APRIL MÅNEDS LÆSEOPLEVELSER

April 2022 læseoplevelser

April 2022 læseoplevelser

Månedens læseoplevelser

april måneds læseoplevelser bød på lidt af hvert. Et par af bøgerne læste jeg for nogle måneder siden, men da de først udkom her i april, så fulgte mine anmeldelser af dem først nu. Jeg havde rigtig mange bøger liggende, der ventede på at blive læst og den stak er det nu ved at tynde ud i.

Heldigvis strømmer det stadig ind med bøger, så bloggen løber, ikke lige tør foreløbigt for læsestof. 13 stærke bøger blev det til i april. En biografi og en børnebog faldt ned i min turban og så blev det ellers krimi/spændingsromaner for resten.

Jeg lagde måneden ud med de 2 bøger som jeg læste for et stykke tid siden. ”En mors hævn” skrevet af Martin Holmslykke. I 1840’erne bliver den unge, stolte og stærke kvinde Mateba fragtet fra Afrika til Amerika. Her bliver hun solgt på et marked som slave og tvunget ud i prostitution på et bordel i New Orleans.

Efter en voldtægt føder hun sønnen Jack, der til hendes store sorg bliver brugt som indsats i et spil kort – og taget fra hende. En stærk bog med en uventet afslutning der fik 5/6 Roser.

Så fulgte 3. del af Katja Ranvits` serie om Cecilie Knudsen ”Stilheden ekko”. I København er Cecilie travlt optaget af at planlægge sit bryllup til politimanden Lars. På Korfu er Ana og Rhea i gangmed at forberede deres studieår i USA.

Og i Florida får Claybesøg af sin onkel Jim, der har en gave med. De tre skæbner er på overfladen ikke tæt forbundne, men vil alligevel kollidere på brutal vis. 6 stærke roser fik denne thriller.

”Himmelstrasse” skrevet af Steffen Groth havde én af mine tidligere anmeldelser fremhævet på bagsiden. ”Clearmind”. En nøgen mand vågner op i en kiste i et kapel i en have i Risskov uden at vide, hvem han er, eller hvordan han er endt dér.

Han ved heller ikke, ­hvorfor han ligger og siger ordet Himmelstrasse, eller hvad det betyder. Det sidste ved kriminalkommissær Rasmus Hansen til gengæld. Rasmus har akut brug for en insider på et eksklusivt hospice på Ærø for at komme videre i jagten på mindst 35 forsvundne gadesovere, hvis skæbne er forbundet til manden i kistens.

5 stærke roser fik denne spændingsroman.

Herefter fulgte en antologi. ”1900-Et århundredes tusmørke” skrevet af 10 forskellige forfattere. Tag med på en rejse gennem det tyvende århundredes tusmørke, skildret årti for årti, af nogle af Danmarkas bedste gyserforfattere. I løbet af ti noveller, ti meget forskellige gys, fører vejen forbi verdenskrige, pandemier, rock’n’roll, medicinske forsøg, dogmatisk kristendom, overtro, åndeseancer, psykiatriske hospitaler, BZ’ere, IT-svindlere, nazisme, sportsvogne, diskoteker, skøjtebaner, jagtselskaber, skrivemaskiner, internet, leverpostej, bøgetræer og meget mere.

4 roser fik denne bog med de små fortællinger.

Herefter fulgte en klimathriller i absolutte topklasse. ”Mali” skrevet af Torben Mathiassen. Klimaforandringer har nu vist deres fulde styrke. Nordeuropa fryser, og mere end 100 millioner indbyggere er tvunget på flugt. De er magtesløse, uønskede, bange, sultne og uden håb for fremtiden, men ifølge FN og gældende international lov kan de ikke kategoriseres som flygtninge.

6 Roser fik dette pragteksemplar af en fremtidsfortælling.

Herefter fulgte romanen ”Fristdag” skrevet af Jan Thiele. Covid-23, følgesygdommen af det andet store verdensomspændende virusudbrud på få år, er nogenlunde under kontrol. Fischer Fischer bliver ansat som jurist i Genopretningsstyrelsen.

Han er god til sit arbejde. Men efter en uge siger han alligevel sin stilling op. Dette er også en forudsigelse af fremtiden og følges op med 4 roser.

Herefter fulgte 2. del af Thomas Baggers serie om Task Force 14 ”Den nittende ø”. I Den nittende ø – der er andet bind i serien om den excentriske efterforsker Lucas Stage – finder en spektakulær hændelse sted i en lille bygd på Færøerne.

Sammen med kriminaltekniker Sidsel Jensen bliver Lucas som special- agent i Task Force 14 sendt op for at hjælpe det lokale politi. Det er absolut en krimi i topklasse. Bogen fik 6 smukke Roser.

Herefter fulgte meget passende en bog om forbrydelsens sind. "Forbrydelsens sind" skrevet af Tine Wøbbe og Mette Brandt-Christensen i samarbejde med Kristina Antivakis. I Forbrydelsens sind giver den erfarne retspsykiater og næstformand i Retslægerådet Mette Brandt-Christensen og den anerkendte retspsykolog og chefpsykolog på Psykiatrisk Center Sct. Hans Tine Wøbbe et unikt indblik i arbejdet med nogle af landets værste kriminelle og farlige gerningspersoner og belyser de psykiatriske værktøjer til at diagnosticere og behandle de dømte.

4 Roser gav jeg denne bog.

Så kom turen til Y/A-genren. ”Sidste sommer” skrevet af Niels Ulrich Fjordside. Bogen hænger tæt sammen med 2. del, der følger senere. Preben, Bjarne og Verner bryder ind i et hus, hvor de overfladisk kender ejeren. Her finder de et pengeskab, hvori der er en anseelig mængde kontanter og nogle dokumenter.

Til deres store overraskelse meldes indbruddet ikke… det skyldes måske, at der er fusket med de fundne dokumenter? 4 Roser gav jeg dette 1. bind.

Herefter fulgte én af ine absolutte favorit-forfattere Elly Griffiths og hendes serie om Ruth Galloway. Oven i købet 10. bind i serien ”Den mørke engel”. Da en række gamle knogler dukker op i den lille italienske bjergby Fontana Liri, må arkæolog og knogleekspert Ruth Galloway tage på en uventet forretningsrejse til Italien – og endnu en gang må Ruth bruge sin arkæologiske ekspertise til at opklare en sag, der bringer fortid og nutid sammen.

5 Roser fik dette bind fyldt med kærlighed.

Næste bog var i genren Crime Noir. En genre som er lidt for oldfashion i mine øjne. Men hver læser sin smag. "De døde danser ikke" skrevet af Søren & Morten Ellemose.

Nattens åndedrag rammer mig. Ikke som det forårsfriske pust af liv og klarhed, men som et klæbrigt, livsopgivende støn fra rygerlungernes sidste hiv. Det er en af de nætter, hvor kun mørket lever. De døde danser ikke er historien om den desillusionerede privatdetektiv Johnny Moonrock. Bogen fik da også kun 3 Roser i min anmeldelse.

Herefter kom turen tilendnu en bog skrevet af Elly Griffiths. Denne gang er det 1. bog i en serie skrevet for og om børn. Serien Mit navn er Justice og 1. bind ”Mordene på Highbury House”. En serie i topklasse hvis du er 12-15 år. 6 Roser gav jeg dette 1. bind.

Så nåede jeg til månedens biografi ”Jim-fra Cokepusher til undercover i Nordkorea”. Efter en turbulent barndom på kostskole, børnehjem og i plejefamile tog Jim Latrache-Qvortrup som 19-årig til Fremmedlegionen og blev faldskærmssoldat.

Senere begyndte han at sælge narko og blev i 90'erne og 00'erne hofleverandør af kokain til det københavnske jetset, indtil han en dag blev fanget og sendt i fængsel. En fængslende biografi i absolutte topklasse i genren. 5 Roser gav jeg biografien.

Det blev denne måneds opdatering af mine læste og anmeldte bøger. Der ligger allerede nu en bog og venter på en anmeldelse. Dermed …på gensyn i maj på bloggen.

Krimiormen.

APRIL 2022

"JIM-FRA COKEPUSHER TIL UNDERCOVER I NORDKOREA"

BIOGRAFI

SKREVET AF JIM LATRACHE-QVORTRUP

& RASMUS ELMELUND

"Jim-fra Cokepusher til undercover i Nordkorea"

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Jim Latrache-Qvortrup & Rasmus Elmelund

Forlag: Gyldendal

Udgivelse: 5. november 2021

Sider: 250

Format: paperback

Genre: Biografi

ISBN: 9788702327007

Anmeldt: 28. april 2021,

Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar fra forfatteren. Anmeldelsen er udtryk for min egen mening om bogen og ikke påvirket heraf.

Om bogen:

Efter en turbulent barndom på kostskole, børnehjem og i plejefamile tog Jim Latrache-Qvortrup som 19-årig til Fremmedlegionen og blev faldskærmssoldat. Senere begyndte han at sælge narko og blev i 90'erne og 00'erne hofleverandør af kokain til det københavnske jetset, indtil han en dag blev fanget og sendt i fængsel.

Dømt for at være i besidelse af 1,6 kilo kokain. Mødet med en kvinde mellem 2 fængselsophold gjorde, at han forandrede sit liv og sin tankegang radikalt. Han blev lovlydig forretningsmand og er i dag en succesfuld iværksætter med gang i flere forretninger og projekter i København.

På sidelinjen har han i fire år været undercover i Nordkorea og spillet den falske forretningsmand Mr. James, som infiltrerer det lukkede regime i Mads Brüggers dokumentarfilm Muldvarpen – Undercover i Nordkorea.

ANMELDELSE

Jim Latrache-Qvortrup Har siddet i fængsel, dømt for at handle med Coke, Far til 2 børn, gift med sin Nicoline, deltager i programmet ”Undercover”, hvor han spillede mangemillionært. Han har meldt sig til fremmedlegionen som helt ung og har været Faldskærmssoldat.

Jim er vokset op hos en enlig mor, søn af en Marokkansk far, har været på kostskole og i plejefamilie. Han er ordblind og har ADHD. Han har læst Psykologi og er i dag forretningsmand. Så sammensat en person er Jim.

Umiddelbart så skulle man tro, at han har en meget sammensat personlighed. Jeg fandt en Podcast med Christian Fuhlendorff, hvor han havde Jim med i eet af sine programmer. Jeg fornemmer en vis rastløshed i Jim og samtidig er han en humørbombe, veltalende og jeg fornemmer også en høj grad af ærlighed i hans personlighed.

Jim har befundet sig på både den lovlige side af samfundet og i den kriminelle løbebane. Jim kontaktede mig, om jeg ville læse denne bog som han har skrevet i samarbejde med Journalisten Rasmus Elmelund. Jeg var ikke nået mange sider ind i bogen, inden jeg var tryllebundet af denne fascinerende og karismatiske personlighed.

Jims mor er Dansk og hans far er fra Marokko. Jim har 7 søskende hvoraf man kun læser om et par af hans brødre i bogen. Jim har fortalt sin historie til Journalisten Rasmus Elmelund. I 2017 befinder Jim sig i Nordkorea sammen med Ulrich, en 40-årig familiefar der arbejder undercover i samarbejde med instruktøren Mads Brügger.

De er midt i et tophemmeligt dokumentarfilmprojekt. Ingen af ​​dem ved om deres historie er blevet afsløret. Jim bliver kørt hen til en kælder uden at vide om han er købt eller solgt. Jim lider af en galopperende ADHD og er født i 1972 i Holbæk.

”Jim” er faktisk en meget dyb bog, hvor Jim reflekterer over sit liv og sin opvækst. Jim har 7 halvsøskende, men har altid følt sig som enebarn. Jims ældste bror Hassan var multihandicappet og boede kun hjemme til han var ½ år gammel.

Da Hassan var 10 år gammel døde han af influenza. Jims morfar ville under ingen omstændigheder have noget med Jims far at gøre og nægtede at tale med ham. Jims morfar havde været modstandsmand under 2. verdenskrig og havde Tyskere af et ærligt hjerte.

Jim var 7 år da forældrene blev skilt og Jim følte at hans nærhed til faderen forsvandt. Herefter hører vi ikke meget om hverken hans far eller mor. ”Jim” er en utrolig stærk fortælling om et ungt menneske med en karisma og en personlighed, langt ud over det sædvanlige.

Jeg er normalt ikke fan af biografier om personligheder med en kriminel baggrund. Men ”Jim” er så meget andet og en meget særlig personlighed. ”Jim” er en stærk fortælling om et barn, hvis voksne svigtede ham og ikke forstod hvilken personlighed han var.

I Podcasts og interviews fornemmer man tydeligt at Jim er en meget særlig personlighed, der indeholder et væld af lag. ”Jim” er en fantastisk fortælling fra den virkelige verden, som du ikke må snyde dig selv for. ”Jim” får mine varmeste anbefalinger med på vejen, hvis du gerne vil blive klogere på livet og en meget karismatisk personlighed.

Vurdering: 5/6 Roser.

Krimiormen.

5/6 Roser

5/6 Roser

MIT NAVN ER JUSTICE #1

"MORDENE PÅ HIGHBURY HOUSE"

SKREVET AF

ELLY GRIFFITHS

Mit navn er Justice #1

Mit navn er Justice #1

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Elly Griffiths

Forlag: GADs Forlag

Udgivelse: 24. marts 2020

Sider: 240

Format: Hardback

Genre: Børnebøger

ISBN: 9788762733213

Anmeldt: 27. april 2022

Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar fra forlaget. Anmeldelsen er udtryk for min egen mening om bogen og ikke påvirket heraf.

Om bogen:

Spænding, mystik og humor i et klassisk kostskolemiljø. Elly Griffiths, som står bag den populære krimiserie for voksne om arkæologen Ruth Galloway, tager os i sin nye detektivserie for børn med på en klassisk kostskole for piger i 1930’ernes England.

Seriens hovedperson, den 12-årige Justice Jones, er som datter af en berømt forsvarsadvokat og en detektivromanforfatter, den fødte detektiv. De evner får hun brug for, for kostskolen viser sig at gemme på uhyggelige hemmeligheder.

Da en voldsom snestorm afskærer skolen fra omverdenen, får det dødbringende konsekvenser. En spændende serie, som er tilpas uhyggelig til målgruppen (9-12 år). Læserne vil sætte pris på den seje og sympatiske heltinde, der skal begå sig i et snobbet, konkurrencepræget og dystert miljø.

Griffiths’ elegante stil og talent fungerer også perfekt for børn, der vil gyse af fryd over den Enid Blyton-agtige atmosfære.

Oversat af: Julie Rotne

Elly griffiths

Elly griffiths

ANMELDELSE

Jeg har tidligere læst krimier for voksne skrevet af Elly Griffiths, men dette er mit første bekendtskab med forfatteren som børnebogsforfatter. Serien er beregnet til børn i 10-12-årsalderen, men jeg vil mene, at børn og barnlige sjæle langt ud over denne alder vil kunne få glæde af denne nye serie.

Serien er smækfyldt med spænding og drama for alle aldre. Javist, serien er ikke videre avanceret, men det forhindrede mig ikke i, at få stor glæde af serien om Justice, der, efter sin mors død må starte på kostskolen Highbury House.

Justices far er forsvarsadvokat og moderen var krimiforfatter, så Justice er vokset op med kriminalitet i baghaven, om man så må sige. Man fornemmer tydeligt, at forfatterens normale målgruppe er mere voksne mennesker, men det fornægter sig ikke, at Griffiths har en fænomenal evne for at skrive både dramatisk og fængslende.

Ideen til bøgerne om pigen Justice fik Elly Griffiths fra sin egen mor, der var på kostskole som barn. Griffiths mor havde skrevet om en pige, der boede på kostskole. Det var disse notater Griffiths brugte som udgangspunkt til historierne om Justice og hendes kostskoleliv i den mere farlige ende af skalaen.

Justice ankommer til Highbury House kort efter hendes mors død. Justice er altid blevet undervist hjemme af moderen, men nu skal hun for første gang i sit liv gå i en rigtig fysisk skole. Alting på Highbury House er derfor nyt for den lille 12-årige pige.

Justice Jones er født med en detektivnerve og undrer sig, på ingen måde over de mysterier hun falder over, straks hun er ankommet på Kostskolen Highbury House. Allerede inden Justice ankom var der en pige, der døde på skolen.

Selvfølgelig er dødsfaldet ikke naturligt og vores heltinde skal nok få opklaret hvad der er sket med den unge pige. Noget naturligt dødsfald er det i hvert fald ikke. Dette dødsfald bliver ikke det eneste som Justice nærmest kaster sig over ganske frygtløst og uden skam.

Samtidig bliver læseren ført ind i denne kostskoleverden tilbage i 1930`erne. Justice har ikke tidligere haft særlig meget omgang med jævnaldrende, så denne første tid på kostskolen, skal også lære hende at begå sig blandt jævnaldrende børn og aflæse deres kropssprog.

Dette skoleophold er på flere måder en læringsproces i den unge piges nye liv. Samtidig må den unge pige indstille sig på, at denne nye verden, kan være et farligt sted at navigere i når man er en ung pige med nye venner i en helt ny og ukendt verden.

Hele serien om Justice Jones og hendes tid på kostskolen Highbury House har undertitlen ”Mit navn er Justice”. Dette 1. bind af serien har titlen ”Mordene på Highbury House”. Jeg er bestemt imponeret over Elly Griffiths evne til at fastholde læseren, i yderste spænding, uanset om læseren er helt ung eller man er i en langt mere moden alder.

Jeg er tæt på, at ville kalde forfatteren for plottwistets dronning. Forfatteren evner i tilgift, at skrive så læseren bliver fængslet af hendes fascinerende univers. Det gælder uanset om du er 10 eller 90 år. ”Mordene på Highbury House” får mine varmeste anbefalinger med på vejen, hvis du eller dit barn er til en krimi der fængsler læseren og har en fortællestil helt udover det sædvanlige.

Vurdering: 6/6 Roser.

Krimiormen.

Bogen kan købes her:

6/6 Roser i Børnegenren

6/6 Roser i Børnegenren

"DE DØDE DANSER IKKE"

CRIME NOIR

SKREVET AF

MORTEN & SØREN ELLEMOSE

"De døde danser ikke" skrevet af Søren & Morten Ellemose

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfattere: Søren & Morten Ellemose

Forlag: Forfatterskabet.dk

Udgivelse: 9. oktober 2021

Sider: 242

Format: Hæftet

Genre: Noir-Crime

ISBN: 9788794159128

Anmeldt: 25. april 2022

Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar fra forlaget. Anmeldelsen er udtryk for min egen mening om bogen og ikke påvirket heraf.

Om bogen:

Nattens åndedrag rammer mig. Ikke som det forårsfriske pust af liv og klarhed, men som et klæbrigt, livsopgivende støn fra rygerlungernes sidste hiv. Det er en af de nætter, hvor kun mørket lever. De døde danser ikke er historien om den desillusionerede privatdetektiv Johnny Moonrock.

I nogle hæsblæsende og skæbnesvangre døgn banker fortiden på døren, mens ondskaben danser til tonerne af tabte drømme og knuste hjerter.

Om forfatterne

Tvillingerne Søren og Morten Ellemose (f. 1972) har tilsammen skrevet 40 bøger. De døde danser ikke er deres hyldest til crime noir.

ANMELDELSE

Denne krimi hører ind under genren Crime-noir. Noir-fiktion er en undergruppe af kriminalitetsfiktion. I denne undergruppe er ret og forkert ikke klart defineret, mens hovedpersonerne alvorligt og ofte er tragisk mangelfulde.

Det er måske den enkle forklaring på, hvorfor jeg for første gang ikke er specielt begejstret for de 2 tvillingebrødre Ellemoses forfatterskab i denne krimi. Historien er smækfyldt med filosofi og henvisninger til sangtekster iblandet et krimidrama.

Personligt er jeg nok meget mere til traditionelle krimier, hvor teksten er noget mere lige ud af landevejen, om man så må sige. Jeg har fuld respekt for forfatternes forfatterskab og de læsere, der er meget mere inde i denne genre, end jeg er.

Jeg må bare indrømme, at brødrenes tidligere forfatterskab er meget mere i ”min” genre. Skrivestilen fejler som sådan intet, den er helt som den skal være. ”De døde danser ikke” er bare en tand for dyster og usammenhængende for min smag.

Med ”De døde danser ikke” så har brødrene serveret en krimi, for de læsere der er meget mere inde i denne dystre genre. Jeg skulle rigtig mange sider ind i historien inden jeg fangede historiens handling. Hovedpersonen er privatdetektiven Johnny Moonrock, der lever i en evig depression over hans afdøde eks-kone.

Det er filosofisk, dystert og mørkt. Johnny bliver hentet ind til afhøring og hans tanker flimrer imellem hans forklaringer og fortiden. Et af citaterne fra Johnny Moonrock er noteret forrest i bogen, lyder som følger og beskriver egentlig meget godt skrivestilen i bogen:

”They say killing is nothing like in the movies. How should i know? I am not an actor!”

Johnny Moonrock.

Bogen indledes med at Johnny er indkaldt til afhøring og bliver bedt om, at fortælle om sin tur rundt i byens barer om aftenen. På sin vej rundt i byen møder Johnny en kvinde i en guldkjole, som viser sig at være en kvinde, der kalder sig Lulu Pearls, men egentlig viser sig at være en mand ved navn Lance Footlong.

Johnny spørger efter Amanda. På sin vej rundt i byen, møder Johnny rigtig mange mennesker, men ikke ret mange, kan hjælpe ham i hans søgning efter hverken kvinden eller hans afdøde ekskone. Ekskonen fylder rigtig meget i Johnnys tanker og fantasi.

Anklager Jack Thornton kommer ind i afhøringsrummet og smider betjentene Orson og Walther ud af rummet. Han mener at han kan hjælpe Johnny ud af kniben. Men hvem kan Johnny stole på? Nok mest sig selv og ikke ret mange andre.

”De døde danser ikke” er bestemt en historie med mange facetter og fyldt med drama og fik mig egentlig til at tænke på en gammel film med en detektiv, der mest af alt kun har sig selv at stole på. Johnny er lidt en ”Lone ranger” i stil med en traditionel westernfilm med den gamle skuespiller John Wayne i hovedrollen.

Johnny Moonrock må så grueligt meget igennem, inden han løser sin opgave og kommer ud af politistationen igen. Hvis du er til en gammel traditionel westernfilm, så vil ”De døde danser ikke”, bestemt være litteratur, med masser af dramatik som jeg kun kan anbefale til dig, der er til den slags.

Vurdering: 3/6 Roser.

Krimiormen.

Bogen kan købes her:

Bogen findes som lydbog her:

3/6 Roser

3/6 Roser

"DEN MØRKE ENGEL"

RUTH GALLOWAY-KRIMI #10

SKREVET AF

ELLY GRIFFITHS

"Den mørke engel" skrevet af Elly Griffiths

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Elly Griffiths

Forlag: GADS Forlag

Udgivelse: 4. marts 2022

Sider: 328

Originalsprog: Engelsk

Originaltitel: The dark angel

Oversætter: Lærke Pade & Christa Leve Poulsen

Format: Hæftet

Genre: Krimi-serie

Serie: Ruth Galloway #10

ISBN: 9788712062295

Anmeldt: 23. april 2022

Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar. Anmeldelsen er udtryk for min egen mening om bogen og ikke påvirket heraf.

Om bogen:

Da en række gamle knogler dukker op i den lille italienske bjergby Fontana Liri, må arkæolog og knogleekspert Ruth Galloway tage på en uventet forretningsrejse til Italien – og endnu en gang må Ruth bruge sin arkæologiske ekspertise til at opklare en sag, der bringer fortid og nutid sammen.

Arkæolog og knogleekspert Ruth Galloway bliver smigret, da hun modtager et brev fra den italienske arkæolog Dr. Angelo Morelli, som spørger hende om hjælp til sin forskning. Han har fundet nogle knogler i en lille italiensk bjergby, som han ikke kan finde ud af hvad er.

Det er flere år siden, Ruth har været på ferie, så selv en forretningsrejse er mere end velkommen! Ruth rejser til Fontana Liri sammen med sin datter og sin veninde Shona. I den lille bjergby finder hun et middelalderligt gravkammer og en mørk hemmelighed om anden verdenskrig og modstandsbevægelsen.

Til hendes store forbløffelse finder hun også kriminalkommissær Harry Nelson, som tilfældigvis opholder sig på et nærliggende ferieresort (hvilket han selvfølgelig hader, for ferier og ferieresorts er ikke ligefrem hans kop te).

Men der er ingen tid at spilde på det glade gensyn, for de gamle knogler viser sig nemlig at hænge sammen med et nutidigt mord, og Ruth må finde ud af, hvilke hemmeligheder der gemmer sig i Fontana Liri – som nogen tilsyneladende er villige til at dræbe for at beskytte.

Elly Griffiths

Elly Griffiths

ANMELDELSE

”Den mørke engel” er mit 4. bekendtskab med Ruth Galloway og personerne omkring den karismatiske arkæolog. Men faktisk er det 10. bind i den fantastiske serie. Jeg har tidligere læst og anmeldt:

1. bind i serien om Harbinder Kaur:

Hovedpersonen i denne serie Ruth Galloway er en kvinde i en helt særlig klasse. Hun er alene mor til Kate, kaldet Katie som Kriminalkommisær Harry Nelson er far til. Nelson er dog stadig gift med sin kone Michelle. De har været gift i mange år og venter nu endnu et barn sammen….

Eller måske er barnet ikke Nelsons men Michelles elsker Jim, som også er Nelsons kollega. Nelson og Ruth arbejder sammen på de kriminalgåder, hvor Ruths ekspertise som arkæolog er et nødvendigt indspark i opklaringen af mordsagerne i serien.

Alle bøgerne i serien kan læses uafhængigt af hinanden. Personligt synes jeg egentlig ikke, at krimi-delen i bøgerne er det væsentlige, men derimod karakterernes indbyrdes forhold. Umiddelbar lyder deres indbyrdes forhold forvirrende og rodet, men det giver alligevel mening i dynamikken imellem karaktererne.

Lige præcis i dette 10. bind er opklaringen af mord ikke specielt meget i fokus, men derimod karakterernes indbyrdes dynamik. ”Den mørke engel” er smækfyldt med dramatik, politiarbejde og ubehagelige karakterer i baggrunden iblandet en vis del romantik og feriestemning.

Ruth bliver kontaktet af en tidligere elsker, der har fundet nogle knogler i en udgravning i Italien, som han gerne vil have den Engelske arkæologs blik på. Arkæologen Dr. Angelo Morelli er vært i nogle tv-programmer, hvor arkæologi har hovedrollen. Ruth tager til Italien med datteren Kate og veninden Shona og hendes søn.

Der går dog ikke lang tid inden Harry Nelson følger efter. Den italienske by findes ikke i virkeligheden men er et udslag af forfatterens fantasi. Det hindrer dog ikke historien i at være realistisk og yderst spændende. Der går ikke længe inden Ruth og hendes venner befinder sig i yderste livsfare.

Det samme gør Michelle i forbindelse med én af Nelsons gamle sager. Michelle har dog sin egen helt til at beskytte sig imens Nelson er rejst efter Ruth og Katie, da han fornemmer at de befinder sig i yderste livsfare. I ”Den mørke engel” er Nelson virkelig splittet for alvor i forhold til sin forbindelse til Ruth Galloway og sit forhold til den gravide Michelle.

Elly Griffiths skriver simpelthen fænomenalt og evner at fastholde læseren i yderste spænding. Forfatteren evner at fastholde sine læsere hele vejen igennem bøgerne, så siderne næsten vender sig, af sig selv. Elly Griffiths fik udgivet 1. bind i denne serie i 2017 og dette bind er som jeg skrev tidligere 10. bind i serien.

En imponerende præstation på bare 5 år. Jeg ser med længsel frem til endnu et bind i serien. På intet tidspunkt står handlingen stille i denne serie om en arkæolog og hendes forbindelse med kriminalkommissæren. Jeg er dybt imponeret over Elly Griffiths evne til at fastholde læseren hele vejen igennem hendes bøger og konstant overraske og chokere med hendes fantastiske plots i hendes forfatterskab.

”Den mørke engel” får mine varmeste anbefalinger med på vejen, hvis du er til en krimi, der kan så meget andet, end bare at opklare mysterier.

Vurdering: 5/6 Roser.

Krimiormen.

Bogen kan købes her:

Du kan besøge forlaget her:

5/6 Roser

5/6 Roser

"SIDSTE SOMMER"

#1 INDBRUDDET

Y/A ROMAN

SKREVET AF

NIELS ULRICH FJORDSIDE

"Sidste sommer" skrevet af Niels Ulrich Fjordside (Mellemgaard)

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Niels Ulrich Fjordside

Forlag: mellemgaard

Udgivelse: 22. april 2022

Sider: 300

Format: Pdf-fil/Paperback

Genre: Y/A Roman

ISBN: 9788775754366

Anmeldt: 22. april 2022

Bogen er et anmeldereksemplar, som jeg har modtaget fra forfatteren som en Pdf-fil. Anmeldelsen er et udtryk for min egen mening om bogen og ikke påvirket heraf.

Om bogen:

Preben, Bjarne og Verner bryder ind i et hus, hvor de overfladisk kender ejeren. Her finder de et pengeskab, hvori der er en anseelig mængde kontanter og nogle dokumenter. Til deres store overraskelse meldes indbruddet ikke… det skyldes måske, at der er fusket med de fundne dokumenter?

De tre drenge bliver nysgerrige og beslutter sig for selv at gå på jagt efter sandheden. Her opdager de til deres forbavselse, at flere helt almindelige borgere fra den lille by dækker over nogle uhyggelige sandheder. De vikles, måske ikke helt uskyldige, ind i den skumle sag, og pludselig står tre helt almindelige teenagerdrenge midt i et virvar af indbrud, knallertræs, slagsmål, stuearrest, venskaber og meget andet.

Alt dette sker, mens et almindeligt teenagerliv i midt-80’ernes Sydvestjylland også skal leves.

Uddrag af bogen

… vi behøver sgu ikke at være professorer for at regne ud, at Arne har opdaget, at uindbudte for nylig har lusket rundt i hans hus. Men ved han, det er Bjarne, ham med pungen, og hans slæng? Ved han, hvem vi er? Og sandsynligvis kan forpurre hans planer?

Forhåbentlig ved han ikke noget om os. Preben er gået tilbage til køkkenet, jeg går mod kontoret, og Bjarne er ovenpå. ’‘FOR HELVEDE!’’ råber han pludselig. Hvis der er andre end os i huset, har de helt sikkert hørt os nu. Jeg står stille med hjertet helt oppe i halsen … det er fandeme godt, at jeg lige har været på lokum, ellers havde jeg sgu skidt i bukserne.

”HVAD NU?” råber Preben.

Om forfatteren

Niels Ulrich Fjordside er født i Løgstør i 1969, opvokset i Hodde og Tistrup i Sydvestjylland. Siden 2009 har han boet i København, hvor han bl.a. har uddannet sig til cand.pæd. fra IUP-DPU Aarhus Universitet. Han har gennem sit liv rejst meget, bl.a. to lange jordomrejser.

ANMELDELSE

Jeg modtog bogen som en Pdf-fil og var lidt spændt på, at dykke ned i denne Y/A-roman, da det jo ligger lidt udenfor min normale genre. Jeg sagde ja til bogen, da handlingen jo samtidig foregår i en tid, hvor jeg selv havde nogenlunde samme alder som bogens 3 hovedpersoner Preben, Bjarne og Verner.

Det er ikke helt klart, men jeg gætter på, at de 3 venner går i folkeskolens 9. klasse, da vi møder dem 1. gang. De 3 venner befinder sig lige i den alder hvor de er midt imellem de sidste barndomsår og de unge år. De 3 venner famler lidt i blinde efter deres personlighed og det at navigere i et voksenliv med piger, fremtiden og forældrene.

Vi dumper lige ned i deres famlen efter at finde sig selv i en verden fyldt med fest og farver og også livets alvor. Jeg glemte hurtigt, at romanen egentlig er tænkt til de yngre læsere og blev fanget af forfatterens nærværende og levende måde, at beskrive sine karakterer og omgivelserne på.

De 3 unge drenge modnes efterhånden som man nærmer sig slutningen af dette 1. bind af bogen. Der hersker ingen tvivl om, at de 2 bøger MÅ hænge sammen og skal læses som én sammenhængende roman. De 3 unge mænd begår et indbrud i den lokale bilforhandlers privatbolig.

De finder blandt andet nogle papirer der indikerer at Bilforhandleren har gang i nogle forretninger, der nok ikke tåler at se dagens lys. Den ene af drengene taber sin pung under indbruddet, så hans identitet burde stå klar for bilforhandleren.

Drengene bruger lang tid på at lede efter pungen uden resultat. Hele 1 bog med undertitlen ”Indbruddet” omhandler indbruddet og drengenes nervøsitet omkring den tabte pung. Eller det vil sige, vores hovedperson Verners tanker kredser meget omkring den tabte pung og hans følelse af ansvar overfor sine 2 venner.

Det er Bjarne der har mistet pungen, men han er lidt mere nonchalant over tabet af pungen. Der var jo ikke rigtigt nogle penge i. Hvad Bjarne har glemt er, at hans navn står på flere af de kort der ligger i pungen. Den 3. unge mand Preben er søn af det lokale kro-ejer-par og har helt andre alvorlige spekulationer.

Hans mor er meget syg af kræft og det påvirker Preben rigtig meget, men også hans 2 venner. I dette første bind, bliver læseren ført grundigt ind i de 3 venner stærke venskab og deres ageren i et samfund præget af 80`ernes ungdomskultur.

”Sidste sommer” er fængslende, nærværende og tidstypisk skrevet i et levende og interessant sprog, der lover godt for afslutningen af denne 2-bind roman fra de kulørte 80`ere, der er meget anderledes end den ungdomskultur som 2020`ernes ungdom møder i dag.

De 3 venner vikles, måske ikke helt uskyldige, ind i en skummel sag, og pludselig står tre helt almindelige teenagedrenge midt i et virvar af indbrud, knallertræs, slagsmål, stuearrest, venskaber og meget andet. Alt dette sker, mens et almindeligt teenageliv i midt-80’ernes Sydvestjylland også skal leves.

”Sidste sommer” er bestemt en fængslende roman for teenagere i 12-18-års alderen og får mine varmeste anbefalinger med på vejen.

Vurdering: 4/6 Roser.

Krimiormen.

4/6 Roser

4/6 Roser

"FORBRYDELSENS SIND"

SKREVET AF

TINE WØBBE, METTE BRANDT-CHRISTENSEN I SAMARBEJDE MED

KRISTINA ANTIVAKIS

"Forbrydelsens sind"

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfattere: Tine Wøbbe, Mette Brandt-Christensen & Kristina Antivakis

Forlag: Politikens Forlag

Udgivelse: 7. marts 2022

Sider: 288

Format: Paperback

Genre: Sind og forbrydelse

ISBN: 9788740064216

Anmeldt: 20. april 2022

Bogen er et anmeldereksemplar, som jeg har modtaget fra forlaget. Anmeldelsen er et udtryk for min egen mening om bogen og ikke påvirket heraf.

Om bogen:

I Forbrydelsens sind giver den erfarne retspsykiater og næstformand i Retslægerådet Mette Brandt-Christensen og den anerkendte retspsykolog og chefpsykolog på Psykiatrisk Center Sct. Hans Tine Wøbbe et unikt indblik i arbejdet med nogle af landets værste kriminelle og farlige gerningspersoner og belyser de psykiatriske værktøjer til at diagnosticere og behandle de dømte.

For eksempel gennemgår eksperterne de grundige mentalerklæringer, psykopatitjeklister og personlighedstest, der benyttes ved mistanke om psykisk afvigende adfærd, når de er med til at anbefale, om den skyldige skal i fængsel eller have en behandlingsdom.

I bogen medvirker desuden nogle af de kriminelle, som Mette Brandt-Christensen og Tine Wøbbe har siddet ansigt til ansigt med. En drabsmand, en seriekrænker, et bandemedlem, en stalker, en bankrøver, en ildspåsætter, en frihedsberøver og en overfaldsmand fortæller deres livshistorie og beskriver, hvordan deres vej førte til grænseoverskridende adfærd, vold, fængselsstraffe, anbringelser – og nogle gange psykiatrisk behandling.

Mette Brandt-Christensen og Tine Wøbbe beretter om, hvordan de takler de intense og udfordrende møder med de dømte og om deres faglige søgen og personlige nysgerrighed eft er at afdække, hvad der ligger bag forbrydelserne. 

ANMELDELSE

I denne bog giver behandlerne i samarbejde med en journalist ordet til 8 dømte mænd, der alle lider af én eller flere psykiske lidelser. De er alle 8 blevet mentalundersøgt og står tilbage med en fængselsdom eller en behandlingsdom efter at have begået en forbrydelse, der har haft store konsekvenser for både dem selv og deres ofre.

Langt de fleste af mændenes fortællinger er velformulerede og logiske, set ud fra det synspunkt, at de efterfølgende står tilbage med en diagnose og i mange tilfælde flere. Hvad er årsagen til, at disse mænd reagerede som de gjorde og hvorfor?

Der var flere af disse beretninger, der fik kuldegysningerne til at risle ned ad min ryg. Dette er trods alt virkeligheden for disse mænd og ikke mindst, deres ofre og familier. Jeg undrede mig over, hvorfor der kun var interviews med mænd i bogen.

Det har den helt enkelte forklaring, at 95% af personfarlige forbrydelser er begået af mænd. I ”Forbrydelsens sind” kommer læseren med ind bag sindet på nogle af de mennesker der begår personfarlig kriminalitet og hvorfor. Det er 8 meget forskellige mænd med meget forskellige baggrunde man bliver præsenteret for i denne bog.

2-3 af beretningerne er lidt mere grufulde end resten af beretningerne. Det er virkelig lykkedes de 3 kvinder, der står bag bogen, at give gerningsmændene en stemme. Her får man en unik mulighed for, at høre gerningsmændenes argumenter for, hvorfor de gjorde, som de gjorde.

Det er ikke altid, at der er et argument, men en forklaring er der jo altid. Indimellem bunder forklaringen ganske enkelt i gerningsmændenes diagnoser, mens det andre gange er et simpelt råb om hjælp og et forsøg på, at råbe behandlerne op i et skrig om hjælp.

Bogen lægger ud med ”John” der har en dannet, men skrøbelig personlighed og så har han voldtaget adskillige kvinder. De 3 forfattere af ”Forbrydelsens sind er henholdsvis Retspsykolog Tine Wøbbe. Hun er Chefpsykolog på psykiatrisk center Sct. Hans.

Retspsykiater Mette Brandt-Christensen. Hun er Overlæge på retspsykiatrisk Afdeling i Region Hovedstaden. Den 3. kvinde, der er forfatter til ”Forbrydelsens sind” er Journalisten Kristina Antivakis. Én af de andre dømte mænd i ”Forbrydelsens sind” er 34-årige ”Brian”, dømt for vold med døden til følge.

”Forbrydelsens sind” kommer også ind på Retspsykiatriens historie, Mentalerklæringer i straffesager samt Psykologiske tests. 49-årige ”Morten” er dømt for stalking og vold. 32-årige ”Jens” er dømt for drab. 47-årige ”Leon” er dømt for bankrøveri.

36-årige ”Jonathan” er dømt for gidseltagning. Dette er nogle af de dømte mænd, som man bliver præsenteret for i ”Forbrydelsens sind”. Når man, som jeg, interesserer sig for krimigenren og dokumentargenren så er det interessant, at blive ført igennem de virkelige personer bag virkelighedens forbrydelser.

De har alle 8 dømte, sindslidelser i større eller mindre grad. ”Forbrydelsens sind” giver en mulighed for, at komme ind bag årsagerne til, hvorfor nogle mennesker træder over grænsen ind til de voldsomme forbrydelser, de alle er ophavsmænd til.

Man skal dog også gøre sig klart, at ”Forbrydelsens sind” er forfatternes mulighed for at give de dømte et talerør. Langt de fleste af de dømte, evner at formulere deres baggrund for, at de har begået disse voldsomme forbrydelser.

Hvis du er interesseret i at dykke ind bag forbrydelsens maske, så er ”Forbrydelsens sind” en unik mulighed for at blive klogere på, hvad der får disse kriminelle til at begå de omtalte handlinger.

Vurdering: 4/6 Roser.

Krimiormen.

4/6 Roser

4/6 Roser

"DEN NITTENDE Ø"

KRIMISERIE

Task Force 14 #2 

SKREVET AF

THOMAS BAGGER

"Den nittende ø" skrevet af Thomas Bagger

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Thomas Bagger

Forlag: Politikens Forlag

Udgivelse: 1. april 2022

Sider: 384

Format: Paperback

Genre: Kimi-serie

Serie: Task Force 14 #2

ISBN: 9788740078664

Anmeldt: 18. april 2022

Bogen er et anmeldereksemplar, som jeg har modtaget fra forlaget. Anmeldelsen er et udtryk for min egen mening om bogen og ikke påvirket heraf.

Om bogen:

Aarhusianske Thomas Bagger bragede igennem i 2017 med krimien Den permanente, der nåede ud til mere end 40.000 lyttere på Mofibo. I 2021 udkom han på Politikens Forlag med krimi- thrilleren Manden i tre dele, der blev indstillet til Krimimessens Publikums- pris og høstede flotte anmeldelser.

I Den nittende ø – der er andet bind i serien om den excentriske efterforsker Lucas Stage – finder en spektakulær hændelse sted i en lille bygd på Færøerne. Sammen med kriminaltekniker Sidsel Jensen bliver Lucas som special- agent i Task Force 14 sendt op for at hjælpe det lokale politi.

I en kirke er fire præster i fuldt ornat blevet fundet døde i en pøl af deres eget blod og med hver sin kniv knuget mellem hænderne. Umiddelbart ligner det et rituelt kollektivt selvmord, men noget tyder på, at en femte person har opholdt sig i kirken.

Både Lucas og Sidsel er på godt og ondt fremmedelementer i det lille lokalsamfund, og mens tiden arbejder mod de to danske efterforskere, vikles de langsomt ind i et mørkt, brutalt og blodstænket net af fortielser og religiøse fanatikere, der kun går på knæ for Gud. .

"Manden i tre dele" 1. Bind i serien

ANMELDELSE

”Den nittende ø” er 2. del af forfatterens serie med den meget usædvanlige efterforsker Lucas Stage i hovedrollen. Serien har som sådan ikke en egentlig titel, hvilket har forvirret mig en del, men jeg har valgt at kalde serie for Task Force 14, da det er navnet på den enhed som Lucas Stage bliver udsendt for.

Denne serie af krimier er nok noget af det mest usædvanlige jeg nogensinde er stødt på. Glem alt om, hvem der er heltene og skurkene i historien. Ingenting er helt så sort og hvidt i Thomas Baggers univers. I bund og grund er det vel et faktum der ligger tæt på virkeligheden.

Det er vel de færreste mennesker der kun er gode eller onde, på den vis kommer krimierne vel ret så tæt på virkelighedens verden. Det faktum er eminent spottet af forfatterens krøllede hjerne. Ingenting er kun sort eller kun hvidt, det afhænger af øjnene der ser.

I ”Den nittende ø” er handlingen henlagt til Færøerne og det færøske folk. Et ensomt og forblæst øsamfund præget af en stærk befolkning. Færøerne er en gruppe på 18 øer af vulkansk oprindelse i den nordlige del af Atlanterhavet mellem Storbritannien, Island og Norge.

Den første bosættelse på øerne fandt sted, da irske munke omkring år 625 slog sig ned og levede som eneboere på øerne. De gav sandsynligvis øerne deres navn. Færøerne er en selvstyrende del af det Danske rigsfællesskab.

Tilbage til den aktuelle krimi. Vi møder Hjalti Kjølbro, gift med Sara og far til en søn. De bor i en lille bygd på Færøerne med kun 100 indbyggere. De er på vej i seng da de ser, at der er lys i kirken. Hjalti har nøgle til kirken og vil undersøge, hvorfor lyset er tændt.

Der møder Hjalti det mest forfærdelige syn, som han aldrig vil glemme. Kriminalteknikeren Sidsel Jensen slår op med sin kæreste Simon, som hun nærmest flygter fra. Sidsels baggrund er meget usædvanlig og på trods af sine omkring 40 år, så har Sidsel aldrig været gift og har ingen børn.

Det skal snart vise sig, at hun har en forbindelse med Hjalti og Færøerne. Faktisk er hun født under et andet navn på Færøerne og rejste til Danmark, sammen med sin mor som 13-årig. Sammen med Lucas Stage bliver Sidsel sendt til Færøerne for at efterforske mordene på 4, måske 5 af øernes præster.

De 2 fremmede efterforskere har meget svært ved at finde sig til rette iblandt de religiøse, stærke og brutale Færinger. ”Den nittende ø” er absolut en krimi i en helt særlig klasse. Præcis som 1. del af serien:

Læseren bliver præsenteret for nogle karakterer, helt ud over det sædvanlige. Thomas Bagger har en helt særlig evne for eT fuldstændig fantastisk plottwist og en drejning af historien, der formår at chokere, overraske og fastholde læseren i yderste spænding til sidste side.

Jeg ser allerede nu frem til endnu et bind i forfatterens sindssygt spændende forfatterskab. ”Den nittende ø” er absolut en pageturner i en helt usædvanlig klasse, der får mine varmeste anbefalinger med på vejen, hvis du er til en krimi, der overrasker, chokerer og tryllebinder læseren, lige til det sidste.

Vurdering: 6/6 Roser.

Krimiormen.

Bogen kan købes her:

Bogen findes som lydbog her:

6/6 Roser

6/6 Roser

"FRISTDAG"

ROMAN

SKREVET AF

JAN THIELE

"Fristdag" skrevet af Jan Thiele

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Jan Thiele

Forlag: Egolibris

Udgivelse: 28. oktober 2021

Sider: 220

Format: Paperback

Genre: Roman

ISBN: 9788793959408

Anmeldt: 12. april 2022

Bogen er et anmeldereksemplar, som jeg har modtaget fra forlaget. Anmeldelsen er et udtryk for min egen mening om bogen og ikke påvirket heraf.

Om bogen:

Covid-23, følgesygdommen af det andet store verdensomspændende virusudbrud på få år, er nogenlunde under kontrol. Fischer Fischer bliver ansat som jurist i Genopretningsstyrelsen. Han er god til sit arbejde. Men efter en uge siger han alligevel sin stilling op.

For der er et eller andet forkert ved det job. Så forkert, at han ikke kan sove om natten. Hans kontorchef opfører sig mystisk, da han tager afsked med hende. Fischer er dødtræt og kommer ved et ulykkeligt og uforståeligt uheld til at true hende på livet.

Han trækker i land, men det er for sent med det. Som om bomben allerede tikker. Så er hans kontorchef i fare? Er Fischer truslen? Eller er det kontorchefen, der truer Fischer? Måske er det bare truslen om en ny pandemi, der gør dem begge – gør alle – tossede?

ANMELDELSE

Romanen har baggrund i den nuværende Covid-19 situation. Eller…det vil sige, vi befinder os i fremtidens Corona udbrud, i 2027. Det er 2. udbrud som verden befinder sig i. Nu er det Covid-23, som er noget værre end Covid 19.

Det måtte jo komme, romanen om Corona og fremtidens politiske situation. Hele romanen har et humoristisk glimt i øjet og politikeres forfærdelige egenrådige opførsel. Man står lige på tærsklen til Covid-27. Hovedpersonen er Juristen Fischer Fischer.

Fischer søger en ledig stilling i genoprettelsesstyrelsen. Da han søger, viser det sig, at der faktisk er 5 ledige stillinger. Fischer bliver dog ”spist af” med stillingen der er berammet til et 10-måneders vikariat. Det føler Fischer er temmelig aldersdiskreminerende og formentlig bunder i, at han er fyldt 51 år.

Derudover har han en fortid i et ministerium og det faktum, mener Fischer burde give ham forret, til at blive ansat i én af de fastansatte stillinger. Bogens tidsregning er indrettet efter Corona. År 5 FC er således år 5 Før Corona.

Der er helt bestemt detaljer i bogen, der har rod i virkelighedens verden, men generelt opfatter jeg ikke ”Fristdag” til at være ret tæt på vores virkelighed og nutidens politikere. Jeg betragter mere ”Fristdag” som et indspark i et satirisk blik på hverdagens virkelige politikere og det politiske system i Mette Frederiksens univers.

Som læser, fornemmer jeg helt klart forfatterens kritiske blik på Coronarestriktioner og hverdagens politikeres skalten og valten med at bestemme over almindelige menneskers hverdag. Måske fornemmer jeg også forfatterens mistillid i forhold til den nye virkelighed som vi som folk stod overfor i Coronaens tegn.

Når dette er sagt, så fornemmer jeg til gengæld et mere end almindeligt humoristisk blik i pennen. Fischer Fischer opsøges af Justitsminister Lærke Jeppesen da han uddeler mad fra sin arbejdsplads SundMadDanmark, hvor han er ansat som souschef.

Fischer Fischer har søgt en stilling som jurist i genopretningsstyrelsen. Han får en stilling i et 10-måneders vikariat men der går kun en uge så siger han sin stilling op igen. Stillingen stjæler hans nattesøvn og det generer ham voldsomt, at han er underbetalt og kun har fået en stilling i et vikariat.

Fischer føler sig forfulgt af en Svensker, men måske er det bare indbildning. Faktisk er han voldsomt påvirket af Coronarestriktionerne, ligesom så mange andre. Fischer følger en blogger Gitte Birte Fischer, der af mere end almindelig kritisk overfor statsministeren.

Gitte Birte dør og det sætter hele Coronasituationen på spidsen. Måske begik hun selvmord eller måske blev hun myrdet. ”Fristdag” sætter hele Coronasituationen på spidsen i vores virkelige verden. Det er 3. gang at jeg dykker ned i forfatterens univers.

Tidligere har jeg læst og anmeldt

Som i de tidligere udgivelser, så evner Jan Thiele at flette ustyrligt morsomme passager ind i bogens sider. ”Fristdag” er lige så skæv, anderledes og hylende morsom som Jan Thieles tidligere udgivelser. ”Fristdag” får mine varmeste anbefalinger med på vejen, hvis du er til litteratur, der er noget ud over det sædvanlige og som man ikke finder lignende andre steder.

Vurdering: 4/6 Roser.

Krimiormen.

Bogen kan købes her:

4/6 Roser

4/6 Roser

"MALI"

EN KLIMATHRILLER

SKREVET AF

TORBEN MATHIASSEN

"Mali" skrevet af Torben Mathiassen

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Torben Mathiassen

Forlag: Forfatterskabet.dk

Udgivelse: 18. februar 2022

Sider: 502

Format: Paperback

Genre: Klimathriller

ISBN: 9788794289030

Anmeldt: 10. april 2022

Bogen er et anmeldereksemplar, som jeg har modtaget fra forlaget. Anmeldelsen er et udtryk for min egen mening om bogen og ikke påvirket heraf.

Om bogen:

Klimaforandringer har nu vist deres fulde styrke. Nordeuropa fryser, og mere end 100 millioner indbyggere er tvunget på flugt. De er magtesløse, uønskede, bange, sultne og uden håb for fremtiden, men ifølge FN og gældende international lov kan de ikke kategoriseres som flygtninge.

I et øde hjørne af Danmark ligger en lille landsby, hvor nogle få familier endnu forsøger at overleve det nye miljø, hvor de er afskåret fra omverdenen. Da kulden bliver værre, og mad og brændsel hastigt svinder ind, må de forlade landsbyen og stå ansigt til ansigt med deres nye virkelighed sydpå.

Overlevelsesrejsen er en chokerende og stærk fortælling om en familie, der kæmper for at overleve tragedien og mødet med det ukendte. MALI er første bind i serien Jordens klimaramte. MALI handler om flugten fra en klimakrise, som truer med at udrydde store dele af Nordeuropas befolkning.

Om forfatteren

Torben Mathiassen (f. 1973) er cand. merc. i international markedsføring. MALI er hans debut som forfatter.

Torben Mathiassen (Forfatterskabet.dk)

Torben Mathiassen (Forfatterskabet.dk)

ANMELDELSE

”Mali” er en klimathriller, hvor forfatteren fører os frem til en tid, hvor klimaet påvirker os, så vi er inde i en ny istid og hele verdens klima er fuldstændig forandret. Vi følger nogle familier, der kæmper en daglig kamp i deres forsøg på at overleve de nye betingelser for mennesker og dyr i en ny meget kold tid.

Sommeren er vanvittig kold og meget kort. Teknologien, som vi kender den i dag, eksisterer ikke længere. Mændene er ude og jage hver dag, men mest sæler og kvinder og børn hugger brænde. Livet er en daglig kamp for at overleve og ingen ved hvor længe man kan overleve i Danmark.

3 af disse familier beslutter sig for, at deres eneste chance for at overleve vil være at flygte sydpå og de ender under store strabadser i en klimaflygtningelejr i Frankrig. Inden længe ser de 2 af familierne sig dog nødsaget til at flygte videre igennem fjendeland til Mali.

På deres lange rejse sydpå møder de ikke eet eneste menneske. Til gengæld møder de nogle flygtningelejre i størrelser som man næsten ikke kan forestille sig. De møder også en kriminel bandeleder som har indført sin egen dagsorden.

Denne bandeleder gør livet i flygtningelejren til en daglig kamp for overlevelse. ”Mali” er en ekstrem stærk fortælling om et liv på flugt fra klimaforandringerne og en fortælling om en daglig kamp for overlevelse for en familie bestående af faderen Magnus, moderen Freja og deres 2 børn.

Med dem på rejsen er deres nære venner, en muslimsk familie, der tidligere er ankommet som flygtninge til Danmark. ”Mali” er en stærk fortælling om overlevelse i en ny verden med klimaforandringer, sygdom og en helt ny verdensorden.

Vi møder nogle familier, der er uønsket uanset hvor de prøver at flygte hen i et forsøg på at overleve. Opholdet i flygtningelejren er en skræmmende fortælling i sig selv. Et ophold hvor familierne står overfor en daglig kamp for overlevelse.

Her er det kun de stærkeste der overlever, hvis de da ikke bliver smittet af en dødsensfarlig epidemi eller ikke kan overleve på madrationer der kun lige er nok til at flygtningene kan fungere på et eksistensminimum. Livet i den flygtningelejr som familien ankommer til, er en kamp for overlevelse i sig selv.

Personligt har jeg intet kendskab om nutidens flygtningelejre, men jeg håber virkelig ikke at bogens beskrivelse af flygtningelejre, på nogen måde ligner virkelighedens flygtningelejre. ”Mali” er virkelig en stærk, skræmmende og voldelig fortælling om et klima og en verdensorden der bryder sammen og om mennesker på flugt, uønsket uanset hvor de kommer hen.

”Mali” er en advarsel til nutidens menneskehed om, hvad vi kan stå overfor, hvis klimaforandringerne ikke bliver bremset. ”Mali” er også en fortælling om et stærkt folk og en stærk familie, hvis liv er i konstant alarmberedskab.

Skrivestilen i ”Mali” er virkelig fængslende og formår at fastholde læseren i yderste spænding, hele thrilleren igennem. ”Mali” er en skræmmende fortælling, der minder os om, hvad der kan ske, hvis vi ikke gør noget ved klimaforandringerne, inden det er for sent.

”Mali” lægger bestemt op til flere fortællinger i samme genre om en klimakrise, der kan ramme os alle sammen. ”Mali” får mine varmeste anbefalinger med på vejen, hvis du tør læse om en klimakrise, der kan få betydning for os alle sammen. Absolut en Klimathriller i topklasse.

Vurdering: 6/6 Roser.

Krimiormen.

6/6 Roser

6/6 Roser

"1900-ET ÅRHUNDREDES TUSMØRKE"

ANTOLOGI

UDGIVET AF

2 FEET ENTERTAINMENT

"1900-Et århundredes tusmørke"

anmeldereksemplar

Tag med på en rejse gennem det tyvende århundredes tusmørke, skildret årti for årti, af nogle af Danmarkas bedste gyserforfattere. I løbet af ti noveller, ti meget forskellige gys, fører vejen forbi verdenskrige, pandemier, rock’n’roll, medicinske forsøg, dogmatisk kristendom, overtro, åndeseancer, psykiatriske hospitaler, BZ’ere, IT-svindlere, nazisme, sportsvogne, diskoteker, skøjtebaner, jagtselskaber, skrivemaskiner, internet, leverpostej, bøgetræer og meget mere.

Henrik Harksen er idémand til antologien og har udvalgt de medvirkende forfattere. Horrorforsker Mathias Clasen har skrevet forord. De ti noveller, en for hvert årti, er skrevet af Thomas Strømsholt, Steen Langstrup, Teddy Vork, Martin Wangsgaard Jürgensen, Martin Schjönning, Carina Evytt, A. Silvestri, Sheila Eggenberger, Christian Reslow og Jonas Wilmann.

"Forfattersind" skrevet af Steen Langstrup

ANMELDELSE

”1900-Et århundredes tusmørke” er en antologi med en tusmørkehistorie fra hvert årti i det 19-århundrede. Hver enkel historie er meget forskellige og der burde være en historie for enhver smag. Historien fra 00`erne er et metafysisk eksperiment.

I 1910`erne hærger den spanske syge verden, efter verdenskrigen, med sygdom og død til følge. Vi følger lægen Knud Felding, der risikerer sit liv og helbred ved at tage rundt og tilse de syge borgere. Han føler sig ikke selv, helt rask, da han er på vej rundt på sin rute.

Petrine Hansen er én af de syge patienter og Elvine Skårup vil have hende indlagt, men der er ikke plads på hospitalet længere. Da lægen, efter sygebesøget, kommer ud til sin bil, sidder der et stykke hvidt duftende papir under vinduesviskeren.

På sin tur rundt i byen, ser lægen hele tiden en pige i en hvid klædning. Pigen bliver kørt ned, men forsvinder sporløst. Denne historie er skrevet af Steen Langstrup, redaktøren af denne bog. I 1920`erne befinder vi os i september 1926.

Præsten er meget glad for sin skrivemaskine. Sognet er fyldt med historier. 1930`erne: 16-årige Liv læser om varulve og spørger sin hadede mor hvad det egentlig er. 20 mænd har været på jagt og står udenfor med deres snapseglas i hænderne.

I 1940`erne bliver vi præsenteret for historien om Danske mænd der slår Russiske mænd ihjel og voldtager Russiske kvinder. I 1950`erne møder vi ”Djævelens musik” som er tidens nye rock ‘n’ roll, som man i kirkelige kredse ser meget skævt til.

Også organisten Jørgen, indtil det griber ham. 1960`erne handler om skøjteløb og 60’ernes medicinske forsøg med LSD. 1970`ernes historie er skrevet af en debutant. 70’er-disko for fuld udblæsning. I en leverpostejsfarvet forstad åbner et ny diskotek, og intet bliver nogensinde det samme igen.

Denne historie er bestemt et årti, som jeg personligt kan relatere til. Den næste historie er et kalejdoskopisk mareridt om en ung mand på kollisionskurs med virkeligheden og grise. 1990`ernes historie er en bedragers fortælling om sit virke i århundredets sidste årti, hvor internettet lovede helt nye muligheder, der trækker tråde langt ind i det nye årtusinde.

Dette er essensen af nogle af de historier, som læseren præsenteres for i ”1900-Et århundredes tusmørke”. Antologien præsenterer 10 meget forskellige historier, af 10 meget forskellige forfattere. én for hvert årti i dette århundrede.

Forfatterne som vi møder i antologien, er Thomas Strømsholt, Steen Langstrup, Teddy Vork, Martin Wangsgaard Jürgensen, Martin Schjönning, Carina Evytt, A. Silvestri, Sheila Eggenberger, Christian Reslow samt Jonas Wilmann.

10 meget forskellige og yderst kompetente forfattere inden for gyser-genren. Dette er kort fortalt, en rejse gennem det tyvende århundredes tusmørke. ”1900-Et århundredes tusmørke” præsenterer læseren for 10 årtiers gys, velskrevet, fængslende og gyselige historier, der evner at komme helt ind under huden på læseren.

Personligt er jeg ikke typen, der ser gys på skærmen, men denne antologi, fængede mig bestemt og indeholder gys for enhver smag…også min. ”1900-Et århundredes tusmørke” får mine varmeste anbefalinger med på vejen, hvis du er til et godt gys, der stjæler din nattesøvn og giver lige den følelse indeni som man elsker ved, denne type historier.

Vurdering: 4/6 Roser.

Krimiormen.

4/6 Roser

4/6 Roser

"HIMMELSTRASSE"

SPÆNDINGSROMAN

SKREVET AF

STEFFEN GROTH

"Himmelstrasse" skrevet af Steffen Groth

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Steffen Groth

Forlag: Byens Forlag

Udgivelse: 13. november 2021

Sider: 372

Format: Paperback

Genre: Spændingsroman

ISBN: 9788794215152

Anmeldt: 5. april 2022

Bogen er et anmeldereksemplar, som jeg har modtaget fra forlaget. Anmeldelsen er et udtryk for min egen mening om bogen og ikke påvirket heraf.

Om bogen:

En nøgen mand vågner op i en kiste i et kapel i en have i Risskov uden at vide, hvem han er, eller hvordan han er endt dér. Han ved heller ikke, ­hvorfor han ligger og siger ordet Himmelstrasse, eller hvad det betyder. Det sidste ved kriminalkommissær Rasmus Hansen til gengæld.

Rasmus har akut brug for en insider på et eksklusivt hospice på Ærø for at komme videre i jagten på mindst 35 forsvundne gadesovere, hvis skæbne er forbundet til manden i kistens.

Bagsideteksten på

Bagsideteksten på "Himmelstrasse"

ANMELDELSE

”Himmelstrasse” er mit 3. bekendtskab med forfatteren Steffen Groth. Jeg har tidligere læst og anmeldt:

Alle 3 bøger er i spændingsgenren men alligevel meget forskellige. Modsat mange andre produktive forfattere, så er Steffen Groths bøger skrevet med nye karakterer i hver eneste bog. Af samme grund, så kan hver eneste af hans bøger, læses uafhængigt af hinanden.

Spændingen i hans udgivelser fornægter sig ikke. Forfatteren evner at fastholde læseren i spænding hele vejen igennem bogen og har et fantastisk greb om både plottwist og pageturnere. I ”Himmelstrasse” har såkaldte Gadesovere og drømmen om at forlænge livet mest muligt en væsentlig hovedrolle.

Bogen tager fat i de fleste menneskers angst for at livet har en udløbsdato. Hvor meget vil folk med penge i banken betale for at kunne blive genoplivet når, den sygdom der tager livet af dem, kan helbredes? Hvem vil savne en hjemløs, hvis han eller hun forsvinder sporløst fra jordens overflade?

Det er 2 rigtig gode spørgsmål som bogen tager op i sin handling. En mand vågner forvirret og uden hukommelse op i en kiste i Risskov ved Århus. Til at begynde med husker han kun ordet ”Himmelstrasse” og han ved at han er ved at dø.

Men hvorfor ligger han i denne kiste allerede og hvorfor har han det bedst i vand, som et andet krybdyr? Manden ved, at han må finde ud af, hvorfor han vågnede i kisten og hvem der lagde ham i den. Han er helt overbevist om, at han ikke ligger der frivilligt.

Kriminalkommissær Rasmus Hansen bliver samtidig gjort opmærksom på, at flere hjemløse er forsvundet fra gaden. Det er en medarbejder fra Kirkens korshærs herberg ”Tre ege” der har gjort Rasmus opmærksom på, at hun undrer sig over, hvorfor der er gadesovere der er forsvundet fra herbergets klientel.

Sporene fører Rasmus til et eksklusivt hospice på Ærø. Manden der vågner i kisten i et kapel i sin have, viser sig at hedde Peter Sillesen og han har åbenbart ligget i kapellet de sidste 5 år. Himmelstrasse viser sig at være en beværtning som Peter og hans kone Ulla har frekventeret under falske navne.

Som dagene går, husker Peter mere og mere om, hvem han var og hvorfor han lå i kisten. I efterforskningen opdager Rasmus, at der formentlig mindst er 35 gadesovere der er forsvundet. Gadesoverne har en vis forbindelse med Peter Sillesen som igen har en forbindelse med Hospicet på Ærø.

”Himmelstrasse” er en fantastisk, urovækkende og kuldegysfremkaldende spændingsroman i en helt særlig klasse. Forfatteren har en formidabel evne til at overraske læseren og man bliver fastholdt i spænding og gys hele vejen igennem bogen.

”Himmelstrasse” tager fat i et emne som vel nok mange mennesker har et vist forhold til. ”Himmelstrasse” er absolut en spændingsroman i en helt særlig klasse, der stjæler din nattesøvn. Skrivestilen er fængslende og lærerig og litteratur, der er svær at slippe.

”Himmelstrasse” får bestemt mine varmeste anbefalinger med på vejen som en pageturner med et helt særligt plot, der evner at fange læseren til sidste side.

Vurdering: 5/6 Roser.

Krimiormen.

Bogen kan købes her:

Bogen findes som lydbog her:

Du kan besøge forlaget her:

5/6 Roser

5/6 Roser

"STILHEDENS EKKO"

CECILIE KNUDSEN #3

THRILLERSERIE

SKREVET AF

KATJA RANVITS

"Stilhedens ekko" skrevet af Katja Ranvits

ANMELDEREKEMPLAR

Forfatter: Katja Ranvits

Forlag: SuperLux

Udgivelse: 4. april 2022

Sider: 296

Format: Paperback

Genre: Thriller

ISBN: 9788775670406

Anmeldt: 4. april 2022

Bogen er et anmeldereksemplar, som jeg har modtog som en pdf-fil fra forfatteren. Anmeldelsen er et udtryk for min egen mening om bogen og ikke påvirket heraf.

Om bogen:

”’Jeg er enhver mors mareridt’, grinte han og lagde an til at skyde billeder af troperegnens hidsige temperament, alt imens noget grufuldt inden i ham var ved at blive vakt til live.”

I København er Cecilie travlt optaget af at planlægge sit bryllup til politimanden Lars. På Korfu er Ana og Rhea i gangmed at forberede deres studieår i USA. Og i Florida får Claybesøg af sin onkel Jim, der har en gave med.

De tre skæbner er på overfladen ikke tæt forbundne, men vil alligevel kollidere på brutal vis.

Katja Ranvits 2 tidligere udgivelser

Katja Ranvits 2 tidligere udgivelser

ANMELDELSE

”Stilhedens ekko” er Katja Ranvits 3. del af hendes thriller-serie med hovedpersonen Cecilie Knudsen og hendes datter Katrine i front. I dette 3. bind af serien når ondskaben sit klimaks på en helt særlig måde. Lad mig sige det helt enkelt. Ondskaben er på sit højeste. Jeg har læst og anmeldt de første 2 bind:

Personligt har jeg aldrig før læst en bog, så gennemgribende fængslende, ondskabsfuld og modbydelig. Katja Ranvits formår at skrive, så jeg, som læser, kan mærke ondskaben helt dybt ned i mavens inderste strenge. På samme tid så hænger de 3 bøger rigtig godt sammen og ondskaben når nye højder, som man ikke troede var muligt, for hver nye bog i serien.

Jeg er blæst fuldstændig bagover af voldsomheden og forfatterens fantastiske måde at beskrive dit livs værste mareridt. Det er virkelig barske ting som man får udpenslet ned til de mindste detaljer. Vi taler vold i yderste konsekvens og forbrydere med den sygeste forestilling om hvad kønsligt samvær handler om og hvad man kan byde andre mennesker og dyr, ikke mindst.

Katja Ranvits forfatterskab er skræmmende, bloddryppende, uhyggeligt og fantastisk godt skrevet. Samtidig er det ondskab på højt plan. 2. bind i serien ”Larmende stilhed” var en anderledes filosofisk spændingsroman helt ud over det sædvanlige i forhold til dette 3.og sidsste bind.

Historien fastholdt læseren i spænding hele vejen igennem. Man er ikke i tvivl om, at forfatteren har et indgående indblik i menneskets natur og psyke. I dette 3. bind i serien ”Stilhedens ekko” når man det absolutte klimaks i hele trilogien.

Til at starte med er ”Stilhedens ekko” delt i 3 forskellige historier, der til sidst mødes i et helt naturligt leje, når man nærmer sig enden af historien. Læseren følger Cecilie og hendes nye kæreste, Lars, der er ansat ved politiet.

Cecilie og Lars planlægger deres bryllup, men Cecilie plages af mareridt. I anden del af historien følger vi Anastasia og Rhea der er på vej på College i Massachusetts i USA fra Korfu i Grækenland. Anastasia er datter af Cecilies gode ven Filippos og hans kone Melina.

Sammen med sin veninde Rhea er hun kommet ind på et College og Filippos har købt en lejlighed til de 2 piger. I 3. del følger vi Clay Monson og hans plejefar kaldet ”onkel” Jim i Everglades nationalpark i Florida. Clay laver nogle uhyggelige eksperimenter og har en ukendt forbindelse til organisationen Angus Dei og, ikke mindst, Cecilie.

De tre dele af historien samles efterhånden i et symposium af usædvanlige dimensioner og hele historien mødes i et klimaks. I ”Stilhedens ekko” når hele serien et helt usædvanligt klimaks af ondskab, modbydeligheder og en helt usædvanligt velskrevet thriller af helt særlige dimensioner.

Forfatteren evner at fastholde læseren i yderste spænding og hendes bøger nærmest klæber til læserens øjne og man må lige have den næste side med. Man indfanges og overraskes af de nærmest klaustrofobiske rædsler som hele serien indeholder og dette 3. bind når uanede højder af spænding.

”Stilhedens ekko” er en voldsom og barsk spændingsroman som bestemt ikke er egnet for sarte sjæle. ”Stilhedens ekko” er en thriller i absolut topklasse og får mine varmeste anbefalinger med på vejen. Et absolut must, for dig der elsker et godt gys og har nerver af stål.

Vurdering: 6/6 Roser.

Krimiormen.

Bogen kan købes her:

6/6 Roser

6/6 Roser

"EN MORS HÆVN"

KRIMIDRAMA

SKREVET AF

MARTIN HOLMSLYKKE

"En mors hævn" skrevet af Martin Holmslykke

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Martin Holmslykke

Forlag: PanterPublish

Udgivelse: 3. april 2022

Sider: 248

Format: Paperback

Genre: Krimidrama

ISBN: 9788797227190

Anmeldt: 3. april 2022

Bogen er et anmeldereksemplar, som jeg har modtaget fra forlaget. Anmeldelsen er et udtryk for min egen mening om bogen og ikke påvirket heraf.

Om bogen:

”Pludselig sprøjter der blod på Sarah, der skriger. Hun vender sig og får et chok, da hun ser Henrys blodige hals.”

I 1840’erne bliver den unge, stolte og stærke kvinde Mateba fragtet fra Afrika til Amerika. Her bliver hun solgt på et marked som slave og tvunget ud i prostitution på et bordel i New Orleans. Efter en voldtægt føder hun sønnen Jack, der til hendes store sorg bliver brugt som indsats i et spil kort – og taget fra hende.

Jack bliver sendt flere dagsrejser væk fra sin mor for at være personlig opvarter for den følsomme, jævnaldrende Henry, der er søn af en hårdhændet plantageejer. Selv om de har vidt forskellig baggrund, vokser der et stærkt venskab mellem dem igennem årene.

Men på trods af at Jack lever et forholdsvis privilegeret slaveliv, bærer han på en sorg over at have mistet sin mor. Og heller ikke Mateba kan slippe tanken om sin søn. Både Mateba og Jack længes efter at blive genforenet. Og de drømmer begge om frihed, men er de villige til at gamble alt, og kender de prisen for at flygte?

EN MORS HÆVN er et drama, der har tvang, køn, seksualitet og kampen for et barn som omdrejningspunkt. Det er en både storslået, historisk troværdig tragedie og en skøn, intens skildring af en kvindes kamp for sit barn. Hvor langt er moderen villig til at gå?

Freja-trilogien skrevet af Martin Holmslykke

Freja-trilogien skrevet af Martin Holmslykke

ANMELDELSE

Jeg har tidligere læst og anmeldt forfatterens Trilogi Freja-trilogien.

Nu er forfatteren gået en helt anden vej med krimidramaet ”En mors hævn”. ”En mors hævn” er en meget stærk fortælling om slavernes liv i USA omkring 1850`erne. ”En mors hævn” er således et meget stærkt drama der gav mig flash-back til min barndoms tv-serie ”Rødder” tilbage i 1970`erne.

Hovedkaraktererne i ”En mors hævn” er den Afrikanske kvinde Mateba og hendes søn Jack. Mateba blev bortført fra et land i Afrika og sin familie. Mateba har et voldsomt savn efter sin afrikanske familie. Hun er en stærk og karismatisk kvinde, der ikke så nemt lader sig kue af hverken slavehandlere, mænd eller dem der har købt hende.

På rejsen fra Afrika til USA er den unge kvinde blevet voldtaget. Voldtægten resulterer i sønnen Jack. Mateba holder utroligt meget af sin søn og han er hendes livs lys. Indtil den dag Matebas ”Ejer” taber ham i et spil kort. Mateba bliver dybt ulykkelig og sværger, at hun vil hævne sin søn.

Som læser får man et utroligt stærkt indblik i datidens slave-ejer forhold. Ejerens ret til at afstraffe slaverne uanset om de har gjort noget forkert i forhold til deres ejere eller ej. Eller de ejere der udnytter deres slaver til at opfylde ejerens mindste behov.

Slavernes egen vilje bliver udraderet i forhold til deres ejere. Denne verden er utroligt langt fra nutidens forhold imellem hvide og farvede. Slaverne bliver udstillet og fornedret som var de dyr og har kun til opgave at stå til rådighed for det hvide menneske, der ejer dem.

Slavernes fri vilje bliver udraderet og sat ud af kraft. ”En mors hævn” har tvang, køn, seksualitet og en ung mors kamp for sit barn som omdrejningspunkt. Vi følger dels Matiba dels hendes søn Jack i det liv som tilfældighederne har stukket ud for dem.

Et liv i tvang uden et frit valg for det enkelte menneske. Slaverne i midten af 1800-tallet blev handlet efter forgodtbefindende som enhver anden handelsvare og misbrugt som slaveejerne havde lyst til. Frit valg eller en valgmulighed fandtes ikke for slaverne.

”En mors hævn” er en virkelig stærk fortælling om en mor uden et valg opfyldt af en hævntørst så stærk som et moderne menneske, næsten ikke kan forestille sig. Jack på sin side har også sine vanskeligheder med de hvide mennesker som han møder på sin vej.

Men Jack har en lidt anden baggrund end Mateba. Jack har aldrig kendt andet, end at være underdanig overfor ”sine” hvide mennesker. ”En mors hævn” er formidabelt skrevet i et moderne sprog med respekt for 1850`ernes sprogbrug og forskel på mennesker.

I mine øjne så er ”En mors hævn” et vigtigt input i debatten af forskellen imellem forskellige folkeslag. ”En mors hævn” er en meget stærk fortælling om en historie, som vi alle sammen burde erindre. Javist ”En mors hævn” er fiktion, men det er fiktion der er tæt på sandheden, er jeg overbevist om.

Tak til forfatteren for et helt unikt blik ind i sjælen på de mennesker der blev berørt af denne tid. ”En mors hævn” får bestemt mine varmeste anbefalinger med på vejen, til dig der er til en intens skildring af en mors kamp for sit barn og sin egen fremtid.

Vurdering: 5/6 Roser.

Krimiormen.

5/6 Roser

5/6 Roser