JUNI 2022

UPDATE FOR JUNI 2022 LÆSEOPLEVELSER

Update juni 22

Juni 2022 har stået lidt mere i familiens tegn, end i bøgernes, men sådan er livet jo også 😊 6 udgivelser er det dog blevet til og med et bogforum 2022 i sigte til november, mon så ikke juli byder på lidt mere.

Måneden startede med ”Den lange lysende flod” en thriller skrevet af Liz Moore. To søstre færdes i de samme gader, men deres liv kunne ikke være mere forskellige. En dag forsvinder den ene. Micaela ‘Mickey’ Fitzpatrick er i begyndelsen af 30’erne og enlig mor.

Hun har patruljeret i Philadelphias 24. distrikt i flere år, og hun er på fornavn med de prostituerede og misbrugerne, der hænger ud på The Ave. Opioidkrisen hærger byen, og ofrene for overdosis bliver stadig flere. Hver gang hun hører om et nyt dødsfald, frygter hun, at det er lillesøsteren Kacey, som er død.

De to har ikke været på talefod i flere år, og kollegerne i politiet kender ikke til deres relation, men Mickey bekymrer sig konstant om sin søster. Da Kacey forsvinder, samtidig med at en række prostituerede bliver fundet dræbt i distriktet, begynder Mickey en desperat jagt.

En jagt, som udsætter hendes femårige dreng Simon for fare, og som kaster nyt lys over de to søstres barndom. Den lange lysende flod er både en rå og intens thriller og et bevægende familiedrama om misbrug, prostitution og søskendekærlighed. Umulig at lægge fra sig, umulig at glemme. 4 roser gav jeg thrilleren.

Herefter kom turen til ”Malmösyndromet” en spændingsroman skrevet af Keld Broksø. Isoleret ved en smuk, skånsk højmose opdager en dansk kriminalbetjent under en karantæne med meditativ isolation i skøn natur grusomme hemmeligheder om illegale våben.

De har spor fra det krigshærgede Ukraine midt under den russiske invasion i en kontrastfyldt handling. Den omfatter også det idylliske Provence og et plaget Malmö og København med grus i samarbejdet over Øresundsbroen.

Ministre fra de to nabolande tvinges til at se trusler i øjnene fra ekstreme miljøers yderste fløje. De ender i en konflikt, der tryktester de danske og svenske demokratier, når de bliver taget som gidsler i en nådesløs kamp lige ude på gaderne.

Ministrenes normale, politiske radar slår slet ikke til i håndteringen af dilemmaer, der rækker langt ud over egne landegrænser - og hovedpersonernes personlige grænser for mod, handlekraft og evner til at gennemskue mennesker og tage beslutninger under pres.

Den udfordrede, danske kriminalbetjent bliver centrum og drivende kraft, når andre paralyseres af handlingslammelse overfor rædselsvækkende mysterier. 5 stærke roser fik denne spændingsroman.

Så kom turen til månedens topscorer ”Kryb” skrevet af Julie Hastrup. "Kryb" af Julie Hastrup centrerer sig om en ung pige, der bliver fundet død efter et politisk arrangement på Ungdomsøen. På øen bor de frivillige i en gammel militærbygning, og det er her, den unge pige Fridas lig bliver fundet i en skakt.

Efterforsker Rebekka Holm sættes på sagen og må finde ud af, hvad der er sket. Noget virker mistænkeligt, men hvad? I Julie Hastrups krimi "Kryb" opdager Rebekka Holm, at noget var helt galt med Frida. Natten før Fridas død forlader hun sin veninde Gro på stranden efter en badetur.

Hun går meget pludseligt, hvilket ikke virker helt tilfældigt. Da Holm begynder at grave i Fridas oplysninger på retsmedicinsk afdeling, dukker nogle frygtindgydende informationer frem. Frida havde forbindelser til en uhyggelig verden, der nu begynder at folde sig ud.

Find ud af, hvorfor Frida findes død i bogen "Kryb" af Julie Hastrup. Det bliver en kompliceret affære for Rebekka Holm – både på det faglige og det personlige plan! Krimien fik absolut 6 hele roser.

Så kom turen til en samling af fortællinger skrevet af Draculas ophavsmand. Fem gotiske noveller skrevet af Bram Stoker. Udvalgt og oversat af Steen Langstrup. De fem noveller er skrevet i de to sidste årtier i det 19. århundrede, før Bram Stoker skrev sig ind i litteraturhistorien med den gotiske gyserroman, ‘Dracula’.

Den sidste novelle i samlingen skal oprindeligt være skrevet som en slags prolog til ‘Dracula’, men blev skåret fra inden udgivelsen af romanen. Disse fem gotiske gys viser Bram Stoker som en ferm og alsidig novelleforfatter med sans for stemning, gotik og uhygge - og modet til at tage skridtet fuldt ud.

Den irske forfatter Bram Stoker (1847-1912) huskes i dag bedst for den gotiske klassiker ‘Dracula’, som udkom i 1897 og siden er blevet næsten synonym med vampyrgenren.Stoker boede det meste af sit voksne liv i London og arbejdede som assistent for skuespilleren Sir Henry Irving og som business manager på Lyceum teateret.

Han skrev i fritiden, var som ung teateranmelder i Dublin, og udgav sidenhen både romaner, noveller og fagbøger. Oversat af: Steen Langstrup. Samlingen fik 5 roser.

”Sølvmønterne” er en krimi skrevet af Tom Egeland. Et 2000 år gammelt brev fra Pontius Pilatus til Kejser Tiberius forsvinder under dramatiske omstændigheder. Bjørn Beltø bliver tildelt den farlige opgave: Find brevet!

Hvad skete der, da Judas forrådte Jesus? Og hvad var Pilatus’ rolle i dramaet? I jagten på fortidens gåder afslører Bjørn Beltø opsigtsvækkende hemmeligheder, og samtidig bliver Bjørn konfronteret med et mysterium, der har rødder i hans egen fortid.

4 roser fik denne bog.

Herefter blev det spændingsromanen ”Karolines kærlighed” skrevet af Kim Leine der stod for skud. MOSKVA, 2013. Den unge officer Karoline Blicher er midlertidigt udstationeret på Den Danske Ambassade. Til næste valg spås hun en markant rolle i højrefløjspartiet Demokratisk Alliance, som hendes far stiftede.

Hun forelsker sig i den gådefulde russiske militærmand Mikhail Petrov, som har adgang til de inderste cirkler i Kreml. Han siger, at han kan hjælpe hende helt til tops i dansk politik … KØBENHAVN, ET ÅR SENERE. Karolines ekskæreste, den skandaleramte journalist Jesper Skov, kommer på sporet af en dyster hemmelighed i den magtfulde Blicher-familie.

Historien kan genstarte hans karriere, men vil smadre Karolines. Da en vigtig kilde bliver fundet død, må han spørge sig selv, hvor meget han er villig til at ofre for sandheden. KAROLINES KÆRLIGHED er en intens spændingsroman om magtspil og begær, ødelæggende sandheder og forførende løgne – og farlige russiske forbindelser i et Europa på kanten af krig. 5 roser fik denne oplevelse.

Månedens sidste oplevelse blev ”Bugten” skrevet af LJ Ross. Det var dog langt mere end roman til at starte med. Gabrielle Adams har det hele – et drømmejob, et smukt udseende og en flot forlovet, men en dag bliver hendes perfekte liv pludselig smadret.

Da hun venter på metroen, bliver hun skubbet brutalt ud foran toget, der er på vej ind på undergrundsstationen. Hun overlever, men er hårdt såret, og politiet hævder, at det er den frygtede Metromorder, der igen har været på spil.

Sårene efter ulykken heler med tiden, men noget inden i Gabrielle er stadig i stykker. Hun prøver at ignorere mareridtene og usikkerheden, mens hun kæmper fortvivlet for at vende tilbage til sit før så succesrige liv. Men alting kollapser, og hun mister det hele.

Hun har brug for en frisk start. Et stillingsopslag i avisen fanger hendes opmærksomhed, og hun søger jobbet som bestyrer af en lille boghandel ved en fortryllende smuk bugt i Cornwall. Med et nyt spændende job, søde naboer og en bolig med havudsigt virker det som om, hun endelig kan begynde at genopbygge sit liv.

Men er bugten virkelig så idyllisk, som den ser ud? Hvem er hendes nye karismatiske nabo egentlig? Og hvad skete der den dag på togperronen, hvor nogen skubbede hende ud foran toget? Bugten er den perfekte sommerbog med sin blanding af spænding og romantik.

Handlingen foregår midt i det spektakulære landskab i Cornwall, der i årevis har været englændernes foretrukne feriested. 4 roser fik månedens sidste krimioplevelse.

Dette var alt for juni. Rigtig god oplevelse og eventuelt ferie. På gensyn i juli til endnu flere læseoplevelser. Mvh. Krimiormen.

"BUGTEN"

KRIMI

SKREVET AF

LJ ROSS

"Bugten" skrevet af LJ Ross

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: LJ Ross

Oprindelig titel: The cove

Oversætter: Emilia Hansen

Forlag: Lindbak & Lindbak

Udgivelse: 1. juni 2022

Sider: 268

Format: Hæftet

Genre: krimi

ISBN: 9788793695696

Anmeldt: 30. juni 2022

Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar fra forlaget. Anmeldelsen er udtryk for min egen mening om bogen og ikke påvirket heraf.

Om bogen:

Gabrielle Adams har det hele – et drømmejob, et smukt udseende og en flot forlovet, men en dag bliver hendes perfekte liv pludselig smadret. Da hun venter på metroen, bliver hun skubbet brutalt ud foran toget, der er på vej ind på undergrundsstationen.

Hun overlever, men er hårdt såret, og politiet hævder, at det er den frygtede Metromorder, der igen har været på spil. Sårene efter ulykken heler med tiden, men noget inden i Gabrielle er stadig i stykker. Hun prøver at ignorere mareridtene og usikkerheden, mens hun kæmper fortvivlet for at vende tilbage til sit før så succesrige liv.

Men alting kollapser, og hun mister det hele. Hun har brug for en frisk start. Et stillingsopslag i avisen fanger hendes opmærksomhed, og hun søger jobbet som bestyrer af en lille boghandel ved en fortryllende smuk bugt i Cornwall.

Med et nyt spændende job, søde naboer og en bolig med havudsigt virker det som om, hun endelig kan begynde at genopbygge sit liv. Men er bugten virkelig så idyllisk, som den ser ud? Hvem er hendes nye karismatiske nabo egentlig?

Og hvad skete der den dag på togperronen, hvor nogen skubbede hende ud foran toget? Bugten er den perfekte sommerbog med sin blanding af spænding og romantik. Handlingen foregår midt i det spektakulære landskab i Cornwall, der i årevis har været englændernes foretrukne feriested.

ANMELDELSE

Gabrielle Adams er hovedpersonen i denne krimi, hvor vi befinder os dybt inde i forlagsbranchen. Gabrielle har et perfekt liv med sit drømmejob, gode veninder og en smuk og velhavende kæreste. Bogen begynder der hvor hun er til forlagets julefrokost sammen med forfattere og venner af huset.

Hendes perfekte liv bliver vendt fuldstændig på hovedet, da en ukendt person skubber hende ud foran et tog på en perron. Gabrielle overlever, men hun får store traumer af ulykken og ender med at miste alt det hun havde. Hendes ulykke efterlader Gabrielle med voldsomme problemer og hun ender med at søge et job i en boghandel og cafe langt væk fra London 6 måneder senere.

Gabrielle har mistet sit job og sin skønne kæreste, som måske ikke var helt så skøn som hun troede. Nu føler hun sig helt klar til at starte et helt nyt liv langt væk fra storbyen og sit gamle liv. Faktisk er Gabrielle blevet en paranoid katastrofe og politiet har nærmest opgivet, at finde ud af hvem der skubbede hende ned på sporet.

Gabrielle er endt ud med posttraumatisk stress og er vel egentlig en temmelig sølle person, der har mistet alt det hun havde tidligere. Veninden Fransesca har fået hendes tidligere stilling og nu tager Gabrielle til Cornwall for at starte et nyt liv, langt væk fra storbyens stress og jag.

Gabrielle er spændt på sit nye liv som bestyrer af den lille boghandel langt væk fra sit tidligere liv. Gabrielle ankommer panisk til en lille perron, hvor hendes nye arbejdsgiver Nell ikke modtager hende, som hun ellers har lovet.

Efter at hun har ventet lidt bliver hun hentet af en mand ved navn Luke. Hun aner ikke hvem Luke er, men han er en lækker mand og tager egentlig godt imod hende. Luke har hunden Madge med i bilen og hele situationen føles overvældende for Gabrielle.

Luke på sin side, synes at Gabrielle ligner en der flygter. Det gør hun vel, på sin side også. Hun flygter i hvert fald fra sit tidligere liv med en kæreste der svigtede hende, på det groveste. Stedet hvor cafeen og boghandlen ligger Carnance Cove ligger virkelig et øde sted og man har egentlig kun adgang til stedet, når det er lavvande.

Trods det, at stedet virkelig ligger øde uden storbyens fristelser, så synes Gabrielle straks, at hun er landet i paradis. Carnance er et meget smukt sted og så er der her en mulighed for, at Gabrielle kan starte helt forfra på et nyt liv.

Men kan hun flygte på denne måde fra de ting der plager hende? Langt hen i ”Bugten” følte jeg lidt, at bogen mere var en roman end en krimi. Men krimi-delen bliver dog på fineste vis pakket ud for læseren, som man når dybere ind i historien.

LJ Ross evner at føre læseren dybt ind i en kvindes sind, som vikles mere og mere ind i fortidens traumer. ”Bugten” er en virkelig velskrevet og dramatisk historie som evner, at fange læseren i hovedpersonens fantasi og grufulde oplevelser.

”Bugten” får mine varmeste anbefalinger med på vejen, på trods af den stille begyndelse på historien. Handlingen formår at fange læseren ind i et traumatisk liv og voldsomme hændelser.

Vurdering: 4/6 Roser.

Krimiormen.

Her kan du finde lydbogsapps:

4/6 Roser

4/6 Roser

"KAROLINES KÆRLIGHED"

SPÆNDINGSROMAN

SKREVET AF

KIM LEINE

"Karolines Kærlighed" skrevet af Kim Leine

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Kim Leine

Forlag: Gyldendal

Udgivelse: 3. juni 2022

Sider: 450

Format: Hardback

Genre: Spændingsroman

Serie: Karoline-Trilogien #1

ISBN: 9788702345131

Anmeldt: 27. juni 2022

Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar fra forlaget. Anmeldelsen er udtryk for min egen mening om bogen og ikke påvirket heraf.

Om bogen:

MOSKVA, 2013. Den unge officer Karoline Blicher er midlertidigt udstationeret på Den Danske Ambassade. Til næste valg spås hun en markant rolle i højrefløjspartiet Demokratisk Alliance, som hendes far stiftede. Hun forelsker sig i den gådefulde russiske militærmand Mikhail Petrov, som har adgang til de inderste cirkler i Kreml.

Han siger, at han kan hjælpe hende helt til tops i dansk politik … KØBENHAVN, ET ÅR SENERE. Karolines ekskæreste, den skandaleramte journalist Jesper Skov, kommer på sporet af en dyster hemmelighed i den magtfulde Blicher-familie.

Historien kan genstarte hans karriere, men vil smadre Karolines. Da en vigtig kilde bliver fundet død, må han spørge sig selv, hvor meget han er villig til at ofre for sandheden. KAROLINES KÆRLIGHED er en intens spændingsroman om magtspil og begær, ødelæggende sandheder og forførende løgne – og farlige russiske forbindelser i et Europa på kanten af krig.

ANMELDELSE

”Karolines kærlighed” er absolut en spændingsroman og spionroman, om man vil. Umiddelbart lyder titlen som en kærlighedsroman, men det skal man ikke lade sig snyde af. Javist den handler også om Karoline Blichers store kærlighed til sit land, sit parti, sin familie og til hendes Russiske elsker og til Rusland.

Men det er omtrent også al den kærlighed der er i denne spændingsroman. I begyndelsen af bogen møder vi Karoline Blicher i Moskva. Hun er forsvarsattache ved den Danske Ambassade og ud af en Dansk familie med meget stærke nationalitetsfølelser.

Karolines far har startet et parti, som vel har associationer til det netop nystartede parti i virkelighedens Danmark. Hvilket parti jeg hentyder til, det må du, kære læser, selv sjusse dig frem til. Tilbage til Karolines ophold i Moskva.

Hun møder den karismatiske russer Petrov, som hun indleder et stærkt og erotisk forhold til. ”Karolines kærlighed” er en intens spændingsroman om magtspil og begær, ødelæggende sandheder og forførende løgne og farlige russiske forbindelser i et Europa på kanten af krig.

I tilgift så er hele historien meget tæt på vores nuværende virkelighed….eller kunne i hvert fald være det. Faktisk er bogen skræmmende læsning, med tanke på den virkelighed som vesten befinder sig i lige nu. Med Putin der ruller med musklerne i krigen mod Ukraine og Vesten der ser ud til, at prøve, at bakke det lille land op med støtte i form af våben og soldater.

Det er dæleme skræmmende så tæt som ”Karolines kærlighed” ser ud til at komme på virkelighedens drama. ”Karolines kærlighed” er 1. bind i en trilogi af spændingsromaner om den Danske politiker Karoline Blichers rejse til toppen af Dansk politik.

En historie om magtbegær, mørke familiehemmeligheder, kærlighed og farlige Russiske forbindelser. Særligt med tanke på den nuværende situation i Ukraine og Rusland. Kim Leine udtaler at han begyndte at skrive på ”Karolines kærlighed” for 2 år siden, hvor ingen kunne forudse, hvor aktuel hans historie ville blive.

Historien lægger ud i 2013, hvor Karoline møder Russeren Mikhail Petrov, der vil gøre hende til Statsminister i Danmark. Til dem derude i litteraturverdenen, der mener at ”Karolines kærlighed” er løgn hele vejen igennem, så kan jeg kun give dem ret.

Det er en spændingsroman skrevet ud fra forfatterens fantasi. Men den kan vise sig, at komme pokkers tæt på sandheden. Midt under al denne dramatik bliver læseren i tilgift ført tilbage til familien Blichers mørke fortid under 2. verdenskrig.

Som læser af ”Karolines kærlighed” præsenteres vi for en kvinde, der beundrer Putin. Under alle omstændigheder bøjer jeg mig i støvet i respekt for forfatterens evne til at ramme ned i vores grusomme virkelighed.

Forfatteren har skrevet en voldsomt opslugende spændingsroman om kærlighed, politik og Putins ”charme". Intet mindre. Leines bog er højaktuel og meget af handlingen foregår i Rusland. ”Karolines kærlighed” er en spændingsroman i topklasse, der lægger fint op til 2. bind i trilogien.

”Karolines kærlighed” er en intens spændingsroman i absolut topklasse, uanset hvad andre måske skulle mene. Jeg er fan og glæder mig ustyrligt til at læse 2. bind i serien, når det udkommer. ”Karolines kærlighed” får mine varmeste anbefalinger med på vejen, hvis du er til spænding, der kommer uhyggeligt tæt på virkeligheden.

Vurdering: 5/6 Roser.

Krimiormen.

Lydbogsapps:

5/6 Roser

5/6 Roser

"SØLVMØNTERNE"

BJØRN BELTØ KRIMI #9

SKREVET AF

TOM EGELAND

"Sølvmønterne" skrevet af Tom Egeland

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Tom Egeland

Oversætter: Rasmus Klitgaard Hansen

Forlag: Turbine

Udgivelse: 1. april 2022

Sider: 428

Format: Paperback

Genre: krimi-serie

Serie: Bjørn Beltø #9

ISBN: 9788740679403

Anmeldt: 22. juni 2022

Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar fra forlaget. Anmeldelsen er udtryk for min egen mening om bogen og ikke påvirket heraf.

Om bogen:

Et 2000 år gammelt brev fra Pontius Pilatus til Kejser Tiberius forsvinder under dramatiske omstændigheder. Bjørn Beltø bliver tildelt den farlige opgave: Find brevet! Hvad skete der, da Judas forrådte Jesus? Og hvad var Pilatus’ rolle i dramaet?

I jagten på fortidens gåder afslører Bjørn Beltø opsigtsvækkende hemmeligheder, og samtidig bliver Bjørn konfronteret med et mysterium, der har rødder i hans egen fortid.

ANMELDELSE

Dette er 9. bind i forfatterens krimiserie med Arkæologen Bjørn Beltø i hovedrollen. Alle bøgerne i serien kan læses uafhængigt af hinanden. Jeg har tidligere læst ”Falken” af samme forfatter, som har Kristin Bye i hovedrollen.

De tidligere bind i Bjørn Beltø serien er som følger:

1. Cirklens ende.

2. Pagtens vogtere.

3. Lucifers evangelium.

4. Nostradamus testamente.

5. Den trettende discipel, 2014.

6. Djævlemasken. 2016.

7. Lazaruseffekten.

8. Codex. 2018.

9. Sølvmønterne.

Jeg kan meget godt lide når der er et vist system i en forfatters serie, med samme hovedperson. Det var dog lidt vanskeligt at finde rundt i seriens forskellige bind, men dette bind, er virkelig eminente skrevet og virkelig spændende.

Bjørn Beltø er Arkæolog og Albino. Beltø har en helt særlig personlighed som du ikke skal lade dig selv snyde for at møde i denne fantastiske krimi. ”Sølvmønterne” fører læseren helt tilbage til begyndelsen af vor tidsregning, omkring år 33.

”Sølvmønterne” er en historie med et helt nyt blik på Jesus` korsfæstelse og Judas` forræderi i forbindelse med Jesus` pågribelse. Hvad var Pontius Pilatus rolle i de dramatiske begivenheder? Sølvmønterne er den dusør som Judas fik i forbindelse med forræderiet.

Bjørn Beltø bliver bedt om at hjælpe med opklaringen af et mord, som man formoder, har noget med Judas` forræderi at gøre. Et 2000 år gammelt brev skrevet af Pontius Pilatus forsvinder. Hele historien er et møde imellem fantasi og videnskab.

Hvem ved hvad der skete tilbage i år 33? ”Sølvmønterne” er en fantasifuld vinkel på bibelhistorien, som læseren kan dykke ned i som krimi eller læse som en helt ny og anderledes vinkel på bibelhistorien. Undervejs i historien vinkles dramaet, så Beltøs fortid flettes ind i historien på dramatisk vis.

Beltø er tilbage og i god form. Ved en begravelse hører han, at et opsigtsvækkende brev fra Pontius Pilatus er blevet fundet – og stjålet. Vupti, han er med på jagten – og som sædvanlig jagtet. Det er god underholdning med interessante historiske indsigter.

Egeland smider som sædvanligt meget historisk baggrundsviden ind, og nogle gange er det svært at holde styr på, hvad der er ægte, og hvad der er fiktivt. Historisk spænding og religiøse mysterier, der skal afsløres - Bjørn Beltø er tilbage, og Tom Egeland gør det, som næppe nogen gør bedre: væver et spændende plot baseret på tanker om, hvordan bibelhistoriske begivenheder kan have udspillet sig.

”Sølvmønterne” er absolut en krimi i verdensklasse-også til dig, der er bibelsk interesseret. ”Sølvmønterne” er absolut en krimi i topklasse med indbyggede historiske fakta og fantasi i en helt særlig grad. En af de mere underholdende krimier.

Plottet var faktisk temmelig fascinerende. Kort sagt-Jeg giver ”Sølvmønterne” mine varmeste anbefalinger med på vejen, hvis du er til en krimi i en helt særlig klasse med et historisk/bibelsk indhold i en forfatters kringlede fantasi.

Sideløbende med at jeg læste bogen, så lyttede jeg også til en oplæsning af bogen på Mofibo. Lydbogen kan bestemt også anbefales. Oplæst af Anders Bisgaard.

Vurdering: 4/6 Roser.

Krimiormen.

Du kan finde lydbogsapps her:

Du kan besøge forlaget her:

4/6 Roser

4/6 Roser

"DOMMERENS HUS"

SKREVET AF BRAM STOKER

5 FORTÆLLINGER

OVERSAT AF

STEEN LANGSTRUP

"Dommerens hus" skrevet af Bram Stoker

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Bram Stoker

Oversætter: Steen Langstrup

Forlag: 2Feet entertainment

Udgivelse: 9. juni 2022

Sider: 115

Format: Paperback

Genre: Gotiske noveller

ISBN: 9788779947016

Anmeldt: 17. juni 2022

Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar fra forlaget. Anmeldelsen er udtryk for min egen mening om bogen og ikke påvirket heraf.

Om bogen:

Fem gotiske noveller skrevet af Bram Stoker. Udvalgt og oversat af Steen Langstrup. De fem noveller er skrevet i de to sidste årtier i det 19. århundrede, før Bram Stoker skrev sig ind i litteraturhistorien med den gotiske gyserroman, ‘Dracula’.

Den sidste novelle i samlingen skal oprindeligt være skrevet som en slags prolog til ‘Dracula’, men blev skåret fra inden udgivelsen af romanen. Disse fem gotiske gys viser Bram Stoker som en ferm og alsidig novelleforfatter med sans for stemning, gotik og uhygge - og modet til at tage skridtet fuldt ud.

Samlingen indeholder novellerne:

Dommerens hus

De dobbeltfødtes dødsdom

Hemmeligheden bag dyrkning af guld

En mors hævn

Draculas gæst

Den irske forfatter Bram Stoker (1847-1912) huskes i dag bedst for den gotiske klassiker ‘Dracula’, som udkom i 1897 og siden er blevet næsten synonym med vampyrgenren.

Stoker boede det meste af sit voksne liv i London og arbejdede som assistent for skuespilleren Sir Henry Irving og som business manager på Lyceum teateret. Han skrev i fritiden, var som ung teateranmelder i Dublin, og udgav sidenhen både romaner, noveller og fagbøger.

Oversat af: Steen Langstrup

ANMELDELSE

Kender du Bram Stoker? Det gjorde jeg ikke umiddelbart, da Steen Langstrup og forlaget spurgte om, jeg ville læse og anmelde nyoversættelsen af ”Dommerens hus” og de 5 fortællinger som bogen består af. Det viser sig, at jeg alligevel kendte Bram Stoker.

Faktisk er Stoker forfatteren af en historie, som de fleste voksne mennesker kender i dag. Hvis nu jeg siger ”Dracula” i stedet, mon så ikke du ved hvem forfatteren er? Disse 5 fortællinger er skrevet i de sidste 2 årtier af 1800-tallet, altså før han skrev fortællingen om ”Dracula” som blev skrevet i 1897.

Grev Dracula er en fiktiv figur, som er hovedpersonen i Bram Stokers roman Dracula. Bogen har dannet udgangspunkt for mange andre romaner og noveller samt et stort antal horrorfilm. I romanen er Dracula en transsylvansk vampyrgreve, der i århundreder har overlevet ved at suge blod af andre mennesker.

Dracula rejser til England, hvor han møder og jagtes af professor Van Helsing. Man har troet, at Bram Stoker var inspireret af den rumænske fyrste Vlad Draculas liv. Nyere forskning har imidlertid vist, at dette næppe var tilfældet.

Stoker stødte bare på navnet og brugte det til den roman, han allerede var i gang med. Associationen har dog fortsat stor betydning for rumænsk turisme. I år er det så 125 år siden at Stoker skrev den verdensberømte roman. I den forbindelse har den Danske forfatter med mere Steen Langstrup valgt at fejre Bram Stoker ved, at udgive en ny bog i lommeformat med moderne fortolkninger af Stokers grumme fortællinger fra før han skrev og udgav Dracula.

”Dracula” er i dag den mest filmatiserede bog nogensinde. Bogens 5 fortællinger er meget varierede og skrevet i et nutidigt og let forståeligt sprog med de rette associationer til slutningen af 1800-tallet, hvor fortællingerne oprindeligt er skrevet.

Normalt er jeg ikke den store fan af gyserhistorier som historierne i ”Dommerens hus” indeholder. Jeg vil dog ikke tøve med at anbefale ”Dommerens hus” hvis du er til de oprindelige historier om Sherlock Holmes og hans oplevelser.

Bogen gav undertegnede associationer til den oprindelige fortælling om den karismatiske detektiv. Læseren præsenteres for

”Dommerens hus”,

”De dobbeltfødtes dødsdom”,

”Hemmeligheden bag dyrkning af guld”,

”En mors hævn” og afsluttes meget passende med en historie, der gav de rette associationer til den senere ”Dracula”, Historien

”Draculas gæst”.

Personligt mener jeg, at de udvalgte fortællinger spænder vidt i det katalog som Bram Stokers forfatterskab består af. ”Dommerens hus” er en bog i lommeformat, som giver et rigtig fint blik ind i Draculas faders bagkatalog.

Historierne indeholder en passende mængde gys, hvis du er til historier skrevet i gysergenrens barndom. Jeg var rigtig godt underholdt undervejs i disse 5 meget forskellige historier der kulminerer på rette vis i bogens sidste historie om Draculas gæst.

”Dommerens hus” får bestemt mine varmeste anbefalinger med på vejen, hvis du, som jeg, ville ønske, at verden så, mange flere nyudgivelser fra forfatterfagets ”barndom”. I tilgift så er ”Dommerens hus” litteratur som du kan dykke ned i på ganske få timer og alligevel give dig et stort udbytte i drama, uhygge og spænding.

Vurdering 5/6 Roser.

Krimiormen.

5/6 Roser

5/6 Roser

"KRYB"

REBEKKA HOLM #9

KRIMI

SKREVET AF

JULIE HASTRUP

"Kryb" skrevet af Julie Hastrup

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Julie Hastrup

Forlag: Politikens forlag

Udgivelse: 31. maj 2022

Sider: 448

Format: Hardback

Genre: Krimiserie

Serie: Rebekka Holm #9

ISBN: 9788740069303

Anmeldt: 16. juni 2022

Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar fra forlaget. Anmeldelsen er udtryk for min egen mening om bogen og ikke påvirket heraf.

Om bogen:

"Kryb" af Julie Hastrup centrerer sig om en ung pige, der bliver fundet død efter et politisk arrangement på Ungdomsøen. På øen bor de frivillige i en gammel militærbygning, og det er her, den unge pige Fridas lig bliver fundet i en skakt.

Efterforsker Rebekka Holm sættes på sagen og må finde ud af, hvad der er sket. Noget virker mistænkeligt, men hvad? I Julie Hastrups krimi "Kryb" opdager Rebekka Holm, at noget var helt galt med Frida. Natten før Fridas død forlader hun sin veninde Gro på stranden efter en badetur.

Hun går meget pludseligt, hvilket ikke virker helt tilfældigt. Da Holm begynder at grave i Fridas oplysninger på retsmedicinsk afdeling, dukker nogle frygtindgydende informationer frem. Frida havde forbindelser til en uhyggelig verden, der nu begynder at folde sig ud.

Find ud af, hvorfor Frida findes død i bogen "Kryb" af Julie Hastrup. Det bliver en kompliceret affære for Rebekka Holm – både på det faglige og det personlige plan!

"Vildskud" 8. bind af serien.

ANMELDELSE

”Kryb” er ganske vist Julie Hastrups 9. bind i hendes serie om efterforskeren Rebekka Holm, men det er kun mit 2. bekendtskab med hovedpersonen. Serien består af følgende bind:

1. En torn i øjet, 2009.

2. Det blinde punkt (2010).

3. Blodig genvej (2011).

4. Portræt af døden (2013).

5. Farlig fortid (2015).

6. Mirakelmanden (2017).

7. Blodspor (2018).

8. Vildskud (2020), mit første bekendtskab med forfatteren. Samt dette

9. bind Kryb (2022).

Man må dermed konstatere, at forfatterens inspiration nærmest har flydt ud af hendes skrivefinger. For disse 2 seneste bind, kan jeg konstatere, at hun har en fantastisk evne for, at konstruere en krimiserie med stor variation, fantastisk spænding og et plot, der evner at overraske og chokere læseren hele vejen igennem Julie Hastrups bøger.

Bøgerne kan læses uafhængigt af hinanden, da bøgerne godt nok har de samme hovedpersoner, men handlingen i bøgerne hænger som sådan ikke sammen. Hvis du ikke kender Julie Hastrups forfatterskab i forvejen, så vil jeg dog som altid anbefale at læse bøgerne, fra en ende af.

Hastrup har en helt særlig evne som krimiforfatter hvor hendes bøger er smækfyldt af fuld fart over spændingen hele vejen igennem bogen. ”Kryb” får mine bedste anbefalinger med på vejen som en krimi, hvor der ingen løse ender er når sidste side er læst.

Titlen er kort, præcis og fængende, præcis som forfatterens tidligere bind i serien. I ”Kryb” er det meste af handlingen henlagt til den lille ø udenfor Københavns havn kaldet Ungdomsøen. Ungdomsøen i virkelighedens verden er en ungdomslejr beliggende på den kunstige ø Middelgrundsfortet i Øresundslyden mellem København og Malmö.

”Kryb” har dermed en scene taget fra den virkelige verden. Men hvad der sker på denne scene er forhåbentligt meget langt fra virkelighedens verden. Den unge kvinde Gro er vild med at bo på ungdomsøen og har inviteret én af sine veninder, Frida, til at komme ud til øen og hjælpe til, i forbindelse med et event, hvor et kendt parti besøge øen.

Næste morgen finder Gro, Frida død og nu bliver tiden på ungdomsøen helt anderledes. Drabsefterforsker ved Københavns politi Rebekka Holm inddrages i efterforskningen. Privat har Rebekka ellers nok at se til, med en nyfundet niece Sara og hendes far, Rebekkas ukendte bror, som Rebekka endnu ikke har mødt.

Det skal snart vise sig at Sara får en helt anden rolle i Rebekkas liv, end hun havde forestillet sig. Rebekka arbejdsliv og privatliv flettes nærmest ind i hinanden. Sideløbende med dødsfaldet introduceres læseren for en Journalist, der er dykket dybt ind i det mørke Web i sin søgen efter Diabolus.

En djævel i menneskelig form. Sideløbende med, at jeg læste ”Kryb” lyttede jeg til bogen på lydbogsappen Mofibo fantastisk oplæst af Karen Abrahamsen. ”Kryb” får mine varmeste anbefalinger med på vejen, hvis du er til en krimi med en stærk efterforsker, med en helt særlig personlighed.

”Kryb” evner at overraske, chokere og fængsle læseren fra første til sidste side. Jeg ser allerede nu frem til et forhåbentligt 10. bind af krimiserien med karismatiske Rebekka Holm i hovedrollen.

Vurdering: 6/6 Roser.

Krimiormen.

6/6 Roser

6/6 Roser

"MALMÖSYNDROMET"

SPÆNDINGSROMAN

SKREVET AF 

KELD BROKSØ

"Malmösyndromet" skrevet af Keld Broksø

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Keld Broksø

Forlag: Ambush Books

Udgivelse: 1. juni 2022

Sider: 404

Format: e-bog

Genre: Spændingsroman

ISBN: 9788797386514

Anmeldt: 7. juni 2022

Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar fra forfatteren. Anmeldelsen er udtryk for min egen mening om bogen og ikke påvirket heraf.

Om bogen:

Isoleret ved en smuk, skånsk højmose opdager en dansk kriminalbetjent under en karantæne med meditativ isolation i skøn natur grusomme hemmeligheder om illegale våben. De har spor fra det krigshærgede Ukraine midt under den russiske invasion i en kontrastfyldt handling.

Den omfatter også det idylliske Provence og et plaget Malmö og København med grus i samarbejdet over Øresundsbroen. Ministre fra de to nabolande tvinges til at se trusler i øjnene fra ekstreme miljøers yderste fløje. De ender i en konflikt, der tryktester de danske og svenske demokratier, når de bliver taget som gidsler i en nådesløs kamp lige ude på gaderne.

Ministrenes normale, politiske radar slår slet ikke til i håndteringen af dilemmaer, der rækker langt ud over egne landegrænser - og hovedpersonernes personlige grænser for mod, handlekraft og evner til at gennemskue mennesker og tage beslutninger under pres.

Den udfordrede, danske kriminalbetjent bliver centrum og drivende kraft, når andre paralyseres af handlingslammelse overfor rædselsvækkende mysterier.

"Fjendespor" skrevet af Keld Broksø

ANMELDELSE

”Malmösyndromet” er forfatteren Keld Broksøs 7. spændingsroman og mit 2. bekendtskab med forfatteren. Tidligere har jeg læst og anmeldt

Faktisk helt tilbage i sommeren 2019. På daværende tidspunkt, skrev jeg, at ”Fjendespor” var en fantastisk rejse igennem Balkan.

Denne gang i ”Malmösyndromet” henlægges scenen til de dybe og mørke skove i Sverige og Storbyen København med afstikkere til det urohærgede Ukraine. Lidt kort om bogen:

Isoleret ved en smuk, skånsk højmose opdager en dansk kriminalbetjent under en karantæne med meditativ isolation i skøn natur grusomme hemmeligheder om illegale våben.

De har spor fra det krigshærgede Ukraine, det idylliske Provence og et plaget Malmö og København med grus i samarbejdet over Øresundsbroen. Ministre fra de to nabolande tvinges til at se trusler i øjnene fra ekstreme miljøers yderste fløje.

De ender i en konflikt, der tryktester de danske og svenske demokratiers værdier, når de bliver taget som gidsler i en nådesløs kamp. Ministrenes normale, politiske radar slår slet ikke til i håndteringen af dilemmaer, der rækker langt ud over egne landegrænser - og hovedpersonernes personlige grænser for mod, handlekraft og evner til at gennemskue mennesker og tage beslutninger under pres.

Hovedpersonen Stefan Kushova Andersen er den samme hovedperson, som i ”Fjendespor”. På trods af sammenhængen, så kan bøgerne læses uafhængigt af hinanden. Denne gang er Stefan på tvungen orlov fra Københavns politi i en hytte dybt inde i de Svenske skove.

Stefan bor ved Sydhavnen. Hans lejlighed er dog sat til salg. Nu befinder Stefan sig altså aktuelt ved en mose, dybt inde i en Svensk skov. Midt imellem mudder og blade ser han en hånd og noget af en arm. Det virker som om, der er et muligt gerningssted, lige for næsen af Stefan.

Umiddelbart er han i vildrede, om han bare skal ignorere det han har set. Nu er han jo altså på tvungen orlov. Men Stefans efterforskningsgen kan man ikke sådan lige ignorere. Det skulle han nok have gjort… Fundet af denne døde person fører snart Stefan ud i en efterforskning af uhørte dimensioner.

Stefan er dog så dybt inde i skoven, at han intet mobilsignal har og han bliver nødt til, at nærme sig de nærmeste naboer, der dog bor et par km fra hans egen lejede hytte. På samme tid i Malmö gør en snigmorder sig klar til en helt særlig operation.

En Somalier bliver ramt i skulderen af snigmorderens skud. Dette attentat bliver dog kun det første af mange attentater i henholdsvis Malmö og København. Stefan der, som bekendt, befinder sig dybt inde i skoven, bliver snart trukket ind i disse attentater, uden at ville det.

Noget jeg har lært om forfatteren Keld Broksø er, at hans forfatterskab tager udgangspunkt i virkelige hændelser. Hændelser i historien som ikke ret mange mennesker kender til. Stefan Kushova Andersen er Hovedpersonen i hans spændingsromaner.

Et andet lighedspunkt er at bøgerne er fantastisk velskrevet i et fantastisk sprog og smækfyldt med spænding fra første side. Læn dig tilbage og lad dig føre med i en dramatisk spændingsroman hvor intet er givet fra start.

”Malmösyndromet” får mine varmeste anbefalinger med på vejen, hvis du er til spænding i yderste potens, med en snert af virkeligheden flettet ind i handlingen.

Vurdering: 5/6 Roser.

Krimiormen.

Du kan finde lydbogsapps her:

Bogen kan købes her:

5/6 Roser

5/6 Roser

"DEN LANGE LYSENDE FLOD"

THRILLER

SKREVET AF

LIZ MOORE

"Den lange lysende flod" skrevet af Liz Moore

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Liz Moore

Originalt sprog: Engelsk

Original titel: Long bright river

Oversætter: Signe Lyng

Forlag: Hr. Ferdinand/Politikens Forlag

Udgivelse: 25. marts 2022

Sider: 528

Format: Hæftet

Genre: Thriller

ISBN: 9788740075816

Anmeldt: 6. juni 2022

Jeg fik tilsendt bogen som et anmeldereksemplar fra forlaget. Anmeldelsen er udtryk for min egen mening om bogen og ikke påvirket heraf.

Om bogen:

To søstre færdes i de samme gader, men deres liv kunne ikke være mere forskellige. En dag forsvinder den ene. Micaela ‘Mickey’ Fitzpatrick er i begyndelsen af 30’erne og enlig mor. Hun har patruljeret i Philadelphias 24. distrikt i flere år, og hun er på fornavn med de prostituerede og misbrugerne, der hænger ud på The Ave.

Opioidkrisen hærger byen, og ofrene for overdosis bliver stadig flere. Hver gang hun hører om et nyt dødsfald, frygter hun, at det er lillesøsteren Kacey, som er død. De to har ikke været på talefod i flere år, og kollegerne i politiet kender ikke til deres relation, men Mickey bekymrer sig konstant om sin søster.

Da Kacey forsvinder, samtidig med at en række prostituerede bliver fundet dræbt i distriktet, begynder Mickey en desperat jagt. En jagt, som udsætter hendes femårige dreng Simon for fare, og som kaster nyt lys over de to søstres barndom.

Den lange lysende flod er både en rå og intens thriller og et bevægende familiedrama om misbrug, prostitution og søskendekærlighed. Umulig at lægge fra sig, umulig at glemme.

ANMELDELSE

”Den lange lysende flod” er absolut en højspændt thriller og en hjertegribende familiesaga i en helt særlig liga. Vi følger de 2 søstre Mickey Fitzpatrick der er gadebetjent og hendes søster Kacey Fitzpatrick, der er vokset op hos deres mormor Gee.

Kacey har i mange år været stofmisbruger og nu er hun forsvundet. Mickey aner ikke hvor hun er. De sidste 5 år har de 2 søstre kun haft sporadisk kontakt. Nu har Mickey ikke set sin søster i gadebilledet i et par måneder.

Trods deres ringe kontakt, så er Mickey bekymret for, hvor hendes søster er. Der er blevet fundet flere døde kvinder i gadebilledet og nu er Mickey bekymret for om Kaceys liv også er i fare. ”Den lange lysende flod” er en rå og intens thriller og et bevægende familiedrama om misbrug, prostitution og søskendekærlighed i højeste potens.

Tidslinien i bogen skifter imellem nutiden og dengang de 2 piger var børn. Det første lig bliver fundet. Imens skal Mickey have en ny makker. Hendes kommissær Ahearn beordrer hende til at køre sammen med Lafferty. Lafferty er meget snakkende og Mickey kan slet ikke følge hans tempo.

Lafferty kommer fra byggebranchen og er en del yngre end Mickey. Hun fornemmer, at de slet ikke har noget at tale om. Der går ikke lang tid, inden hun beder om, at få lov til at køre solo igen. Egentlig var Mickey og Kacey tætte, inden Kacey begyndte på sit misbrug.

Som meget ung, omkring 14 år, blev Mickey forelsket i Simon, som egentlig skulle passe på de unge i en fritidsordning. De indledte et forhold som varede i mange år. Dette forhold er afsluttet, men Simon er far til Mickeys søn Thomas, der nu er 5 år.

Mickey har store problemer med at finde en passende babysitter til Thomas. Simon har ikke betalt til Thomas` børnehave i længere tid, så Mickey har svært, ved at få enderne til at mødes. Alle disse vanskeligheder slås Mickey med, imens hun leder efter sin søster, der er som forsvundet fra jordens overflade.

Mickey er langt mere introvert end Kacey og har egentlig kun Thomas og Gee i sit netværk. Vi følger Mickeys lange søgen efter søsteren i en verden fyldt med vold, stoffer og intense venskaber, bare ikke Mickeys venskaber. Mickeys kolleger ved intet om eksistensen af Mickeys søster, så hun står lidt alene med sin søgen efter Kacey og sine tanker tilbage til deres barndom og ungdom.

”Den lange lysende flod” er en fortælling om 2 søstres kærlighed og Mickeys søgen efter en søster, som hun er bange for, ikke længere er at tælle blandt de levende. ”Den lange lysende flod” er langt fra en traditionel thriller og evner at fastholde læseren i spænding.

Man forundres over sidste fjerdedel af bogen, som jeg under ingen omstændigheder, havde set komme. Imens følger vi en alenemors besværligheder med, at få en hverdag til at fungere, med en lille søn, som hun vil gøre alt for.

”Den lange lysende flod” får mine varmeste anbefalinger med, hvis du er til en thriller, der er langt mere familiesaga end den er Krimi.

Vurdering: 4/6 Roser.

Krimiormen.

Du kan finde lydbogsapps her:

4/6 Roser

4/6 Roser