NOVEMBER 2021

UPDATE FOR NOVEMBER 2021

november bød på kun 6 forskellige læseoplevelser. Det betyder så også, at der ligger en masse bøger og venter på, at blive læst. Men det skal nok komme. Der skal jo også være tid til alt det andet, såsom familiehygge, julebagning, konfekt og op pyntning.

Men her får du, under alle omstændigheder en update på de bøger, jeg trods alt har nået, at fordybe mig i.

forfatteren Helen Cox har skrevet en serie om bibliotekaren Kitt Hartley og de kriminelle oplevelser, som hun falder over, nærmest ved tilfældigheder. ”Liget i boghandlen” er hendes 2 bind i serien om den nysgerrige bibliotekar.

Som en lille sidebemærkning så har jeg fået et lille citat med på bagsiden af coveret. Man bliver lidt beæret over, at de ord jeg sætter på mine spændende læseoplevelser, finder vej til bagcoveret på bøgerne. ”Liget i boghandlen” er 2. bind af forfatterens serie med bibliotekaren Kitt Hartley i hovedrollen.

Jeg betragter serien som en moderne Agatha Christie serie. Helen Cox formår på eminent vis at tage krimi-handsken op efter krimiens mester Agatha Christie. ”Liget i boghandlen” får bestemt mine varmeste anbefalinger med på vejen, hvis du, som jeg, elsker at finde en forfatter som formår at fastholde læseren i en morsom skrivestil, med et tilpas glimt i øjet.

5/6 Roser.

Jeg var, som nogen måske har set, på BogForum i Bella Centret ved København i begyndelsen af november. Arrangementet er en årlig begivenhed som jeg altid glæder mig meget til. I år købte min mand ”Guldskeen” skrevet af Umut Sakarya.

En bog fyldt med opskrifter fra kokkens kro. Samtidig så har Umut lavet nogle videoer, på YouTube, med opskrifter fra bogen. ”Guldskeen” er en kogebog fra Umut Sakarya og hans partner Frank Svärds ”Guldkroen” på Nørrebro i København.

Da jeg gennemlæste opskrifterne, var jeg ikke et sekund i tvivl om, at de 2 eminente kokke kunne have haft min mormor i tankerne, da de satte sig ned og satte deres opskrifter fra ”Guldkroen” på tryk. Ja, som en læser kommenterede på min Facebookside, så er Umuts køkkenevner ikke lige til slankekuren.

Nej, men han kunne have holdt min mormor i hånden i køkkenet. DET er nostalgi og så smager det jo skønt, ind imellem grønsagerne og tørstegt kylling. I tilgift, så har forfatteren en ganske skøn personlighed i det offentlige rum.

”Guldskeen” får bestemt mine varmeste anbefalinger med på vejen til dig, der som jeg, gerne vil lidt tilbage til mormors kødgryder. 5/6 Roser.

Den næste bog her i november blev det længe ventede 9. bind i den fantastiske forfatter Jussi Adler-olsens serie om afdeling Q. Jeg var til et skønt blogger-møde med forfatteren sammen med 20 andre dedikerede bloggere.

”Natrium Chlorid” er altså det længe ventede 9. bind i forfatterens serie om afdeling Q. Jussi Adler-Olsen har lige siden starten af serien planlagt, at der skulle være 10. bind af serien med den noget anderledes efterforskningsgruppe afdeling Q.

”Natrium chlorid” er bestemt en krimithriller som jeg ikke vil tøve med at anbefale på det varmeste. Du skal dog gøre dig klart, at ”Natrium chlorid” inviterer til, at sidste og 10. bog i serien absolut MÅ læses, når den engang udkommer.

Afdeling Q og Jussi Adler-Olsens forfatterskab er absolut i den øverste topklasse, når det kommer til krimier og thrillere. 5/6 Roser.

”Kvinder i kampstøvler” er atter et bind i en serie skrevet af forfatteren Tom Oxager. Denne gang en forfatter, som jeg ikke kendte i forvejen. ”Kvinder i kampstøvler” er helt sikkert en rigtig hyggekrimi uden de store voldsomme scener.

Det er mit første bekendtskab med forfatteren Tom Oxager. Et hyggeligt og roligt bekendtskab. Er du til voldsomme krimier med blodige og drabelige handlinger, så er det nok ikke Tom Oxager du skal have fat i. ”Kvinder i kampstøvler” får bestemt mine anbefalinger med på vejen, hvis du er til en fin og rolig krimi til de mørke vinteraftener. 4/6 Roser.

Herefter blev det til spændingsromanen ”Compita” leveret til min hjemadresse af forfatteren Jan Christensen, da Posten mistede bogen undervejs. Spændingsromanen ”Compita” er forfatterens debut. Lad mig med det samme sige, at det er en ganske imponerende debut i spændingsgenren.

”Compita” lægger helt klart op til at forfatteren har meget mere på hjerte. Hovedpersonen Michael Brenner har en, efterhånden, mangeårig karriere i Forsvarets efterretningstjeneste. Michaels far, Jack Brenner er født i Kenya og Michaels mor, Isabell, var Dansk født.

Familien har et landsted i Nairobi som Michael opholder sig på, når han er i Kenya. ”Compita” får bestemt mine varmeste anbefalinger med på vejen, som en virkelig velskrevet og gennemarbejdet spændingsroman, der inviterer til mere litteratur, fra forfatterens hånd.

Jeg har sendt forfatteren et par opfølgende spørgsmål, som jeg håber, kan blive til et lille interview på bloggen. 4/6 Roser.

Det var alt min blog kunne byde på i november, men jeg håber at december bliver lidt mere produktiv. Rigtig god december til alle og sørg nu for at få et par gode hyggestunder med familie og venner. Rigtig glædelig jul og på gensyn. Krimiormen.

"COMPITA"

SPÆNDINGSROMAN

SKREVET AF

JAN CHRISTENSEN

"Compita" skrevet af Jan Christensen

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Jan Christensen

Forlag: mellemgaard

Udgivelse: 22. oktober 2021

Sider: 249

Format: Paperback

Genre: Spændingsroman

ISBN: 9788775751181

Anmeldt: 28. november 2021

Bogen har jeg modtaget som et anmeldereksemplar fra forfatteren. Anmeldelsen er udtryk for min egen mening om bogen og ikke påvirket heraf.

Om bogen:

Michael Brenners tilfældige møde med ghettoen bliver startskuddet på den til dato mest komplicerede mission med tråde tilbage til brændpunkter fra hans professionelle militærkarriere. Hans seneste efterretningsmission i Kenya blev måske kompromitteret – og et politisk magtspil havde vist sig i skyggerne.

De kenyanske medier fremhævede, at moderens død blev politisk dysset ned. Dette forhold og mødet med den mørke erotiske ulandsfrivillige læge Karen hvirvler Michael ind i en følelsesmæssig og eftertænksom odysse, da han drager tilbage til familiens kenyanske kolonihistorie og landsted i Nairobi.

Faderen er tidligere britisk general og er nu rådgiver for Natos militære ledelse. Faderens højteknologiske firma, Compita, arbejder på en banebrydende opfindelse, der vil revolutionere menneskeheden og tilbyde et digitalt liv efter døden.

Fundet af et ukendt grundstof i Kenyas højland fører til et dramatisk opgør mellem fortidens magtfulde adelsslægter i landet og en involvering fra de herskende techgiganter fra Silicon Valley.

ANMELDELSE

Spændingsromanen ”Compita” er forfatterens debut. Lad mig med det samme sige, at det er en ganske imponerende debut i spændingsgenren. ”Compita” lægger helt klart op til at forfatteren har meget mere på hjerte.

Hovedpersonen Michael Brenner har en, efterhånden, mangeårig karriere i Forsvarets efterretningstjeneste. Michaels far, Jack Brenner er født i Kenya og Michaels mor, Isabell, var Dansk født. Familien har et landsted i Nairobi som Michael opholder sig på, når han er i Kenya.

Michael har ikke et specielt tæt forhold til sin far, der er ejer af virksomheden Compita. Faktisk har de 2 mænd et uforløst opgør. Bogen lægger ud med, at Michael er i Danmark, efter at have været på en mission i Kenya. Hans lejlighed på Christianshavn, købte han året før, efter at have været på en mission i Kenya for Forsvarets efterretningstjeneste.

Michael Brenner stammer fra en adelsslægt i England, der har eksisteret siden 1500-tallet. Michaels mor, Isabell, døde i Kenya 2 år tidligere. Michael har et stort savn efter moderen, som han boede sammen med, efter at forældrene blev skilt, mange år tidligere.

Ifølge politiet var Isabell død, under mystiske omstændigheder. Hendes dødsfald er dog, endnu ikke blevet opklaret. Isabell havde været mangeårig betroet Tolk på den Danske ambassade i Kenya. Alt tyder på, at Isabells død var et lejemord.

Michael føler ikke at han kan finde ro, førend han har opklaret Isabells mystiske dødsfald. Michael er blevet skilt fra sin eks-kone Camilla, som han har den 5-årige søn Thor sammen med. De 2 har dog en meget lille rolle i bogens handling.

Under sin sidste mission i Kenya, indledte Michael et forhold til sygeplejersken Karen. Karen arbejdede som ulandsfrivillig læge på et hospital i hovedstaden Nairobi. Undervejs i deres forhold, opdager Michael, at Karen og han har usædvanligt meget til fælles.

Karens forældre er også et blandet ægteskab. Ligesom Michael er Karens far også født i Kenya. Det er dog tydeligt for Michael at Karen har visse bekymringer i forhold til deres forhold. Kan Michael stole på Karens ærlighed?

Michael er, hjemme i Danmark, gæsteunderviser på Hærens Officersskole. Som læser fornemmer man tydeligt, at Michael er en meget pigeglad officer, som har svært ved at afvise de feminine fristelser, som han møder på sin vej.

Sammen med sin gode mangeårige ven Journalisten Peter tager Michael tilbage til Kenya. I Kenya findes der 3 hovedfamilier, der har utrolig stor magt og nu er det Michaels opgave, at finde hoved og hale på hvem der er ansvarlig for hans mors død og hvordan han skal takle forholdet til sin egen far.

”Compita” er bestemt velskrevet og gennemarbejdet. Jeg sidder dog tilbage med en følelse af, at forfatteren vil rigtig mange ting med sit forfatterskab. Af samme grund, så sidder jeg med et håb om, at forfatteren har flere bøger i sin pen.

Meget gerne bøger hvor han udvikler videre på ”vores” hovedperson Michael Brenner. ”Compita” får bestemt mine varmeste anbefalinger med på vejen, som en virkelig velskrevet og gennemarbejdet spændingsroman, der inviterer til mere litteratur, fra forfatterens hånd.

Vurdering: 4/6 Roser.

Krimiormen.

Bogen kan købes her:

Tales

Du kan besøge forlaget her:

mellemgaard

4/6 Roser

4/6 Roser

"KVINDER I KAMPSTØVLER"

EN SÆBY-KRIMI #4

SKREVET AF

TOM OXAGER

"Kvinder i kampstøvler" skrevet af Tom Oxager

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Tom Oxager

Forlag: mellemgaard

Udgivelse: september 2021

Sider: 196

Format: Paperback

Genre: krimi

Serie: Sæby-krimi #4

ISBN: 9788775750344

Anmeldt: 20. november 2021

Bogen har jeg modtaget som et anmeldereksemplar fra forlaget. Anmeldelsen er udtryk for min egen mening om bogen og ikke påvirket heraf.

Om bogen:

Det er efterhånden en del år siden, at den lidt naive, men aldeles foretagsomme præst Ellinor Wollesen oprettede sin BB&B (Bibel Bed & Breakfast) i den smukke gamle præstegård. Hun står stadig på Mariakirkens prædikestol og skramler rundt iført Doc Martens-støvler.

Nu dukker der yderligere to par støvler op i hendes nærmeste omgangskreds. Der kommer gang i forretningen, og sød musik opstår. Der sker en række tyverier og et forfærdeligt mord i køkkenet til den forsamlingsbygning, der ligger bag kirken.

Til sidst må Ellinor søge hjælp fra ganske uventet side. Samtidig får hun en sjæleven, der også forstår at varme hendes klerikale attributter. Der er langsomt kommet en masse liv i præstegården.

Uddrag af bogen:

Både den hellige Guds moder og menigheden har vænnet sig til både synet og lyden af Wolles Doc Martens-støvler i det store kirkerum.

Menigheden sætter ligefrem pris på de sporadiske brag fra prædikestolen under de kirkelige handlinger, der forsikrer dem om, at de ikke slumrer ind, og at forbindelsen opad stadig er intakt. Jo, også i overført betydning står Wolle stærkt plantet på Sæbys sandede jord.

Et symbol på Herrens velsignelse og en dejlig kontinuitet er denne viljefaste kvinde, der stræbsomt tjener fader, søn og helligånd.

Om forfatteren

Hun hang på væggen var ellers sidste bog i en lille trilogi, der nænsomt beskrev livets gang i Tom Oxagers elskede Sæby.

Fem år senere opstod behovet for en fjerde bog i serien med Sæby-krimier. Pastor Ellinor Wollesen har stadig for vane at konsultere og beklage sig til den hellige jomfru, der hænger på kirkeskibets sydlige væg.

ANMELDELSE

”Kvinder i kampstøvler” er Tom Oxager 4. bind i hans serie om Sæby:

1. De gode græd og de onde lo (2014).

2. Halsløs gerning (2015).

3. Hun hang på væggen (2016).

4. Kvinder i kampstøvler (2021).

”Kvinder i kampstøvler” er helt sikkert en rigtig hyggekrimi uden de store voldsomme scener. Det er mit første bekendtskab med forfatteren Tom Oxager. Et hyggeligt og roligt bekendtskab. Er du til voldsomme krimier med blodige og drabelige handlinger, så er det nok ikke Tom Oxager du skal have fat i.

Javist, man sidder med mord, mystik og krimi i hænderne, men det er lige så meget en hygge-krimi, hvor læseren kommer tæt ind på livet af Pastor Ellinor Wollesen og hendes hverdag i kampstøvler. Trænger du til ro og en stille krimi uden de store armbevægelser, så må ”Kvinder i kampstøvler” være den helt rigtige hygge-litteratur.

Kort sagt Ellinor Wollesen er Dr. Martens-støvleklædt præst i Mariakirken i Sæby, 12 km syd for Frederikshavn. Udover at Pastor Wollesen er præst, så har hun en lille Bibel, Bed & Breakfast i præstegården. Pastor Wollesens B, B & B er dog ikke så godt besøgt, som hun godt kunne tænke sig.

Kirken som sådan har vist heller ikke mange fyldte pladser om søndagen. Af samme grund har Pastor Wollesen god tid til at lave sine egne små efterforskninger med sit store idol, skurvognsdetektiven Kasper Havthorn som sit forbillede.

Pastor Wollesens søster Ofelia, kommer på besøg. Det er noget af en overraskelse for Ellinor Wollesen. Hun har ikke set Ofelia i flere år og de 2 søstre har egentlig ikke det bedste forhold til hinanden. Faktisk har de 2 søstre kun 2 ting til fælles:

De holder begge meget af deres Dr. Martens støvler og nedstammer fra det samme forældrepar.

Søster Ofelia er ikke specielt troende og så har hun masser af metal-udsmykning i form af en overflod af piercinger. Ofelia mangler et sted at overnatte og beder søster Ellinor om hun ikke kan overnatte på præstegården.

Da den søsterlige Pastor jo også har en bibelsk B & B kan hun ikke få sig selv til at afvise søsteren. Søster Ofelia opdager snart til sin store undren, at Ellinor har små samtaler med kirkens væghængte træfigur af Jomfru Maria.

Snart står Pastor Wollesen overfor cykeltyveri, mord på menighedsrådsformanden og tyveri af hendes elskede Jomfru María fra kirken. Imens er søster Ofelia ikke helt tilfreds med Pastor Wollesens evner i køkkenet.

Der går ikke lang tid, inden Ofelia overtager køkkenet et par dage om ugen. Det medfører samtidig, at præstegårdens B, B & B, inden længe har et forøget antal kunder omkring spisebordet til Pastor Wollesens store fornøjelse. Det skal snart vise sig, at Ofelia har gode evner som kok og syltemester.

”Kvinder i kampstøvler” er bestemt en krimi i en helt usædvanlig klasse. Karaktererne i bogen er ret så usædvanlige. En præst der deler sin tid imellem at være præst i kirken og privatdetektiv i fritiden. Søster Ofelia der indeholder en helt særlig personlighed under alle sine kropsudsmykninger.

I tilgift så befinder vi os i et mindre samfund i det nordjyske som vi lærer rigtig godt at kende undervejs i opklaringer af alle de små sager som den ekstraordinære Pastor Wollesen falder over.

”Kvinder i kampstøvler” får bestemt mine anbefalinger med på vejen, hvis du er til en fin og rolig krimi til de mørke vinteraftener.

Vurdering: 4/6 Roser.

Krimiormen.

Bogen kan købes hos Tales:

Du kan besøge forfatterens hjemmeside her:

Du kan besøge forlaget her:

4/6 Roser

4/6 Roser

"NATRIUM CHLORID"

AFDELING Q #9

SKREVET AF

JUSSI ADLER-OLSEN

"Natrium Chlorid" skrevet af Jussi Adler-olsen

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Jussi Adler-Olsen

Forlag: Politikens Forlag

Udgivelse: 4. november 2021

Sider: 464

Format: Paperback

Genre: krimithriller

Serie: Afdeling Q #9

ISBN: 9788740045130

Anmeldt: 17. november 2021

Bogen har jeg modtaget som et anmeldereksemplar fra forlaget. Anmeldelsen er udtryk for min egen mening om bogen og ikke påvirket heraf.

Om bogen:

Natrium Chlorid af Jussi Adler-Olsen. Den 9 bog i Afdeling Q serien. Bogen kommer hæftet med 460 sider i alt og udgives d. 4. November 2021! Den udgives af Politikens Forlag. Den vil være tilgængelig som bog, e-bog og lydbog!

Natrium Chlorid er endnu en fantastisk fortsættelse i krimiserien. Den bedste efterforsker Carl Mørck, møder endelig drabschefen Marcus Jacobsen, som er forbundet med en sag, der i dag stadig hjemsøger drabschefen.

I 2020 var der en sag som formørkede alt andet, et trist selvmord som blev efterforsket i lang tid. Sagen er blevet åbnet igen og Afdeling Q, står med et kæmpe hav af sager snart, som på mystisk vis har mange ligheder. Hvad er forbindelsen?

Sagerne bringer Assad, Gordon, Carl og Rose sammen.. Mange af sagerne har en stor mængde af dødsfald, som i første omgang antages som ulykker og selvmord, men efterforskningen af dem viser sig mørkere mønstre..

Afdeling Q kommer tættere på sandheden og det ligner at endnu et dødsfald kommer snart.. Det er et race mod tiden og det gør det ikke nemmere, at Afdeling Q skal arbejde uden om visse corona-restriktioner. Afdelingen vil gøre alt for, at stoppe endnu et meningsløst dødsfald, og det styrker sammenholdet af alle, som giver dem energien til, at holde ved.

En sag fra fortiden begynder at vise sig igen, og det får konsekvenser for Carl, der må kæmpe med flere bolde i luften. Hvad kan det være? Forlagets beskrivelse af Natrium Chlorid Drabschef Marcus Jacobsen møder sin bedste efterforsker, Carl Mørck, i forbindelse med en sag, som stadig sidder dybt i drabschefen.

Et hjerteskærende selvmord i 2020 åbner igen efterforskningen, og snart står Afdeling Q med et uhyggeligt fletværk af sager, der vokser mellem hænderne på dem. En helt særlig opgave som tvinger Rose, Assad, Gordon og Carl til at rykke tættere sammen.

Adskillige markante personers dødsfald udlægges som ulykker eller selvmord, men da Afdeling Q dykker ned i dem, peger et ufatteligt mønster på noget langt mere voldsomt, og alt tyder på, at endnu et udvalgt menneske snart skal dø.

I kamp med tiden og de besværlige corona-restriktioner tager Afdeling Q med sædvanligt sammenhold og humor en indædt kamp op for at forhindre dette menneskes grusomme død. Og imens glider en helt anden sag fra fortiden mod Carl som en kvælerslange, der endelig har vejret sit bytte.

Jussi Adler-Olsen til Bloggerevent

Jussi Adler-Olsen til Bloggerevent

ANMELDELSE

”Natrium Chlorid” er det længe ventede 9. bind i forfatterens serie om afdeling Q. Jussi Adler-Olsen har lige siden starten af serien planlagt, at der skulle være 10. bind af serien med den noget anderledes efterforskningsgruppe afdeling Q.

”Natrium Chlorid” lægger rigtigt fint op til seriens 10. og sidste bind. Til dette års BogForum i Bella Centret ved København deltog jeg i et rigtig fint Bloggermøde med forfatteren. På trods af, at forfatteren ikke har udgivet en bog i nogle år, så mødte vi en forfatter, der var helt som vi plejer at møde ham. Åbenhjertelig, fortællende og smilende.

Efterfølgende oplevede jeg forfatteren til adskillige speaks og en enkelt radiooptagelse til Radio 4. efter at have læst ”Natrium chlorid” så er jeg endnu mere spændt på, at Adler-Olsens 10. bind af serien om afdeling q bliver udgivet. I serien er udkommet følgende bøger:

1. Kvinden i buret (2007).

2. Fasandræberen (2008).

3. Flaskepost fra P. (2009).

4. Journal 64 (2010).

5. Marco-effekten (2012).

6. Den grænseløse (2014).

7. Selfies (2016).

9. Natrium Chlorid (2021).

Forfatteren fortalte, at han er i fuld gang med 10 og sidste del af serien, så mon ikke vi snart kan se frem til en afslutning af serien med Carl, Rose, Assad og Gordon i hovedrollerne. Under alle omstændigheder, så lægger ”Natrium Chlorid” fint op til en afslutning af en serie som forfatteren startede på for omkring 15 år siden.

I ”Natrium chlorid” føres læseren igennem en hel del ældre mordgåder, så vær klar på, at holde tungen lige i munden, for at følge med i de forskellige mordgåder. Personligt synes jeg nu, at sagerne giver rigtig god mening, efterhånden som historien skrider frem.

Hovedpersonen Carl Mørck som er lederen af afdeling Q, er blevet noget rundere og udadvendt i dette 9. bind end han har været tidligere. Carl er flyttet sammen med Psykologen Mona og de har fået en datter sammen.

Assads familie er flyttet sammen med ham efter mange års adskillelse. Det giver lidt udfordringer for Assad i forhold til hans arbejde i afdeling Q. Rose er tilbage som den person vi lærte at kende i de første bind. Gordon bliver i dette bind, den person vi kommer tættere ind på livet af og lærer dybere at kende.

”Natrium chlorid” starter i 1982, hvor et lyn slår ned og slår 6 mennesker ihjel. En kvinde har overlevet nedslaget og hendes skæbne får en hovedrolle i bogens historie. Scenen skifter til den unge kvinde Maja og hendes lille søn.

Maja har sin bil til reparation på et autoværksted. Da hun møder op på værkstedet en sen eftermiddag, sker der en eksplosion og Majas lille søn dør. Denne hændelse får store konsekvenser for resten af Majas liv. Så er ”Natrium chlorid” skudt i gang og læseren følger afdeling Q`s forsøg på at opklare en del gamle sager hvor køkkensalt (Natrium chlorid) har en væsentlig hovedrolle.

”Natrium chlorid” er bestemt en krimithriller som jeg ikke vil tøve med at anbefale på det varmeste. Du skal dog gøre dig klart, at ”Natrium chlorid” inviterer til, at sidste og 10. bog i serien absolut MÅ læses, når den engang udkommer.

Afdeling Q og Jussi Adler-Olsens forfatterskab er absolut i den øverste topklasse, når det kommer til krimier og thrillere.

Vurdering: 5/6 Roser.

Krimiormen.

Bogen kan købes hos Tales:

Du kan besøge forlaget her:

5/6 Roser

5/6 Roser

"GULDSKEEN"

GULDOPSKRIFTER FRA GULDKROEN

SKREVET AF 

UMUT SAKARYA & FRANK SVÄRD

Forfatter: Umut Sakarya & Frank Svärd

Forlag: Grønningen 1

Udgivelse: 7. oktober 2021

Sider: 168

Format: Hardback

Genre: Kogebog

ISBN: 9788773390542

Anmeldt: 13. november 2021

Bogen har jeg købt til BogForum 2021 i Bella Centret. Anmeldelsen er udtryk for min egen mening om bogen og ikke påvirket heraf.

Om bogen:

Ingen forstår sig bedre på det danske køkken end kokken Umut Sakarya, og i sin første kogebog deler han ud af sine gyldne opskrifter tilsat tips, tricks og masser af umutske kundskaber. Lær, hvordan du laver den sprødeste svær og en brun sovs, som ikke skiller.

Om hvad du kan droppe at lave fra bunden, og hvilke udskæringer og teknikker du bør give noget ekstra kærlighed for at perfektionere 50 af de bedste danske, klassiske retter.Tyrkiske Umut Sakarya forelskede sig i det danske køkken, da han som ung kokkeelev fik til opgave at lave farseret porre.

I 2015 blev han hele Danmarks darling, da han vandt Masterchef, og siden er han gennem tv og sociale medier blevet kendt for sine sprøde svær og kække bemærkninger. Til daglig driver Umut Sakarya de to populære spisesteder Guldkroen og Guldgrillen sammen med sin makker Frank Svärd.

De laver mad, som din mormor ville have ønsket, hun kunne lave den.

Bananasplit lavet med inspiration fra bogen.

Bananasplit lavet med inspiration fra bogen.

ANMELDELSE

”Guldskeen” er en kogebog fra Umut Sakarya og hans partner Frank Svärds ”Guldkroen” på Nørrebro i København. Da jeg gennemlæste opskrifterne, var jeg ikke et sekund i tvivl om, at de 2 eminente kokke kunne have haft min mormor i tankerne, da de satte sig ned og satte deres opskrifter fra ”Guldkroen” på tryk.

Mange af opskrifterne er næsten som min mormor ville have kokkereret i sit køkken til de mange familiemiddage hun indbød til i de 93 år, som vi fik lov til at kende hende, inden hun stille sov ind. Egentlig var det min mand, der ville have kogebogen.

Da vi var til det længe ventede BogForum i Bella Centret i starten af november i år. Vi har begge, som mange andre, fulgt Umuts gang i TV i diverse programmer igennem flere år. Umut er egentlig indvandrer og ankom til Danmark som 12-årig.

I de første år i Danmark, boede Umut i Odense. I forordet til ”Guldskeen” berører han ganske let, hvor svært det var for ham, som indvandrer, at få en elevplads som kok. Men mon ikke en stor del af den Danske befolkning efterhånden har oplevet Umut i diverse tv-udsendelser?

Umut deltog i TV3-programmet ”Masterchef” i 2015 og endte med at vinde programmet. Udadtil virker Umut til at være en hyggelig fætter, der har tabt sit hjerte til det Danske køkken. En ting er sikkert. Man skal ikke forvente hverken slankemad eller moderne kulinariske nyskabelser i ”Guldskeen”.

I ”Guldskeen” får du simpelthen et indblik i den mad som din bedstemor ville have kokkereret eller som hun ville have ønsket at hun kunne. I ”Guldskeen” kan du muntre dig med Rejecocktail, Tarteletter, Kartoffel-porresuppe, Kogt torsk, Andesteg, Frikadeller, Wienerschnitzel eller Rødgrød med fløde. Eller andre retter som giver Flashback til min egen barndom ved mormors kødgryder.

Personligt valgte jeg at gribe fat i opskriften på Bananasplit. Jeg må dog gå til bekendelse og indrømme at jeg ikke valgte at lave isen selv, på trods af, at du i bogen finder en vejledning til at lave din egen is. Jeg valgte at lave den lille overspringshandling og købte Vaniljeis og regnbueis færdigt.

Det gjorde dog på ingen måde, den lille dessert ringere. Men er du i besiddelse af en ismaskine, så kan du sagtens lave isen selv ved hjælp af opskriften i bogen på Regnbueis. Med min lidt mere enkle metode med at købe isen færdig så kom jeg dermed også tættere på min egen mormors metode.

Det færdige resultat blev fantastisk og får bestemt mine varmeste anbefalinger med på vejen. Hvis du ikke bor i omegnen af København, så er ”Guldskeen” bestemt et godt alternativ til at snuse lidt til Umut & Franks kogekunst. Som en ekstra lækker detalje, så faldt jeg over et par videoer på Youtube hvor du kan se Umut lave et par af opskrifterne fra bogen.

Denne samling af opskrifter fra Guldkroen er bestemt én af de kogebøger der vil blive flittigt brugt i vores hjem, når vi løber lidt surt i spaghetti og ris. Eller når nogle af vores børn kommer hjem på besøg til Jul, Påske eller andre festlige lejligheder.

”Guldskeen” får bestemt mine varmeste anbefalinger med på vejen til dig, der som jeg, gerne vil lidt tilbage til mormors kødgryder.

Vurdering: 5/6 Roser.

Krimiormen.

Bogen kan købes her:

Du kan besøge forlaget her:

5/6 Roser

5/6 Roser

"LIGET I BOGHANDLEN"

KITT HARTLEY #2

SKREVET AF

HELEN COX

"Liget i boghandlen" skrevet af Helen Cox

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Helen Cox

Oversætter: Kamilla Pontoppidan Haderup

Originalsprog: Engelsk

Original titel: A body in the bookshop

Forlag: Forlaget Zara

Udgivelse: 1. november 2021

Sider: 324

Format: Paperback

Genre: Krimi-serie

Serie: Kitt Hartley #2

ISBN: 9788771164558

Anmeldt: 4. november 2021

Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar. Anmeldelsen er udtryk for min egen mening om bogen og ikke påvirket heraf.

Om bogen:

ET GLÆDELIGT GENSYN MED KITT HARTLEYBIBLIOTEKAR, LADY GREY TE-DRIKKENDE, NO-NONSENS KVINDE … OG DETEKTIV!

Julen nærmer sig i York, men det ser ud til, at julehyggen ikke helt har indfundet sig endnu … Da kriminalassistent Charlotte Banks suspenderes fra politiet under mistanke for at have overfaldet en formodet indbrudstyv, nægter bibliotekar Kitt Hartley og hendes veninde, Evie Bowes, at tro, at Charlotte er skyldig.

Hvem forsøger at hænge Charlotte op på overfaldet? Da Charlottes chef, kriminalkommissær Malcolm Halloran, ikke er i stand til at hjælpe på grund af hendes suspendering, beslutter Evie at tage sagen i egen hånd. Det kræver ikke meget at få overtalt Kitt til at hjælpe hende, for det gælder Charlottes karriere, og der skal også findes manglende værdifulde bøger!

Kitt og Evie efterforsker i et sammenspist fællesskab af boghandlere i York, og de kører på den mest sladderbefængte busrute i landet for at finde frem til sandheden bag indbruddet. Opdagelsen af et lig øger presset på Evie og Kitt.

Og nu bliver sagen også personlig for Kitt. Kan de fange morderen i tide?

Liget i boghandlen er anden bog i serien om Kitt Hartley. Hver bog indeholder en selvstændig, afsluttet historie.

Bagsiden af

Bagsiden af "Liget i boghandlen"

ANMELDELSE

”Liget i boghandlen” er 2. bind af forfatterens serie med bibliotekaren Kitt Hartley i hovedrollen. Jeg betragter serien som en moderne Agatha Christie serie. Helen Cox formår på eminent vis at tage krimi-handsken op efter krimiens mester Agatha Christie.

Stilen er Helen Cox, men man fornemmer tydeligt at min ungdoms krimidronning Christie har inspireret Helen Cox til denne serie af krimier med en fantastisk bibliotekar og hendes omgivelser. Læseren bliver ført sikkert igennem bogens forbrydelser og de usædvanlige karakterer som vi møder på vores vej igennem bøgerne.

Forfatterens 1. bind af serien er

Tilbage til ”Liget i boghandlen”. Kitts veninde Evie Bowes fik i 1. bind af serien et helt særligt forhold til Kriminalassistent Charlotte Banks. Nu er Charlotte Banks mistænkt for en forbrydelse, som Evie er overbevist om, at Charlotte ikke har begået.

Banks er derfor blevet suspenderet. Evie arbejder som massageterapeut hos Daisy chain beauty. Men efter at Evie var udsat for en forbrydelse i ”Dødbringende besked” kæmper hun med de ar som oplevelsen gav hende.

Det er 6 uger siden, at Evie fik sine ar. Det lykkes Evie at overtale Kitt til, at de skal hjælpe Banks. Det er nu ikke nogen vanskelig opgave. Kitt Hartley er altid frisk på et lille detektivjob. Kitt er blevet kæreste med Kriminalkommisær Malcolm Halloran.

Halloran er makker med Charlotte Banks, så inden længe er de alle 4 involveret i at prøve at opklare den forbrydelse, som Banks er mistænkt for at have begået. Banks og Halloran har fået en ny chef Ricci, som ikke ligefrem beskytter Banks.

Banks er mistænkt for at have slået en tyverimistænkt ned. Tyven, Alim Buruk, havde åbenbart stjålet nogle meget kostbare bøger fra en boghandel. Nu, da Banks er suspenderet, så kan hun ikke deltage i efterforskningen.

Evie opsøger tyven på hospitalet, men ender med at præsentere sig som veninden Kitt. Det går hurtigt op for Evie, at det var en dum fejl, men Kitt indvilger hurtigt i, at de 2 veninder må deltage i efterforskningen af gåden.

Bibliotekaren Kitt beslutter sig for, at de 2 veninder må tage rundt til de boghandlere der er i York, i håb om, at finde nogle svar på gåden om de forsvundne bøger. De 2 veninder stiger ind i en bus og møder ”spåkvinden” Ruby.

Ruby vil meget gerne fortælle Kitt hvad hun kan forvente sig i fremtiden, men Kitt glider altid af på Rubys forudsigelser. I ”Liget i boghandlen” sidder man kort fortalt med en krimi, der har alle de ingredienser som en god krimiserie skal indeholde.

Helen Cox har en fantastisk skrivestil, formår at konstruere et overraskende plot og er tilpas morsom og vanedannende. At man så i tilgift bliver præsenteret for en lille smuk og overraskende kærlighedshistorie, gør kun ”Liget i boghandlen” til så meget mere end ”Bare” en krimi.

”Liget i boghandlen” får bestemt mine varmeste anbefalinger med på vejen, hvis du, som jeg, elsker at finde en forfatter som formår at fastholde læseren i en morsom skrivestil, med et tilpas glimt i øjet.

Vurdering: 5/6 Roser.

Krimiormen.

Bogen Findes på Chapter:

Bogen kan købes hos Tales:

Du kan besøge forlaget her:

5/6 Roser

5/6 Roser