke på, en hypnotisør der var meget kendt i Danmark i 1980`erne. Den virkelige hypnotisør blev anklaget og dømt for blufærdighedskrænkelser under hypnose. Præcis ligesom hypnotisøren i bogen.

Uden at have spurgt forfatteren Steen B. J. så er jeg overbevist om, at virkelighedens hypnotisør har været forbillede for bogens hypnotisør Fabian Spinose. Ikke nok med at Fabian er hypnotisør, men han er også uddannet bager, ligesom virkelighedens hypnotisør i den virkelige historie fra 80`erne.

Nu til historien i ”Hypnoseeffekten”. 2 kvinder, Lea og Gunhild finder en lille nyfødt dreng, som de overgiver til de sociale myndigheder. Drengen er blevet efterladt ude i en skov, med fare for at dø. De 2 kvinder redder ham og han vokser op som Fabian Klose hos en plejefamilie.

Herefter er vi tilbage i nutiden. Team Milton er en efterforskningsenhed der består af Li-Mei, Ella, Ibsen og deres chef Milton. Ibsen bor sammen med Ellas søster, kaldet Søs. De har alvorlige problemer med pigernes mor, Oline, der er gået konkurs og netop er hjemvendt fra Spanien.

Det virker lidt, på mig, som om deres mor har en brist i sin realistiske sans omkring sin økonomiske situation. Men udover hypnose, så er omdrejningspunktet i bogen økonomiske vanskeligheder og økonomisk konkurs.

Ibsens samlever Søs tager sin mor med til hypnose i håb om at det kan hjælpe på hendes egen angst og moderens følelser, omkring hendes egen konkurs. Det bliver en noget usædvanlig oplevelse for de 2 kvinder og hypnotisøren ikke mindst.

En bankmand bliver skudt på sin morgenløbetur. Manden var den 45-årige Benno Lassen. Bennos ansvar i banken var virksomheder. Som efterforskningen skrider frem, går det op for Team Milton, at Bennos chef Erik Petersen ofte underkendte Bennos lån til virksomheder.

Der er noget uldent ved Benno og Eriks samarbejde. Som Team Milton kommer dybere ind i efterforskningen, finder de en håndværkers selvmord, som en konsekvens af, at Benno havde lovet et lån, som chefen Erik havde trukket tilbage igen.

Historien veksler fint imellem nutiden og Fabians opvækst. Der er noget ved sproget der skurrer lidt i mine øjne. Men historien i sig selv, har en fin sammenhæng. Jeg overvejer om det bunder i, at der ikke er meget udenoms fortælling om personerne i historien.

Det giver læseren en mulighed for at danne sit eget indtryk af de enkelte karakterer og omgivelserne. Plottet i historien er genialt skruet sammen med en vis lighed, med en historie fra virkeligheden, som jeg pointerede i starten af denne anmeldelse.

Jeg ser bestemt frem til, at læse næste bind i serien om Team Milton.

Vurdering: 4/6 Roser.

Krimiormen.

Jeg fandt bogen som lydbog hos Bookmate:

Bogen kan købes her:

Besøg forlaget her:

Forlaget mellemgaard

4/6 Roser

4/6 Roser

"GULLASCHBARONEN"

DRAMAET OM HARALD PLUM

SKREVET AF

SØREN ELLEMOSE

"Gullaschbaronen" skrevet af Søren Ellemose

Harald Plum

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Søren Ellemose

Forlag: Forfatterskabet.dk

Udgivelse: 29. september 2015

Sider: 528

Genre: Personbiografi/Erhvervshistorie

ISBN: 9788799816712

Anmeldt: 19. februar 2021

Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar. Anmeldelsen er udtryk for min egen mening om bogen og ikke påvirket heraf.

Om bogen:

Gullaschbaronen er dramaet om Harald Plum, Det Transatlantiske Kompagni og Landmandsbanken. Bogen beretter historien om Harald Plum, der blev centrum for Danmarkshistoriens største erhvervsskandale med Landmandsbankens kollaps i 1922.

Det er en erhvervshistorisk fortælling om købmandsslægten Plum i Assens, opbygningen af Det Transatlantiske Kompagni, stridighederne med ØK og H.N. Andersen, og et finansielt luftkastel, der førte til Landmandsbankens sammenbrud.

Efter nedturen i 1922 genopbygger Harald Plum en helt ny koncern med 50 selskaber, der holdes sammen med en helt usædvanlig økonomisk ekvilibrisme. Gennem omfattende arkivmateriale og politirapporter beskrives Harald Plums sidste hektiske dage på Thorø før det dobbelte selvmordsforsøg.

Gullaschbaronen er et stykke dramatisk Danmarkshistorie om alle tiders største svindelnummer, der stadig er aktuel i lyset af nutidens finanskrise. Bogen kombinerer det personbiografiske med det erhvervshistoriske til fortællingen om Harald Plum.

Anmeldelse:

”Gullaschbaronen” handler om dramaet om finansmanden Harald Plum der døde D. 23. oktober 1929. På den vejrbidte ø Thorø syd for Assens begik Harald Skovby Plum selvmord. Umiddelbart så det ud til at Harald Plum begik selvmord ikke mindre end 3 gange indenfor et par dage, inden det lykkedes.

Der har dog været mange gætterier igennem tiden om det nu faktisk var selvmord eller mord. ”Gullaschbaronen” er historien om en magtfuld mand, der stammede fra en magtfuld og velhavende købmandsfamilie fra Assens på Fyn.

I dag er Harald Plum næsten glemt, selvom han var centrum for Danmarkshistoriens største erhvervsskandale. Jeg må i hvert fald tilstå, at jeg aldrig havde hørt om ham før. Men sikken en personlighed. Jeg har bestemt ikke fortrudt, at jeg gav mig i kast med ”Gullaschbaronen”.

Jeg blev grebet af familiens historie, Harald Plums personlighed og hans måde at styre sine mange virksomheder på. Hvis du synes at navnet Plum lyder bekendt, så bunder det måske i kogebogsforfatteren Camilla Plum. Hun er barnebarn af Harald Plums ene bror.

Harald Plum blev født i 1881 som den mellemste søn ud af 3 på en købmandsgård i Assens. I 1905 blev Harald færdig som Cand. Jur. Harald Plum har efterladt en hel del dagbøger skrevet fra 1893. Harald udgav senere dagbøgerne og de viser en drømmende side af vores hovedperson.

På sin 18. års fødselsdag skriver Harald Plum følgende:

"”I dag er jeg fyldt mit 18. år. Om det er en lykkelig dag? Nej lykkelig just ikke. Der staar så smukt i et af brevene: ”Gid du maa føle dig ung den dag.” Men maaske det netop er ulykken, at jeg ikke føler mig ung, ikke stærk, ikke livskraftig, ikke fuld af haab og store forventninger.” Harald Plum. 30. januar 1899.”

I starten af ”Gullaschbaronen” gennemgås Harald Plums slægt tilbage til 1500-tallet. Det er egentlig en ganske imponerende slægt med både Cand. Theol., Dr.Phil., Biskop i Odense og meget andet frem til den store købmandsgård i Assens, hvor Harald Plum trådte sine barnesko.

Harald udviklede sig til en af Danmarkshistoriens mest omdiskuterede og fordømte forretningsmænd. En detalje der hører med til Harald Plums egentlige uddannelse er, at det var Haralds forældre der forlangte at han læste jura.

Harald ville egentlig meget hellere være gået handelsvejen. Omkring dette tidspunkt begynder Harald at blive plaget af tungsind. 6 kedelige studieår var nu overstået. Haralds første opgave blev at reorganisere familiens forretninger i Assens.

Efter faderens død bliver det Haralds bror Kays opgave at føre firmaet videre. I 1906 fik Harald konstateret sukkersyge. Sygdommen var på dette tidspunkt, næsten at sidestille med en dødsdom. ”Gullaschbaronen” er virkelig velresearched og kommer ind i næsten hver eneste afkrog af både Harald Plums personlighed, hans privatliv og de mange hundrede selskaber som Harald Plum med tiden oprettede.

Man føler som læser, at forfatteren har vendt hver eneste sten og gennemgået hver eneste lille detalje i Harald Plums forretninger. Der skal ikke herske nogen tvivl om, at forfatteren har skrevet om finanssektoren før og evner at fortælle et finansielt drama så ingen læser er i tvivl om, at man kender Harald Plum, i dette tilfælde, til bunds.

Jeg giver mine varmeste anbefalinger til ”Gullaschbaronen” som er en mastodont af et mesterværk.

Vurdering: 5/6 Roser.

Krimiormen.

Bogen Kan købes her:

Besøg forlaget her:

5/6 Roser

5/6 Roser

"FØR SIDSTE AKT"

HISTORISK KRIMI

SKREVET AF

LASSE HOLM

"Før sidste akt" skrevet af Lasse Holm

Historisk krimi

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Lasse Holm

Forlag: Politikens Forlag

Udgivelse: 18. februar 2021

Sider: 432

Genre: Historisk Krimi

ISBN: 9788740059137

Anmeldt: 18. februar 2021

Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar. Anmeldelsen er udtryk for min egen mening om bogen og ikke påvirket heraf.

Om bogen:

Jørn Hansen, kaldet Jern-Hansen, er natvægter og ikke et af Guds bedste børn. Johan Ludvig Heiberg er skribent, akademiker og dramatiker på jagt efter sin muse. Johanne Luise Pätges er datter af fattige, tyske emigranter og danser ved Det Kongelige Teaters balletkompagni med et spirende talent for skuespil.

Da hendes mentor og beundrer, Johan Gebhard Harboe, findes myrdet om morgenen den 21. marts 1829, tror politiet fejlagtigt, at der er tale om selvmord. Kun Jern-Hansen ved bedre, men af personlige grunde holder han forbrydelsen hemmelig.

Hans tøven får uoverskuelige konsekvenser for dem alle tre.

Anmeldelse:

”Før sidste akt” er en historisk krimi der foregår i årene 1826-1831. Historien tager udgangspunkt i datidens store historiske kulturelle personligheder. Vi møder et København præget af stor armod og en voldsom antisemitisme.

Vi er på en tid hvor de fattigste ikke bliver regnet for værd at hjælpe og skøger (Prostituerede) er absolut samfundets affald. Hvis man så ovenikøbet er jøde, så kan man næsten ikke synke dybere. Nogle af de personligheder man møder er Johan Ludvig Heiberg forfatteren af blandt andet ”Elverhøj”, Johanne Luise Pätges, Heibergs senere kone, en meget berømt skuespillerinde.

Jonas Collin, en af landets mest indflydelsesrige mænd op igennem 1800-tallets første halvdel. Knud Lyne Rahbek, oversætter, forfatter, dramatiker, redaktør og medlem af Det Kongelige teaters bestyrelse. Rahbek var gift med Kamma og deres hjem, Bakkehuset var samlingspunkt for kunstnere og intellektuelle.

Bakkehuset er i dag museum og fortæller historier om romantikken og guldaldertiden samt personkredsen omkring ægteparret. Knud Lyne Rahbek er også årsagen til, at jeg er dybt imponeret over forfatteren Lasse Holms research til ”Før sidste akt”.

Min anden store interesse slægtsforskning har ført mig forbi Knud Lyne Rahbek. Derfor kan jeg fuldt ud stå inde for de passager i ”Før sidste akt” hvor Rahbek optræder. Lasse Holms beskrivelse af Rahbek som person og kulturpersonlighed i 1800-tallet, passer fuldstændig med det billede, som slægtsforskningen giver af Rahbek.

Vi befinder os altså i København i 1829 med jævnlige tilbageblik på hændelser fra 1826 og frem til 1829. 2 nattevægtere finder Johan Gebhard Harboe død i sneen. De 2 nattevægtere Oskar Laurids og Jørn Hansen kaldet Jern Hansen, får en hovedrolle i efterforskningen af Harboes dødsfald.

Politiet er overbevist om, at Harboe har begået selvmord på grund af en mistanke for bedrageri. Jern Hansen er dog langt fra enig og indleder sine egne undersøgelser som han inddrager, den lidt modvillige Oskar i. Harboe var den 16-17-årige Johanne Luise Pätgens mentor og beundrer.

Johanne er meget omsværmet, men prøver, med mere eller mindre held at afvise alle sine beundrere. Johanne er skuespiller på Det Kongelige Teater, det samme er hendes 1 år yngre søster Amalie. Deres forældre er meget fattige og er afhængige af de 2 pigers indtjening på teatret.

Johanne brød sig ikke særligt meget om Harboe, men har det alligevel dårligt med at han er død. Johanne indleder sine egne undersøgelser af dødsfaldet med hjælp fra Johan Ludvig Heiberg. Heiberg har friet til Johanne, men ham har hun også afvist.

Heiberg er dybt forelsket, men accepterer Johannes afslag. Sammen prøver de nu at navigere imellem svig, hemmeligheder og dramatiske hændelser i håb om at løse mysteriet. ”Før sidste akt” er absolut troværdig og man føler sig hensat til et København i dybeste fattigdom.

Man får et rigtig godt indblik i livet i første halvdel af 1800-tallet. Ikke mindst så er jeg ret så begejstret for, at forfatteren har inddraget historiske kulturelle personligheder i historien. Ganske vist er selve dramaet fiction, men jeg sidder tilbage med en følelse af, at hændelserne i ”Før sidste akt” kunne have en snert af sandhed over sig.

”Før første akt” får mine varmeste anbefalinger med på vejen, hvis du er til en historisk krimi, hvor dramaet, intriger, skæbner og historiske fakta er i højsædet. ”Før sidste akt” er bestemt en page-turner og en rigtig god og underholdende læseoplevelse.

Vurdering: 6/6 Roser.

Krimiormen.

Bogen findes som lydbog her:

Bogen kan købes her:

Besøg forlaget her:

Besøg forfatteren her:

6/6 Roser

6/6 Roser

Virtuelt Bloggermøde med Lasse Holm

Virtuelt Bloggermøde med Lasse Holm

Bloggermøde

2 dage før "Før sidste akt" udkom, blev alle bogbloggere og andre interesserede inviteret til et virtuelt bloggermøde med forlaget og forfatteren.

Det blev et par hyggelige timer, hvor Lasse Holm fortalte om sit forfatterskab generelt og "Før sidste akt" i særdeleshed. Lasse fortalte også lidt om sine tanker omkring sin kræftsygdom. Lasse fik konstateret kræft i efteråret 2020, men har det idag nogenlunde. Det var bestemt et møde med en forfatter der var åben, god til at fortælle, ligesom vi fik et lille indblik i hans fremtidsplaner omkring sit forfatterskab. 

Jeg fik det indtryk at Lasse Holm ikke er helt færdig med Johanne Louise og Johan Ludvig Heiberg. Lasse Holm overvejer at skrive endnu en bog, hvor man tidsmæssigt er omkring 20 år længere fremme i tiden. Altså omkring 1850`erne. Det er bestemt noget som jeg personligt håber bliver en realitet.

Tak til både Politikens Forlag, PR konsulent Vivki B. Meinertz, Forfatter Lasse Holm, samt mine spørgelystne medlæsere for et inspirerende møde.

"SLANK MED CHOKOLADE"

KOGEBOG

SKREVET AF

HENRIETTE SØVIND

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Henriette Søvind

Foto: Puk Damgaard Jensen

Forlag: Forfatterskabet.dk

Udgivelse: 24. november 2020

Sider: 196

Format: Hardback

Genre: Kogebog

ISBN: 9788794049252

Anmeldt: 17. februar 2021

Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar. Anmeldelsen er udtryk for min egen mening om bogen og ikke påvirket heraf.

Om bogen:

Denne bog er til dig, som ønsker en sund livsstil med fokus på princippet: fra mere mad til bedre mad! Kogebogen er fyldt med lækre opskrifter, som vil mætte og inspirere alle din sanser og samtidig forstærke din energi og livsglæde.

Og naturligvis med masser af god chokolade. Du får en masse sunde alternativer til dine normale rutiner. • Morgenmad der gør dig stærk• Frokost der giver energi til resten af dagen• Aftensmad som gør dig glad i låget Alle opskrifter er bygget op omkring simple living. Det er enkle opskrifter, hvor de fleste kan laves på 10-15 minutter med udgangspunkt i et ganske almindeligt hverdagskøkken eller med resterne fra køleskabet.

Det skal være nemt og lækkert at spise sundt. Bogen indeholder også forfatterens personlige guide til en sundere livsstil. Hun tabte selv 45 kg og har nu holdt vægten i 13 år. Hun har skrevet bogen, så alle kan få let adgang til en sund livsstil.

Du får også svar på, hvad der sker med mængden af mad, hvis du skifter til en mindre størrelse af tallerken eller spiser med tungt bestik.

Om forfatteren:

Henriette Søvind er indehaver af adfærdsdesignerskolen og har i årevis arbejdet med sund livsstil og adfærd. Hun deltog i Masterchef 2019 på TV3.

Anmeldelse:

Henriette Søvind har skrevet ”Slank med chokolade”. Lad mig sige med det samme, at titlen ikke kommer af at, der er chokolade i alle retterne. Men titlen kommer ud fra at, Henriette Søvind hylder et princip om at, man skal spise 20 gram chokolade hver dag, fordi der er så meget sundt i den mørke chokolade på 70-80 %. Jo mørkere chokoladen er, des bedre.

Henriettes egen rejse i den sunde livsstil opstod, da hun selv vejede på den forkerte side af 100 kg. Bogen er smækfyldt med kloge og tankevækkende citater. Henriette Søvind har en Facebookside:

Da jeg kiggede lidt på siden, fandt jeg også masser af bevingede ord. Henriette er Adfærds-Coach, arbejder med livsdesign & har desuden en Kostvejleder skole. Et af de første citater jeg faldt over i ”Slank med chokolade” var følgende:

”Du lærer ikke af din erfaring, men du lærer af at, reflektere over din erfaring”.

Henriette voksede op med 7 søskende og det var allerede i hendes barndom at, den dårlige livsstil, hvor slik var en trøst, begyndte. For 16 år siden havde Henriette tabt sig fra 102 til 59 kg. En vægt som hun har holdt stabil lige siden.

Efterfølgende uddannede Henriette sig til kostvejleder. Henriette spiser altid æg til morgenmad for at holde et stabilt blodsukker. Endnu et citat:

"Livet handler ikke om at finde sig selv men om at skabe sig selv”.

Henriette anbefaler at man udfordrer sin smagssans.

Det gjorde jeg ved at afprøve en af de skønne opskrifter som ”Slank med chokolade” er fyldt med. Jeg valgte at lave en nem og enkel morgenmad bestående af ”Flad mave-pandekager”. Opskriften er meget enkel og med kun 4 ingredienser.

Af banan, æg, kanel og kardemomme lavede jeg pandekager. Det var bestemt en udfordring for min smagssans, når man er vant til søde pandekager. Men lækkert var det helt bestemt og meget enkelt at tilberede.

Henriette anbefaler at man ændrer få vaner ad gangen. Et princip som jeg har erfaret virker ganske effektivt. En anden anbefaling er at når du vågner om morgenen, så tænk på glæden ved, at tilbringe endnu en dag med dig selv.

Æstetikken omkring spisebordet har meget større betydning end man skulle tro. Dæk et pænt bord med dug, lidt blomster og fint service. Det gør nydelsen ved måltidet, så meget bedre. Ikke mindst skal man huske på, at man altid har et valg.

”Slank med chokolade” er utrolig smuk og inspirerende og opskrifterne er utroligt enkle og ser virkelig indbydende ud. Jeg er i hvert fald blevet inspireret til at afprøve ”Grøn salat med rejer og avocado” til en lækker frokost.

Jeg skal bestemt også nyde et mellemmåltid bestående af ”Mandler med chokolade og havsalt”. Det er en enkel og ”Usyndig” måde at få sine 20 gram chokolade i en hyggestund.

Nåå ja og så har jeg præsenteret familien for ”Kålhotdogs”. En ret der gjorde stor lykke. Retten består af tomatsalsa og kyllingepølser serveret smukt i et romainesalatblad. Der skal ikke herske tvivl om, at vi kommer til at afprøve mange flere af alle de skønne opskrifter i bogen.

”Slank med chokolade” får mine varmeste anbefalinger med på vejen, hvad enten du ønsker at leve et sundere og slankere liv eller bare gerne vil inspireres.

Vurdering: 6/6 Roser.

Krimiormen.

Bogen kan købes her:

Besøg forfatteren her:

Besøg forlaget her:

6/6 Roser

6/6 Roser

"BANGKOK BRÆNDER"

SPÆNDINGSROMAN

SKREVET AF

JESPER HANDBERG NIELSEN

"Bangkok brænder" skrevet af Jesper Handberg Nielsen

Spændingsroman

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Jesper Handberg Nielsen

Forlag: Byens Forlag

Udgivelse: 21. december 2020

Sider: 210

Format: Paperback

Genre: Spændingsroman

ISBN: 9788794084123

Anmeldt: 16. februar 2021

Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar.

Om bogen:

Netop som Jack Wongsavul er blevet ansat som sikkerhedskonsulent for Thailands trafikminister, dukker et forrådnet lig op på selvsammes byggegrund. Jack får til opgave at efterforske sagen i det skjulte. Sammen med ministerens datter skal han forsøge at finde frem til sandheden om den døde før politiet og pressen.

Voldsomme sammenstød mellem demonstranter og militær i Bangkoks gader besværer opklaringen, og Jack må både kæmpe mod en ukendt fjende fra fortiden og gamle spøgelser fra sit danske ophav. BANGKOK BRÆNDER er en spændingsroman om nationale og personlige traumer – og om ekstremismens destruktive karakter.

Anmeldelsen er udtryk for min egen mening om bogen og ikke påvirket heraf.

Anmeldelse:

”Bangkok brænder” lægger hårdt ud med Krit der skyder sit mål og bagefter ifører sig hærens kampuniform. Så er ”Bangkok brænder” skudt i gang og den dramatiske handling sænker ikke farten på noget tidspunkt igennem hele bogen.

Som titlen antyder så befinder vi os i Bangkok i Thailand. Hovedkarakteren Jack Wongsavul har et frokostmøde med kvinden Ploy, de skal mødes på Ploys far, trafikministerens byggeplads. Jack er blevet ansat som trafikministerens sikkerhedskonsulent på byggepladsen.

Ploy er faderens personlige assistent og Jack er normalt kriminalbetjent. Ploy og Jack har mødt hinanden på Jurastudiet, hvor de begge læser om aftenen. Jack har taget orlov fra sit daglige arbejde, imens han arbejder for ministeren.

De finder et lig på byggetomten og den magtfulde minister kræver at, Ploy tager sig af sagen. Trafikministeren forlanger at de ikke kontakter politiet og ingen må vide at han ejer grunden. Alligevel ankommer en undrende Kriminalkommissær Boonlert.

Han er blevet bedt om at undersøge dødsfaldet, meget diskret.

Historien fører læseren tilbage til Burriamprovinsen i 1977. Krit bor hos sine plejeforældre. Plejefaderen fortæller Krit at hans forældre er kommunister. Krit skal kalde plejeforældrene for onkel og tante. Krit føler sig ikke godt behandlet og føler et spirende had indeni.

Indokinas kommunister med Vietnameserne i spidsen har infiltreret Thailand. Guerillaerne var meget aktive i området, Derfor var landsbyens indgang bevogtet af soldater. Mange af indbyggerne havde meldt sig til en paramilitær organisation, kaldet Village Scouts som rapporterede til myndighederne.

Kongen og dronningen skal ankomme til landsbyen i helikopter. Krit er spændt. Hidtil har han kun set de kongelige i fjernsynet. En lille flok kommunister angriber helikopteren, der ankommer før majestæterne, så de kongelige bliver væk. Et dybt had mod kommunisterne plantes dybt i Krit.

Tilbage i nutiden beordrer trafikministeren Jack til at lave sin egen efterforskning af dødsfaldet på byggepladsen. Samtidig pointerer ministeren at hans forbindelse til byggepladsen skal holdes hemmelig.

Da Jack var barn, boede han sammen med sine forældre i Thailand. Forældrene missionerede for sekten ”De 12 apostle”. Jacks far var Thailænder og hans mor var Dansk. Da Jack var 10 år, blev forældrene kaldt tilbage til Danmark af sektlederen Johannes.

Da familien kommer til Sjælland, bliver Jack døbt af Johannes. 12 gange blev Jacks hoved holdt under vand i et stort koldt kar. Lige siden har Jack haft noget med tallet 12. Det blev 8 år i helvede for Jack på Sjælland.

Under Jacks efterforskning af dødsfaldet på byggepladsen går det hurtigt op for ham, at nogen holder øje med ham. Sammen med Ploy jagter Jack sandheden. Der er voldsomme sammenstød imellem demonstranter og militær og det besværliggør Jack og Ploys søgen efter sandheden.

”Bangkok brænder” er fyldt med ekstremismens destruktivitet, voldsomme sammenstød, nationale og personlige traumer. Læseren bliver fastholdt i spænding og drama hele vejen igennem historien. ”Bangkok brænder” er en forholdsvis hurtigt læst spændingsroman, men den giver et godt indblik i livet i et af verdens brændpunkter.

”Bangkok brænder” får bestemt mine anbefalinger med på vejen, hvis du er til spænding der når ud over siderne i spændingsromanen, med et lille strejf af tiltrækning imellem mennesker.

Vurdering: 4/6 Roser.

Krimiormen.

Bogen kan købes her:

Besøg forlaget her:

4/6 Roser

4/6 Roser

"NI LIV"

JANA BERZELIUS #6

SKREVET AF

EMILIE SCHEPP

"Ni liv" skrevet af Emilie Schepp

Jana Berzelius #6

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Emilie Schepp

Oversætter: Anne Matthiesen

Originalsprog: Svensk

Original Titel: Nio liv

Forlag: Hr. Ferdinand/Politikens Forlag

Udgivelse: 5. februar 2021

Sider: 400

Format: Paperback

Genre: Krimi-serie

Serie: Jana Berzelius #6

ISBN: 9788740038460

Anmeldt: 10. februar 2021

Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar. Anmeldelsen er udtryk for min egen mening om bogen og ikke påvirket heraf.

Om bogen:

En tidlig morgen i april deles en optagelse af en ung mand på YouTube. Han er stærkt forkommen og har sprængstof spændt fast til sin overkrop. Det lykkes politiet at identificere stedet, men de når ikke frem før det er for sent, og bomben springer.

Det er det fjerde medlem af det kriminelle netværk Komados som mister livet på kort tid. Men er der virkelig tale om samme gerningsperson? Politiinspektør Mia Bolander får hjælp af den nye opklarer Patrik Wiking til at opklare forbrydelsen.

Deres største udfordring er at ingen i det kriminelle miljø vil tale med dem. Ingen har hørt eller set noget, og da Jana Berzelius drages ind i efterforskningen forstår hun alene, at sagen har direkte forbindelse til hende selv.

Som anklager har det altid været hendes opgave at beskytte sandheden, men nu får hun hjælp med at skjule den fra uventet hånd. Ni liv er en højaktuel spændingsroman om vold og bandekriminalitet, og om de kræfter som er på spil når nogen for enhver pris vil skjule noget.

Det er sjette bog i serien om Jana Berzelius.

Anmeldelse:

”Ni liv” er den Svenske forfatter Emilie Schepps 6. bog i krimi-serien med anklageren Jana Berzelius i hovedrollen. Hvis man ikke i forvejen kender karakteren Jana Berzelius, vil man hurtigt fornemme, at hun ikke er en helt almindelig anklager.

Hun har flere lig i lasten som hun kæmper for at hemmeligholde for omverdenen. Det gælder alle fra hendes kæreste forsvareren Per, som selv er tidligere anklager, til Janas kollegaer i politiet. Jana er oprindeligt født i Chile, men kom til Sverige som 7-årig.

Selvom ”Ni liv” er en del af en serie, så synes jeg bestemt ikke at det gør noget, at man starter sit bekendtskab med Jana Berzelius her. Det er mit første bekendtskab med serien og jeg kunne sagtens følge med i de forskellige karakterer og handlingen i bogen.

Når det er sagt, så er det selvfølgelig altid en fordel at starte en serie med den 1. bog. De tidligere titler er følgende:

1. ”Mærket for livet”

2. ”Hvide spor”

3. ”Ondt blod”

4. ”Fars dreng”

5. ”Mester Jakob”

”Ni liv” kommer tæt på bandekriminalitet og vold og om hvad der sker når sandheden for enhver pris må skjules. En ung mand skal holde vagt for Komados, selvom han på ingen måde vil være en del af den kriminelle bande. 3 medlemmer af Banden Komados går ind i den nærliggende skov og han bliver vidne til at de alle bliver myrdet.

Han ser også morderen, men ved at han ikke kan afsløre, hvad der skete med de 3 bandemedlemmer. 3 uger senere har politiet stadig ikke opklaret mordene. Kriminalinspektør Mia Bolander har indkaldt en tidligere voldskriminel til afhøring om mordene.

Afhøringen fører ikke enheden tættere på en opklaring af mordene. Mias kollega Henrik Levin er på forældreorlov, så Mia skal have en ny makker. Henrik kan dog ikke helt holde sig fra efterforskningen. Henrik fornemmer, at han måske kender gerningsmanden.

Han synes i hvert fald at han har set andre ofre blive myrdet på samme måde før. Patrik Wiking bliver Mias nye makker. Patrik og Mia føler straks en vis samhørighed, selvom Mia savner sin gamle makker Henrik. Henriks kone Emma, blev reddet af anklageren Jana Berzelius for 3 måneder siden og vil gerne invitere Jana og kæresten Per på middag for at takke hende.

Middagen forløber lidt akavet for både Henrik og Jana. Efterforskningsholdet består af chefen Gunnar, kriminal-teknikeren Anneli Lindgren, It-tekniker Ola Söderström samt Mia og Patrik. En video med en ung mand iført sprængladninger bliver lagt på YouTube og alt tyder på at videoen har forbindelse til mordene i skoven.

Efterforskningen intensiveres kraftigt. ”Ni liv” er fuld af sprængfarlig spænding hele vejen igennem og læseren forbløffes af den overraskende slutning. Skrivestilen er fantastisk og bærer præg af en velformuleret forfatter, der har fuldstændig styr på sin research.

Plottet i ”Ni liv” er fuldstændig uforudsigeligt og den er absolut en krimi i topklasse. Det bliver bestemt ikke sidste gang at jeg giver mig i kast med Emilie Schepps univers med Jana Berzelius i hovedrollen. Jeg giver mine varmeste anbefalinger til ”Ni liv”.

Vurdering: 6/6 Roser.

Krimiormen.

Bogen kan købes her:

Besøg forlaget her:

Bogen findes som lydbog her:

Emilie Schepp (Foto Hr. Ferdinand)

Emilie Schepp (Foto Hr. Ferdinand)

6/6 Roser

6/6 Roser

"DET SMUKKE MYSTERIUM"

ARMAND GAMACHE #8

SKREVET AF LOUISE PENNY

"Det smukke mysterium" Skrevet af Louise Penny

Armand Gamache #8

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Louise Penny

Oversætter: Helena Brennum

Originalsprog: Canadisk Engelsk

Original Titel: The Beautiful Mystery

Forlag: Hr. Ferdinand/Politikens Forlag

Udgivelse: 21. januar 2021

Sider: 480

Format: Paperback

Genre: Krimi-serie

Serie: Armand Gamache #8

ISBN: 9788740067828

Tidligere udgivelser:

Anmeldt: 6. februar 2021

Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar. Anmeldelsen er udtryk for min egen mening om bogen og ikke påvirket heraf.

Om bogen:

I klosteret Saint-Gilbert-Entre-les-Loups har tolv munke viet deres liv til fred og bøn. De dyrker grøntsager, passer høns, fremstiller chokolade og synger. Til trods for munkenes tavshedsløfte er de blevet verdensberømte for deres sang, hvis virkning på både sanger og tilhører er så bemærkelsesværdig, at det er kendt som Det smukke mysterium.

Men da en anerkendt korleder findes død, må kommissær Gamache forstyrre freden i klosteret for at finde kilden til den dødelige disharmoni.

Armand Gamache

Armand Gamache

Armand Gamache #8

Anmeldelse:

”Det smukke mysterium” er 8. bind i Louise Pennys fantastiske serie om den Canadiske drabsefterforsker Armand Gamache og hans næstkommanderende Jean-Guy Beauvoir.

I 1833 pustede den unge munk Dom Prosper liv i det Franske kloster Sankt Pierre i Solesmes og ville genoplive de Gregorianske sange. Sangene blev kendt som det smukke mysterium. 1000 åt tidligere var der en munk der nedskrev sine hænders bevægelser når munkene skulle synge.

Det blev til de første noder, kaldet neumer. De oprindelige Gregorianske sange forsvandt og Prosper sendte sine munke ud for at finde de originale manuskripter. De fandt en såkaldt koralbog skrevet i falmede neumer. Men paven mente ikke at det var de originale og de kom i krig.

Hvem skulle løse det smukke mysterium?

I et fjerntliggende kloster i Quebec starter dagen for 24 munke. Det bliver den ene munks sidste morgen. Kommissær Armand Gamache ringer efter sin næstkommanderende Jean-Guy Beauvois, de har et mord der skal opklares i klosteret Saint-Gilbert-entrè-les-Loups.

Armand ved ikke, at Jean-Guy ikke er hjemme hos sig selv, men opholder sig hos sin nye kæreste. Jean-Guy er kort tid før blevet skilt fra sin eks-kone Enid. Netop denne dag kan Jean-Guy fejre 3-måneders dag med sin nye kæreste. Kæresten er Armands datter Annie Gamache.

De har begge haft et godt øje til hinanden. Men det er først nu, efter at de begge er blevet skilt, at de har indledt et forhold. Jean-Guy er netop kommet ud af et større misbrug af medicin og befinder sig godt i sit nye liv med sin nye kærlighed.

Det viser sig dog snart at, Jean-Guy Beauvois stadig er skrøbelig og endnu ikke stærk nok. Sammen med politikommissær Charbonneau bliver Gamache og Beauvois sejlet ud til det svært fremkommelige kloster. Der er ellers ingen der bliver lukket ind i klostret, men nu må de tavse munke lukke politiet ind på grund af en død broder.

Abbed Dom Philippe tager imod dem. Hans Prior broder Matthieu er blevet myrdet. Prioren var samtidig klosterets korleder. Gamache og Beauvois må nu forstyrre freden i klostret i forsøget på, at finde den munk der er gerningsmanden.

Gamache og Beauvois har ikke været længe i klostret inden Armands chef Francoeur dukker op i klostret. Gamache og Francoeur hader hinanden på grund af en sag flere år tidligere. Der er ingen rimelig grund til at Francoeur skal være en del af opklaringen af mordet i klostret, så hvorfor er han dukket op?

Francoeur gør hvad han kan for at overbevise Beauvois om at, han i virkeligheden bare er Gamaches` skødehund. Gamache og Beauvois har arbejdet sammen i 15 år og har et meget tæt forhold. Jean-Guy er som en søn for Armand og hans kone Reine-Marie.

Situationen eskalerer og ”Det smukke mysterium” ender temmelig dramatisk. Louise Penny har en fantastisk skrivestil og et sprog der har fascineret mig lige fra jeg læste 1. bind. Penny skriver fængslende og medrivende. ”Det smukke mysterium” er en del anderledes end de forrige bind.

Men det er netop det, der gør Pennys bøger så fascinerende, at ikke 2 historier i serien er ens. ”Det smukke mysterium” er vanvittig velskrevet, fortryllende og en page-turner når de er bedst.

Vurdering: 4/6 Roser.

Bogen kan købes her:

Besøg forlaget her:

Bogen findes på Bookmate:

4/6 Roser

4/6 Roser

"BLOD VED DAGGRY"

HAUGE #3

SKREVET AF

PALLE SCHMIDT

"Blod ved daggry" skrevet af Palle Schmidt

Hauge-krimi #3

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Palle Schmidt

Serie: Hauge #3

Forlag: Palle Schmidt & Avanti 2020

Udgivelse: 1. februar 2021

Sider: 200

Format: E-bog

Genre: Krimi

ISBN: 9788793737310

Anmeldt: 1. februar 2021

Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar. Anmeldelsen er udtryk for min egen mening om bogen og ikke påvirket heraf.

Om bogen:

Hauge er løsladt fra fængslet efter en voldsdom og ude i sit livs nedtur. Da rockerbossen Jimmy samler ham op ved han godt, at det vil give problemer. Da han kort tid efter står foran en død rocker i en skov på Vestsjælland, bliver det startskuddet på en helvedes nat.

En krig mellem to kriminelle grupperinger er på nippet til at bryde ud i lys lue. Og Hauge er den eneste, der kan standse det.

BLOD VED DAGGRY er den tredje roman om den voldsdømte Hauge. Bøgerne kan læses selvstændigt. Bøgerne i serien:

1. "De efterladte" Hauge #1

2. "Ulv blandt ulve" Hauge #2

3. "Blod ved daggry" Hauge #3

Palle Schmidt (Foto Christiane Helsted Juul)

Palle Schmidt (Foto Christiane Helsted Juul)

Anmeldelse

”Blod ved daggry” er mit 2. bekendtskab med hovedpersonen Hauge. Du kan læse om "Ulv blandt ulve" her

Hauge er en noget anderledes detektiv, end de detektiver vi ellers møder indenfor krimigenren. Da vi møder ham i ”Blod ved daggry” er han hjemløs og har det, rent ud sagt, ad helvede til.

Hauge afsonede en dom på 6 års fængsel, men blev løsladt før tid, fordi han hjalp med at opklare nogle mord i fængslet. Nu er Hauge altså ude men har intet sted at bo og intet arbejde.

Hauge har altid kæmpet en brav kamp for at holde sig ude af rocker-miljøet. Men af uransagelige årsager sniger miljøet sig hele tiden ind på ham. Hauge har aldrig været en del af inderkredsen i miljøet, men har alligevel haft en vis forbindelse til nogle af medlemmerne.

Nu bliver Hauge opsøgt af Jimmy som han ellers ikke har haft et særligt godt forhold til. Jimmy er toppen af kransekagen i miljøet. Jimmy har brug for Hauges hjælp. Men Hauge har brugt mange år af sit liv på at lægge afstand til rocker-miljøet, så han prøver at slippe udenom.

Hauge fryser og er sulten, så han kører med Jimmy ud til en bræddehytte inde i en skov. I hytten ligger Duncan død på gulvet. Hauge var tidligere beskyttet af Bjarke, der var bandens leder efter at Duncan trak sig tilbage. For mange år siden havde Bjarke sørget for at Hauge igennem 1 år boede i Duncans lejlighed og passede hans hund Mollie, imens Duncan sad varetægtsfængslet for salg af narkotika.

Hauge var lige kommet ud af fængslet og kunne ikke få arbejde, så ordningen passede ham udmærket. Nu er Duncan altså blevet skudt. Hauge er ret ligeglad, lige indtil han ser at Mollie også er blevet skudt. Et af de andre medlemmer, Køter, er overbevist om at det er banden Comprades der har skudt Duncan, så han er helt klar til at gå i krig mod dem.

Jimmy er tilbageholdende, han ønsker ikke endnu en bandekrig. Hauge indvilger i at finde Duncan og Mollies morder. Det er dog Mollies død, der optager ham mest. 13 Rockere er samlet i den lille bræddehytte. Nu er det Jimmys vanskelige opgave at holde sin blodtørstige bande i ro, indtil Hauge har fundet ud af, hvad der er sket.

Hauge tror ikke på, at morderen er fra rocker-miljøet. Køter giver de 2 ”Hvalpe” Marcello og Niklas besked på at følge med Hauge.

”Blod ved daggry” er fantastisk velskrevet, smækfyldt med fart og spænding. I tilgift, så er ”Blod ved daggry” en page turner med glimt i øjet og smil i kanterne. Javist, Hauge er kriminel og har tilbragt en del år i fængselssystemet, på den forkerte side af tremmerne.

Men i bund og grund, så har Hauge faktisk en høj moral. Samtidig kæmper Hauge en nærmest umulig kamp for at blive accepteret af samfundet som den han er. Slutningen af ”Blod ved daggry” er i en liga for sig. Jeg havde slet ikke set den afslutning komme.

”Blod ved daggry” overrasker og er absolut troværdigt skrevet. Jeg ser allerede frem til den næste krimi om Hauge, som jeg håber at Palle Schmidt har i støbeskeen. Jeg var helt ekstremt godt underholdt og kan kun give ”Blod ved daggry” mine varmeste anbefalinger med på vejen.

Vurdering: 5/6 Roser.

Krimiormen.

Bogen kan købes her:

Besøg forfatteren her:

5/6 Roser

5/6 Roser