DECEMBER 2022

"SIDSTE SOMMER-AFSLØRINGEN"

SKREVET AF

NIELS ULRICH FJORDSIDE

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Niels Ulrich Fjordside

Forlag: mellemgaard

Udgivelse: 21. oktober 2022

Sider: 322

Format: Paperback

Genre: Y/A Roman bind 2

ISBN: 9788775756599

Anmeldt: 20. december 2022

Bogen er et anmeldereksemplar, som jeg har modtaget fra forfatteren. Anmeldelsen er et udtryk for min egen mening om bogen og ikke påvirket heraf.

Om bogen:


Efter et ikke helt tilsigtet indbrud en forårsaften i 1984 i en lille sydvestjysk by har de tre teenagere Preben, Bjarne og Verner rodet sig ind i en uigennemskuelig affære. En håndfuld mænd, de kender, og som ved første øjekast er helt almindelige borgere, viser sig at skjule en dyster sandhed. En sandhed, som mændene – koste hvad det vil – ønsker at holde skjult. De tre venner sætter sig for at undersøge sagen, som trækker tråde tilbage til en sporløst forsvundet mand. Da den enes lillebror kidnappes, står de over for nogle svære valg. Hvem kan de tre venner stole på – kan de stole på hinanden? Da to af drengene tages til fange af de skruppelløse mænd i en afsidesliggende jagthytte, skal deres venskab for alvor vise sit værd – men har de tre drenge det, der skal til?


Anmeldelse:

”Sidste sommer: Afsløringen” er egentlig en roman i Y/A genren, men jeg vil mene at man skal være 12-18 år for at give sig i kast med de 2 bøger, som der findes i serien. I 1. bind ”Sidste sommer-Indbruddet” skete der følgende: Preben, Bjarne og Verner bryder ind i et hus, hvor de overfladisk kender ejeren. Her finder de et pengeskab, hvori der er en anseelig mængde kontanter og nogle dokumenter. Til deres store overraskelse meldes indbruddet ikke… det skyldes måske, at der er fusket med de fundne dokumenter?

De tre drenge bliver nysgerrige og beslutter sig for selv at gå på jagt efter sandheden. Her opdager de til deres forbavselse, at flere helt almindelige borgere fra den lille by dækker over nogle uhyggelige sandheder. De vikles, måske ikke helt uskyldige, ind i den skumle sag, og pludselig står tre helt almindelige teenagerdrenge midt i et virvar af indbrud, knallertræs, slagsmål, stuearrest, venskaber og meget andet.

Alt dette sker, mens et almindeligt teenagerliv i midt-80’ernes Sydvestjylland også skal leves.

I dette 2. bind vikles de 3 venner ind i opklaringen af voksne menneskers skumle handlinger og den ene af vennernes mors livstruende sygdom. De 3 venner er på vej til at blive voksne og må håndtere kærlighed, skoletid, venner og familiens sammenhold sammen med deres eget venskab. De 3 venners venskab skal stå sin store prøve imens omgivelserne vikler de tre venner ind i virkelighedens verden. ”Sidste sommer” er ikke helt i min sædvanlige genre: voksenbøger, men alligevel blev jeg hurtigt viklet ind i forfatterens univers af unge mennesker, der er på vej til, at blive voksne unge mennesker med en fremtid og en nutid, der ruller sig ud for drengene og deres venner. Personligt er jeg nogenlunde jævnaldrende med de 3 drenge i 1984, hvor disse 2 bøger starter og kan sagtens sætte mig ind i drengenes verden og deres samtid. På daværende tidspunkt var jeg selv 18 år og kan sagtens sætte mig i drengenes sted, lige præcis der hvor Verner, Preben og Bjarne var på daværende tidspunkt. ”Sidste sommer-Afsløringen” er vanvittig velskrevet, dramatisk og datidig. ”Sidste sommer-Afsløringen” får mine varmeste anbefalinger med på vejen til de ældste teenagere i familien.

Vurdering: 5/6 Roser.

Krimiormen.

"RELOAD"

ANMELDEREKSEMPLAR

Forfatter: Søren Kiil

Forlag: Brændpunkt

Udgivelse: 25. oktober 2022

Sider: 364

Format: Paperback

Genre: Thriller

ISBN: 9788794229876

Anmeldt: 19. december 2022.

Om Bogen:

Ville du slette dine følelser for at undgå din skyld?

Skolelærer Steve Morris er på tiende år plaget af ødelæggende følelser efter en dødsulykke på Long Island i USA. Han drømmer om et andet liv, hvor han kan være en mere tilstedeværende og forstående far og ægtemand.

Ved et tilfælde bliver Steve bekendt med ny RELOAD-teknologi, der genetablerer Alzheimerpatienters tabte erindringer. Han lader sig behandle med en hemmeligholdt variant af RELOAD og oplever et stærkt forandret følelsesliv.

En række hændelser før og efter Steves behandling tyder imidlertid på, at RELOAD anvendes til andet end demensramte, og en tidlig morgen forsvinder en elev fra skolen, hvor han arbejder. Med hjælp fra journalisten Jessica Bonner kommer Steve på sporet af, hvad der foregår på Long Island, men beviser mangler, og snart er Steve i fare for at miste sit job, sin lille familie og i sidste ende sin forstand og sit liv.


Søren Kiil debuterer som romanforfatter med thrilleren RELOAD. Han er uddannet kemiingeniør, bor i Øverød nord for København, og har i mere end 20 år forsket og undervist inden for det tekniske og naturvidenskabelige område.

Senest har han udgivet tre fagbøger om teknisk kemi og produktdesign ved amerikanske Wiley og Polyteknisk Forlag. I 2006 og 2014 modtog han henholdsvis Statoil Prisen og Elastyrenprisen for sin forskning.

Anmeldelse:

Skolelærer Steve Morris er hovedpersonen i denne thriller i et helt særligt format. Steve er gift og far til et barn, men han plages voldsomt af mareridt og flashbacks til 10 år tidligere. Steve drømmer om, at være en mere forstående ægtemand og en meget mere nærværende far for sin søn. Ved et tilfælde falder Steve over ”Reload”-teknologien. Et firma har opfundet en teknologi der genetablerer Alzheimerpatienters tabte hukommelse. Måske kan teknologien også få Steve til at glemme det voldsomme dødsfald som han var vidne til 10 år tidligere. Firmaet har nemlig også en hemmeligholdt variant af Reload, der kan få forsøgspersonerne til at glemme tidligere oplevelser. Dette nye forsøg frister Steve mere end han regnede med. Måske kan dette nye forsøg få ham til at glemme den grimme oplevelse, som han havde 10 år tidligere. Steve takker ja til at deltage som forsøgsperson i firmaets nye forsøg. Det går dog snart op for Steve, at firmaet bruger forsøgene til andet end at glemme fortidens oplevelser for forsøgspersonerne. En tidlig morgen forsvinder én af Steves elever og nu bliver det vigtigt for Steve at finde sin forsvundne elev. Med hjælp fra Journalisten Jessica Bonner prøver Steve at finde den forsvundne elev. Meget snart er Steve i fare for at miste sit job, sin familie og sit liv. ”Reload” har en skræmmende baggrund og evner at fastholde læseren i yderste spænding, hele vejen igennem bogen. Det er grim, skræmmende og uhyggelig læsning i højeste topklasse. ”Reload” er litteratur i et helt særligt segment, der evner at fastholde læseren i yderste spænding hele vejen igennem bogen. Søren Kiil har med ”Reload” sammenstykket en Thriller i en helt særlig stil med spænding, drama og uhygge i en helt særlig grad. ”Reload” får mine varmeste anbefalinger med på vejen, hvis du er til en Thriller i en helt særlig klasse. På intet tidspunkt i løbet af ”Reload” står handlingen stille. Jeg ser bestemt frem til meget mere litteratur i spændingsklassen fra Søren Kiils hånd.

Vurdering: 4/6 Roser.