MARTS 2022

UPDATE MARTS 2022

Marts måneds læseoplevelser

Marts måneds læseoplevelser

Krimimessen i Horsens står lige for døren og på min blog får i en update på alle de bøger jeg har læst i løbet af marts. I år kommer jeg ikke afsted til Krimimessen, men jeg håber, at det bliver muligt til næste år. Jeg er ved at være oppe på fulde omdrejninger i min læsestak, men har dog stadig en del bøger liggende endnu.

Måneden startede med en bog i truecrime-genren. ”Dødslægen” skrevet af Robert Zola Christensen i samarbejde med Miki Mistrati. En bog der beskriver en mordbrand på Bornholm tilbage i 90`erne som står meget tydeligt i min hukommelse.

En True crime-fortælling om mordbranden på Bornholm i 1995. Et trekantsdrama, der endte som tredobbelt drab og rystede den danske lægestand og resten af Danmark. Rønne, 28. august 1995: I et rækkehus sidder en kvinde i en stol, bedøvet af morfin.

På børneværelserne ligger hendes to små drenge i deres senge. Manden er på arbejde i København. Og i stuen står elskerinden, børnelægen Elisabeth, som han netop har forladt. Hun er fløjet til Bornholm for at fjerne det, der er kommet på tværs af hendes kærlighed.

Det er en meget stærk fortælling om, en læge der blev dømt som mordbrænder. Var hun skyldig eller bare en uheldig tilskuer til en frygtelig katastrofe? 4/6 Roser.

Herefter blev det krimien ”Stærk og svag” skrevet af Runa Bruun. Nogle underlige mord sker i Danmark. Der går rygter om, at ophavsmændene skal findes i organisationen Værn Om Danske Værdier, men politiet er på bar bund.

Da den bankansatte Isabella modtager en mail, som måske handler om hendes analyser af nogle specifikke aktieporteføljer, bliver en lille gruppe mennesker og to danske organisationer trukket ubehjælpeligt ind i begivenhedernes centrum.

”Stærk og svag” er en meget stærk krimi om et Danmark i krig med sig selv. Så kort kan indholdet i ”Stærk og svag” beskrives. Samtidig er lige præcis denne krimi, så meget andet og helt anderledes end noget, jeg har læst tidligere.

”Stærk og svag” er bestemt en krimi i en helt særlig klasse, der fører læseren ind i en verden, der under ingen omstændigheder ligner den verden, som de fleste af os lever i til daglig. Det vil sige.. Indtil krigen i Ukraine føltes lidt for tæt på os alle sammen.

”Stærk og svag” får bestemt mine varmeste anbefalinger med på vejen…..Hvis du tør. 4/6 Roser.

Romanen ”Arlena Hardcastles syv dødsfald” skrevet af Stuart Turton er bestemt også i den spændende klasse. En kringlet forfatterhjerne, en britisk bestseller, et genialt, originalt mordmysterium. Aiden Bishop kender reglerne.

Arlena Hardcastle falder død om hver dag, indtil han identificerer hendes drabsmand og bryder det loop, han er fanget i. Men hver gang dagen begynder forfra, vågner Aiden i skikkelse af en ny gæst på Blackheath Manor. Og nogle af hans værter er mere behjælpelige end andre.

Arlena Hardcastles syv dødsfald er et åndeløst afhængighedsskabende mysterium. Vil du med til årets mest uhyggelige, overraskende og bloddryppende maskebal? Så spænd læsebrillerne godt fast og følg med ind i forfatteren Stuart Turtons forunderlige verden.

Jeg kan ikke komme i tanke om, at jeg har læst noget lignende før. ”Arlena Hardcastles syv dødsfald” er en hypnotiserende, nytænkende og berusende roman i et meget usædvanligt format. ”Arlena Hardcastles syv dødsfald” får mine varmeste anbefalinger med på vejen, som en roman som man gerne dykker meget dybere ned i, hvis du tør.

Original og fængslende litteratur. 5/6 Roser.

”Afklædt” er en krimi skrevet af Maj-Britt Randklit. En kvinde findes dræbt i vandkanten ved Odense Å. Hos Drabsafdelingen ved Odense Politi begynder kriminalassistent Kirsten Dreyer og hendes kollegaer efterforskningen, men kort efter finder man endnu en kvinde dræbt, på samme måde og næsten samme sted.

i denne krimi er Kriminalassistent Kirsten Dreyer og hendes kolleger ved drabsafdelingen ved Odense politi. Læseren får et dybt indblik i karakterernes baggrund, deres fortid og nutid. Kirstens makker på stationen Torben går hende på nerverne og de har ikke den bedste kommunikation.

”Afklædt” får bestemt mine varmeste anbefalinger med på vejen, hvis du er til en krimi med langt flere lag, end man umiddelbart spotter, til at starte med. 4/6 Roser.

”Exit” er 4. bind i Palle Schmidts serie med Hauge i hovedrollen. Hauge er delvist kriminel delvist en helt. Den fjerde bog om Hauge er en vaskeægte gangsterkrimi En lastbil forsvinder syd for grænsen, og hash for millioner er væk.

Rockerpræsidenten Kian og den nyligt løsladte krigsminister, der går under navnet Bageren, er sikre på, at de ved, hvem der står bag, men Hauge er ikke så sikker. Krimien ”Exit” er 4. bind i forfatterens serie om den voldsdømte Hauge.

Hauge er ufrivilligt blevet presset ind i en rockerbande. I dette bind bliver Hauge presset til at finde en gerningsmand, så han kan blive bragt for broderskabets egen interne domstol. Hovedpersonen Hauge står konstant overfor valg der enten karambolerer med hans samvittighed eller hans overlevelse i Rockermiljøet.

”Exit” får mine varmeste anbefalinger med på vejen, hvis du vil stikke hovedet ind i en hvepserede i en helt anderledes klasse. 5/6 Roser.

”Liget i tangtaget” er endnu en bog i en krimiserie. Hovedpersonerne er Den dansk-tyske journalist Michael Bech og hans sicilianske kæreste, kriminalkommissæren Angela Pecci, Skrevet af Hans-Willy Bautz. Ved restaurering af et af de berømte tangtage på Læsø bliver der fundet et mumificeret lig af en ung mand, som sandsynligvis har ligget i taget i mange årtier.

Det bliver naturligvis en opgave for den lokale landbetjent og hans kolleger fra Frederikshavn at efterforske dette fund. ”Liget i tangtaget” er ikke mindre end mit 7. bekendtskab med forfatteren Hans-Willy Bautz. Dermed synes jeg også, at jeg efterhånden kender forfatterens skrivestil.

Bautz evner at flette faktiske turistattraktioner ind i en frit opfundet handling, krydret med mord, gastronomi, erotik, historie og landskaber. ”Liget i tangtaget” får som krimi bestemt mine anbefalinger med på vejen, hvis du er til en krimi med en realistisk handling, spændende personligheder og lokalkolorit. 4/6 Roser.

”Som man sår” skrevet af Hjorth Rosenfeldt er 7. bind i forfatterparret serie om Sebastian Bergman. Sebastian Bergmans inderste mørke endevendes i dette syvende og næstsidste bind i Hjorth/Rosenfeldts bestsellerserie. Tre år er gået.

Vanja Lithner har overtaget Rejseholdet, og det nye teams første opgave bliver at stoppe en skarpskytte, som efter tre mord på blot få dage har sat en skræk i livet på alle i Karlshamn. Jeg har tidligere stiftet bekendtskab med Hans Rosenfeldt i ”Ulvesommer”, men dette er mit første bekendtskab med forfatteren i samarbejde med Michael Hjorth.

Jeg tøver ikke et sekund med at anbefale dette 7. bind og dermed hele serien for alle der elsker en rigtig god krimiserie med et komplekst og overbevisende indhold. Hjorth Rosenfeldt har en helt usædvanlig, fængslende og fascinerende skrivestil, der virkelig evner at fastholde læseren i yderste spænding fra første til sidste side. 4/6 Roser.

”De døde hvisker i vinden” skrevet af Tommy Thorsteinson læste jeg egentlig før den blev trykt og udgivet i marts 2022. Efter en våd nytårsnat i Aalborg, vågner klimaforsker Jessica Winther alene i hotelsengen. Kæresten, den professionelle soldat Bjørn, er forsvundet, det samme er Jessicas erindringer fra natten.

Miljø- og klimaministeren beder Jessica besøge en vindmøllepark inden hjemrejsen. ”De døde hvisker i vinden” har en helt ny hovedperson i hovedrollen, Klimaforsker Jessica Winther. Tommy Thorsteinsson har tidligere udgivet 3 bøger med politibetjenten Anna Blaafalk i hovedrollen.

Denne gang ser vi altså tingene fra en helt anden vinkel, idet hovedpersonen Jessica er klimaforsker. Mine varmeste anbefalinger til ”De døde hvisker i vinden” hvis du er til en fortælling i en helt særlig liga. 6/6 Roser.

Månedens absolut bedst læseoplevelse blev også månedens sidste. ”Den forreste mand” skrevet af Peter Mogensen. Spillet om magten er barskt og råt, og i Peter Mogensens tredje roman om Henrik Foss når intrigerne, forræderiet og de kyniske magtkampe nye højder.

Endnu en gang fascinerer Peter Mogensen læserne med en spændingsroman baseret på hans særegne blanding af indgående kendskab til det politiske spil og flair for action-mættede scener, der kunne høre hjemme i en film på det store lærred.

”Den forreste mand” er Forfatterens 3. spændingsroman helt inde fra folketingets inderste kredse. Ifølge forfatteren Peter Mogensen er romanerne tæt på virkelighedens folketing og den verden som politikerne og pressefolkene oplever på borgen.

”Den forreste mand” er en utrolig stærk, medrivende og virkelighedstro spændingsroman. ”Den forreste mand” får bestemt mine varmeste anbefalinger med på vejen, som marts måneds absolutte mest geniale, fængslende og mest fantastiske spændingsroman. 6/6 Roser.

Det blev alt om det jeg læste i marts og april står for døren, med mange flere skønne læseoplevelser. Rigtig god fornøjelse og god krimimesse, hvis du er så heldig, at du skal en tur til Horsens. Mvh. Krimiormen.

"DEN FORRESTE MAND"

SPÆNDINGSROMAN

HENRIK FOSS #3

SKREVET AF

PETER MOGENSEN

"Den forreste mand" skrevet af Peter Mogensen

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Peter Mogensen

Forlag: Turbine Forlaget

Udgivelse: 31. marts 2022

Sider: 544

Format: Hardback

Genre: Krimi

Serie: Henrik Foss #3

ISBN: 9788740674958

Anmeldt: 31. marts 2022

Bogen er et anmeldereksemplar, som jeg har modtaget fra forlaget. Anmeldelsen er et udtryk for min egen mening om bogen og ikke påvirket heraf.

Om bogen:

Magten er ved at glide Henrik Foss af hænde. Den tidligere jægersoldat og nuværende udenrigsminister er på vej ind i en valgkamp, som Venstre står til at tabe klart. Til Henrik Foss’ gamle fjende Smilet – den socialdemokratiske formand Oliver Kruuse.

Men en uventet chance for at vende magtspillet dukker op. Det kræver ageren langt udenfor både loven og landets grænser, og Henrik Foss må selv deltage i spillet. Har han råd til at lade være? Og ikke mindst – kan han lade være?

Spillet om magten er barskt og råt, og i Peter Mogensens tredje roman om Henrik Foss når intrigerne, forræderiet og de kyniske magtkampe nye højder. Endnu en gang fascinerer Peter Mogensen læserne med en spændingsroman baseret på hans særegne blanding af indgående kendskab til det politiske spil og flair for action-mættede scener, der kunne høre hjemme i en film på det store lærred.

Peter Mogensen fra Bloggerevent om bogen

Peter Mogensen fra Bloggerevent om bogen

"Skyggespillet" skrevet af Peter Mogensen

ANMELDELSE

”Den forreste mand” er Forfatterens 3. spændingsroman helt inde fra folketingets inderste kredse. Ifølge forfatteren Peter Mogensen er romanerne tæt på virkelighedens folketing og den verden som politikerne og pressefolkene oplever på borgen.

Det faktum er ærligt talt en smule skræmmende. Hvor jeg ved det fra? Det fortalte forfatteren i det bloggerevent jeg deltog i online med forfatteren i sidste uge. Forfatteren har i flere år haft sin daglige gang på Christiansborg og har derfor haft fingrene dybt inde i klimaet blandt politikerne.

Det er fra det virkelige Christiansborg han har fået ideen til sine bøger om den tidligere jægersoldat og nuværende udenrigsminister (i bøgernes verden, forstås) den enøjede Henrik Foss medlem af Venstre. Henrik Foss` modstander er den Socialdemokratiske formand Oliver Kruuse, kaldet smilet.

Tidligere har jeg læst 2. bind i serien:

Spillet om magten er barskt og råt og er baseret på forfatterens indgående kendskab til virkelighedens politiske spil. Skal du til Krimimessen i Horsens her i 2022 så kan du møde Peter Mogensen om søndagen til en snak om hans spændingsromaner.

Jeg er desværre ikke selv til stede ved årets krimimesse, men hvem ved, måske er det muligt for mig at deltage i 2023. Tilbage til lidt om Spændingsromanen ”Den forreste mand”. Bogen starter med et blik ind i et bur i det nordlige Syrien.

Her møder man en hvid nøgen kvinde fra CIA. Der er ingen tvivl om, at kvinden må dø. Der bliver hældt benzin ind i buret og sat ild til. Hele seancen bliver optaget på video og delt med resten af verden. Herefter skifter scenen til Danmark til udenrigsminister Henrik Foss` kontor hvor nogle personer mødes, da alle medarbejderne er taget hjem.

Roger Nielausen er blevet statsminister. Nielausen er under stærkt pres fra Henrik Foss. Lothar Hemmingsen er Henriks ven og kampfælle og til stede ved mødet. 3. mødedeltager er Jægerkorpsets chef H. Nielsen. Derudover deltager PETs computergeni Sheree Atwater.

Et Dansk websted har hacket Natos computer. 6 måneder senere møder vi Henrik Foss til gruppemøde i Venstre. Det næste valg til folketinget er lige om hjørnet. For Foss er døde kvinder og børn i Bosnien ikke ligefrem opskriften på en folkehelt og en statsminister, men det er nogle af de lig, som den tidligere Jægersoldat har i bagagen.

Journalisten Theis Erlandsen bor nu sammen med Henrik Foss` tidligere kone og deres 2 børn. I tilgift så er Christina Refshauge, tidligere politiker startet som chefredaktør på Berlingske og, vel nok, den store elefant i rummet.

Hele det politiske spil op til valget er nu i fuld gang. Spillet er indviklet og stærkt sprængfarligt. Der er intet der er helligt for en politiker, der kun ser sit fremtidige embede som vigtigt for sin egen fremtid. Hverken personlige relationer eller andre mennesker skal komme i vejen for en politiker, der vil frem i verden….eller rettere i Dansk politik.

Hele spændingsromanen kommer dybt ind i et livsfarligt spil om magten, et ondskabsfuldt politisk spil krydret med politikernes inderste ønske om den dybe kærlighed på privatfronten i sammenspil med den saliggørende politiske magt på den rigtige etage af Christiansborg.

”Den forreste mand” er en utrolig stærk, medrivende og virkelighedstro spændingsroman. ”Den forreste mand” får bestemt mine varmeste anbefalinger med på vejen, som marts måneds absolutte mest geniale, fængslende og mest fantastiske spændingsroman.

Vurdering: 6/6 Roser.

Krimiormen.

Bogen kan købes hos Tales:

Bogen kan læses hos Chapter:

6/6 Roser

6/6 Roser

"DE DØDE HVISKER I VINDEN"

KRIMI

SKREVET AF 

TOMMY THORSTEINSSON

"De døde hvisker i vinden" skrevet af Tommy Thorsteinsson

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Tommy Thorsteinsson

Forlag: Superlux

Udgivelse: 28. marts 2022

Sider: 334

Format: Hardback

Genre: Krimi

ISBN: 9788775671113

Anmeldt: 28. marts 2022

Bogen er et anmeldereksemplar, som jeg har modtaget fra forlaget som en pdf-fil. Anmeldelsen er et udtryk for min egen mening om bogen og ikke påvirket heraf.

Om bogen:

Efter en våd nytårsnat i Aalborg, vågner klimaforsker Jessica Winther alene i hotelsengen. Kæresten, den professionelle soldat Bjørn, er forsvundet, det samme er Jessicas erindringer fra natten. Miljø- og klimaministeren beder Jessica besøge en vindmøllepark inden hjemrejsen.

Da Jessica finder et lig i toppen af en vindmølle, er det starten på et langt mareridt. Pressen modtager et anonymt brev, hvori afsenderen erklærer sig parat til at dræbe i klimaets tjeneste under navnet #klimakrigeren. Jessica hvirvles ind i sagen, og selvom hun står på tærsklen af et globalt klimagennembrud, kræver hendes indre dyr handling.

Den excentriske efterforsker Melea Andersen fra Taskforce Drab sættes på mordsagen, der trækker tråde ind i det autonome miljø. Snart krydses de to stærke kvinders veje. De døde hvisker i vinden er første bind i serien om klimaforsker Jessica Winther, der kæmper for klodens overlevelse

ANMELDELSE

”De døde hvisker i vinden” har en helt ny hovedperson i hovedrollen, Klimaforsker Jessica Winther. Tommy Thorsteinsson har tidligere udgivet 3 bøger med politibetjenten Anna Blaafalk i hovedrollen. Denne gang ser vi altså tingene fra en helt anden vinkel, idet hovedpersonen Jessica er klimaforsker.

Jessicas verden er i virkeligheden delt i 2 udgaver. Den seriøse faglige del i hendes firma, hvor hun arbejder med klima og jordens fremtid. Den 2. del er den rebelske Jessica hovedpersonen i. Det er den del hvor, Jessica iklæder sig en sort elefanthue og løber rundt i mørket sammen med andre klimaaktivister og gør opmærksom på politikernes manglende evne til, at gøre noget aktivt for jordens klima og fremtidens menneskeheds overlevelse.

Man kan argumentere for, at Jessicas 2 personligheder, har en del til fælles idet hun både om dagen og om natten arbejder for et bedre klima og jordens fremtid. Jessica er kæreste med Bjørn der ofte er udsendt for en militær specialenhed.

Jessicas bror Patrick, har altid været under Jessicas vinger, faktisk lige siden deres forældre omkom, for mange år siden. Jessica ejer og leder virksomheden New Tomorrow sammen med Patrick, som har klimaet i fokus.

Jessica bliver kontaktet af klima- og Miljøminister Lasse Vang. Han vil meget gerne mødes med Jessica. Jessicas medarbejder William Karlsson er meget tæt med Jessica, næsten som en faderfigur. Patrick, på sin side, løber ind til virksomheden med en rygsæk, fyldt med 25 kg. Natursten.

Jessica og Patrick er klar over at de skal have udvidet, deres forskerteam og ansætter Dolphine Dubois, en 42-årig klimaforsker, bosiddende i Århus og den 36-årige klimaforsker Emil Harbo. Patrick rejser en del for firmaet og han og William følges til USA.

Jessica mødes med Ministeren Lasse Vang og han tilbyder hende en stilling i ministeriet. Samtidig så åbner Lasse Vang muligheden for, at Jessica både kan tale ved det kommende klimatopmøde i Bella Centret, samt skrive Lasse Vangs tale.

Jessica takker begejstret ja. Scenen skifter til en nytårsfest, hvor den unge pige Maja Larsen, fester sammen med sine veninder. Maja bliver bedøvet og bortført af en mand, som hun bagefter ikke kan huske. Jessica bliver, på foranledning af minister Vind sendt ud til nogle vindmøller, hvor hun finder en død ung pige.

Vi møder for første gang den noget usædvanlige efterforsker Melea Andersen. Melea ankommer til gerningsstedet, meget imod det lokale politis vilje. Melea har den noget usædvanlige evne, at hun kan kommunikere med den døde Majas sjæl.

”De døde hvisker i vinden” er en krimi i et helt særligt format. Vi bliver introduceret til en klimaaktivist der virkelig brænder for klima og jordens fremtid. Efterforskeren Melea er også i en liga helt for sig. Under normale omstændigheder er efterforskeren en person, der tager sit erhverv meget alvorligt og koncentrerer sig om de spor der er omkring et gerningssted.

I Melea har vi en efterforsker, der har nogle helt særlige evner for at kommunikere med afdøde sjæle, inden de helt forlader denne verden. ”De døde hvisker i vinden” er starten på en forhåbentlig længere serie i forfatterens næste serie af bøger, hvor læseren sidder i dybeste spænding i hans helt særlige univers.

Mine varmeste anbefalinger til ”De døde hvisker i vinden” hvis du er til en fortælling i en helt særlig liga.

Vurdering: 6/6 Roser.

Krimiormen.

6/6 Roser

6/6 Roser

"SOM MAN SÅR"

SEBASTIAN BERGMAN #7

SKREVET AF

HJORTH ROSENFELDT

"Som man sår" skrevet af Michael Hjorth & Hans Rosenfeldt

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Michael Hjorth & Hans Rosenfeldt

Originaltitel: Som man sår

Originalsprog: Svensk

Oversætter: Lilian Kingo

Forlag: Hr. Ferdinand/Politikens forlag

Udgivelse: 25. februar 2022

Sider: 384

Format: hardback

Genre: Krimi

Serie: Sebastian Bergman #7

ISBN: 9788740074710

Anmeldt: 23. marts 2022

Bogen er et anmeldereksemplar, som jeg har modtaget fra forlaget. Anmeldelsen er et udtryk for min egen mening om bogen og ikke påvirket heraf.

Om bogen:

Sebastian Bergmans inderste mørke endevendes i dette syvende og næstsidste bind i Hjorth/Rosenfeldts bestsellerserie. Tre år er gået. Vanja Lithner har overtaget Rejseholdet, og det nye teams første opgave bliver at stoppe en skarpskytte, som efter tre mord på blot få dage har sat en skræk i livet på alle i Karlshamn.

Der findes ingen ledetråde, ingen vidner, og ofrene synes tilfældigt udvalgt. Alle i byen er potentielle skydeskiver. Sebastian Bergman har søgt en mere stille tilværelse, siden han blev morfar, og arbejder nu som psykolog og terapeut på deltid.

Da han kontaktes af en mand, der har brug for hjælp til at bearbejde sine oplevelser under tsunamien i 2004, hvor Sebastian selv mistede sin hustru og datter, vendes alt på hovedet. Billy skal være far og bestemmer sig for, at han ikke længere vil acceptere sine mørke, hemmelige drifter.

Men fortiden glemmer ikke. Spørgsmålet er, hvor langt Billy er villig til at gå for ikke at blive afsløret.

ANMELDELSE

Jeg har tidligere stiftet bekendtskab med Hans Rosenfeldt i ”Ulvesommer”, men dette er mit første bekendtskab med forfatteren i samarbejde med Michael Hjorth. Jeg tøver ikke et sekund med at anbefale dette 7. bind og dermed hele serien for alle der elsker en rigtig god krimiserie med et komplekst og overbevisende indhold.

Da jeg, som sagt, ikke har læst seriens tidligere bind, tog det lidt tid, inden jeg følte at jeg var rigtigt inde i historien. Men da først jeg fangede historien i serien, så fangede den mit krimihjerte med fuld kraft. Hele bogen vrimler med mord, intriger, hævn, syge sind og gerningsmænd som læseren nok ikke lige har forventet.

Vanja Lithner har overtaget rejseholdet og står nu overfor sin første rigtigt store sag. Adskillige snigmord finder sted og umiddelbart er der kun én fællesnævner. De bliver alle myrdet efter samme metode og formentlig med samme type våben.

Der ser ikke ud til at være nogen sammenhæng imellem ofrene. Derfor ved man heller ikke om der er flere potentielle ofre og dermed flere mord på vej. Sideløbende følger man en skoleklasse der genses 10 år efter deres skoleafslutning.

Alle de konflikter der var dengang de gik i skole, ser stadig ud til at være intakte og fortsætter til skolefesten. En af tjenerne skal vise sig at få en større hovedrolle i resten af historien, sammen med en af de gamle elever. Julia er én af de tidligere elever og brænder inde med alle de ting, som hun ønsker at fortælle sine tidligere medstuderende.

Det lykkes dog ikke rigtigt. Julia synes at alt er præcist som dengang de var klassekammerater og at de andre er dybt patetiske. Alt er præcis som det var for 10 år siden i Julias verden. I mellemtiden er Vanja ved at finde sig til rette på deres midlertidige station.

Rejseholdet finder ud af, at de første ofre for snigskytten, ikke er guds bedste børn. De har alle sammen været skyldige i forbrydelser som de har været anklaget for. Er morderen én hævnens engel, der ikke syntes at personerne fik den straf, som de burde have haft?

I baggrunden møder vi Psykologen Sebastian Bergman der er Vanjas far. Han har trukket sig lidt i baggrunden og er fortsat som terapeut. Tidligere var Sebastian lidt af en kvindebedårer, men prøver nu at leve et stille liv med stor fokus på Vanjas datter.

Alligevel ender Sebastian med at involvere sig i Vanjas efterforskning, men lidt mere i det skjulte. ”Som man sår” har et fantastisk plot og handlingen indeholder en drejning, som jeg under ingen omstændighed var forberedt på.

Læseren bliver præsenteret for en lystmorder i en helt særlig syg klasse og en efterforskning helt ud over det sædvanlige. ”Som man sår” er fantastisk velskrevet så læseren bliver suget ind i handlingen og får svært ved at lægge bogen fra sig førend de sidste overraskende sider er slugt.

Hjorth Rosenfeldt har en helt usædvanlig, fængslende og fascinerende skrivestil, der virkelig evner at fastholde læseren i yderste spænding fra første til sidste side.

Vurdering: 4/6 Roser.

Krimiormen.

4/6 Roser

4/6 Roser

"LIGET I TANGTAGET"

ANGELA PECCI & MICHAEL BECH #6

SKREVET AF

HANS-WILLY BAUTZ

"Liget i tangtaget" skrevet af Hans-Willy Bautz

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Hans-Willy Bautz

Forlag: Forlaget mellemgaard

Udgivelse: 18. oktober 2021

Sider: 236

Format: paperback

Genre: Krimi-serie

Serie: Angela Pecci & Michael Bech #6

ISBN: 9788775750863

Anmeldt: 19. marts 2022

Bogen er et anmeldereksemplar, som jeg har modtaget fra forfatteren. Anmeldelsen er et udtryk for min egen mening om bogen og ikke påvirket heraf.

Om bogen:

Ved restaurering af et af de berømte tangtage på Læsø bliver der fundet et mumificeret lig af en ung mand, som sandsynligvis har ligget i taget i mange årtier. Det bliver naturligvis en opgave for den lokale landbetjent og hans kolleger fra Frederikshavn at efterforske dette fund.

Den dansk-tyske journalist Michael Bech og hans sicilianske kæreste, kriminalkommissæren Angela Pecci, er på ferie på øen og kan ikke lade være med at blande sig i efterforskningen i forbindelse med liget i tangtaget, men også i fundet af en ældre mand, som er blevet langtidskogt i en modersydepande på Læsø Saltsyderi.

Noget tyder på, at sidstnævnte har haft en viden om, hvem der har lagt liget i tangtaget. Følgelig skulle munden lukkes på ham, så der ikke kom skam over en nulevende familie. En ældre kvinde kommer ud for et brutalt overfald og en anden bliver under mystiske omstændigheder fundet død i sin seng.

Under deres efterforskning bliver Angela Pecci og Michael Bech truet og forfulgt. Det kommer til en skudveksling. Journalisten og kommissæren kommer ikke alene i forbindelse med deres efterforskning rundt på Læsø, men også som turister, så handlingen er en kombination af krimi, gastronomi, historie, landskaber og turisme parret med et stænk erotik.

Man kan roligt sige, at Liget i tangtaget er en kriminel turistguide, for hovedpersonerne kommer ganske simpelt rundt til de fleste af øens attraktioner.

Uddrag af bogen

”Pludselig gav hjælperen et brøl fra sig og råbte: ”Henning, kom lige herover. Der ligger et lig i taget!” ”Hva’ siger du? Et lig?” Tængemanden troede ikke sine egne ører. Ved nedrivningen af mange af de tangtage, som siden 2016 skulle restaureres, havde han og hans hjælpere da godt nok fundet mange mærkelige ting i dem.

Men altså aldrig liget af et menneske. Henning Johansen kravlede hurtigt op ad stigen til hjælperen, som, godt nok noget bleg i ansigtet, havde fjernet lidt mere af det gamle ålegræs. Ganske rigtigt. Der lå virkelig et mumificeret lig inde i taget.

”Fandens også!” udbrød tængemanden. ”Vi bliver nødt til at ringe til landbetjenten. Ingen kan jo vide, hvor længe han eller hun har ligget her, selvom jeg tror, det er adskillige årtier efter lagene af ålegræs at dømme. Og så er der jo lige saltet i ålegræsset, som sikkert har sørget for en vis form for konservering.”

Om forfatteren

Hans-Willy Bautz er født i Haslev i 1946. Han er handelsuddannet i autobranchen, men er også autodidakt journalist. Fra han var omkring 14 år gammel, har han skrevet for aviser. 1984-2014 arbejdede han i Uetze ved Hannover i Tyskland, hvor han udgav en ugeavis, som han selv var redaktør af.

I Tyskland har han fået udgivet to bøger med fortællinger og to krimier. I Danmark har han fået udgivet seks krimier og har planer om en syvende. Desuden har han oversat fire tyske krimier til dansk og har fået udgivet en børnebog i samarbejde med sin nabos 9-årige søn Theodor William Larsen.

Bøger skrevet af Hans-Willy Bautz

Bøger skrevet af Hans-Willy Bautz

ANMELDELSE

”Liget i tangtaget” er ikke mindre end mit 7. bekendtskab med forfatteren Hans-Willy Bautz. Dermed synes jeg også, at jeg efterhånden kender forfatterens skrivestil. Bautz evner at flette faktiske turistattraktioner ind i en frit opfundet handling, krydret med mord, gastronomi, erotik, historie og landskaber.

Bautz evner at skrive så læseren føler sig helt tæt på Læsø, turistattraktionerne og den lokale befolkning. Hans-Willy Bautz tidligere udgivelser består af disse bøger alle i krimigenren:

6. Skelettet på slottet. En børnekrimi Skrevet i samarbejde med Theodor William Larsen.

7. Liget i Tangtaget.

Nu ved jeg af gode grunde ikke, hvor et eventuelt næste bind af historien fører os hen, men jeg har en indrømmelse. Det handler om den erotiske del af historien. I alle Bautz` bøger er der en lille snert af erotik og det er også fint nok.

Serien er trods alt møntet på det voksne læsesegment og jeg betragter ikke mig selv som specielt snerpet. I ”Liget i tangtaget” udvikler erotikken sig dog til et Swinger forhold imellem nogle af hovedpersonerne. Den passage i bogen føler jeg ikke rigtigt passer naturligt ind i historien.

Nu til lidt om bogens handling. Tængemand Henning Johansen og hans hjælper Carsten finder et gammelt lig i tangtaget på den store gård Havgården på Læsø. Arbejdet stoppes imens politiet undersøger det lidt makabre fund.

Liget er en mand der muligvis har ligget i taget i 50-100 år. Vores 2 hovedpersoner den Sicilianske Kriminalkommissær Angela Pecci og hendes Dansk-Tyske kæreste Journalisten Michael Bech er på ferie på Læsø i Michaels mors bil. De har lejet et sommerhus og involerer sig i mysteriet om manden i tangtaget.

Når Pecci er på ferie i Danmark sammen med Michael, så har hun tilladelse til at bære sit tjenestevåben. Årsagen til dette er, at Angela er jaget af den Sicilianske mafia. Når hun er på Sicilien, har hun livvagter til at passe på sit liv, men i Danmark må hun selv beskytte sit og Michaels liv.

I sommerhusets have ser de en person med et våben og derfor kontakter de landbetjenten Peter Mortensen. Det viser sig dog at den bevæbnede person er en lokal jæger. Det fundne lig i tangtaget vurderes til at være en ung mand, der har ligget i taget siden 1950.

Alle forsvindingssager fra den tid er på papir, så nu står politiet foran et hestearbejde med at finde en forsvunden person fra 1950`erne. Pecci og Bech kan ikke lade være med at blande sig i efterforskningen. Som de andre bind i Bautz`s serie om Angela Pecci og Michael Bech så er ”Liget i tangtaget” fyldt med en skøn blanding af en kriminel turistguide, gastronomiske oplevelser, lokalhistorie, mysterier og skønne personligheder.

”Liget i tangtaget” og hele serien som helhed tager udgangspunkt i lokale turistattraktioner og lokationernes historie, hvilket giver en helt særlig oplevelse af historien. Det gælder hvad enten du har kendskab til de enkelte steder eller overvejer selv at opsøge stederne som besøgende.

”Liget i tangtaget” får som krimi bestemt mine anbefalinger med på vejen, hvis du er til en krimi med en realistisk handling, spændende personligheder og lokalkolorit.

Vurdering: 4/6 Roser.

Krimiormen.

4/6 Roser

4/6 Roser

"EXIT"

HAUGE-KRIMI #4

SKREVET AF

PALLE SCHMIDT

"Exit" skrevet af Palle Schmidt

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Palle Schmidt

Forlag: Forlaget Avanti

Udgivelse: 1. februar 2022

Sider: 401

Format: Hardback

Genre: Krimi-serie

Serie: Hauge #4

ISBN: 9788793737341

Anmeldt: 17. marts 2022

Bogen er et anmeldereksemplar, som jeg har modtaget fra forfatteren. Anmeldelsen er et udtryk for min egen mening om bogen og ikke påvirket heraf.

Om bogen:

Den fjerde bog om Hauge er en vaskeægte gangsterkrimi En lastbil forsvinder syd for grænsen, og hash for millioner er væk. Rockerpræsidenten Kian og den nyligt løsladte krigsminister, der går under navnet Bageren, er sikre på, at de ved, hvem der står bag, men Hauge er ikke så sikker.

Som prøvemedlem og præsidentens højre hånd bliver Hauge sat på opgaven at finde gerningsmændene og bringe dem for broderskabets egen interne domstol. Udsat for pres fra klubben og jaget af politiet må Hauge kæmpe med skjulte fjender og sin egen samvittighed.

Forfatter Palle Schmidt har skabt en hårdkogt krimi, der foregår dybt inde i det danske rockermiljø. En gennemresearchet spændingsroman, der sender kærlige tanker til The Godfather og Gomorra. Normalt er detektiven i især danske krimier en fordrukken politimand med rod i familielivet eller en ung kvindelig journalist, der opklarer forbrydelser.

I Palle Schmidts bøger er det forbryderen, der er i centrum. Hauge er en sammensat personlighed; på den ene side en kuldslået bølle og samtidig en mand med en stærk retfærdighedssans og skarp intelligens. EXIT er den fjerde roman om den voldsdømte Hauge.

Bøgerne kan læses selvstændigt.

Om forfatteren:

Palle Schmidt er kendt for sine graphic novels og ungdomsromaner i thriller- og krimigenren. Han er uddannet på Den Danske Filmskoles manuskriptlinje og debuterede som krimiforfatter med romanen Fanden på væggen i 2016.

Forfatter Palle Schmidt

Forfatter Palle Schmidt

ANMELDELSE

Krimien ”Exit” er 4. bind i forfatterens serie om den voldsdømte Hauge. Hauge er ufrivilligt blevet presset ind i en rockerbande. I dette bind bliver Hauge presset til at finde en gerningsmand, så han kan blive bragt for broderskabets egen interne domstol.

Hauge er nu prøvemedlem og præsidentens højre hånd. Hauge er i en position hvor der ikke er nogen nem vej ud. Dette er som sagt 4. bind i serien. På trods af, at ”Exit” er en del af en serie, så kan bøgerne sagtens læses uafhængigt af hinanden.

Ikke desto mindre, så vil man nok få mest ud af at læse hele serien. Dette 4. bind føles som kulminationen på Hauges lange rejse igennem en kriminel bandes interne kampe. Vores hovedperson Hauge er en meget usædvanlig hovedkarakter.

Han er helten som har en noget broget kriminel fortid, men på samme tid, så har Hauge hjertet på rette sted og en meget stærk samvittighed. I ”Exit” og hele serien med Hauge i hovedrollen generelt, så har vi en hovedperson der har fingrene helt inde i det kriminelle miljø som han færdes hjemmevant i.

”Exit” er vanvittig velkomponeret med et veldrejet plot. Samtidig så fornemmer jeg, at ”Exit” er kulminationen på hele serien om Hauge. Hele serien er en absolut nytænkende, interessant og anderledes krimi. Titlerne i serien er som følger:

1. De efterladte.

3. Blod ved daggry samt dette foreløbigt sidste bind

4. Exit.

I ”Exit” indledes historien med, at vi møder Hauge i en bus på vej til Spanien. Hauge er på vej for at dræbe en mand for den rockerklub, som han ufrivilligt er blevet involveret i. Hauge føler sig ikke særlig godt tilpas i rollen, men han kan ikke se en udvej.

Herfra føres læseren 3 uger tilbage i tiden, hvor Hauge blev stoppet i sin bil og måtte tilbringe natten i detentionen. Han bliver hentet af den trofaste Marcello med eskorte af nogle trofaste soldater. Ved Langebro holder Marcello ind til siden, så Hauge kan smide sine sko og mobil i vandet.

Det sker i tilfælde af, at politiet har fyldt disse effekter med mikrofoner eller lignende. Rockerpræsidenten Kian vil mødes med Hauge. Kian hvidvasker penge som byggematador sammen med entreprenøren og ejendomsinvestoren Andreas Wessel kaldet W.

Kian forlanger at Hauge skal hente Bageren, når han bliver løsladt, senere på dagen. Det er en opgave som Hauge ikke er meget for. Hauge og Bageren har ikke et særlig godt forhold til hinanden. Hauge er voldsomt utryg ved Bageren, men som alle de andre opgaver han bliver sendt ud i af Præsidenten, så er der ingen vej udenom.

”Exit” er bestemt realistisk. Uden at jeg ved det, så kunne jeg sagtens forestille mig, at ”Exit” er tæt på virkelighedens rockermiljø. Hele serien om Hauge forekommer mig realistisk og muligvis tæt på sandheden. ”Exit” er smækfyldt med drama, kampscener og en stærk fornemmelse for at gøre det rette i forhold til en ren samvittighed.

Hovedpersonen Hauge står konstant overfor valg der enten karambolerer med hans samvittighed eller hans overlevelse i Rockermiljøet. ”Exit” får mine varmeste anbefalinger med på vejen, hvis du vil stikke hovedet ind i en hvepserede i en helt anderledes klasse.

Vurdering: 5/6 Roser.

Krimiormen.

Bogen kan købes her:

5/6 Roser

5/6 Roser

"AFKLÆDT"

KRIMI

SKREVET AF

MAJ-BRITT RANDKLIT

"Afklædt" skrevet af Maj-Britt Randklit

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Maj-Britt Randklit

Forlag: Forfatterskabet.dk

Udgivelse: 7. oktober 2021

Sider: 356

Format: paperback

Genre: Krimi

ISBN: 9788794159197

Anmeldt: 12. marts 2022

Bogen er et anmeldereksemplar, som jeg har modtaget fra forlaget. Anmeldelsen er et udtryk for min egen mening om bogen og ikke påvirket heraf.

Om bogen:

En kvinde findes dræbt i vandkanten ved Odense Å. Hos Drabsafdelingen ved Odense Politi begynder kriminalassistent Kirsten Dreyer og hendes kollegaer efterforskningen, men kort efter finder man endnu en kvinde dræbt, på samme måde og næsten samme sted.

De døde kvinder arbejdede begge på plejehjemmet Trygbo, der tidligere rummede et psykiatrisk hospital. I en kamp med tiden forsøger Kirsten Dreyer at finde sandheden, før flere bliver dræbt.

Om forfatteren

Maj-Britt Randklit (f. 1960) udgav romanen Min mors hævn i 2017. Hun er uddannet indenfor sundhed, kommunikation og ledelse, og er i dag privatpraktiserende fodterapeut i Odense. I sin fritid skriver hun romaner og noveller.

Andre udgaver:

Lydbog, download, E-bog, ePub.

Maj-Britt Randklit (Forfatterskabet.dk)

Maj-Britt Randklit (Forfatterskabet.dk)

ANMELDELSE

Hovedkarakteren i denne krimi er Kriminalassistent Kirsten Dreyer og hendes kolleger ved drabsafdelingen ved Odense politi. Læseren får et dybt indblik i karakterernes baggrund, deres fortid og nutid. Kirstens makker på stationen Torben går hende på nerverne og de har ikke den bedste kommunikation.

I tilgift så er der netop startet en ny kollega på stationen, som Kirsten har en fortid med, som hun helst ønsker glemt og dybt begravet. Navnet er Michael Banke og han er ankommet fra en Københavnsk station. For 17 år siden var Michael og Kirsten kærester.

En tid som Kirsten helst så, gå i glemmebogen. Kirsten er gift på 12. år med manden Kurt og de har sønnen Kevin sammen. Kirsten er lykkelig i sit ægteskab og ønsker under ingen omstændigheder, at blive mindet om tiden med Michael.

Scenen skifter til Plejehjemmet ”Trygbo” hvor vi møder den daglige leder 49-årige Evy Munksgaard. Evy har indkaldt til personalemøde. Plejehjemmet er ude i en voldsom storm, mistænkt for omsorgssvigt. Dagen før havde Evy et møde med Sylvia Bergs families advokat.

Sylvia var død af et hjertestop og nu mener familien ikke at ”Trygbo”s personale har behandlet Sylvia ordentligt. Evys samvittighed siger dog, at familien faktisk ikke besøgte Sylvia. Plejeren Henriette er ikke mødt på arbejde og kollegaen Louise er voldsomt bekymret, da hun ikke kan ringe Henriette op.

Scenen skifter endnu engang til et sted ved Odense å. På en bænk spiser 3 dagplejemødre frokost, da de opdager en død kvinde under nogle buske i kanten af åen. Kriminalkommissær Morten Skack er sammen med Kirsten og hendes kollega Torben Hansen mødt op for at efterforske kvindens død.

Den døde er en kvinde på omkring 40 år. Retsmediciner Poulsen undersøger liget. Kvinden er klædt i en hvid skjorte, der viser sig, at være identisk med de skjorter som man brugte på et sindssygehospital flere årtier tilbage i tiden.

Ved siden af kvinden ligger en Nettopose fyldt med tøj, der formentlig tilhørte kvinden. Inden længe ringer Henriette Olsens eksmand og efterlyser hende. Det viser sig hurtigt, at det er Henriette de har fundet ved åen. Kirsten og Torben tager en snak med eksmanden Jakob.

Det virker som om Henriette og Jakob gjorde deres bedste for at kommunikere omkring deres fælles børn og intet indikerer, at Jakob er gerningsmanden. Herefter tager de ud til plejehjemmet for at tale med Evy om Henriette og hendes kolleger.

Evy henviser dem dog hurtigt til sin forgænger Karen Nielsen fra Næsby. De 2 efterforskere bliver noget forundret da det viser sig, at Karen er gift med deres pensionerede chef Mark. Kort efter finder man endnu en død kvinde næsten samme sted, som man fandt Henriette.

”Afklædt” er bestemt en krimi med en nerve, baggrund og sammenhæng i historien. ”Afklædt” er vanvittig velskrevet og man fornemmer en forfatter der har en vis forbindelse til den moderne plejesektor. Hele historiens plot evner at overraske og forundre læseren, der fanges ind af en overraskende og uventet slutning.

”Afklædt” får bestemt mine varmeste anbefalinger med på vejen, hvis du er til en krimi med langt flere lag, end man umiddelbart spotter, til at starte med.

Vurdering: 4/6 Roser.

Krimiormen.

Bogen kan købes her:

Bogen findes som lydbog her:

4/6 Roser

4/6 Roser

"ARLENA HARDCASTLES SYV DØDSFALD"

ROMAN

SKREVET AF

STUART TURTON

"Arlena Hardcastles syv dødsfald" skrevet af Stuart Turton

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Stuart Turton

Originalsprog: Engelsk

Originaltitel: The Seven Deaths of Evelyn Hardcastle

Oversætter: Nanna Lund

Forlag: Hr. Ferdinand/Politikens Forlag

Udgivelse: 9. marts 2022

Sider: 496

Format: paperback

Genre: Roman

Anmeldt: 10. marts 2022

ISBN: 9788740071085

Bogen er et anmeldereksemplar, som jeg har modtaget fra forlaget. Anmeldelsen er et udtryk for min egen mening om bogen og ikke påvirket heraf.

Om bogen:

En kringlet forfatterhjerne, en britisk bestseller, et genialt, originalt mordmysterium. Aiden Bishop kender reglerne. Arlena Hardcastle falder død om hver dag, indtil han identificerer hendes drabsmand og bryder det loop, han er fanget i.

Men hver gang dagen begynder forfra, vågner Aiden i skikkelse af en ny gæst på Blackheath Manor. Og nogle af hans værter er mere behjælpelige end andre. Arlena Hardcastles syv dødsfald er et åndeløst afhængighedsskabende mysterium.

Det er én mands vilde ridt mod tiden for at afsløre en morder, med hjernevridende, tidsundertvingende twists, hvor ingen er, hvem de giver sig ud for at være.

ANMELDELSE

Vil du med til årets mest uhyggelige, overraskende og bloddryppende maskebal? Så spænd læsebrillerne godt fast og følg med ind i forfatteren Stuart Turtons forunderlige verden. Jeg kan ikke komme i tanke om, at jeg har læst noget lignende før.

”Aftenen vil føre til mord. Det ligner ikke et mord, så morderen bliver ikke pågrebet. Ret op på ugerningen, så viser jeg dig vejen ud.”

Det er kort fortalt den besked bogens hovedperson Aiden Bishop får udstukket. Han gennemlever den samme dag på Blackheath Manor i forskellige kroppe. Hver morgen vågner han som en anden af gæsterne. Kan han nå at opklare mysteriet inden han har været igennem alle 8 gæsters kroppe og hoveder?

På første dag vågner vores hovedperson forvirret op inde midt i en skov til skriget af en kvinde. Morderen lægger et kompas i hans lomme og hvisker til ham, hvilken retning han skal gå imod. Kompasset tilhører Sebastian Bell. Vores hovedpersons 1. karakter.

Hovedpersonen husker ikke selv, hvem han i virkeligheden er. Den første person han møder udover pigen Anna er lægen Richard Acker der skal tilse Sebastian, da han ikke har det godt. Daniel Coleridge har bedt lægen om at kigge ind til Sebastian.

Lægen fortæller at Sebastian og Michael Hardcastle delte nogle flasker vin aftenen før. Sebastian har en bule i hovedet og nogle knivsår på armen, men han aner intet om hvor de skader kommer fra. Lægen fortæller, at der er 20 gæster på Blackheath Manor og 30 mere ventes til aftenens bal.

Det helt store problem er, at Sebastian slet ikke føler sig som Sebastian, men hvem er han så? Sebastian har i virkeligheden ingen anelse om, hvad der sker omkring ham, til at starte med. Langsomt går det op for ham at han er fanget på godset og ikke kan slippe væk.

Ikke førend han opklarer mordet på Michaels søster Arlena Hardcastle. 19 år tidligere blev Arlena & Michaels bror Tom dræbt og maskeballet bliver afholdt på årsdagen for Toms død. Alle gæsterne tager på jagt, men Sebastian tør ikke gå ind i skoven igen, efter oplevelserne tidligere på dagen, så han bliver tilbage på slottet.

Sebastian fornemmer, at han skal finde pigen Anna. Hvorfor Anna er så vigtig ved han ikke, men hun har helt sikkert en vis betydning. Han finder en besked fra Anna om at blive på Blackheath, men ikke hvorfor.

Sebastian prøver at stikke af fra stedet, men opdager snart, at det kan man ikke. Ikke førend man har løst mordgåden om Arlena Hardcastles dødsfald, senere på aftenen. Sebastian bliver klar over, at han har 8 dage i 8 forskellige personers kroppe til at løse mordgåden ellers slipper han aldrig væk fra Blackheath Manor.

”Arlena Hardcastles syv dødsfald” er fængslende, uhyggelig, dramatisk, berusende og en roman helt udover det sædvanlige. Man fanges ind i denne helt usædvanlige læseoplevelse med overraskende drejninger og usædvanlige karakterer.

”Arlena Hardcastles syv dødsfald” er en hypnotiserende, nytænkende og berusende roman i et meget usædvanligt format. ”Arlena Hardcastles syv dødsfald” får mine varmeste anbefalinger med på vejen, som en roman som man gerne dykker meget dybere ned i, hvis du tør. Original og fængslende litteratur.

Vurdering: 5/6 Roser.

Krimiormen.

Du kan købe bogen her:

Du kan besøge forlaget her:

Bogen findes på engelsk her:

5/6 Roser

5/6 Roser

"STÆRK OG SVAG"

KRIMI

SKREVET AF

RUNA BRUUN

"Stærk og svag" skrevet af Runa Bruun

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Runa Bruun

Forlag: Skriveforlaget

Udgivelse: 30. oktober 2021

Sider: 480

Format: paperback

Genre: Krimi

Anmeldt: 5. marts 2022

ISBN: 9788794183376

Bogen er et anmeldereksemplar, som jeg har modtaget fra forfatteren. Anmeldelsen er et udtryk for min egen mening om bogen og ikke påvirket heraf.

Om bogen:

Nogle underlige mord sker i Danmark. Der går rygter om, at ophavsmændene skal findes i organisationen Værn Om Danske Værdier, men politiet er på bar bund. Da den bankansatte Isabella modtager en mail, som måske handler om hendes analyser af nogle specifikke aktieporteføljer, bliver en lille gruppe mennesker og to danske organisationer trukket ubehjælpeligt ind i begivenhedernes centrum.

En hvirvelstrøm af hændelser sætter noget større i gang, men hvordan hænger det sammen, og kan det overhovedet stoppes?

ANMELDELSE

”Stærk og svag” er en meget stærk krimi om et Danmark i krig med sig selv. Så kort kan indholdet i ”Stærk og svag” beskrives. Samtidig er lige præcis denne krimi, så meget andet og helt anderledes end noget, jeg har læst tidligere.

Som bagsideteksten skriver:

”Skrøbeligheden af et samfund er noget, som kun vi selv kan afgøre”.

Et citat, der i min verden er spot on, når det kommer til krimien ”Stærk og svag”. Hovedpersonen er i en liga helt for sig. Isabella Mancini er bankansat med en helt særlig evne for tal og aktieanalyser.

Isabella er vores hovedperson og hun har i tilgift en helt særlig og usædvanlig spirituel side. Isabella er den første person vi møder i ”Stærk og svag”. Hun sidder foran sin computerskærm og ser et billede, der lidt ligner finanskrisen i 2007.

Isabella bruger det meste af sin tid på, at analysere aktieoptioner. I London sidder Percy foran sin skærm. Percy finder ud af, at Isabella er trængt ind i hans spil. Percys store interesse for myrer i barndommen, får en hovedrolle i samme spil.

De 2 organisationer NetMan og VODV der står på hver sin side i det politiske spektrum, har ligeledes også en stor hovedrolle i bogens handling. Lad mig konkludere at ”Stærk og svag” på ingen måde er en krimi hvor man skøjter igennem teksten.

Handlingen er indviklet og kræver din fulde opmærksomhed, hele vejen igennem, hvis du skal have det fulde udbytte af handlingen og tankerne bag. På sine steder krævede bogen, at jeg holdt tungen lige i munden, for at kunne følge de forskellige fraktioner af den borgerkrigslignende tilstand, som Danmark pludselig befinder sig midt i.

Firmaet NetMan har problemer med at skaffe medlemmer nok og dermed projektpenge. VODV som står for Værn om Danske værdier er firmaets modpol og er efterhånden vokset til 40.000 medlemmer og Bjarke er ikke den optimale leder af foretagendet.

Bjarke er vokset op på Nørrebro sammen med vennen Anders, der endte sit liv som junkie. I Tønder i Sønderjylland har Gunilla sine egne problemer som leder af VODV. I tilgift så er Gunilla velsignet med en drikfældig mand, der nærmest kun eksisterer i periferien af historien.

Gunilla er uddannet i det lokale supermarked imens hendes mand har læst til historiker. De har 2 døtre. Den yngste er kunstmaler og gift med en advokat. Imens den ældste er uddannet sygeplejerske. Lenart fra VODV var den der fik Gunilla til at danne VODV, efter at hans gamle mor blev røvet af 2 indvandrere.

”Stærk og svag” er smækfyldt med action, krigshandlinger, venskaber, kærlighed og drama. I tilgift så bliver læseren præsenteret for nogle karismatiske personligheder i hovedrollerne. Som en rigtig god gammeldags krimi, så bliver læseren da heller ikke forskånet for nogle drab og lejemordere på jagt undervejs.

”Stærk og svag” er bestemt en krimi i en helt særlig klasse, der fører læseren ind i en verden, der under ingen omstændigheder ligner den verden, som de fleste af os lever i til daglig. Det vil sige.. Indtil krigen i Ukraine føltes lidt for tæt på os alle sammen. ”Stærk og svag” får bestemt mine varmeste anbefalinger med på vejen…..Hvis du tør.

Vurdering: 4/6 Roser.

Krimiormen.

Bogen kan købes her:

4/6 Roser

4/6 Roser

"DØDSLÆGEN"

BRANDEN PÅ BORNHOLM 1995

TRUECRIME FORTÆLLING

SKREVET AF

ROBERT ZOLA CHRISTENSEN

I SAMARBEJDE MED 

MIKI MISTRATI

"Dødslægen" skrevet af Robert Zola Christensen i samarbejde med Miki Mistrati

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Robert Zola Christensen i samarbejde med Miki Mistrati

Forlag: Impact Press

Udgivelse: 18. februar 2022

Sider: 188

Format: paperback

Genre: Truecrime

Anmeldt: 1. marts 2022

ISBN: 9788794221207

Bogen er et anmeldereksemplar, som jeg har modtaget fra forlaget. Anmeldelsen er et udtryk for min egen mening om bogen og ikke påvirket heraf.

Om bogen:

True crime-fortælling om mordbranden på Bornholm i 1995. Et trekantsdrama, der endte som tredobbelt drab og rystede den danske lægestand og resten af Danmark. Rønne, 28. august 1995: I et rækkehus sidder en kvinde i en stol, bedøvet af morfin.

På børneværelserne ligger hendes to små drenge i deres senge. Manden er på arbejde i København. Og i stuen står elskerinden, børnelægen Elisabeth, som han netop har forladt. Hun er fløjet til Bornholm for at fjerne det, der er kommet på tværs af hendes kærlighed.

Forsmået, formørket, kold. Morgensolen er på vej op over Østersøen. Om lidt er der ild. Dødslægen er en dokumentarisk beretning om en af Danmarkshistoriens mest uhyggelige kriminalsager. Et tredobbelt drab, begået med en chokerende koldblodighed, der siden udløste den første livstidsdom til en kvinde siden Anden Verdenskrig.

Bogen giver et minutiøst indblik i forbrydelsen og profilen af en morder, der fastholdt sin uskyld fra dag ét. Baseret på retsdokumenter og samtaler med førstehåndskilder undersøger forfatter Robert Zola Christensen branden, jalousimotivet, politiarbejdet og retssagen, og mens han trænger ind i materialet, dukker nye forbløffende detaljer op.

Bogen er blevet til i et samarbejde med Miki Mistrati, der som den eneste journalist har ført samtaler med den dømte kvinde efter domfældelsen.

Andre udgaver:

E-bog, ePub, Lydbog, download

ANMELDELSE

I slutningen af August 1995 brændte en kvinde og hendes 2 børn inde i et hus på Bornholm. Personligt husker jeg meget godt sagen fra medierne. Det vil sige,  kvinden Karen og hendes ene søn Erik brændte inde imens den 2. søn 7-årige Christian blev fundet udenfor huset stærkt forbrændt, men han døde senere af sine kvæstelser.

Manden i huset, Svend var i København da deres hus brændte. Svend var læge og havde haft en affære med lægen Elisabeth Wæver. Elisabeth blev senere anklaget og dømt for at have sat ild til huset, med de 3 personer indeni.

Elisabeth blev dømt på indicier, men har altid afvist alle anklagerne. ”Dødslægen” prøver at komme ind bag anklagerne og personen Elisabeth. Kan det virkelig være rigtigt, at en Børnelæge, der ellers har viet sit liv til at redde andre menneskers liv, faktisk lod 3 mennesker brænde ihjel.

De 2 af dem endda mindre børn. Er der virkelig et menneske der er så følelseskold og kynisk af hensyn til sine egne følelser og ønsker for sin egen fremtid? Læseren bliver præsenteret for nogle af de mennesker, der var vidner til branden eller som prøvede at hjælpe med brandslukningen.

Elisabeth har på dette tidspunkt forladt huset fortumlet ud af havedøren. Herfra er hun gået videre ned til stranden. Kl. 07.40 om morgenen går Elisabeth ind i terminalen bygningen ved lufthavnen for at tage et fly til Kastrup lufthavn.

Hun har en vagt på Herlev Sygehus samme morgen, men må ringe og fortælle at hun har det dårligt og derfor kommer lidt senere. Elisabeth har glemt sin regnfrakke i huset, med flybilletten i, så hun må købe en ny billet. Da Elisabeth endelig kommer med et fly og lander i Kastrup lufthavn og sætter sig ind i sin bil, hører hun om fange flugten i Vridsløselille, hvor en Bulldozer kørte igennem muren.

Denne hændelse overskygger lidt historien om mordbranden på Bornholm. Kl. 9 møder Elisabeth på arbejde i Herlev og lidt over 1 melder hun sig syg og tager hjem til sin lejlighed på Frederiksberg. På Bornholm fortsætter undersøgelserne af brandstedet.

Om eftermiddagen går Elisabeth til frisøren. Frisøren bemærker at spidserne er brændte og afsvedne. 7-årige Christian er blevet indlagt på Hvidovre hospital med 3-grads forbrændinger på 70% af kroppen. 11 timer efter branden ringer politiet på Elisabeths dør.

Elisabeth afgiver en forklaring om, at hun har været sløj, siden aftenen før. Elisabeth bliver indsat i Vestre fængsel samme dag. Fra dette tidspunkt starter Elisabeth på et spind af løgne. Det er lidt af en opgave at finde hoved og hale på alle Elisabeths forklaringer.

Elisabeth har altid nægtet sig skyldig, men blev alligevel idømt livsvarigt fængsel på alle indicierne. I dag er Elisabeth løsladt og bor tilsyneladende et sted i Jylland under et nyt navn. ”Dødslægen” giver nye oplysninger om mordbranden, Elisabeths forklaringer og hele sagen.

Det er en meget stærk fortælling om, en læge der blev dømt som mordbrænder. Var hun skyldig eller bare en uheldig tilskuer til en frygtelig katastrofe?

Vurdering: 4/6 Roser.

Krimiormen.

Bogen kan købes her:

Bogen findes som lydbog her:

4/6 Roser

4/6 Roser