MARTS 2021

MASSER AF OPLEVELSER I MARTS

marts 2021

marts 2021

Et hav af bøger

Min update for marts måned bliver helt enkelt en ren update på læste bøger. Det har den enkle årsag at jeg har læst chokerende mange bøger. Nogle af dem læste jeg godt nok i februar, men de udkom først i marts.

Jeg startede med ”Falkeblik” skrevet af Tommy Thorsteinsson. Det er 3. del af forfatterens trilogi om Anna Blaafalk. Set samlet må trilogien få top-anbefaling i denne måned. Det er sensommer i Danmark, og gaderne summer af liv. Anna Blaafalk åbner sin hoveddør. Udenfor står en kvinde, der er kommet for at gøre op med fortiden. Et dobbeltmord i Hamborg trækker tråde til terrorlederen The Tailor, manden bag angrebene i København i 2016. ”Falkeblik” skrevet af Tommy Thorsteinsson er mit 3. bekendtskab med forfatteren. Det er også forfatterens 3. udgivelse. Alle 3 bøger har Anna Blaafalk i hovedrollen. Jeg vil på det varmeste anbefale at man læser alle 3 bøger, for at få det fulde udbytte af historierne om Anna Blaafalk og efterforskningsenheden. Sådan skal det gøres…6/6 Roser.

”Kvinden i blåt” er 8. bind i serien om Ruth Galloway skrevet af Elly Griffiths. 8. bind i den populære krimiserie om arkæolog og knogleekspert Ruth Galloway, som har solgt over 100.000 eksemplarer i Danmark alene. Hver bog indeholder en selvstændig historie, så bøgerne kan læses uafhængigt af hinanden.

”Kvinden i blåt” er Elly Griffiths 8. bind om arkæologen Ruth Galloway. Serien som helhed er helt fantastisk og ikke 2 af bøgerne minder om hinanden. Hvis man lige ser bort fra, at hovedpersonerne gennemgående er de samme. lige præcis Elly Griffiths serie om Ruth Galloway er konstrueret, så de kan læses helt uafhængigt af hinanden. ”Kvinden i blåt” får mine varmeste anbefalinger med på vejen. ”Kvinden i blåt er bestemt en krimi i topklasse. 5/6 Roser.

Den næste bog hører ind under slægtsforskning. ”Slægtens myter-Fakta og fiktion2 skrevet af Per Andersen. Mange familier har en god historie om slægtens oprindelse. Fortællingen handler ofte om sydlandske gener, spanske soldater, romaer, omrejsende folk, godsejere, grever, baroner, sømænd, kendte personer og endda konger.

Men hvad er fakta, og hvad er fiktion? Jeg har tidligere anmeldt en af slægtsforskeren og forfatteren Per Andersens bøger om netop slægtsforskning:”Find din famile-slægtens gåder i 1900-tallet”. Jeg giver bestemt mine varmeste anbefalinger til ”Slægtens myter-fakta og fiktion”, det er utroligt berigende litteratur for både den historieinteresserede og slægtsforskeren. Per Andersen har en skrivestil der betyder at alle kan følge med og blive klogere. Det gælder uanset om du har mange års erfaring i slægtsforskning eller er nybegynder i denne oppe-i-tiden interesse. 5/6 Roser.

Endnu en serie om Team milton. ”De Danske piger” skrevet af Steen B. J. Ude i Aarhusbugten observeres noget, der stikker op af vandet. Team Milton, bestående af Ella, Li-Mei, Ibsen samt deres chef Anton Jan Milton, sættes på sagen.

Det observerede er allerede forsvundet dagen efter, men det sker netop i disse dage, hvor nogle gymnasiepiger med et skrøbeligt sind meldes savnet. Det er ikke første gang at jeg har stiftet bekendtskab med krimi-serien Team Milton.

Jeg har skam også endnu en bog liggende i serien. Min største udfordring med serien har været at finde ud af den rigtige rækkefølge. Er du til en krimi med mere psykologisk mysterium end bloddryppende sider, så får Team Milton og ”De Danske piger” bestemt mine anbefalinger med på vejen. 4/6 Roser.

Én af månedens bedste var ”Larmende stilhed” skrevet af Katja Ranvits. Larmende stilhed er en fortælling om menneskets skyggesider og sindets uendelige kringelkroge. Det er en historie, der stiller spørgsmålstegn ved begreberne arv og miljø;

hvad vejer tungest – genetik eller omgivelsernes indflydelse? ”Larmende stilhed” er 2. del af en trilogi, skrevet af Katja Ranvits. De 2 første bind kan læses uafhængigt af hinanden. I ”larmende stilhed” er der hentydninger til 1. bind, ”Stille skrig” så man ikke behøver at læse dem i rækkefølge.

”Larmende stilhed” tvinger læseren til at fundere over om en forbrydelse altid er dårlig eller om man kan forsvare gerningsmanden? Jeg tøver ikke med at give mine varmeste anbefalinger til ”Larmende stilhed” og ser frem til 3. bind ”Stilhedens ekko” med spænding. 6/6 Roser.

En helt ny serie skrevet af Dennis Jürgensen ”Mand uden ansigt”. Mand uden ansigt er første bog i serien om efterforskerne Lykke Teit & Rudi Lehmann. Det er efterhånden noget tid siden, at jeg har læst litteratur af Dennis Jürgensen. Faktisk så længe siden, at det var før jeg begyndte at dele mine læseoplevelser og oprettede Krimiormens blog.

Hvem kender ikke ”Kærlighed ved første hik” eller måske ”Løbende tjener”? Personligt kan jeg næsten ikke vente med at gribe fat i en eventuel 2`er om parret Lykke & Rudi og giver ”Mand uden ansigt” de varmeste anbefalinger med på vejen. 6/6 Roser.

”Min ven Jonas” er en debut-roman skrevet af Jens Lindberg. Bogen er primært en dannelseshistorie, iblandet et historisk perspektiv (den foregår fra 1972 til 1998) såvel som en god portion krimi. Tematisk handler den om at vokse op, venskab og håb – og om at stå op imod livets uretfærdighed, i alle dens former.

”Min ven Jonas” er Jens Lindbergs Debut. Bogen bliver godt nok betegnet som en krimi og krimi er det da også, men det er mindst lige så meget en dannelseshistorie. På bare 189 intense sider bliver læseren ført Danmark til et skihotel i Norge og videre til Burma over en årrække fra 1972-1998.

”Min ven Jonas” er bestemt nytænkende og blander på fornemste vis krimi med romangenren og får bestemt mine varmeste anbefalinger med på vejen som en lille, hurtig og overskuelig krimi og samtidig en veldrejet debut der lover godt for forfatterens fremtid. 4/6 Roser.

Endnu en serie af en kendt forfatter. ”Ingen udvej” skrevet af Cara Hunter. Ingen udvej er tredje selvstændige bind i Oxford-serien, som følger kriminalinspektør Adam Fawley og hans team hos Thames Valley Police i den på overfladen så idylliske engelske by Oxford.

”Ingen udvej” er Cara Hunters 3. bind om kriminalinspektøren Adam Fawley og hans team hos Thames Valley Police i den engelske by Oxford. Det varierer lidt om forlaget kalder serien for en Oxford krimi eller Adam Fawley krimi. Jeg har dog valgt den sidste betegnelse, da Adam Fawley helt klart er hovedpersonen i serien.

Jeg ser allerede frem til forhåbentlig endnu en bog med Adam Fawley. ”Ingen udvej” er absolut en krimi i den absolutte topklasse. I virkeligheden har man slet ikke lyst til at bogen ender, men vil bare læse meget mere. 5/6 Roser.

Der er mange serier i denne måned og hermed én til. ”Ude i kulden” skrevet af Linda Castillo. Ude i kulden er tolvte bind i Linda Castillos serie om politichefen Kate Burkholder. ”Ude i kulden” er Linda Castillos 12. bog i serien om Politichefen Kate Burkholder.

Kate har rod i Amishsamfundet, hvilket man ikke er i tvivl om, når man har stiftet bekendtskab med ”Ude i kulden”. Denne gang bliver Kate konfronteret med venskaber og konflikter fra hendes fortid i begyndelsen af hendes karriere som politibetjent.

”Ude i kulden” får bestemt mine anbefalinger med på vejen, hvis du er til spænding der overrasker og et plot ud over det sædvanlige. Linda Castillo skriver fængslende og yderst lærerigt. 4/6 Roser.

Spændingsromanen ”Kollaps” er skrevet af Thomas Rathsack. ”Kollaps” er Thomas Rathsacks 5. bind i spændings-serien med den tidligere jægersoldat Michael Plessner i hovedrollen. Når man siger spænding, så er ”Kollaps” smækfyldt med spænding næsten før man læser første side og så holder spændingen alle 320 sider.

Langsomt kommer Plessner til bevidsthed. Det er mørkt, og han befinder sig i en havareret bil med blodet dryppende fra et sår i panden. Han aner ikke, hvor han er. På passagersædet sidder en livløs kvinde, og i en rygsæk finder han en harddisk og en håndfuld reagensglas med vandprøver.

Læn dig tilbage og nyd en spændingsfilm og et par timer i en sprængfarlig verden hvor verdensklimaet er i yderste fare. Mine bedste anbefalinger til ”Kollaps”, hvis du er til spænding i yderste potens. 5/6 Roser.

”Hævnens lyst” er skrevet af Rikke Thorup. I en lille by nord for Aarhus lever den unge Lea Maagård under kummerlige forhold med forældre, der ernærer sig ved at sælge deres datter til sexlystne mænd. Et bardomshjem, hvor kærlighed og tryghed er det sidste, man får at føle.

Her sidder jeg med, hvad der se ud til at være forfatterens debut og kan næsten ikke tro, at det kan være rigtigt. ”Hævnens lyst” er ganske enkelt så velskrevet og spændingsmættet, at man sjældent har set noget lignende fra en debutant.

”Hævnens lyst” får bestemt mine varmeste anbefalinger med på vejen. ”Hævnens lyst” er krimi på højeste plan, hvor man sidder tilbage med en følelse af, at denne debutforfatter MÅ da have mere gys, gru og krimi i sin pen eller i sit tastatur. 5/6 Roser.

Så er vi nået til månedens vanskeligste litteratur. ”Vi er tiden-At være menneske” skrevet af Camilla Howalt. VI ER TIDEN er en filosofisk fiktion. I bogen undersøger Camilla Howalt, igennem sine figurer, hvordan sindet hænger sammen med kroppen og vice versa.

Ved igen og igen at gå til splittelser i alle lag af eksistensen, fremtræder både foruroligende og humoristiske perspektiver på figurernes indre, samt ydre, verdener. ”Vi er tiden-at være menneske” er en meget filosofisk roman fra 9 forskellige steder i verden.

Hvert sted møder Camilla et enkelt menneske, der sætter sit præg på hendes liv. I New York stammer teksten. Teksten er fyldt med tankemylder og kreativiteten blomstrer. Kender du det, at man bliver nødt til at gå dybere ind i teksten, for at forstå forfatterens mening.

Hvis du ønsker litteratur der er kompleks, filosofisk og går et lag dybere ind i sjælen, så er ”Vi er tiden-at være menneske” absolut et godt bud på litteratur, der vil så meget mere, end bare underholde. ”Vi er tiden-at være menneske” er litteratur på et helt andet plan. 3/6 Roser.

Det blev alt fra marts 2021, på gensyn i april måned.

"VI ER TIDEN-AT VÆRE MENNESKE"

ROMAN

SKREVET AF

CAMILLA HOWALT

"Vi er tiden-At være menneske" skrevet af Camilla Howalt

Filosofi

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Camilla Howalt

Forlag: Forlaget Forfatterskabet.dk

Udgivelse: 1. marts 2021

Sider: 110

Genre: Filosofisk roman

ISBN: 9788794049269

Anmeldt: 26. marts 2021

Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar fra forfatteren. Anmeldelsen er udtryk for min egen mening om bogen og ikke påvirket heraf.

Om bogen:

VI ER TIDEN er en filosofisk fiktion. I bogen undersøger Camilla Howalt, igennem sine figurer, hvordan sindet hænger sammen med kroppen og vice versa. Ved igen og igen at gå til splittelser i alle lag af eksistensen, fremtræder både foruroligende og humoristiske perspektiver på figurernes indre, samt ydre, verdener.

Igennem forskellige lag af bevidsthed, perspektiverer Camilla muligheden for samtidige eksistenser, samt splittet mellem disse. Igennem figurerne (gen-)oplever og (for-)følger vi muligheden for mentale splittelser, samt dannelsen af overgange mellem disse. Igennem ni kapitler rejser læseren til ni forskellige byer, der med ikke særligt arkitektoniske særpræg, iscenesætter møder mellem to x ni mennesker, og hvad det formmæssigt indebærer: at det imaginære og evnen til at symbolisere er limen imellem os.

Om forfatteren

Camilla Howalt (1968), kunstner, arbejder med skrift og billeder/billeder og skrift, samt indimellem lyd. Hun er uddannet fra London School of Art i 2002 med en bachelor i fine art, og i 2012 fra Center for Research in Modern European Philosophy med en master i filosofi og æstetik.

VI ER TIDEN er Camilla Howalts første bogudgivelse.

Anmeldelse:

”Vi er tiden-at være menneske” er en meget filosofisk roman fra 9 forskellige steder i verden. Hvert sted møder Camilla et enkelt menneske, der sætter sit præg på hendes liv. I New York stammer teksten. Teksten er fyldt med tankemylder og kreativiteten blomstrer.

Men den forvirrede mig også og jeg fandt ikke helt sammenhængen i teksten. Men set som filosofisk roman har ”Vi er tiden-At være menneske” et væld af sprogblomster. Man skal i alle tilfælde ikke se romanen, som en gængs roman, men nok hellere se den som en helt ny slags roman, hvor man føres dybt ind i forfatterens hjernestamme og de tanker, som hun fyldes af, om det at være menneske og om at være i tiden.

Heraf konkluderer jeg, at titlen på bogen er ramt, spot on. Jeg havde rigtig svært ved at læse kapitlet om New York, netop fordi teksten stammede. Jeg blev forundret over hvor meget det egentlig påvirkede min oplevelse at læse tekst d-d-der v-v-var skr-skr-skrevet i d-d-dette for-for-format.

Så er det tid til at forlade New York og denne stammen og rejse videre til London. Her møder forfatteren Jaff, en lidt ældre dame. Herefter fulgte måneder med psykoanalyse. Tid eksisterer ikke, kun minderne. I drømmene eksisterer riddere.

Turen går herefter til San Fransisco hvor hun oplever jordskælv. Turen går videre til Arbidjan. Tiden er abstrakt og kan være let eller tung som en træbjælke. Først efter mange år finder hun kærligheden i form af en vildbasse.

Hun har en dyb hemmelighed som hun gerne vil fortælle ham. En hemmelighed der gør hende bange for, om han vil forlade hende. Et stort traume i hendes liv. I Lissabon møder hun frugthandleren Fifi. Fifi viser hende sommerfuglenes skønhed.

I Venedig fyldes Camillas tanker om ord og deres betydning. Citat fra bogen:

” Psycho betyder, sinde, men-tale, ånde, ubevidst. Kommer fra græsk psykho-, der kombinerer form af psykhe, der betyder, sjæl, sind, ånd; det betyder også livet, ens liv, det usynlige, animerende princip eller enheden, der både optager og leder den fysiske krop; altså en form for forståelse, sindet (som tankens sæde), et fornuftens fakultet.”

2 veninder er på vej til Monte Carlo. Veninderne lever på hver deres platform. Her introduceres begrebet at leve på sin egen platform. Det rum hver enkelt person har omkring sig, som ingen andre kan træde ind i, men kun betragte udefra.

Turen går til Addis ababa. Hendes ven hjalp med at vise stedets flora og fauna. Deres forældre er venner og fædrene fisker på søen. Rejsen ender i Hillerød. ”Vi er tiden-at være menneske” er, på trods af sine få sider, ikke den slags litteratur, som man læser på kort tid.

Kender du det, at man bliver nødt til at gå dybere ind i teksten, for at forstå forfatterens mening. Hvis du ønsker litteratur der er kompleks, filosofisk og går et lag dybere ind i sjælen, så er ”Vi er tiden-at være menneske” absolut et godt bud på litteratur, der vil så meget mere, end bare underholde.

”Vi er tiden-at være menneske” er litteratur på et helt andet plan.

Vurdering: 3/6 Roser.

Krimiormen.

Bogen kan købes her:

Besøg forlaget her:

3/6 Roser

3/6 Roser

"HÆVNENS LYST"

KRIMINALROMAN

SKREVET AF

RIKKE THORUP

"Hævnenes lyst" skrevet af Rikke Thorup

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Rikke Thorup

Forlag: Forlaget mellemgaard

Udgivelse: 11. december 2020

Sider: 405

Genre: Kriminalroman

ISBN: 9788772372914

Anmeldt: 21. marts 2021

Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar fra forfatteren. Anmeldelsen er udtryk for min egen mening om bogen og ikke påvirket heraf.

Om bogen:

I en lille by nord for Aarhus lever den unge Lea Maagård under kummerlige forhold med forældre, der ernærer sig ved at sælge deres datter til sexlystne mænd. Et bardomshjem, hvor kærlighed og tryghed er det sidste, man får at føle.

Hver dag og nat er en lang kamp for den unge piges overlevelse, til hun en dag får nok. Hun forsvinder sporløst, men forældrene melder hende aldrig savnet. Mange år senere i samme område begynder en række brutale mord og blodige overfald, som varsler en uventet drejning for det lille idylliske samfund,

og sandhederne står i kø for at komme frem. Dette bliver en hæsblæsende sag for drabsafdelingen i Aarhus. Med efterforskningsleder Andreas Larsen i spidsen bliver det starten på en vanvittig jagt i opklaringen af flere gamle henlagte mysterier, der pludselig vælter op til overfladen.

Alle frygtindgydende motiver peger alle i retning af den tidligere forsvundne pige? Men er hun tilbage?

Uddrag af bogen

”Bliv liggende roligt og slap helt af og gør, som jeg siger, så skal jeg være sød ved dig.” Den velkendte lyd af et bæltespænde, der løsnedes, og bukser, der blev trukket ned hørtes. Hun mærkede et par grove hænder omkring sine underben, der i et fast greb hev hende ned og vendte hende resolut omkring, så hun lå på maven.

Langsomt spredte han hendes kolde, tynde ben. Ængsteligt lukkede hun øjnene og bed tænderne hårdt sammen. Afventende. Som et lyn kom smerten, den kraftige bølge af svien trak gennem hendes underliv, i det øjeblik han trængte ind i hende.

Sammentrækningen fra hendes endetarm udløste en massiv kvalme, og hun hørte nu sin egen krampagtig hiven efter vejret af smerte."

Om forfatteren

Rikke Thorup (f. 1974) er oprindelig uddannet grafisk designer. Hævnens lyst er hendes debut. Hun er autodidakt med en stor passion for det skrevne element og en ihærdig krimilæser, hvilket har givet hende lysten til selv at forfølge forfatterdrømmen og den ædle skrivekunst i den vanvittige forunderlige verden, som krimifortællinger jo fødes ind i.

Andre udgaver:

Lydbog, download, E-bog, ePub

Rikke Thorup (Foto mellemgaard)

Rikke Thorup (Foto mellemgaard)

Anmeldelse

Her sidder jeg med, hvad der se ud til at være forfatterens debut og kan næsten ikke tro, at det kan være rigtigt. ”Hævnens lyst” er ganske enkelt så velskrevet og spændingsmættet, at man sjældent har set noget lignende fra en debutant.

”Hævnens lyst” er velskrevet og med en rigtig god beskrivelse af både omgivelser og karaktererne. Man lever sig hurtigt ind i vores hovedpersons sjæleliv og tanker. Please Rikke Thorup, du må ikke stoppe her. Jeg ser rigtig gerne at du har mere i godteposen til en sulten krimilæser.

Jeg har læst krimier af mere erfarne krimiforfattere som Rikke Thorup giver baghjul. Sådan skal den skæres. At baggrunden for krimien er grufuld, skal der ikke herske tvivl om. Vi har her at gøre med hævnende mord, som tager udgangspunkt i nogle ækle pædofiles misbrug af en lille bitte pige.

Det er så modbydeligt og forfærdeligt, at man næsten ikke kan bære det. Hvordan kan et menneske blive hel efter disse oplevelser? Men det kan man måske heller ikke? Da bogen var længe undervejs, så har jeg lyttet til bogen via Bookmate indtalt helt fantastisk af Iben Haaest.

Derudover må jeg sige, at coveret på lydbogen er helt fantastisk flot i forhold til det lidt mere kedelige cover på den fysiske bog. Indholdet er der til gengæld intet i vejen med. Bogen indledes grumt. Den 14-årige Lea maagård bor på loftet ved sine forældre.

Det er et trist og kedeligt loft, hvor hun gennemlever et mareridt hver eneste time på døgnet. Det eneste lyspunkt er, når hun komme ud af hjemmet for at gå i skole. De ting Lea bliver udsat for er fuldstændig umenneskelige. En dag forsvinder Lea sporløst og forældrene efterlyser hende ikke, så ingen leder efter Lea.

7 år senere kommer vi ind i historien igen. Andreas Larsen er efterforskningsleder ved Sydøstjyllands politi. Drabschef Niels Amstrup beder Larsen og hans Team om at efterforske et mord på den 71-årige Verner Carlsen.

Carlsen er blevet forgiftet af nogle sjældne bær og nogen har ridset et ord ind i hans maveskind. Hvem har dog hadet den ældre mand så meget? Efterforskerne står på bar bund, men opdager hurtigt, at morderen ikke er færdig endnu.

Det bliver ikke det eneste mord. Scenen skifter og vi møder den 21-årige Stine Almbye der studerer biologi. Stine bor i et kolonihavehus, som hun har arvet efter sin støtte Knud, da han døde for nyligt. Stine har et studiejob ved Botanisk have og bliver kæreste med kollegaen Alexander.

Gang på gang bygges spændingen op i ”Hævnens lyst”. På intet tidspunkt i historien aftager spændingen og man forbavses over, hvordan det lykkes morderen at undslippe politiets efterforskning gang på gang. ”Hævnens lyst” er en absolut velskrevet page-turner og læseren sidder tilbage med de helt rette grumme følelser og gys helt ned i tæerne.

”Hævnens lyst” får bestemt mine varmeste anbefalinger med på vejen. ”Hævnens lyst” er krimi på højeste plan, hvor man sidder tilbage med en følelse af, at denne debutforfatter MÅ da have mere gys, gru og krimi i sin pen eller i sit tastatur.

Vurdering: 5/6 Roser.

Krimiormen.

Bogen findes på Bookmate:

Bogen kan købes her:

Besøg forlaget her:

5/6 Roser

5/6 Roser

"KOLLAPS"

SPÆNDINGSROMAN

MICHAEL PLESSNER #5

SKREVET AF

THOMAS RATHSACK

"Kollaps" skrevet af Thomas Rathsack

Michael Plessner #5

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Thomas Rathsack

Forlag: Politikens Forlag

Serie: Michael Plessner #5

Udgivelse: 19. marts 2021

Sider: 320

Genre: Spændingsroman

ISBN: 9788740057935

Anmeldt: 19. marts 2021

Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar fra forlaget. Anmeldelsen er udtryk for min egen mening om bogen og ikke påvirket heraf.

Om bogen:

Langsomt kommer Plessner til bevidsthed. Det er mørkt, og han befinder sig i en havareret bil med blodet dryppende fra et sår i panden. Han aner ikke, hvor han er. På passagersædet sidder en livløs kvinde, og i en rygsæk finder han en harddisk og en håndfuld reagensglas med vandprøver.

Over ham summer himlen pludselig af helikoptere. Lyskegler skærer sig igennem skoven. Instinktivt fornemmer han, at det ikke bare er et biluheld, han er vågnet op fra, men en menneskejagt. Og at han selv og kvinden er byttet.

Plessner er blevet kontaktet af en kvinde fra Forsvarets Efterretningstjeneste. Hun har tilbudt ham et anseeligt beløb for at tage til det nordlige Rusland og afholde et overlevelseskursus for en samling prominente rigmænd – og ved samme lejlighed hjembringe en særlig genstand fra det fjerne russiske område.

Plessners mavefornemmelse bød ham egentlig at sige nej til opgaven, men hans ubændige eventyrlyst og en flad tegnebog har gjort, at han har trodset rationale og instinkt.

Anmeldelse:

”Kollaps” er Thomas Rathsacks 5. bind i spændings-serien med den tidligere jægersoldat Michael Plessner i hovedrollen. Når man siger spænding, så er ”Kollaps” smækfyldt med spænding næsten før man læser første side og så holder spændingen alle 320 sider.

Der var på intet tidspunkt i ”Kollaps” hvor jeg kedede mig. Thomas Rathsack forstår virkelig at fastholde læseren yderst på stolen. Man er slet ikke i tvivl om at den tidligere jægersoldats oplevelser er skrevet af en person, der har haft hændelserne tæt inde på kroppen.

Det er mit første bekendtskab med Thomas Rathsack som forfatter, men det bliver bestemt ikke sidste gang. Jeg kender selvfølgelig forfatteren fra TV2-serien Korpset-gjort af det rette stof, hvor han er cheftræner. I Michael Plessner-serien er udkommet følgende:

1. Shadow army (2011).

2. Sort daggry (2013).

3. Dødemandsbugten (2015).

4. Djævlens døtre (2018).

5. Kollaps (2021).

Lidt om bogen: Michael Plessner vågner fortumlet og forslået op i en forulykket bil. Han aner ikke, hvor han er og hvorfor. Ved siden af ham, sidder en kvinde med brækket næse. De er helt sikkert på flugt fra noget eller nogen. Men Michael kan simpelthen ikke huske fra hvad eller hvem. Men flygte, det ved han at de må gøre.

I København, 6 dage tidligere er 2 unge fyre der bejler til at blive bandemedlemmer med vold, hærværk, tyveri og storbarmede damer på vej hjem fra byen. Fyrene finder en hjemløs, som de har tænkt sig at tæve, men det skulle de nok ikke have gjort.

Det er nemlig ikke en hvilken som helst hjemløs, det er nemlig Michael Plessner, tidligere Jægersoldat. Michael bliver opsøgt af en rødhåret kvinde. Hun vil gerne engagere Michael til en let opgave og så betaler hun ovenikøbet ganske rundhåndet.

Så rundhåndet, at Michael ikke engang overvejer at sige pænt nej tak. Det skulle han måske have gjort. Kvinde hedder Paprika Mittag og hendes opgave fører Michael på en hæsblæsende flugt. En flugt der starter i Rusland og fører Michael videre til Finland og derfra til Danmark.

En flugt hvor han gør sit yderste for at redde kvinden Siri, hendes mand Andrei og deres lille datter Sonja. Michael får brug for alle de ting han har lært som professionel soldat, hvis de skal slippe levende fra flugten. En flugt der involverer aflytning, droner, mystisk vand og en ganske særlig person fra Michaels fortid.

I glimt føres læseren igennem en del af Michaels fortid, helt tilbage til hans barndom i Hvalsø. Vi snydes da heller ikke for at følge Michaels fortid som jægersoldat i verdens brændpunkter. ”Kollaps” er skrevet i et forståeligt sprog uden alt for mange fagtermer.

Vi har at gøre med en forfatter og en hovedperson der følger sine instinkter og sin eventyrlyst. Det er sjældent man ser en dansk spændingsforfatter, der evner at skrive så troværdigt og fængslende om krigshandlinger og intriger som Thomas Rathsack.

Læn dig tilbage og nyd en spændingsfilm og et par timer i en sprængfarlig verden hvor verdensklimaet er i yderste fare. Mine bedste anbefalinger til ”Kollaps”, hvis du er til spænding i yderste potens.

Vurdering: 5/6 Roser.

Krimiormen.

Bogen kan købes her:

Besøg forlaget her:

"Kollaps" findes som lydbog her:

5/6 Roser

5/6 Roser

"UDE I KULDEN"

AMISHKRIMI

KATE BURKHOLDER#12

SKREVET AF

LINDA CASTILLO

"Ude i kulden" skrevet af Linda Castillo

Kate Burkholder #12

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Linda Castillo

Oversætter: Henrik Enemark

Originalsprog: Engelsk

Original titel: Outsider

Forlag: Hr. Ferdinand/Politikens Forlag

Udgivelse: 18. marts 2021

Sider: 320

Format: Indbundet

Genre: Amish krimi-serie

Serie: Kate Burkholder #12

ISBN: 9788740064254

Anmeldt: 18. marts 2021

Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar. Anmeldelsen er udtryk for min egen mening om bogen og ikke påvirket heraf.

Om bogen:

Da Adam Lengacher er på kanetur med sine børn i en kraftig snestorm, kommer de forbi en bil, der er kørt fast i en snedrive. Chaufføren er en bevidstløs kvinde, frosset halvt ihjel. Lengacher ringer efter politichef Kate Burkholder, der til sin store forbavselse opdager, at kvinden er Gina Colorosa – hendes bedste veninde, da hun gik på politiskolen.

Men genforeningen tager en ildevarslende drejning, da det viser sig, at Gina er eftersøgt for drabet på en undercoveragent. Gina fastholder, at hun er uskyldig. At det er falske anklager fra korrupte politibetjente, der vil lukke munden på hende, fordi hun var ved at melde dem for lovovertrædelser.

Mens Kate nærmer sig sandheden, ligger en morder på lur, og hun må konfrontere en virkelighed, der ændrer alt, hvad hun troede, hun vidste. Ikke kun om venskab, men om hele den institution, hun har viet sit liv til.

Ude i kulden er tolvte bind i Linda Castillos serie om politichefen Kate Burkholder.

Anmeldelse:

”Ude i kulden” er Linda Castillos 12. bog i serien om Politichefen Kate Burkholder. Kate har rod i Amishsamfundet, hvilket man ikke er i tvivl om, når man har stiftet bekendtskab med ”Ude i kulden”. Denne gang bliver Kate konfronteret med venskaber og konflikter fra hendes fortid i begyndelsen af hendes karriere som politibetjent.

Det sætter hendes eget liv i perspektiv og tvinger hende til at overveje om hun lever det liv, hun har lyst til, og som gør hende lykkelig. ”Ude i kulden” starter lige på og hårdt med, at en kvinde bliver vækket, midt om natten ved, at betjente bryder ind i hendes hus.

Hun er ikke helt uforberedt så det lykkes hende at stikke af. Såret og på flugt kører hun galt i sin bil, med kun 80 km forspring fra sine forfølgere. Hun har ikke anden mulighed end at fortsætte sin flugt. Amishmanden Adam Lengacher er enkemand, efter hans kone Leah døde, da hun fødte deres 4 barn.

Adam er nu eneforsørger for sine 3 børn. Annie på 5, Lizzie på 6 og 8-årige Sammy. De finder kvinden, alvorligt såret og bringer hende hjem til deres primitive livsstil. Kvinden beder Adam om at kontakte Politichef Kate Burkholder.

Adam kender godt Kate. Kate er selv vokset op i en Amishfamilie, men forlod samfundet som ganske ung. Selvom Kate ikke længere er en del af dette særlige samfund , så kender hun deres måde at tale og leve på og hvad der betyder noget for en Amishmand.

Kate ender med at blive en slags kontakt imellem denne Amishmand og kvinden. Kvinden viser sig at være Kates bedste veninde Gina Colorosa. Det vil sige. De skiltes i uvenskab nogle år tidligere. Deres fælles fortid betyder dog, at Kate ikke synes at hun kan afvise Gina.

Nu er Gina på flugt og hun fortæller Kate at, dem der jager hende er nogle korrupte betjente der har fabrikeret falske beviser imod Gina. Gina er ansat ved sædelighedspolitiet og hun fortæller at hele afdelingen er gennemsyret af korruption.

Gina valgte at gå til chefen Frank Monoghan og nu er Gina jaget vildt. Klog af skade, er Kate dog noget skeptisk. Hun ved faktisk ikke om Gina fortæller hele sandheden. Kate er dog ikke i tvivl om at, Gina nu har sat både Kates, Adams og de 3 børns liv i yderste livsfare.

Men samtidig kan Kate ikke få sig selv til, bare at afvise, at hjælpe Gina. Kate inddrager sin kæreste Tomasetti i hele affæren og han prøver at hjælpe så godt han kan. ”Ude i kulden” er skrevet i et sprog der springer ind og ud af Amishsproget, hvilket gør teksten utrolig varieret og yderst lærerig.

”Ude i kulden” starter lige på og smækfyldt med drama og spænding, hvorefter man befinder sig i Amishfolkets verden. Det betyder samtidig, at ”Ude i kulden” sænker spændingsniveauet væsentligt indtil hen imod slutningen af bogen, hvor der virkelig kommer fuld fart på spændingen igen.

”Ude i kulden” får bestemt mine anbefalinger med på vejen, hvis du er til spænding der overrasker og et plot ud over det sædvanlige. Linda Castillo skriver fængslende og yderst lærerigt.

Vurdering: 4/6 Roser.

Krimiormen.

Bogen kan købes her:

Bogen findes som lydbog her:

Besøg forlaget her:

4/6 Roser

4/6 Roser

"INGEN UDVEJ"

OXFORD-KRIMI

SKREVET AF

CARA HUNTER

"Ingen udvej" skrevet af Cara Hunter (Foto Gads Forlag)

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Cara Hunter

Oversætter: Brian Christensen

Originalsprog: Engelsk

Original titel: No way out

Forlag: GADS Forlag

Udgivelse: 17. marts 2021

Sider: 369

Format: Paperback

Genre: Krimi serie

Serie: Adam Fawley #3

ISBN: 9788712059868

Anmeldt: 17. marts 2021

Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar. Anmeldelsen er udtryk for min egen mening om bogen og ikke påvirket heraf.

Cara Hunter (Foto Gads Forlag)

Cara Hunter (Foto Gads Forlag)

Om Bogen

EN AF DE 100 BEDSTE KRIMIER SIDEN 1945 – THE SUNDAY TIMES

Kriminalinspektør Fawleys værste mareridt bliver til virkelighed, da han skal opklare en af de mest skræmmende sager i sin karriere i dette tredje selvstændige bind i Cara Hunters spændingsfyldte Oxford-serie. Midt i juleferien bliver to børn reddet ud af et brændende hus i det nordlige Oxford.

Den mindste af drengene er død, og hans storebror svæver mellem liv og død. Hvorfor var de alene hjemme? Hvor er deres mor, og hvorfor tager deres far ikke telefonen? Da Kriminalinspektør Fawley begynder at søge efter svar, står det efterhånden klart, at branden ikke var en ulykke.

Det var mord. Og morderen er stadig på fri fod ... Ingen udvej er tredje selvstændige bind i Oxford-serien, som følger kriminalinspektør Adam Fawley og hans team hos Thames Valley Police i den på overfladen så idylliske engelske by Oxford.

Bøgerne i serien indeholder alle en afsluttet historie og kan læses uafhængigt af hinanden.

”En af efterårets bedste thrillers.” SØNDAG om Skjult

"Skjult" Adam Fawley #2

Anmeldelse:

 ”Ingen udvej” er Cara Hunters 3. bind om kriminalinspektøren Adam Fawley og hans team hos Thames Valley Police i den engelske by Oxford. Det varierer lidt om forlaget kalder serien for en Oxford krimi eller Adam Fawley krimi. Jeg har dog valgt den sidste betegnelse, da Adam Fawley helt klart er hovedpersonen i serien.

Nå ja og så foregår serien selvfølgelig i den engelske by Oxford. Hunters serie bliver bestemt ikke ringere efterhånden som man lærer Fawley og de andre karakterer i serien at kende. Bøgerne i serien, som jeg også har læst og anmeldt, er disse:

3. Adam Fawley #3 ”Ingen udvej”.

Jeg kan absolut tilslutte mig The Independents udtalelse: ”Sluk telefonen og slå dig ned i sofaen. Du kommer ikke til at kunne slippe bogen igen.” Vi kommer ind i bogen lige ved juletid. Adam Fawley hader julen. Det har han egentlig altid gjort.

Hans kone Alex er rejst hjem til sin søster og deres ægteskab hænger i en meget tynd tråd. Adam og Alex`s søn Jake døde og nu ønsker Alex at adoptere, men det vil Adam absolut ikke. Imens tankerne farer rundt i hovedet på Adam ringer Gislingham fra hans team.

Et hus er brændt og et barn er omkommet mens et andet svæver i yderste livsfare. Men hvor forældrene er, vides ikke. Quinn er blevet degraderet og er nu Gislinghams underordnede, hvilket passer ham meget dårligt og han prøver at vise, at han fortjener at vende tilbage til sin tidligere, lidt højere rang.

Den kvindelige betjent Erica Somers får til opgave at overvære obduktionen af det lille barn. En opgave som ingen vel misunder hende. Betjenten Verity Everett prøver at kontakte faderen til børnene, Michael Esmond der er til konference i London, men uden held.

Fawleys team er på bar bund og må gå dybere ind i, at efterforske den lille families liv og baggrund. Som efterforskningen skrider frem, dukker der dystre hemmeligheder op til overfladen. Men Adam Fawley og hans team er stædige og gør alt hvad de kan for at afdække om branden var et uheld eller om der er kræfter på spil, der har forsøgt at udslette familien med alle midler.

Umiddelbart får man tanken, at alt i den lille familie måske ikke var som det burde have været. Er der virkelig nogen, der vil slå en helt almindelig familie ihjel? Og hvorfor? Cara Hunter har en fantastisk fængende skrivestil. Som læser følger man skiftevis efterforskningen og begivenheder op til katastrofen.

”Ingen udvej” byder på adskillige plottwists og på intet tidspunkt står historien stille. Cara Hunter er bestemt en forfatter der formår at fastholde læseren fra første side. ”Ingen udvej” er svær at slippe når man først er gået i gang med bogen og får mine varmeste anbefalinger med på vejen.

Jeg ser allerede frem til forhåbentlig endnu en bog med Adam Fawley. ”Ingen udvej” er absolut en krimi i den absolutte topklasse. I virkeligheden har man slet ikke lyst til at bogen ender, men vil bare læse meget mere.

Vurdering: 5/6 Roser.

Krimiormen

Bogen kan købes her:

Besøg forlaget her:

5/6 Roser

5/6 Roser

"MIN VEN JONAS"

DEBUTROMAN

SKREVET AF

JENS LINDBERG

"Min ven Jonas" skrevet af Jens Lindberg

Debutroman krydret med krimi

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Jens Lindberg

Forlag: Forlaget Brændpunkt

Udgivelse: 17. marts 2021

Sider: 192

Genre: Krimi

ISBN: 9788794083218

Anmeldt: 16. marts 2021

Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar fra forfatteren. Anmeldelsen er udtryk for min egen mening om bogen og ikke påvirket heraf.

Forfatteren skriver om bogen:

Bogen er primært en dannelseshistorie, iblandet et historisk perspektiv (den foregår fra 1972 til 1998) såvel som en god portion krimi. Tematisk handler den om at vokse op, venskab og håb – og om at stå op imod livets uretfærdighed, i alle dens former.

Om bogen:

Juleaften 1980 findes en smuk, ung kvinde død på et hotel i den norske provinsby Lillehammer. Pigen kommer ikke fra de kanter, og ingen aner, hvem hun er. Politiets efterforskning, ledet af en kriminalkommissær i kørestol, fører hurtigt til flere spørgsmål end svar om pigens fortid, hvad hun døde af, og hvori relationen til hotellets gådefulde danske tjener egentlig bestod.

Som efterforskningen skrider frem, lærer kriminalkommissæren, som har sine egne spøgelser at slås med, om to unge menneskers usandsynlige møde. Om Jonas, der forsøger at undslippe sin fars kvælende forventninger, og Carolina, som flygtede til det fjerne Danmark fra diktaturet i hjemlandet Paraguay.

18 år senere tager Jonas, der nu bor i Burma, sammen med sin datter tilbage til Skandinavien for at gense, hvor det alt sammen skete. Min ven Jonas er en roman om ungdom, venskab, flugt og om troen på at kunne gøre en forskel i en kompliceret verden.

Om forfatteren:

Jens Lindberg, f. 1983, arbejder med sårbare grupper og har tidligere boet i Asien og Norge. Min ven Jonas er hans debutroman.

Anmeldelse:

”Min ven Jonas” er Jens Lindbergs Debut. Bogen bliver godt nok betegnet som en krimi og krimi er det da også, men det er mindst lige så meget en dannelseshistorie. På bare 189 intense sider bliver læseren ført Danmark til et skihotel i Norge og videre til Burma over en årrække fra 1972-1998.

Selve mordet sker i 1980 men der er både en fin optakt før og hvad dødsfaldet fører til i årene efter. Plottet i ”Min ven Jonas” er ganske overraskende og ikke lige hvad man som læser havde forventet. Det siger næsten sig selv, at det bliver intens og komprimeret når man har en bog på forholdsvis få sider.

Sproget kunne man godt have arbejdet en smule mere med, men absolut en troværdig krimi, hvor det tydeligt mærkes, at forfatteren har et indgående kendskab til de steder han fortæller om i ”Min ven Jonas”. I 1972 starter en pige på samme skole som Jonas i Bækkerup. Pigens mor spår Jonas, at han skal gå grueligt meget igennem inden han bliver berømt i et land langt væk.

I 1980 finder man en død kvinde i kaffestuen på et skihotel i Lillehammer i Norge. Politiinspektør Kåre Stabæk, Kriminalkommisær Dagfinn Flåten, der sidder i kørestol og betjenten, den stumme Bård Askeland får til opgave at undersøge kvindens død.

I 1998 i Burma er Jonas på vej til Danmark sammen med sin 19-årige datter Stine. Jonas vil vise Stine, hvor det hele begyndte.

I 1975 i Paraguay bor den unge Carolina Cruz. Carolina er kæreste med Ramön. Noget senere møder Carolina og Jonas hinanden. De bliver rigtig gode venner og Jonas bliver trukket ind i en situation, hvor han er nødt til at hjælpe Carolina. En situation, der får stor betydning for resten af Jonas og Carolinas liv. I 1980 i Norge, går det pludselig op for efterforskningsholdet at den døde kvinde også havde en lille pige hos sig. Men pigen er væk.

Man opdager at Jonas på dette tidspunkt arbejder på skihotellet. Han er nærmest flygtet fra sit barndomshjem. Jonas forældre tvang ham til at læse Jura. Et fag der falder Langt udenfor Jonas interesse. Da Jonas dropper Juraen, ser han sig derfor nødsaget til at rejse til Norge.

Jonas befinder sig rigtig godt i Norge og har ikke umiddelbart planer som, at vende tilbage til Danmark. Men så finder man kvinden og Jonas føler sig snart under voldsomt pres

”Min ven Jonas” skifter tid jævnligt hele bogen igennem. Man er skiftevis i 1972, 1978, 1980 og 1998 hvor man følger de samme personer. ”Min ven Jonas” er en roman om ungdom, venskab, flugt og troen på at kunne gøre en forskel i verden. Jens Lindberg Jensen skrev til mig: ”Bogen handler om den nordjyske dreng Jonas og hans møde med Carolina, der er flygtet fra diktaturet i hjemlandet Paraguay.

Bogen er primært en dannelseshistorie, iblandet et historisk perspektiv (den foregår fra 1972 til 1998) såvel som en god portion krimi. Tematisk handler den om at vokse op, venskab og håb – og om at stå op imod livets uretfærdighed, i alle dens former.”

”Min ven Jonas” er bestemt nytænkende og blander på fornemste vis krimi med romangenren og får bestemt mine varmeste anbefalinger med på vejen som en lille, hurtig og overskuelig krimi  og samtidig en veldrejet debut der lover godt for forfatterens fremtid.

Vurdering: 4/6 Roser.

Krimiormen.

Bogen kan købes her:

Besøg forlaget her:

4/6 Roser

4/6 Roser

"MAND UDEN ANSIGT"

KRIMI-SERIE

LYKKE TEIT & RUDI LEHMANN#1

SKREVET AF

DENNIS JÜRGENSEN

"Mand uden ansigt" skrevet af Dennis Jürgensen

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Dennis Jürgensen

Forlag: Politikens Forlag

Udgivelse: 15. marts 2021

Sider: 336

Genre: Krimi

Serie: Lykke Teit & Rudi Lehmann #1

ISBN: 9788740065831

Anmeldt: 15. marts 2021

Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar. Anmeldelsen er udtryk for min egen mening om bogen og ikke påvirket heraf.

Om bogen:

En ung skolelærer og hans elev går på en revle langt ude i Vadehavet, da en tæt, uhyggelig tåge pludselig overrasker dem. De bliver borte fra hinanden, og da vandet begynder at stige, gribes læreren af panik. Et skrig i tågen leder ham på sporet, og da han endelig finder drengen, står han bøjet over et lig.

Et ansigt stirrer op fra havbunden. Og de to er ikke alene derude. Sådan lyder skolelærerens forklaring: En mystisk ansigtsløs skikkelse kom ud af den hvide tomhed og slog ham bevidstløs, og da han vågnede, var drengen væk. Det er ikke første gang, et barn er forsvundet i den lille flække Melum ved den jyske vadehavskyst.

Året før forsvandt en seksårig pige, og da Sønderjyllands Politi hverken formåede at finde pigen eller gerningsmanden, bliver der nu hentet eksperter ind udefra. Liget lå i grænselandet, hvilket gør det til en sag for både dansk og tysk politi.

Mand uden ansigt er første bog i serien om efterforskerne Lykke Teit & Rudi Lehmann

Anmeldelse:

Det er efterhånden noget tid siden, at jeg har læst litteratur af Dennis Jürgensen. Faktisk så længe siden, at det var før jeg begyndte at dele mine læseoplevelser og oprettede Krimiormens blog. Hvem kender ikke ”Kærlighed ved første hik” eller måske ”Løbende tjener”?

De 2 meget forskellige bøger viser meget godt forfatterens yderpunkter. En ungdomsbog og en krimiserie. Dennis Jürgensen er utrolig produktiv. I de første mange år skrev han fortrinsvis til børn og unge, men siden 2014 har han skrevet i krimigenren.

Krimiserien om Roland Trier er utroligt populære og roste. Ifølge min research er ”Mand uden ansigt” Dennis Jürgensens 67. udgivelse siden 1981, så man kan vel godt konkludere, at man sidder med en bog af en forfatter, der har et stort erfaringsgrundlag i at skrive og kender forfatterskabets virkemidler.

Nu har Dennis Jürgensen så barslet med en helt ny serie om efterforskningsparret Lykke Teit & Rudi Lehmann.

Lykke har arbejdet i 3 år i afdelingen for personfarlig kriminalitet i København. Lykke er 34 år og har druknet sig i arbejde, efter hun var ude for en personlig krise i forbindelse med sin datters død.

Rudi er 61 år og Hauptkommisar ved Polizei Flensburg. Rudi er gift og har 2 voksne børn. Rudi har en alvorlig familietragedie i sin personlige bagage. Lykke og Rudi får hurtigt et tæt venskab opbygget, på trods af deres store aldersforskel.

De er begge blevet sendt til vadehavet tæt på grænselandet for at opklare et mord på en mand, som Lykke kendte. Skolelæreren Lasse og hans elev 11-årige Villads finder en død mand. Lasse bliver slået ned og Villads forsvinder. Villads bor i den lille by Melum.

Hurtigt går det op for de 2 efterforskere at det ikke er første gang at et barn forsvinder fra den lille by. Men spørgsmålet er, om sagerne har nogen forbindelse til hinanden eller, om det bare er tilfældigheder der spiller ind. Udover at Lykke og Rudi må kæmpe med opklaringen af mordet, så må de også kæmpe med en modvillig lokal betjent Mogens Krogh fra Esbjerg politi.

Lykke og Rudi står med en vanskelig sag med mord, pædofili, indbrud, kidnapning og tråde tilbage til fortiden. Samtidig med at de må kæmpe med deres egne dæmoner. Dennis Jürgensen formår at fastholde læseren i spænding hele vejen igennem ”Mand uden ansigt”.

Vi præsenteres for grufuldhed, gys, psykologiske virkemidler tilsat et skvæt humor. Karaktererne i ”Mand uden ansigt” har bestemt en vis dybde. Inden du griber fat i ”Mand uden ansigt” så vil jeg anbefale at du lukker alt andet ude, finder en god hyggekrog og giver dig god tid.

”Mand uden ansigt” er nemlig én af den slags bøger, som man ikke kan slippe igen, når man først er begyndt. ”Mand uden ansigt” er absolut krimilitteratur i topklasse med spænding, en fantastisk skrivestil og et genialt plot og twists som overrasker og forbavser læseren.

Personligt kan jeg næsten ikke vente med at gribe fat i en eventuel 2`er om parret Lykke & Rudi og giver ”Mand uden ansigt” de varmeste anbefalinger med på vejen.

Vurdering: 6/6 Roser.

Krimiormen.

Bogen kan købes her:

Besøg forlaget her:

6/6 Roser

6/6 Roser

"LARMENDE STILHED"

THRILLER

SKREVET AF

KATJA RANVITS

"Larmende stilhed" skrevet af Katja Ranvits

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Katja Ranvits

Forlag: Superlux

Udgivelse: 15. marts 2021

Sider: 308

Genre: Thriller

Trilogi; Cecilie Knudsen #2

ISBN: 9788793796539

Anmeldt: 11. marts 2021

Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar. Anmeldelsen er udtryk for min egen mening om bogen og ikke påvirket heraf.

"Larmende stilhed"

Om bogen

”Tordenen buldrede frem inde i hende, og andrikken gik til angreb mod hendes ben. Hun sparkede den væk, så den ufrivilligt fløj gennem luften, indtil den ramte et træ og faldt til jorden. Kvindens opmærksomhed blev nu igen rettet mod andens vinge. ”Knæk den,” råbte stemmen.” Bræk vingen på det grimme dyr.”

En augustdag træder Cecilie Knudsen spændt ind på pædagogseminariets matrikel. Her møder hun Ulla, som hun hurtigt fatter sympati for. Mens deres venskab udvikler sig, forsøger Cecilie at forstå Ullas ophav og opvækst. Dette fører hende langt ind i et af Danmarkshistoriens allermørkeste kapitler.

Men, hvad Cecilie ikke ved, er, at fortiden hun har prikket til, har sat mørke spor i Ulla. Og som en sulten blæksprutte efter mange år i dvale er mørket nu vågnet. Det rækker stædigt sine lange tentakler ud efter Cecilie. Og efterlader hende åndeløs og skræmt.

Larmende stilhed er en fortælling om menneskets skyggesider og sindets uendelige kringelkroge. Det er en historie, der stiller spørgsmålstegn ved begreberne arv og miljø; hvad vejer tungest – genetik eller omgivelsernes indflydelse?

Derudover cirkler romanen om eksistentielle spørgsmål som: hvor godt kender du egentlig din omgangskreds – og dig selv for den sags skyld?

"Stille skrig" skrevet af Katja Ranvits

Anmeldelse

”Larmende stilhed” er 2. del af en trilogi, skrevet af Katja Ranvits. De 2 første bind kan læses uafhængigt af hinanden. I ”larmende stilhed” er der hentydninger til 1. bind, ”Stille skrig” så man ikke behøver at læse dem i rækkefølge.

Det vil selvfølgelig altid være en anbefaling. Har man læst den ene, så vil man som læser, slet ikke kunne lade være med at læse den anden. Du kan læse min anmeldelse af

Tidsmæssigt starter ”Larmende stilhed” i 1960 henover ”Stille skrig” og videre til 2019. Det er igen pædagogen Cecilie Knudsen der er omdrejningspunktet i historien. Da Cecilie starter sit studie, lærer hun Ulla at kende.

Ulla har sine egne hemmeligheder, som Cecilie fornemmer at man skal lade ligge. Hen ad vejen får man som læser, et helt unikt indblik i Ullas sind og grumme fortid. Citat fra bogen:

”Rummet var på ganske få kvadratmeter, vinduet lille og alligevel emmede det af lys. Hun kiggede sig nysgerrigt rundt og gik et skridt længere ind. Gulvet knirkede ikke. Der var ingen andre piger. Ingen andre lyde. Ingen forstyrrelser. Kun stilhed. Larmende stilhed.”

Bogen starter, som sagt, i 1960. Sigrid Toft er på vej ind til en ceremoni. Hun er på vej ind i de hemmelige rækker. De store herrer ved slet ikke hvad de har med at gøre. Hun skal være Agnus Deis repræsentant på Børnehjemmet Klitholmsminde. Sigrid har arbejdet som lærer.

Men hun har en helt anden plan i hovedet. En plan så grum og ondskabsfuld at man næsten ikke kan forestille sig konsekvenserne. Djævlen og fristelserne kommer i mange skikkelser. Historien går videre til Pædagogseminariet på Frederiksberg i 1994.

Cecilie er spændt og bekymret. Hendes datter Katrine er 3 år. Kan hun som studerende og enlig mor, magte både barn og et omfattende studie. Det er her Cecilie møder Ulla første gang. Ulla er vokset op på børnehjem og Cecilie bliver tiltrukket af Ulla.

Fyn 1964. Politiet fører pigen ud. Kun stilheden inden i pigen larmer. Hvorfor kom de ikke før. Pludselig stilner al lyd omkring hende og inden i hende. Larmende stilhed. Ulla har en splittet personlighed, men spørgsmålet er om Ulla magter at holde sin virkelige personlighed skjult for andre.

I virkeligheden kæmper Ulla for at holde sit andet jeg skjult for omverdenen. Cecilie har også sine egne dæmoner at slås med. En person holder øje med Cecilie. En person der er besat af Cecilie. Hun præges af angstanfald og har en yderst veludviklet intuition.

”Larmende stilhed” er en anderledes filosofisk spændingsroman helt ud over det sædvanlige. Historien fastholder læseren i spænding hele vejen igennem. Man er ikke i tvivl om, at forfatteren har et indgående indblik i menneskets natur og psyke.

”Larmende stilhed” er genialt tænkt og fantastisk velskrevet. Vi har at gøre med ondskab på virkelig højt plan. Handlingen er højst usædvanlig og ikke noget som man møder i anden litteratur. Man gyser indvendigt over de grufulde, skræmmende og modbydelige karakterer som man møder i ”larmende stilhed”.

”Larmende stilhed” tvinger læseren til at fundere over om en forbrydelse altid er dårlig eller om man kan forsvare gerningsmanden? Jeg tøver ikke med at give mine varmeste anbefalinger til ”Larmende stilhed” og ser frem til 3. bind ”Stilhedens ekko” med spænding.

Vurdering: 6/6 Roser

Krimiormen

Bogen kan købes her:

Besøg forlaget her:

6/6 Roser

6/6 Roser

"DE DANSKE PIGER"

TEAM MILTON

SKREVET AF

STEEN B. J.

"De danske piger" skrevet af Steen B. J.

Team Milton

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Steen B. J.

Forlag: Forlaget mellemgaard

Udgivelse: 18. november 2019

Sider: 237

Genre: Krimi

Serie: Team Milton

ISBN: 9788772185170

Anmeldt: 8. marts 2021

Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar. Anmeldelsen er udtryk for min egen mening om bogen og ikke påvirket heraf.

Om bogen:

Ude i Aarhusbugten observeres noget, der stikker op af vandet. Team Milton, bestående af Ella, Li-Mei, Ibsen samt deres chef Anton Jan Milton, sættes på sagen. Det observerede er allerede forsvundet dagen efter, men det sker netop i disse dage, hvor nogle gymnasiepiger med et skrøbeligt sind meldes savnet.

Der frygtes det værste, mens en anden ung gymnasiepige, Vanessa, stalkes. Vanessa hjælpes dog af en gruppe gymnasiedrenge med forkærlighed for at deltage i demonstrationer mod det stigende milliardforbrug på indvandring, som de finder uretfærdigt at skulle afbetale på resten af deres voksenliv.

Spørgsmålet for Team Milton er blot, hvad der er hoved og hale i denne komplicerede og omfangsrige sag om de danske piger, og vil det lykkes at finde dem, før det er for sent? Søs tror, hun er en profet og er endelig på vej i behandling for den vrangforestilling.

Ella ser kvinden, der hentede penge i glaskrukken i Ellas have, men kvinden var også sammen med en minkpelsklædt brunhåret ældre dame. Ella synes, denne dame virker bekendt, men hun ser hende kun på afstand.

Uddrag af bogen:

En grædende kvinde løb mod ham. Det var Vanessa, der græd. “Hjælp mig, Sigge, han sagde, at han kun ville tage modelbilleder af mig, men pludselig hev han mine trusser af ville forgribe sig på mig,” klynkede Vanessa. “Og hvad skete der så?” spurgte Sigge. “Det er netop det, der er så frygteligt, at jeg ikke kan sige det. Sigge, jeg tror, at jeg har slået ham ihjel,” nærmeste hviskede Vanessa med rystende stemme. Sigge gjorde store øjne og trak hende med ud af blokken. “Skynd dig at komme med mig,” sagde Sigge, da han fandt det bedst at komme langt væk fra gerningsstedet som muligt. Han styrede Vanessa ned mod sin cykel, så kunne de gående forlade stedet. Vanessa prøvede at tørre sine øjne. Sigge spejdede efter politibiler. “Fortæl mig så, hvad der skete,” sagde Sigge lidt senere, selvom Vanessa stadig rystede i hele kroppen.

Om forfatteren:

Steen B. J. (f. 1965) skriver en serie af krimier med hverdagsrealisme, der henvender sig til krimiinteresserede læsere i alle aldre. Krimierne handler mest om mennesker og skæbnefortællinger frem for blod, sex, vold og action. Sproget er hverdagsagtigt og uden manipulerende billedsproglige virkemidler.

Det giver læseren en unik frihed til selv at danne sig uforglemmelige og personlige billeder ud fra de menneskelige relationer i den fremadskridende handling, hvor mord og andre krimigåder løses.

Andre udgaver: E-bog, ePub

"Hypnoseeffekten" skrevet af Steen B. J.

Anmeldelse

Det er ikke første gang at jeg har stiftet bekendtskab med krimi-serien Team Milton. Jeg har skam også endnu en bog liggende i serien. Min største udfordring med serien har været at finde ud af den rigtige rækkefølge. Men jeg er kommet frem til at den er som følger og så håber jeg at min research er rigtig:

2. De danske piger.

3. Dødelig effekt.

Så vidt jeg kan se, så er der virkelig mange bind i serien og hvert enkelt bind har en størrelse, der betyder at hver enkelt bog, godt kan være et en-dags-projekt. Jeg har fundet et godt stykke over 20 bind i serien. Efter at have læst et par stykker i serien vil jeg konkludere, at de 2 halvsøstre søs og Ellys mor Oline, nok er den karakter i serien der gør at jeg vil anbefale, at man læser bøgerne i en nogenlunde korrekt rækkefølge.

I begge de bøger jeg har læst, har jeg ikke følt, at man fulgte karakteren Oline helt til dørs. Hun er faktisk ikke rigtigt til stede i den sidste tredjedel af bogen. Under alle omstændigheder så finder man, som læser, ud af at Oline bliver afpresset.

Det er en voldsom kamp for den ældre kvinde at fremskaffe midler til afpresserne. Oline er fallit og lever lidt på sine døtres præmisser. Hvordan i alverden skal hun fremskaffe midler, når hun dårligt nok har nok til sig selv?

Nå Oline finder skam på en slags løsning. Hun får hjælp fra en usædvanlig kant, men også en person, som hun må gøre alt for, at hendes familie ikke opdager. Imens har Søs stadig store psykiske vanskeligheder. Nu er Søs begyndt at lide af den vrangforestilling, at hun er en profet.

Det går hårdt ud over hendes forhold til kæresten Ibsen. Denne gang bliver Team Milton involveret i en sag hvor en hel del unge gymnasieelever forsvinder sporløst. Der er så få beviser på, hvad der sker med de unge, at Team Milton må tage højst utraditionelle metoder i brug, for at få opklaret sagerne.

Disse metoder udsætter én af deres kolleger for stor fare. Efterhånden opdager Team Milton, at det ser ud til at mange af de unge der forsvinder, er sårbare og indadvendte. En del af dem er endda personer med selvskade i bagagen.

Emnet som Steen B. J. tager op i ”De Danske Piger” er alvorligt og yderst aktuelt. ”De Danske piger” har et bedre sprog end forgængeren. Skrivestilen er dog stadig uden mange billedsproglige virkemidler. Historien i ”De Danske piger” hænger godt sammen og plottet er ganske godt tænkt.

Man får som læser et godt indblik i medlemmerne af Team Miltons baggrund og personligheder. Forfatteren skriver bestemt hverdagsrealisme som læseren kan forholde sig til. Udfordringerne for Team Milton i ”De Danske piger” inviterer til at jeg ser meget frem til udfordringerne i næste bind af serien.

Er du til en krimi med mere psykologisk mysterium end bloddryppende sider, så får Team Milton og ”De Danske piger” bestemt mine anbefalinger med på vejen.

Vurdering: 4/6 Roser.

Krimiormen.

Bogen kan købes her:

Bogen findes som e-bog her:

Besøg forlaget her:

4/6 Roser

4/6 Roser

"SLÆGTENS MYTER"

FAKTA OG FIKTION 

SKREVET AF

PER ANDERSEN

"Slægtens myter" skrevet af Per Andersen

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Per Andersen

Forlag: Foreningen Danske Slægtsforskere

Udgivelse: 10. februar 2021

Sider: 220

Format: Indbundet

Genre: Slægtsforskning/ Kulturhistorie/etnografi

ISBN-13: 9788790044084

Anmeldt: 7. marts 2020

Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar. Anmeldelsen er udtryk for min egen vurdering af bogen og ikke påvirket heraf.

Om bogen:

Mange familier har en god historie om slægtens oprindelse. Fortællingen handler ofte om sydlandske gener, spanske soldater, romaer, omrejsende folk, godsejere, grever, baroner, sømænd, kendte personer og endda konger. Men hvad er fakta, og hvad er fiktion?

Denne bog ser på disse historier – der deler mange kendetegn med myter, der er blevet en del af vores opfattelse af virkeligheden. Bogen undersøger virkeligheden bag myterne. Og bogen forklarer, hvordan disse myter opstår - og hvordan man undersøger, om familiens historie kan være rigtig.

Bodil Grove i Slægtsforskeren 2021/1:

"Bogen er velskrevet og virkelig spændende, med fine illustrationer og fyldige litteraturhenvisninger, som sammen med de interessante beretninger i alle kapitler gør den særdeles læseværdig."

"Find din familie-slægtens gåder i 1900-tallet" skrevet af Per Andersen

Anmeldelse

Jeg har tidligere anmeldt en af slægtsforskeren og forfatteren Per Andersens bøger om netop slægtsforskning:

Lad mig med det samme gøre klart, at forfatteren har en yderst veldokumenteret og solid baggrund i slægtsforskning. Sagt med andre ord, Per Andersen ved hvad han taler om. ”Slægtens myter-fakta og fiktion” udspringer fra årsagen til mange slægtsforskeres ønske om, at begynde slægtsforskningens interessante rejse.

I mange tilfælde bunder det i at mange forskere har myter i familien, der har verseret i familien igennem mange år, måske flere generationer.

Lad mig tage udgangspunkt i min egen historie i slægtsforskningen. I min slægt har jeg en morfar, der var meget mørklødet, havde en brun plet i sit ene blå øje, kulsort hår og 7 børn med samme mørke hårfarve. Disse fakta gav en tanke om, at han måske kunne nedstamme fra noget sydlandsk.

Måske endda lidt spansk soldat eller lignende. Per Andersen redegør i bogen for, hvorfor sandsynligheden ikke er særlig stor. I starten af 1800-tallet ankom der en del Spanske, Franske og Tyske soldater til Danmark. Soldaterne var i landet i et lille halvt års tid.

Javist de nåede at have samkvem med nogle få Danske kvinder. Men det antal spædbørn der kom ud af dette forhold, var i virkeligheden meget få, hvilket forfatteren redegør seriøst og gennemgribende for. For at gøre min egen fortælling om min morfar færdig, så har jeg nu, efter mange års forskning, konkluderet at min morfars slægt tilbage til 1500-tallet stammer fra Nordjylland.

Altså kan jeg tilbagevise min egen myte. I ”Slægtens myter-fakta og fiktion” er der en masse spændende historiske fakta. Jeg blev gjort en hel del klogere på, hvorfor en del myter ikke kan have hold i virkeligheden. Der bliver redegjort for hvorfor en dansk konge næppe har haft 95 børn som en myte påstår.

H. C. Andersen har næppe været kongelig. Mange af de myter der florerer i en del familier, har i virkeligheden ændret karakter for hver generation der har fortalt myten videre. ”Slægtens myter-fakta og fiktion” er utroligt smukt illustreret med et hav af billeder, veldokumenterede fakta og i tilgift en god bid af Danskernes historie, som jeg i hvert fald blev meget klogere af.

Samtidig så er der en masse gode links i ”Slægtens myter-fakta og fiktion” til hvordan du selv kan undersøge om din egen families myter eller vandrehistorier, har hold i virkeligheden. Personligt har jeg hørt masser af disse myter og overleveringer igennem tiden.

Men fakta er, at meget få af disse myter, holder vand eller kan bevises. For nogle familier vil det selvfølgelig være ærgerligt eller måske endda sørgeligt, at finde ud af, at myten bare er en skrøne. Men som slægtsforsker mener jeg, at det vigtigste er, at slægtsforskningen er retvisende og viser slægtens sande historie.

Jeg giver bestemt mine varmeste anbefalinger til ”Slægtens myter-fakta og fiktion”, det er utroligt berigende litteratur for både den historieinteresserede og slægtsforskeren. Per Andersen har en skrivestil der betyder at alle kan følge med og blive klogere.

Det gælder uanset om du har mange års erfaring i slægtsforskning eller er nybegynder i denne oppe-i-tiden interesse.

Vurdering: 5/6 Roser.

Krimiormen.

Bogen kan købes her:

5/6 Roser

5/6 Roser

MEET AND GREET

MED

EMILIE SCHEPP

Emilie Schepp

Emilie Schepp

Meet & Greet med Emilie Schepp

Her er en lille kort opdatering på bloggermøde D. 4. marts 2021 med Emilie Schepp og Forlaget.

Det var et super godt møde med mange gode spørgsmål til forfatteren. Emilie var super sød og god til at fortælle om sit forfatterskab. 

Af nye oplysninger kan jeg fortælle at Emilie Schepp er igang med sit 7. bind af serien med Jana Berzelius. Det betyder jo at, fans af Emilie og Jana har noget at glæde sig til. 

Krimiormen.

"KVINDEN I BLÅT"

RUTH GALLOWAY-KRIMI #8

SKREVET AF

ELLY GRIFFITHS

"Kvinden i blåt" skrevet af Elly Griffiths

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Elly Griffiths

Oversætter: Lærke Pade

Originalsprog: Engelsk

Original titel: The woman in blue

Forlag: Gads forlag

Udgivelse: 3. marts 2021

Sider: 360

Format: Paperback

Genre: Krimi-serie

Serie: Ruth Galloway #8

ISBN: 9788712060017

Anmeldt: 3. marts 2021

Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar. Anmeldelsen er udtryk for min egen mening om bogen og ikke påvirket heraf.

"De udstødte" skrevet af Elly Griffiths

Om Bogen:

8. bind i den populære krimiserie om arkæolog og knogleekspert Ruth Galloway, som har solgt over 100.000 eksemplarer i Danmark alene. Hver bog indeholder en selvstændig historie, så bøgerne kan læses uafhængigt af hinanden.

På en kirkegård i Walsingham sidder en mystisk kvindeskikkelse. Hun er iklædt en blå kappe, og det ser ud, som om hun venter på nogen. Dagen efter bliver hun fundet myrdet, og vicekriminalkommissær Harry Nelson kan konstatere, at den døde kvinde var en smuk fotomodel indlagt på en lokal afvænningsklinik.

Ruth Galloways gamle veninde fra universitetet er præst i Walsingham, som er et gammelt pilgrimsmål i Norfolk, der vrimler med nonner, præster og nysgerrige turister. Hun tilkalder Ruth i forbindelse med en anden ubehagelig sag:

Veninden er begyndt at modtage hadske, anonyme breve, der indeholder referencer til ”en kvinde i blåt”. Sammenhængen mellem den døde kvinde og trusselsbrevene kan umuligt være et tilfælde. Mens det lille samfund forbereder sig på det årlige påskespil om Jesu korsfæstelse, indleder Ruth og Nelson en kamp mod tiden.

For alt tyder på, at morderen vil slå til igen.

"Fuld af atmosfære." THE NEW YORK TIMES

"Jeg er vild med Elly Griffiths’ krimier. Man skiftevis gyser og griner højt, det er simpelthen så godt." KATRINE ENGBERG, KRIMIFORFATTER

"Stemmer fra graven" skrevet af Elly Griffiths

Anmeldelse

”Kvinden i blåt” er Elly Griffiths 8. bind om arkæologen Ruth Galloway. Serien som helhed er helt fantastisk og ikke 2 af bøgerne minder om hinanden. Hvis man lige ser bort fra, at hovedpersonerne gennemgående er de samme.

Bagerst i ”Kvinden i blåt” er der en lille skøn detalje. Der er en beskrivelse af seriens hovedpersoner og hvad de står for. Jeg er ret vild med ideen. Hvis man bliver i tvivl om, hvem den enkelte karakter er, så har man et sted, man kan slå dem op og få repeteret deres rolle i serien.

Det er alle sammen karakterer, der er med i næsten alle bøgerne. For mit vedkommende er det 3. bind i serien, at jeg giver mig i kast med. Jeg synes nu sagtens, at jeg kan følge med i relationerne imellem karaktererne. Jeg har tidligere læst og anmeldt

Kottagen er et hus, der ligger som en indgang til en kirkegård. Druiden Cathbad opholder sig midlertidigt i huset, da han passer Justins kat imens Justin er i Irland. Sent om aftenen ser Cathbad en kvinde i en blå kappe inde på kirkegården.

Kvinden står foran en helt hvid gravsten. Cathbad er meget mystificeret over synet. Harry Nelson bliver kontaktet, der er blevet fundet et kvindelig udenfor byen Walsingham. Sammen med kriminaloverbetjentene Dave Clough og Tim Heathfield tager han ud til findestedet.

Kvinden er 20-25 år, ufatteligt smuk og klædt i en slags blå kappe. På kvindens bryst ligger der en rosenkrans. Kvinden er fra et nærliggende sanatorium og privathospital, der tager sig af stofmisbrugere. Ruth Galloway har fulgt sin datter Kate i skole og hører først om den døde kvinde, da hun møder ind på universitetet.

Samme morgen modtager Ruth en mail fra en tidligere medstuderende Hillary Smithson. Hillary er nu præst og har modtaget nogle trusselbreve som hun gerne vil vise Ruth. Hillary ved at politiet bruger Ruth som konsulent og tænker at hun måske via sine kontakter, kan fortælle Hillary om hun skal være bekymret.

I brevene er der nogle bibelske citater og henvisninger til, at en kvinde ikke kan være præst. Det der rammer Ruth mest i brevene, er at der er visse henvisninger til en kvinde i blåt. Hun viser Nelson brevene da hun bliver voldsomt bekymret for sin gamle veninde.

Nelson tager brevene dybt alvorligt. Det kunne være henvisninger til den døde kvinde. Samtidig med opklaringen af mordet, befinder Nelson sig i en alvorlig krise i sit ægteskab og tiltrækkes, som altid, voldsomt og dybt af Ruth Galloway.

”Kvinden i blåt” er absolut én af mine favoritter. Den er skrevet i et enkelt sprog med en overskuelig handling og stadig så læseren føler gyset over mysteriet der krydres med en tilpas mængde humor. Som altid, så er det absolut en fordel at læse en serie fra en ende af.

Men lige præcis Elly Griffiths serie om Ruth Galloway er konstrueret, så de kan læses helt uafhængigt af hinanden. ”Kvinden i blåt” får mine varmeste anbefalinger med på vejen. ”Kvinden i blåt er bestemt en krimi i topklasse.

Vurdering: 5/6 Roser.

Krimiormen.

Bogen kan købes her:

Bogen findes som lydbog her:

Besøg forlaget her:

5/6 Roser

5/6 Roser

"FALKEBLIK"

KRIMI

SKREVET AF

TOMMY THORATEINSSON

"Falkeblik" skrevet af Tommy Thorsteinsson

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Tommy Thorsteinsson

Forlag: Superlux

Udgivelse: 12. januar 2021

Sider: 326

Format: Paperback

Genre: Krimi-serie

Serie: Anna Blaafalk #3

ISBN: 9788793796683

Anmeldt: 1. marts 2021

Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar fra forfatteren. Anmeldelsen er udtryk for min egen mening om bogen og ikke påvirket heraf. Sideløbende hørte jeg bogen på Bookmate som lydbog. Indlæst af Torben Sekov.

"Ensom ulv" 1. bind skrevet af Tommy Thorsteinsson

Om bogen:

Det er sensommer i Danmark, og gaderne summer af liv. Anna Blaafalk åbner sin hoveddør. Udenfor står en kvinde, der er kommet for at gøre op med fortiden. Et dobbeltmord i Hamborg trækker tråde til terrorlederen The Tailor, manden bag angrebene i København i 2016.

PET modtageralarmerende efterretninger fra Tyskland. Danmark er tilsyneladende målet for The Tailors terrorplaner, og han er allerede ankommet. Samtidig kidnappes to teenagere i henholdsvis København og Odense.

Efterforskernes blod fryser til is, da de opdager, at deres tidligere kollega, det løsgående missil Sara Berg, står bag. Drabschef Victor Bachs team bliver ufrivilligt parret med Anders Axelsens nye enhed. Med ekspertbistand fra NC3 og Dieter Wolf får de en altoverskyggende opgave.

At opspore og eliminere terrortruslen. Anna, føler sig tilsidesat, da hun sættes på Napoleonssagen. En coldcase, der blandt andet omhandler et uopklaret drab. Alle troede, at historien om Napoleon var opstået blandt eleverne på politiskolen.

Legenden fortæller om Napoleon, at han er en korrupt betjent, der styrer det københavnske narkomarked med hård hånd. Pludselig eskalerer sagen, og Anna må se i øjnene, at Napoleon eksisterer, og at han måske er tættere på, end hun aner.

Men det skal vise sig, at alt bliver endnu værre! Falkeblik er tredje bind i den anmelderroste serie om Anna Blaafalk og efterforskerne i afdelingen for personfarlig kriminalitet.

2. bind

2. bind "Havhvepsen"skrevet af Tommy Thorsteinsson

Anmeldelse

”Falkeblik” skrevet af Tommy Thorsteinsson er mit 3. bekendtskab med forfatteren. Det er også forfatterens 3. udgivelse. Alle 3 bøger har Anna Blaafalk i hovedrollen. Jeg vil på det varmeste anbefale at man læser alle 3 bøger, for at få det fulde udbytte af historierne om Anna Blaafalk og efterforskningsenheden. De tidligere udgivelser er:

Denne gang har efterforskningsenheden med terror at gøre af den allermest grusomme slags. Der er mord og børn der bliver kidnappet. Sagerne skal vise sig at hænge sammen. Da efterforskerne finder ud af, at Annas gamle fjende Sara Berg har en hovedrolle i disse sager, så bliver Anna sat på en meget gammel sag.

Den gamle sag ved hun ikke rigtig om er en legende eller om det faktisk er en reel sag. Det handler om en bagmand for narkotikahandel, der bliver kaldt for Napoleon. Alle mener at Napoleon enten er en betjent eller en der har med efterforskning at gøre.

Napoleon har huseret i flere årtier. Hvis han eksisterer, så må han være tudsegammel. Det Anna finder ud af, ender med at blive et chok, både for hende selv, men også for hele efterforskningsenheden og for læseren.

Selve terrorsagen lægger ud med 4 mørke mænd, der er ankommet til Hamborg. De 4 mænd taler Arabisk. Det er her vi møder den berygtede terrorist The Tailor første gang. The Tailor er kynisk, grusom og uden hæmninger.

The Tailor passer faktisk helt perfekt sammen med en gammel kending: Sara Berg. Sara har slået sig sammen med Jari Peikkunen også kaldet for Finnen. Finnen bliver styret med hård hånd af Sara. 2 unge, uskyldige Nikita Larsson og Albert Vang, spiller en meget central rolle i terroristernes planer.

Sara drømmer om at nærme sig The Tailor og toppen i hans organisation. Der er ingen grænser for hvad Sara vil gøre for at nå sit mål. Men Saras største drøm er, at skade Anna så meget at Anna enten dør eller bliver en krøbling, resten af sit liv.

Under alt dette dukker Annas søster, Maria op, hjemme hos Anna og Anders Axelsen, som nu bor i Rungsted. Søsteren har været narkoman i mange år, men fastholder, at hun nu er clean. Men Anna og Anders er skeptiske. Anna har ikke set søsteren i 7 år og de ved begge af bitter erfaring, at det kan være risikabelt at stole på en narkoman.

Maria får lov til at bo hos Anna og Anders i et par dage. ”Falkeblik” er fuldstændig eminent skrevet og plottet er genialt udtænkt. Faktisk kunne jeg godt læse meget mere om Anna Blaafalk, Anders Axelsen, Sara Berg og alle de andre.

Jeg har slet ikke lyst til at slippe dem endnu. ”Falkeblik” er én af den slags pageturnere, som man bare vil have meget mere af. ”Falkeblik” er absolut på højde med eliten af Danske krimiforfattere. Hele serien med Anna Blaafalk og efterforskerne i afdelingen for personfarlig kriminalitet er absolut noget af det bedste der er skrevet længe og får mine varmeste anbefalinger med på vejen.

Sådan skal det gøres…

Vurdering: 6/6 Roser.

Krimiormen. 

Bogen kan købes her:

Bogen findes som lydbog her:

Besøg forlaget her:

6/6 Roser

6/6 Roser