DE BEDSTE ANBEFALINGER I 2021
2021 bød på mange forskellige læseudfordringer. Som de andre år kan du her læse om mine absolutte favoritter i løbet af året. Denne liste er min top-10 som du kan lade dig inspirere af.
Forfatteren Louise Penny er absolut én af mine nyere favoritter. De seneste bind i serien bind 9 ”Hvor lyset slipper ind” og bind 10 ”Den lange vej hjem” lever delvist op til hele seriens fantastiske fortællinger. Hvor lyset slipper ind er 9. bog i Louise Pennys Armand Gamache-serie.
Julen nærmer sig, og i Quebec er vejret tindrende smukt og lyset klart, mens venner samles og fejrer højtiden. Men hos politiinspektør Gamache falder skyggerne tungt. De fleste af hans dygtige opklarere har forladt drabsafdelingen, hans gamle ven og kollega Jean-Guy Beauvoir har ikke talt med ham i månedsvis, og kun få ting går hans vej i styrken.
Så da Gamache modtager besked fra Myrna Landers i Three Pines om at en ventet julegæst er som sunket i jorden, byder han muligheden for en tur til den idylliske landsby velkommen. Det skal vise sig, at den ventede gæst ikke blot er endnu en bekendt af lokalsamfundet, men en tidligere verdensberømthed, som den excentriske digter Ruth Zardo stadig har tæt på sit hjerte.
I den lille by Three Pines i Quebec, den fransktalende del af Canada, arbejder Armand Gamache som politiinspektør. I 10. bind ”Den lange vej hjem” Nu tidligere politiinspektør Armand Gamache har fundet en ro han aldrig havde troet var mulig i Three Pines.
Men da hans ven Clara Morrow beder om hjælp kan han ikke få sig selv til at sige nej, selvom gamle sorger ligger på lur. Claras mand Peter er forsvundet, og mistanken stiger hurtigt i Three Pines.På sin søgen efter Peter Morrow finder Gamache en plaget mand, desperat efter at genvinde tidligere tiders kunstnerisk storhed.
Mens han nærmer sig sandheden, hvirvles en dødelig sti af jalousi og svigt op. Kan Gamache skaffe både sig selv og Peter sikkert hjem, eller har han bragt alle i fare på jagten efter gådens løsning?
”Ni liv” er den Svenske forfatter Emilie Schepps 6. bog i krimi-serien med anklageren Jana Berzelius i hovedrollen. Hvis man ikke i forvejen kender karakteren Jana Berzelius, vil man hurtigt fornemme, at hun ikke er en helt almindelig anklager.
Plottet i ”Ni liv” er fuldstændig uforudsigeligt og den er absolut en krimi i topklasse. Det bliver bestemt ikke sidste gang at jeg giver mig i kast med Emilie Schepps univers med Jana Berzelius i hovedrollen.
”Falkeblik” skrevet af Tommy Thorsteinsson er 3. del af forfatterens trilogi om Anna Blaafalk. Set samlet må trilogien få top-anbefaling. Det er sensommer i Danmark, og gaderne summer af liv. Anna Blaafalk åbner sin hoveddør.
Udenfor står en kvinde, der er kommet for at gøre op med fortiden. Et dobbeltmord i Hamborg trækker tråde til terrorlederen The Tailor, manden bag angrebene i København i 2016. ”Falkeblik” skrevet af Tommy Thorsteinsson er mit 3. bekendtskab med forfatteren.
Det er også forfatterens 3. udgivelse. Alle 3 bøger har Anna Blaafalk i hovedrollen. Jeg vil på det varmeste anbefale at man læser alle 3 bøger, for at få det fulde udbytte af historierne om Anna Blaafalk og efterforskningsenheden. Sådan skal det gøres…
”Frejas tårer” er 3 og sidste del af Freja trilogien skrevet af Martin Holmslykke. I røgen fra håndgranaten mærker Isabella efter, om hun har alle lemmer, før hun vender sig mod Christopher. Hvem prøver at dræbe dem? I jagten på de sidste to nøgler og Frejas hemmelighed må Christopher forlade sin hverdag med børnehave, madpakker og legeaftaler for sin datter Carla på fem år.
Nu kommer så afslutningen ”Frejas tårer”. Hvis man, som jeg, er begejstret for Freja-trilogien, så kan man jo glæde sig over, at Martin Holmslykke allerede er i gang med en ny bog ”En mors hævn”, en historisk tragedie, der efter planen udkommer i foråret 2022.
”Frejas tårer er ufatteligt spændende og har en sammenhængende historie med de 2 foregående bind i trilogien, med en virkelig interessant udvikling af karaktererne. Mine varmeste anbefalinger til Freja trilogien som helhed og ”Frejas tårer” i særdeleshed.
”Øen” er 2. del af trilogien Hulda Hermannsdottir skrevet af Ragnar Jonasson. Øen er anden bog i den internationalt hyldede krimiserie om Hulda Hermannsdottir fra Reykjavik Politi. Da Hulda Hermannsdottir ankommer til den mystiske og vanskeligt tilgængelige ø Ellidaey, finder hun tre chokerede venner i en jagthytte.
Her skal følge en lille advarsel. Sørg for at have god tid, en god kop kaffe eller te ved siden af dig og et ”Vil ikke forstyrres”-skilt ved hånden når du starter på ”Øen”. ”Øen” er én af den slags krimier, som man nødigt slipper igen, før sidste side er læst. ”Øen” er absolut Nordisk krimi i verdensklasse.
Romanen ”Læg verden bag jer” skrevet af Rumaan Alam er bestemt én af årets bedste romaner. Amanda og Clay er taget på ferie til Long Island, i nydelsesfuld forventning om at lægge afstand til hverdagen i New York, kvalitetstid med deres to teenagebørn og en smagsprøve på det gode liv i den afsidesliggende luksusvilla de har lejet for en uges tid.
”Læg verden bag jer” står der i annoncen på det sommerhus som den lille familie bestående af Amanda, Clay og deres børn Archie og Rose skal holde en uges ferie i. En ferie der forandrer deres liv for altid. ”Læg verden bag jer” er langt tættere på sandheden end de kunne forestille sig.
”Læg verden bag jer” er velskrevet i et varieret sprog og med nogle interessante karakterer. Der er meget få karakterer i bogen, men dem der er mærker man tydeligt i hele historien. Jeg er ret så imponeret over at det er lykkedes forfatteren at skrive som en teenagepige på 13 år, en kvinde på 60 og en dreng på 16 med så stor variation og indlevelse at læseren næsten tror, at forfatteren indeholder alle disse aldre og personligheder.
Kim Faber & Janni Pedersens 3. krimi ”Kvæler” er bestemt også i en helt særlig klasse. Makkerparret Signe og Juncker bliver genforenet i tredje bog i Faber & Pedersens succesfulde krimiserie. Efter sit eksil i Sandsted er Martin Junckersen tilbage i København.
Han er ved at blive skilt fra sin kone og er endegyldigt rykket ud af Kartoffelrækkerne og ind i en lille lejelejlighed i Nordvest. Kvæler er en oprivende og højaktuel krimi om hævn, ondskab og dødsangst og er tredje selvstændige bind i serien om Martin Juncker.
som det ofte er med serier, så vil jeg bestemt anbefale, at man læser de 2 første bøger også. Karaktererne udvikler sig og man vil meget bedre kunne forstå deres handlemønstre, hvis man kender deres fulde baggrund. Martin Juncker har nogle helbredsmæssige udfordringer og svært ved at navigere i sin rolle som far.
Samtidig er Juncker blevet skilt fra sin kone. Jeg ser allerede nu frem til et evt. 4. bind i Juncker-serien. ”Kvæler” har alt det som en god krimi skal have. Spænding, drama, et fantastisk plot og nogle hovedkarakterer, der lægger op til en fremtidig udvikling.
2. bind i Mirrin bank trilogien, skrevet af Johan Ottosen ”Apokalypsens engle”. 3. del ”Antikaos” er også udkommet. Dermed har han forfattet en hæsblæsende trilogi på hele 1800 sider. Danmark er i undtagelsestilstand efter et angreb på kongefamilien begået af den tidligere Guantanamo-fange, Aberdjan Mirou.
Og sikke en fortsættelse. Statsminister Lene Bisgaard bliver sat i flere dilemmaer undervejs. Der er flere attentater mod Danmark. Kongefamiliens liv er truet. Iran er involveret og der er optræk til krig mellem Nato og Iran. Mirrin Bank trilogien får bestemt mine varmeste anbefalinger med på vejen og ”Apokalypsens engle” i særdeleshed.
Forfatteren Clare Macintosh har jeg efterhånden læst nogle bøger af og krimien ”Gidsel” holdt helt sikkert forfatterens sædvanlige standard. Du kan redde 100 menneskeliv eller den person, du elsker mest! Rygtet lyder, at der er en masse kendte personer ombord på flyet, og at journalisterne står klar, så snart flyet landet.
Mina er stewardesse og udvalgt til denne flyvning. Hun prøver at fokusere på det hun nu skal udføre og ikke på sin 5-årige datter, som hendes mand passer derhjemme. Clare Macintosh har endnu engang begået en genialitet med ”Gidsel”.
Jeg har tidligere læst 1. ”jeg lader dig gå” , 2.” Jeg ser dig” samt 3. "Rivalen". Denne gang tager Macintosh fat i emner som klimaforandringer, klimaaktivister, terror, flykapring, adoptivbørn og ægteskabelige kontroverser krydret med vold og mord.
Det er aktuelt, tankevækkende og ind imellem barskt. ”Gidsel” giver i tilgift rigtig godt stof til at tage fat i vores egne vaner, så vi får inspiration til at lave de små ændringer i hverdagen som vil gavne os alle og vore efterkommere. ”Gidsel” burde bestemt blive en klassiker indenfor thriller-genren og får mine varmeste anbefalinger med på vejen som en bog i topklasse.
Natrium Chlorid” er det længe ventede 9. bind i forfatterens serie om afdeling Q. Jussi Adler-Olsen har lige siden starten af serien planlagt, at der skulle være 10. bind af serien med den noget anderledes efterforskningsgruppe afdeling Q.
”Natrium Chlorid” lægger rigtigt fint op til seriens 10. og sidste bind. Til dette års BogForum i Bella Centret ved København deltog jeg i et rigtig fint Bloggermøde med forfatteren. På trods af, at forfatteren ikke har udgivet en bog i nogle år, så mødte vi en forfatter, der var helt som vi plejer at møde ham.
Åbenhjertelig, fortællende og smilende. ”Natrium chlorid” er bestemt en krimithriller som jeg ikke vil tøve med at anbefale på det varmeste. Du skal dog gøre dig klart, at ”Natrium chlorid” inviterer til, at sidste og 10. bog i serien absolut MÅ læses, når den engang udkommer. Afdeling Q og Jussi Adler-Olsens forfatterskab er absolut i den øverste topklasse, når det kommer til krimier og thrillere.
DECEMBER 2021
December bød på lidt udfordringer for min blog i form af, pakkeposte, der igennem længere tid, konsekvent ikke har leveret mine anmeldereksemplarer af bøger. Derfor har jeg frameldt at DAO, GLS, Postnord og hvad de nu ellers kalder sig, de forskellige firmaer til levering af pakker, ikke længere må sætte pakkerne på et aftalt sted.
Om det er pakkeposten der laver fejlen, eller nogle andre, det har ikke været muligt at opklare. Men siden da, har der kun været en enkelt bog, som jeg endnu ikke har modtaget. Jeg håber meget, at der kommer styr på pakkeposten i 2022.
Denne oplevelse betyder, at jeg som anmelder kommer til at syne upålidelig. Jeg kan garantere alle forlag, forfattere og læsere for, at hvis jeg modtager en bog, så bliver den også læst og anmeldt.
Tilbage til december måneds litterære oplevelser. Måneden lagde ud med 1. bog i en ny serie skrevet af Lars Elkjær ”Kannibalens spor” i serien Hoffmann & Conradsen. Gabriel Hoffman lever et stille liv, indtil han involveres i en bestialsk sag.
En seriemorder har fået smag for menneskekød og går på udspekuleret vis uden om politiets søgelys. I jagten på den usynlige drabsmand får Gabriel hjælp af sin trofaste ven, den hårdkogte, tidligere efterforsker ved politiet, Mikael Conradsen.
”Kannibalens spor” er en krimi, der helt klart lægger op til en efterfølger i en serie om de 2 venner Gabriel Hoffmann & Mikael Conradsen. Gabriel er vel lidt ulden i kanten, om man så må sige. Gabriel lever et stille liv med sine 2 voksne børn og sin hustru Susan.
”Kannibalens spor” er konstrueret på en måde, så man som læser, sidder med en ordentlig afslutning på historien, men giver også stof til, at man gerne følger med i de 2 mænds videre historie. ”Kannibalens spor” får bestemt mine varmeste anbefalinger med på vejen, hvis du er til en krimi med en grum historie indbygget. 6/6 Roser.
Månedens næste bog, var noget så usædvanligt, som en ny og anderledes version af Marquis de Sades historie. Skrevet af Jean-Lorentz Lafontaine.Han har kaldt bogen for ”Marquitomanen-En lystløgners bekendelser”. Marcel de Sade er blevet kaldt flamboyant, en stilfuld bedrager og Danmarks første celebrity.
Selv kaldte han sig Marquis - psykiateren kaldte ham mytoman- det må blive til en Marquitoman.Han har levet et liv på kanten, hvor han har betaget og behaget med sine fantasifulde historier. Marcel de Sade (født 30. marts 1934 i Aalborg, søn af ugift toldkontorist Asta Larsen).
Marquis de Kériolét er den adelstitel, som Jørgen Vase Schmidt brugte, da han i årene omkring 1960 udgav sig for at være markis – en titel han hævder at have købt i Vatikanstaten i 1956 – og levede et liv i luksus omgivet af dele af den danske og franske kulturelite.
”Marquitomanen” får mine varmeste anbefalinger med på vejen, hvis du er til en helt ny version af historien om Marquisen der er noget helt særligt. 5/6 Roser.
Den næste bog ”Mord i Mårup” var 3. bind af Samsø-krimiserien, Lena Jo Hursh`s serie om Lisbeth Møldrup og hendes knudrede liv. 64-årige Lisbeth Møldrup er så småt ovenpå igen efter halvandet år på Samsø, der har været præget af mord, fortielse og frygt.
Nu har idyllen atter spredt sig omkring hende og Samsø. Det er december, og julelysene skinner, men igen spoleres idyllen brat. For mig, så er der ingen tvivl om, at serien er absolut læseværdige krimier i den lidt mere rolige og overskuelige ende.
I tilgift så består serien af 3 individuelle bøger, som jeg vil mene, at man sagtens kan læse uafhængigt af hinanden. ”Mord i Mårup” er en fin afslutning på trilogien, men indbyder også til, at forfatteren, må have mere at byde på i krimigenren.
”Mord i Mårup” får bestemt mine varmeste anbefalinger med på vejen, hvis du er til en realistisk og dramatisk krimi med den rette cocktail af spænding og drama. 5/6 Roser.
Da nu det var december, så lavede jeg juleslik ud frabogen ”Hjemmelavet juleslik” skrevet af Martin Wiese. Hjemmelavet juleslik indeholder alle de bedste opskrifter på de lækreste julegodter. Julen handler om kærlighed, om at give og at være sammen med de nærmeste.
Og det er lige præcis det, der er formålet med Martin Wieses juleslik – at skabe den traditionsrige hygge, som julen handler om. Lige siden, at jeg flyttede hjemmefra, for rigtig mange år siden i midten af 1980`erne har jeg hvert eneste år til jul bagt småkager og lavet slik til familien juleaften.
Det har ikke altid givet et professionelt resultat, indrømmet, men jeg har hygget mig med det. Jeg kan bestemt kun give mine varmeste anbefalinger til ”Hjemmelavet juleslik” hvis du mangler inspiration og nemme opskrifter til julens lækre og søde indslag.
I tilgift så er opskrifterne meget enkle at gå i gang med. 5/6 Roser.
”Mørke dage i Nice” skrevet af Klaus Wilmann blev den næste bog. Inge Olsen er udsendt af de danske myndigheder for at bistå fransk politi i opklaringen af en voldsom forbrydelse rettet mod en dansk diplomatfamilie. Det bliver en sag, som forandrer hende for altid.
”Mørke dage i Nice” er forfatterens 2. udgivelse i Krimigenren. Jeg anmeldte hans 1. udgivelse ”En plet på kitlen” i juli 2020. De 2 bøger er selvstændige kriminalromaner og kan læses uafhængigt af hinanden. Denne gang er handlingen, som titlen antyder, henlagt til Nice.
Klaus Wilmann har helt klart udviklet sig, siden hans krimidebut. Bogen indledes med en oversigt over bogens medvirkende. Her har forfatteren af ”Mørke dage i Nice” forestillet sig, hvad det gør ved en forfatter, at han er meget tættere på sandheden, end han havde forestillet sig.
”Mørke dage i Nice” er absolut en nytænkende kriminalroman, der evner at fastholde læseren i spænding til sidste side. ”Mørke dage i Nice” får mine varmeste anbefalinger med på vejen, hvis du er til en krimi der kommer en smule for tæt på virkeligheden. 5/6 Roser.
Månedens sidste bog og absolutte højdespringer, blev en mastodont af en bog om tv-serien ”Matador” skrevet af Jakob Wendt Jensen & Christian Monggaard. Lise Nørgaard fik ideen. Erik Balling forløste den. Danmarks Radio udsendte den til de danske tv-seere i årene 1978-1981 – og har gjort det adskillige gange siden.
Matador er ikke alene en fantastisk tv-serie. Den er også blevet en uomgængelig del af den kollektive fortælling om Danmark i tiden før og under Anden Verdenskrig. Der findes nok ikke mange mennesker i Danmark, der ikke på et eller andet tidspunkt i deres liv, har stiftet bekendtskab med tv-serien ”Matador”s 24 afsnit.
Hovedforfatteren var Lise Nørgaard og instrueret af Erik Balling. Jeg har sågar hørt om familier, der benytter serien som deres helt egen personlige julekalender. Det forekommer mig, at ikke en eneste sten ikke er vendt i forfatternes research til tilblivelsen af bogen ”Matador”.
Man sidder med en bog i hænderne om serien ”Matador”, der indeholder alle de detaljer som en ægte ”Matador”-fan kunne ønske sig. Bogen om ”Matador” får mine varmeste anbefalinger med på vejen til alle ægte Matador-fans, der gerne vil vide mere. 6/6 Roser.
Det blev alt for december. På gensyn i januar og god fornøjelse med det næste måneds litterære oplevelser. Krimiormen.
"MATADOR"
SKREVET AF
JACOB WENDT JENSEN &
CHRISTIAN MONGGAARD
Forfatter: Jacob Wendt Jensen & Christian Monggaard
Forlag: BOOK Lab
Udgivelse: 25. november 2020
Sider: 448
Format: Hardback
Genre: Film/Musik
ISBN: 9788794091008
Anmeldt: 27. december 2021
Jeg købte bogen til BogForum 2021 af forfatterne. Anmeldelsen er udtryk for min egen mening om bogen og ikke påvirket heraf.
Om bogen:
Lise Nørgaard fik ideen. Erik Balling forløste den. Danmarks Radio udsendte den til de danske tv-seere i årene 1978-1981 – og har gjort det adskillige gange siden. Matador er ikke alene en fantastisk tv-serie. Den er også blevet en uomgængelig del af den kollektive fortælling om Danmark i tiden før og under Anden Verdenskrig.
På baggrund af mere end 40 nye interview med menneskene foran og bag kameraet, avisartikler, arkivmateriale og brevvekslinger fortæller Christian Monggaard og Jacob Wendt Jensen nu den definitive historie om skabelsen af ’verdens bedste tv-serie’.
Rigt illustreret med velkendte stillfotografier fra serien og sjældent sete billeder fra optagelserne, fotografier af rekvisitter, produktionstegninger og kostumeskitser.
Der findes nok ikke mange mennesker i Danmark, der ikke på et eller andet tidspunkt i deres liv, har stiftet bekendtskab med tv-serien ”Matador”s 24 afsnit. Hovedforfatteren var Lise Nørgaard og instrueret af Erik Balling. Jeg har sågar hørt om familier, der benytter serien som deres helt egen personlige julekalender.
Med 24 afsnit, så lægger serien på en eller anden måde naturligt op til formålet. Hele serien giver et godt og forholdsvis korrekt historisk billede af hele Danmarks historie fra tiden lige før 2. verdenskrig til tiden lige efter. I bogen om ”Matador” har forfatterne samlet nærmest al den viden, der eksisterer om tv-serien.
I denne bog finder du nærmest alle de oplysninger du kunne tænke dig om tv-serien. Du finder interviews, avisartikler, arkivmateriale og brevvekslinger om tv-serien der går helt tæt på den lille by Korsbæk og familiernes historie. Vi fandt bogen på dette års BogForum i Bella Centret.
Forfatteren Kirsten Olesen, der spillede figuren Agnes Jensen i serien fortalte om den serie, der fik massiv betydning, for rigtig mange mennesker både bag og foran kameraet. Er du selv eller én af dine venner eller familie stor fan af tv-serien, så er denne mastodont af en bog et absolut must til bogreolen, med forord af hovedforfatteren Lise Nørgaard.
I bogen finder du en liste over alle de medvirkende i serien. Det er en ret så usædvanlig liste, da man selv i de mindre roller, benyttede sig af rutinerede og berømte skuespillere.
Seriens citater er i en liga helt for sig selv. Misse Skjold Hansen der udbryder ”Guuud, Viggo, altså, som du kan regne alting ud”, eller Grisehandler Oluf Larsens ”Fordi Provst Meyer er en stor lort”, eller Lærer Frederik Andersens store følelser ”Min afdøde hustru serverede aldrig kødrand. Hun kendte mine følelser for kogt fars”. Det er alle citater som rigtig mange mennesker tydeligt husker.
Hele serien har en varighed på 27 timer og fortæller en historie som til forveksling ligner Danskernes som folk og byen Korsbæk i særdeleshed. En detalje, der overraskede mig en del, var at der blev serveret en hel del alkohol under optagelserne.
Det er en detalje, som man næsten ikke kan forestille sig her, 40 år senere. Udover en masse baggrundsviden, så gennemgår bogen hvert eneste kapitel af serien med diverse ukendte detaljer og samarbejdet under seriens optagelser.
Alene beskrivelsen af lønningerne til seriens skuespillere er et helt kapitel for sig. Personligt var jeg nok mest begejstret for 1. halvdel af serien. Efterrationalisering siger mig dog, at sidste halvdel af ”Matador” var en naturlig del af udviklingen af serien.
”Matador” er en fantastisk bog, der fortæller en historie om tilblivelsen af serien, som forekommer meget tæt på de faktiske begivenheder. Bogen om ”Matador” fører læseren igennem hver eneste detalje om tilblivelsen af serien.
Det forekommer mig, at ikke en eneste sten ikke er vendt i forfatternes research til tilblivelsen af bogen ”Matador”. Man sidder med en bog i hænderne om serien ”Matador”, der indeholder alle de detaljer som en ægte ”Matador”-fan kunne ønske sig.
Bogen om ”Matador” får mine varmeste anbefalinger med på vejen til alle ægte Matador-fans, der gerne vil vide mere.
Vurdering: 6/6 Roser.
Krimiormen.
Bogen kan købes her:
Du kan besøge forlaget her:
"MØRKE DAGE I NICE"
KRIMINALROMAN
SKREVET AF
KLAUS WILMANN
Forfatter: Klaus Wilmann
Forlag: Forfatterskabet.dk
Udgivelse: 8. oktober 2021
Sider: 342
Format: Paperback
Genre: Kriminalroman
ISBN: 9788794159524
Anmeldt: 26. december 2021
Jeg fik bogen tilsendt fra forfatteren. Anmeldelsen er udtryk for min egen mening om bogen og ikke påvirket heraf.
Om bogen:
”Bonjour madame Olsen, velkommen til Nice, mit navn er Louis Lambert, major Lambert, og jeg leder efterforskningen af denne frygtelige forbrydelse.” ”Bonjour, og tak for velkomsten, mit navn er Inge Olsen. Jeg tilhører Københavns Kriminalpoliti, med titel af kriminalkommissær.”
”Jeg håber, De har haft en behagelig rejse madame Olsen. Vi vil køre Dem til Deres hotel nu, og jeg vil hente Dem der klokken 14, hvorefter vi mødes til en briefing på gerningsstedet. Vil det passe Dem?” Inge Olsen ankommer til Nice Lufthavn, hvor hun bliver mødt af sin franske kollega, major Lambert, fra det lokale gendarmeri.
Inge Olsen er udsendt af de danske myndigheder for at bistå fransk politi i opklaringen af en voldsom forbrydelse rettet mod en dansk diplomatfamilie. Det bliver en sag, som forandrer hende for altid.
Om forfatteren
Klaus Wilmann (f. 1952) har tidligere udgivet debatbogen Brug den sunde fornuft om de vilkår nutidens børn møder. Forfatteren har desuden bidraget til et utal af fagbøger om børn, pædagogik og socialpolitik. I 2020 fik forfatteren sin skønlitterære debut med hospitalskrimien En plet på kitlen.
Med bogen Mørke dage i Nice fortsætter forfatteren med politikommissær Inge Olsen i en central rolle.
”Mørke dage i Nice” er forfatterens 2. udgivelse i Krimigenren. Jeg anmeldte hans 1. udgivelse
i juli 2020.
De 2 bøger er selvstændige kriminalromaner og kan læses uafhængigt af hinanden. Denne gang er handlingen, som titlen antyder, henlagt til Nice. Klaus Wilmann har helt klart udviklet sig, siden hans krimidebut. Bogen indledes med en oversigt over bogens medvirkende.
Den liste, er i min verden, absolut en genialitet. Handlingen veksler imellem, at læseren følger forfatteren Jørgen Ubby som er bogens Jeg-person og selve kriminalromanens handling. Jørgen er taget til Nice, for at researche til sin kriminalroman.
Jeg fik den tanke, at bogens forfatters alter ego, kunne være Jørgen Ubby. Under alle omstændigheder, så har Jørgen Ubby opholdt sig i Nice i nogle uger, for at researche til sin bog. Jørgen har taget et billede, hvor man ser 6 personer.
Disse 5 mænd og en kvinde, har han besluttet sig for, skal have en hovedrolle i bogen. Som bogens handling viser sig, opdager Jørgen dog, at han måske kommer lidt for tæt på sandheden. Man bliver som læser undervejs i bogen, lidt i tvivl om, hvad der er sandhed og hvad der er fiktion.
Netop dette faktum, var for mig et usædvanligt twist af en kriminalroman. Egentlig er Jørgen Ubby forhenværende lærer og har besluttet sig for, at han vil skrive sit 1. skønlitterære værk. Faktisk har han nogenlunde samme alder som Klaus Wilmann.
Bogens forfatter bor i Kalundborg med sin kone og det er 1. gang at han er alene i Nice. Jørgen benytter tiden til at overveje persongalleriet i sin bog. Imens vi følger bogens forfatters overvejelser udspiller hans bog sig i baggrunden.
Hovedpersonerne har Jørgen fundet og er blevet inspireret af på pladsen, neden for hans hotelvindue. Det skal snart vise sig, at virkeligheden i bogen langt overgår forfatterens fantasi. Jørgens bog handler om en lille dreng, der bliver kidnappet og hans forældre bliver afpresset af kidnapperne.
Politiet bliver involveret i kidnapningen. Drengens mor forhandler med kidnapperne med politiet på Sidelinien. Samtidig kører hun en sideløbende forhandling med kidnapperne uden politiets vidende. Kriminalkommissær Inge Olsen er blevet sendt til Nice af de Danske myndigheder for at bistå den Franske major Lambert med opklaringen af forbrydelsen, da forbrydelsen er rettet mod den Danske diplomatfamilie.
Hele sagen forandrer fremtiden for alle de implicerede i sagen. Forfatteren bag historien føler sig snart lige så impliceret i historien, som hans egne hovedpersoner. ”Mørke dage i Nice” indeholder en meget anderledes handling, end noget jeg har set før.
Hele romanen har egentlig 2 retninger. Der er selve historiens handling og samtidig forfatterens oplevelser under hans research til historien. Måske er vores forfatter meget tættere på virkeligheden, end han selv er klar over. Det er sket mere end én gang igennem historien, at man har hørt om forfattere, der kommer uhyggeligt tæt på sandheden, uden selv at ville det.
Her har forfatteren af ”Mørke dage i Nice” forestillet sig, hvad det gør ved en forfatter, at han er meget tættere på sandheden, end han havde forestillet sig. ”Mørke dage i Nice” er absolut en nytænkende kriminalroman, der evner at fastholde læseren i spænding til sidste side.
”Mørke dage i Nice” får mine varmeste anbefalinger med på vejen, hvis du er til en krimi der kommer en smule for tæt på virkeligheden.
Vurdering: 5/6 Roser.
Krimiormen.
Bogen findes som E-bog og Lydbog hos Chapter:
Bogen kan købes hos Tales:
Du kan besøge forlaget her:
"HJEMMELAVET JULESLIK"
SKREVET AF
MARTIN WIESE
Forfatter: Martin Wiese
Forlag: Turbine forlaget
Udgivelse: 3. september 2021
Sider: 170
Format: hardback
Genre: Juleslik
ISBN: 9788740673104
Anmeldt: 22. december 2021
Jeg købte bogen til BogForum 2021 i Bella Centret. Anmeldelsen er udtryk for min egen mening om bogen og ikke påvirket heraf.
Om bogen:
Hjemmelavet juleslik indeholder alle de bedste opskrifter på de lækreste julegodter. Julen handler om kærlighed, om at give og at være sammen med de nærmeste. Og det er lige præcis det, der er formålet med Martin Wieses juleslik – at skabe den traditionsrige hygge, som julen handler om.
Julen er den tid på året, hvor vi især hygger om slikskålen, og juleslik findes i et væld af varianter – konfekt, lakrids, skum, de syrlige, de knasende, de sjove, de hårde, de salte og mange flere. Martin Wiese leverer 60 opskrifter og idéer til søde julefristelser på den hjemmegjorte måde.
Læseren får opskrifter på det klassiske slik, vi kender fra juleslikskålen, børnevenligt juleslik, voksent juleslik, juleslik, vi giver i mandelgave og ikke mindst det juleslik, som vi kan bruge til den fineste julepynt. Opskrifterne er delt op i sværhedsgrader, så alle kan være med.
Bogen indledes med en grundig guide til de vigtigste ingredienser og det udstyr, der er særligt godt at have, hvis man vil lave sit eget juleslik. Forfatteren giver i øvrigt en udførlig chokoladetempereringsguide, så hjemmebageren kan lykkes med at få en skinnende og blank chokolade.
Lige siden, at jeg flyttede hjemmefra, for rigtig mange år siden i midten af 1980`erne har jeg hvert eneste år til jul bagt småkager og lavet slik til familien juleaften. Det har ikke altid givet et professionelt resultat, indrømmet, men jeg har hygget mig med det.
Siden mine børn flyttede hjemmefra, har jeg fortsat traditionen, med større eller mindre held. Der findes næsten ikke noget bedre, end at kunne præsentere årets julegæster for slik og godter, som man selv har kreeret. Til dette års Bogforum i Bella Centret faldt jeg over Martin Wieses bog med inspiration til årets juleslik.
Jeg gav mig i kast med at lave én af min mands yndlingsspiser, når vi snakker om juleslik: Abrikosflæsk. Jeg er normalt ikke så vild med det bløde flæsk. Men smagen af abrikos i bogens opskrift på flæsk er helt fænomenal. Jeg er helt sikker på, at jeg vil benytte Martin Wieses bog om juleslik flittigt op til jul.
I ”Hjemmelavet juleslik” finder man blandt andet vejledning til hvilke redskaber, forfatteren anbefaler, opskrifter på Abrikosflæsk, Sure appelsinbånd, Blomme i madeira, Fyldte chokolader med bailey, Marcipangris med pistacie, Mintkarameller af guld, kreative fyldte chokolader og meget mere.
Er du mere til småkager så er der blandt andet opskrift på Jødekager, Marcipankiks med karamel og chokolade eller marengsjuletræer. Som du kan se, så er der masser af variation på de knap 170 sider i ”Hjemmelavet juleslik”.
Opskrifterne er enkle at gå til så tag familiens yngre personer med i køkkenet og gå i gang med at lave juleslik, det er der også hygge over. Til abrikosflæsket kogte jeg abrikoserne aftenen før jeg lavede resten. Det betyder, at man ikke skal vente ret længe inden massen er kølet nok af til at man kan blande husblas i.
Jeg havde ikke en form der passede i størrelsen, men brugte en folieform som jeg rettede til, så den nogenlunde passede i størrelsen. Abrikosflæsket har jeg lagt i en beholder i køleskabet og inden jeg serverer flæsket, så vender jeg det i lidt sukker, så det ikke er alt for fedtet.
Hvis man vender stykkerne i sukker inden de kommer på køl, så begynder de at væske. Haps så er juleflæsket klar til servering. Abrikosflæsket er rigtig nemt og har i ”Hjemmelavet juleslik” da også kun en enkelt nissehue, som Martin Wiese har brugt til at angive sværhedsgraden af opskrifterne med.
Skulle du overveje om man kan spise abrikosflæsket til læsningen af din yndlingskrimi, så kan jeg give den ekstra information at, det kan man sagtens. Skulle man synes, at flæsket er lidt for fedtet at røre ved, så kan jeg anbefale en lille kagegaffel.
Jeg kan bestemt kun give mine varmeste anbefalinger til ”Hjemmelavet juleslik” hvis du mangler inspiration og nemme opskrifter til julens lækre og søde indslag. I tilgift så er opskrifterne meget enkle at gå i gang med.
Vurdering: 5/6 Roser.
Krimiormen.
Du kan besøge forfatterens hjemmeside her:
Bogen kan købes her:
Du kan besøge forlaget her:
"MORD I MÅRUP"
EN SAMSØ KRIMI #3
SKREVET AF
LENA JO HURSH
ANMELDEREKSEMPLAR
Forfatter: Lena Jo Hursh
Serie: Samsø Krimi #3
Forlag: Forfatterskabet.dk
Udgivelse: 25. november 2021
Sider: 312
Format: Paperback
Genre: Krimi-serie
ISBN: 9788794159814
Anmeldt: 15. december 2021
Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar. Anmeldelsen er udtryk for min egen mening om bogen og ikke påvirket heraf.
Om bogen:
64-årige Lisbeth Møldrup er så småt ovenpå igen efter halvandet år på Samsø, der har været præget af mord, fortielse og frygt. Nu har idyllen atter spredt sig omkring hende og Samsø. Det er december, og julelysene skinner, men igen spoleres idyllen brat.
Denne gang involveres hun dog ikke i mord, men bliver selv den jagede. Samtidig har Benjamin slået sig ned på øen for at komme ud af sit stofmisbrug, men han erfarer snart, at øen er alt andet end fredfyldt. Og den kære landbetjent, Owe, får hurtigt nok, da hele holdet fra Personfarlig kriminalitet igen invaderer Samsø.
Mord i Mårup er den sidste bog i trilogien om den midaldrende Lisbeth Møldrups kærestesorg og mange genvordigheder, herligt akkompagneret af mord i baggrunden.
Om forfatteren
Lena Jo Hursh (f. 1954) er tidligere buschauffør, socialrådgiver og kropsterapeut. Hun var i flere år udekørende social- og sundhedsassistent i nattevagt på Samsø. Hun er forfatter til flere børnebøger og har nu færdiggjort Samsø-trilogien, der består af "Mord i Pillemark", " Mord i Ballen Brugs" samt "Mord i Mårup".
Serien blander hyggekrimien med Samsøs skønne natur og kulturliv på en humoristisk og underholdende måde.
Igennem de seneste par år, siden oktober 2019 har forfatteren Lena Jo Hursh udgivet 3 krimier i serien ”En Samsø-Krimi”:
3. ”Mord i Mårup”.
For mig, så er der ingen tvivl om, at serien er absolut læseværdige krimier i den lidt mere rolige og overskuelige ende. I tilgift så består serien af 3 individuelle bøger, som jeg vil mene, at man sagtens kan læse uafhængigt af hinanden.
Når det så er sagt, så indeholder bøgerne selvfølgelig en fortløbende fortælling. Af samme grund, så vil du selvfølgelig få meget mere ud af, at læse bøgerne i rækkefølge. Serien har en gennemgående hovedperson Lisbeth Møldrup, en kvinde i starten af 60´erne.
Lisbeth rejser til Samsø i forbindelse med et brudt kærlighedsforhold. Nu, halvandet år senere bor Lisbeth stadig i et lille hus på Samsø og har efterhånden fundet sig til rette med nye venner, nyt job og jævnlige besøg af sine voksne datter og svigersøn.
Modsat de 2 første bøger i serien så er det, denne gang, Lisbeth der bliver efterstræbt af en morder. Lisbeth går ellers og hygger sig med sin Beagle ”Børge”. Hun er ved at komme sig over sit brud med Ian og en veninde, der viste sig, at have en meget mørk side.
Veninden er nu blevet fængslet og Lisbeths datter er gravid med sin mand Thomas. Den unge Benjamin er junkie og prøver at komme ud af sit misbrug. Benjamin er flere gange vidne til ældre kvinder, der viser deres vrede, ved at overfalde og myrde.
Disse oplevelser gør, at Benjamin bliver mere og mere skræmt og det fastholder ham i hans misbrug. Af uransagelige årsager er Benjamin flere gange vidne til overfald og mord. Da Benjamin gemmer sig i stedet for at henvende sig til politiet, så er han pludselig efterlyst som overfaldsmand.
Landbetjenten Owe går rundt og hygger sig og tager på fisketur med et par venner. Men der går ikke lang tid, inden Samsø og Owe bliver invaderet af efterforskere fra Århus, da Annemette er stukket af fra fængslet og den lille ø vrimler med mordofre og narkotikasmuglere er på vej i en båd.
Lisbeths familie kommer på besøg og hun prøver at slappe af i deres selskab. Svigersønnen Thomas kan dog ikke helt lade være med at udspørge Lisbeth om nogle af de ting, som han ved der foregår på øen lige nu. I de første 2 bøger i serien, var det Lisbeth, der lavede sine egne undersøgelser, men i dette 3. bind så er det Lisbeth, hvis liv svæver i yderste livsfare.
Som i de 2 første bind i Lena Jo Hursh`s krimiserie så er ”Mord i Mårup” bestemt en stille og rolig krimi, men denne gang er der dog fyldt lidt mere dramatik på historien og ”Mord i Mårup” er absolut en læseværdig krimi.
”Mord i Mårup” er en fin afslutning på trilogien, men indbyder også til, at forfatteren, må have mere at byde på i krimigenren. ”Mord i Mårup” får bestemt mine varmeste anbefalinger med på vejen, hvis du er til en realistisk og dramatisk krimi med den rette cocktail af spænding og drama.
Vurdering: 5/6 Roser.
Krimiormen.
Bogen kan købes som E-bog ved Saxo:
Bogen findes som E-bog hos Chapter:
Du kan besøge forlaget her:
"MARQUITOMANEN"
EN LYSTLØGNERS BEKENDELSER
SKREVET AF
JEAN-LORENTZ LAFONTAINE
Forfatter: Jean-Lorentz Lafontaine
Forlag: Lafontaines fablerier
Udgivelse: 30. september 2021
Sider: 208
Format: Hardback
Genre: Biografi
ISBN: 9788799932757
Anmeldt: 10. december 2021
Bogen har jeg modtaget som et anmeldereksemplar fra forlaget. Anmeldelsen er udtryk for min egen mening om bogen og ikke påvirket heraf.
Om bogen:
Marcel de Sade er blevet kaldt flamboyant, en stilfuld bedrager og Danmarks første celebrity. Selv kaldte han sig Marquis - psykiateren kaldte ham mytoman- det må blive til en Marquitoman.Han har levet et liv på kanten, hvor han har betaget og behaget med sine fantasifulde historier.
Men har nu, hvor livets efterår går mod vinter, følt trang til at noget af sandheden kommer frem. Derfor har han bedt Jean-Lorentz Lafontaine skrive The true story om ham, og billedkunstneren Bjørn Ignatius Øckenholt har lavet virkelighedsnære illustrationer til bogen.
Marcel de Sade (født 30. marts 1934 i Aalborg, søn af ugift toldkontorist Asta Larsen). Marquis de Kériolét er den adelstitel, som Jørgen Vase Schmidt brugte, da han i årene omkring 1960 udgav sig for at være markis – en titel han hævder at have købt i Vatikanstaten i 1956 – og levede et liv i luksus omgivet af dele af den danske og franske kulturelite.
Den danske markis tjente i hemmelighed millioner på at købe og sælge smykker rundt om i Europa. Senere stjal han et betydeligt beløb fra sin arbejdsgiver. Da bedraget blev opdaget, blev han i folkemunde kendt som "den falske markis".
Jeg husker tydeligt, at have læst artikler om Marquisen og set ham i tv. Senere blev han kaldt Danmarks første celebrity. Han var som barn en dygtig klaverspiller, og som ung tog han til Paris og levede det vilde liv i kredsen omkring kunstneren Jean Cocteau og dennes elsker, filmstjernen Jean Marais.
Marais introducerede de Sade til den europæiske åndselites dekadence. Jeg var mere end almindelig spændt på at dykke ned i ”Marquitomanen” en lystløgners bekendelser. Man kan vel godt kalde bogen for en biografi. Som du godt kan se, så er jeg lidt tvivlende omkring om bogen er en biografi eller delvis fantasi.
Men hvordan agerer man som forfatter, når man sidder overfor en person, der er kendt, for at have en livlig fantasi? Bagsideteksten kalder bogen for Lafontaines fabulerende genfortælling af Marquis de Sades eventyrlige liv.
Jeg er ikke i tvivl om, at forfatteren Jean-Lorentz Lafontaine har gjort sit yderste, for at komme ind bag masken af hovedpersonen i bogen: Marcel de Sade. Men min fornemmelse er, at det har været mere end almindeligt vanskeligt at gennemskue om Marcel de Sade fortæller den virkelige sandhed eller om læseren/lytteren selv må komme til den rette konklusion.
Én ting er helt sikkert. Marquis Marcel de Sade eller Jørgen vase Larsen, som han blev døbt af moderen Asta Larsen har levet et ganske usædvanligt og noget anderledes liv, end de fleste, for ikke at sige alle andre. Et helt særligt ”kapitel i bogen” er billederne, som er fremstillet af Bjørn Ignatius Øckenholt.
De er alle fremstillet så man fornemmer flere billeder i hvert enkelt billede. I mine øjne er billederne et helt kunstværk i sig selv. Min konklusion er, at Marquis de Sade er en person i en helt særlig liga, som du får svært ved at finde nogen andre steder. Det berettiger vel også til et billedgalleri i en helt særlig klasse.
Bogen er skrevet i et lidt gammeldags sprog, men det er lige præcis sådan, at jeg forestiller mig, at Marquis de Sade taler. Jørgen Vase Larsen blev født i 1934, uden for ægteskab af den unge kvinde Asta Larsen i Løkken i Nordjylland.
Han er dog vokset op i København som Jørgen Vase Schmidt. Hvem faderen var er lidt usikkert, men efter sigende så ved Marcel godt hvem han er, men holder faderens navn hemmeligt. Så er læseren vist klar til at følge Maquisens festlige liv indtil han i 1963 blev dømt for at have svindlet sin arbejdsgiver for adskillige hundred tusinde kroner.
Han førte sig frem som adelsmand i starten af 60'erne, snød det fine borgerskab, lavede bedragerier og kom i fængsel for det. Men var han bare en bedrager, en løgner og en charlatan? Marcel de Sade lever stadig 87 år gammel og er efter mere end 30 års arbejde som sygehjælper i ældreomsorgen nu pensioneret.
Jeg fandt adskillige videoer med hovedpersonen på blandt andet Bonanza på Dr.dk. Det gav et indtryk af en smilende, venlig og imødekommende Marcel de Sade, med en lidt anden version af historien end man kan læse i ”Marquitomanen”.
”Marquitomanen” får mine varmeste anbefalinger med på vejen, hvis du er til en helt ny version af historien om Marquisen der er noget helt særligt.
Vurdering: 5/6 Roser.
Krimiormen.
Du kan købe bogen hos forlaget her:
"KANNIBALENS SPOR"
KRIMISERIE
HOFFMANN & CONRADSEN #1
SKREVET AF
LARS ELKJÆR
Forfatter: Lars Elkjær
Forlag: Forfatterskabet.dk
Udgivelse: 29. september 2021
Sider: 386
Format: Paperback
Genre: Krimi
ISBN: 9788794159388
Anmeldt: 5. december 2021
Bogen har jeg modtaget som et anmeldereksemplar fra forfatteren. Anmeldelsen er udtryk for min egen mening om bogen og ikke påvirket heraf.
Om bogen:
Gabriel Hoffman lever et stille liv, indtil han involveres i en bestialsk sag. En seriemorder har fået smag for menneskekød og går på udspekuleret vis uden om politiets søgelys. I jagten på den usynlige drabsmand får Gabriel hjælp af sin trofaste ven, den hårdkogte, tidligere efterforsker ved politiet, Mikael Conradsen.
De to må supplere hinanden i jagten på en intelligent og afstumpet drabsmand, men som efterforskningen skrider frem, træffer Gabriel flere og flere kontroversielle valg i sin stædige søgen efter sandheden. Drabsmandens sindsforvirrede karakter ruller sig ud i det udspekulerede plot, hvor Gabriel og Mikael følger Kannibalens spor.
Om forfatteren:
Lars Elkjær (f. 1974) har med Kannibalens Spor skrevet den første krimi om Hoffman og Conradsen.
”Kannibalens spor” er en krimi, der helt klart lægger op til en efterfølger i en serie om de 2 venner Gabriel Hoffmann & Mikael Conradsen. Gabriel er vel lidt ulden i kanten, om man så må sige. Gabriel lever et stille liv med sine 2 voksne børn og sin hustru Susan.
Erhvervsmæssigt er han ejer af en virksomhed, der beskæftiger sig med at finde forsvundne personer. Altså en slags privat detektiv bureau. Der er bare det særlige ved bureauet, at Gabriel ved hvor personerne befinder sig, inden han henvender sig til de forsvundne personers familie.
Han tilbyder at finde deres savnede pårørende mod et klækkeligt honorar. Han har fundet personerne via sine kontakter ved politiet, inden han tilbyder sin hjælp med at finde de forsvundne personer. Sagt på en lidt anden måde, han kan nærmest udføre sin tjeneste med lukkede øjne.
Gabriels gode ven Mikael Conradsen hjælper ham, efter behov, i virksomheden. Mikael har tidligere været efterforsker men trak sig tilbage fra faget, i forbindelse med sine forældres dødsfald for nogle år siden. Nu beskæftiger Mikael sig med at assistere Gabriel, efter behov.
De 2 venners lille loppetjans udvikler sig snart til noget helt andet og, vel i virkeligheden, meget mere seriøst. Gabriel bliver opsøgt af en kvinde, hvis mand forsvandt for 1 års tid siden. Det er 1. gang at en kunde selv henvender sig til Gabriel og han tænker, at han nok hurtigt kan finde den forsvundne ægtemand.
Sagen viser sig dog snart. at udvikle sig i en helt anden overraskende retning for Gabriel & Mikael. Inden de får set sig om, er de på vild jagt efter en ækel kannibal i moderne klæder. En kannibal der er mere intelligent end det udøvende politi.
Det medfører også, at Gabriel ikke kan få politiet til at lytte efter hvad han, som lokal privatdetektiv, kommer med af oplysninger. Nu har Gabriels lille privatdetektivbureau så udviklet sig til en rigtig virksomhed med en virkelig sag.
En rigtig uhyggelig sag faktisk, der kan få store konsekvenser for de 2 venner med en lidt dunkel fortid. Sideløbende med de 2 venners efterforskning følger læseren den ukendte kannibal og hans bevæggrunde og tanker bag sin noget usædvanlige livsstil.
Det store spørgsmål er nu om det vil lykkes for Gabriel & Mikael at fange kannibalen inden deres eget liv kommer i farezonen. ”Kannibalens spor” lægger bestemt op til en krimiserie af en helt særlig karakter. ”Kannibalens spor” er bestemt velskrevet og i en lidt anderledes liga end, de fleste andre krimier, som jeg har stiftet bekendtskab med.
Lars Elkjær evner helt klart at konstruere en uhyggelig og barsk krimi, som man sjældent møder, til den kræsne læser udi genren. Plottet i historien er velskrevet og overraskende. Imellem linjerne møder læseren i tilgift et mangeårigt venskab imellem 2 mænd, der stammer helt tilbage til de var store børn.
”Kannibalens spor” er konstrueret på en måde, så man som læser, sidder med en ordentlig afslutning på historien, men giver også stof til, at man gerne følger med i de 2 mænds videre historie. ”Kannibalens spor” får bestemt mine varmeste anbefalinger med på vejen, hvis du er til en krimi med en grum historie indbygget.
Vurdering: 6/6 Roser.
Krimiormen.
Bogen kan købes hos Tales:
Bogen findes som lydbog hos Chapter
Du kan købe bogen her:
Du kan besøger Forlaget her: